Zobobol

Danes so zoboboli veliko redkejši, kot so bili včasih. Z rednimi pregledi pri zobozdravniku in redno ustno higieno se lahko večini zobobolov izognete. Kljub temu se lahko vseeno zgodi, da nas preseneti ta ostra bolečina, ki lahko še kako pokvari dan. Ker se po mrfijevem zakonu to običajno zgodi takrat, ko obisk zobozdravnika ni možen, je dobro poznati način, s katerimi lahko omilimo bolečino do obiska zobozdravnika.

Zoboboli so različni

Najpogostejši zobobol je bolečina, ki nastane zaradi preobčutljivosti zob na hladno ali vročo pijačo (hrano). Zelo pogosto je tudi bolečina, ki je posledica uživanja sladke hrane. Marsikdo pa občuti zobobol zaradi škripanja z zobmi ponoči (bruskizem).

Obiščite zobozdravnika

Vsaka bolečina pomeni, da je z zobmi nekaj narobe, zato s pregledom nikar ne odlašajte.

Zgoraj omenjene bolečine načeloma minejo same od sebe, zato v teh primerih posredovanje zobozdravnika ni tako nujno, vendar je priporočljivo. Nekatere bolečine pa zahtevajo takojšnje ukrepanje strokovnjaka:

– Kadar začutite ostro bolečino ob ugrizu, gre morda za luknjo v zobu, poškodovan zobni živec, zlomljen ali počen zob ali poškodovano zobno pulpo.

– Bolečina, ki traja približno več kot 30 minut po zaužitju vročega ali mrzlega obroka, lahko prav tako nakazuje na poškodbo pulpe, živca, dlesni ali luknjo.

– Zobobol, ki ga spremljajo stalna in močna bolečina, otekanje ter preobčutljivost, je zagotovo znak resnejših težav. Kadar je zobobol tako močan, da vas bolečina zbuja sredi noči ali ovira pri vsakdanjih opravilih, je nujno poiskati takojšnjo zobozdravniško pomoč. V tem primeru gre lahko za absces, kar pomeni, da je zobna pulpa odmrla, infekcija pa se lahko razširi na dlesni ali celo na kost. Poškodba živčevja v pulpi je lahko zavajajoča, saj se pojavi nenadoma in poneha, ko živčevje v pičlih 12 urah odmre. Ko se bolečina ponovno pojavi, je v lahko odmrlem tkivu že prišlo do infekcije.

Akupresura

Zobobol, kot tudi bolezni dlesni, lahko začasno lajšamo s pomočjo akupresure. Vendar akupresura v tem primeru samo lajša simptome. Tradicionalno se za lajšanje zobobola uporabljajo akupresurne točke na meridianu Debelega črevesja.  Ta kanal poteka skozi dlani, preko rok, zob in dlesni. Zato lahko stimulacija akupresurnih točk na tej poti lajšate zobne bolečine. Ne glede na to, kaj je vzrok bolečin, se izogibajte hladni in sladki hrani. Blagodejno na zobobol vpliva tudi, če si namažete olje nageljnovih žbic na dlesni.

Te akupresurne točke lahko uporabljate tudi pri zobozdravniku, na primer, ko vam vrta v zob. Globoka akupresura točke Li 4 med palcem in kazalcem, omrtvi večino bolečin brez uporabe protibolečinskih injekcij.

Posebne akupresurne točke na rokah

Serija akupresurnih točk na zunanjem zgornjem delu roke lahko odlično lajša zobobol. Če zobna bolečina prihaja z desne strani v ustih, uporabite točke v desni roki. Če bolečina prihaja z zadnje strani ust, stimulirajte akupresurne točke na zadnji strani nadlahtnice. Običajno boste na tem mestu našli bolj občutljivo akupresurno točko, to je točka, ki jo morete stimulirati. Če bolečina prihaja iz bolj sprednje strani, poiščite občutljivo točko na prednji strani nadlahtnice. Ukrivite prste in z blazinicami trdno držite najbolj občutljive točke. Držite nekaj minut, dokler bolečina ne mine. To je odlična tehnika, ki jo lahko naučite svoje otroke, da dobijo občutek kontrole in lažje premagajo strah pred zdravnikom.

Akupresurna točke proti zobobolu

Čeljustna kočija (St 6 – Želodec)Čeljustna kočija (St 6 – Želodec)

Lokacija: Med zgornjo in spodnjo čeljustjo, na žvekalnih mišicah, ki se izbočijo, ko ugriznemo.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine in krče v čeljusti, težave s čeljustnim sklepom, zaklenjeno čeljust, zobno nevralgijo (glavobol) in zobobol.

St 3Obrazna lepota (St 3 – Želodec)

Lokacija: Na dnu ličnic, neposredno pod zenico.

Prednosti: Lajša zobobol, zastoje v glavi in boleče sinuse.

 

Združena dolina - Hoku (Li 4)Združena dolina – Hoku (Li 4)

Pozor: Teh akupresurnih točk ne smejo uporabljati nosečnice, saj lahko sprožijo prezgodnje popadke.

Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj.

Pozitivni učinki: Lajša prehlad, gripo, zaprtje in glavobol, zobobol in vsa vnetja v telesu.

Stičišče rame (TW 13 – Trojni grelec)Stičišče rame (TW 13 – Trojni grelec)

Lokacija: Na zadnji strani nadlaktnice, na bicepsu, približno eno tretjino razdalje med ramenom in komolcem.

Pozitivni učinki: Lajša zobobol, bolečine v komolcu, bolečine v rami in boleč izteg roke.

Akupresurna terapija za lajšanje zobobola

Udobno se namestite. Stimulirate akupresurne točke na isti strani telesa, od koder čutite zobobol. Za najboljši efekt uporabite tako močen pritisk, da že občutite rahlo bolečino.

1. Korak

Trdno pritisnite St 6 (Čeljustna kočija) in St 3 (Obrazna lepota) skupaj: Postavite palca na obeh straneh obraza med zgornjo in spodnjo čeljust, da pritisnete St 6, na mišico čeljusti. Z ukrivljenimi prsti, položite kazalec in sredinec poleg nosu in pritisnite proti ličnicam. Zaprite oči, globoko dihajte in držite eno minuto.

Čeljustna kočija (St 6 – Želodec) Lokacija: med zgornjo in spodnjo čeljustjo, na žvekalnih mišicah, ki se izbočijo, ko ugriznemo. St 3b
Čeljustna kočija (St 6 – Želodec) Pozitivni učinki: Lajša bolečine in krče v čeljusti, težave s čeljustnim sklepom, zaklenjeno čeljust, zobno nevralgijo (glavobol) in zobobol. Dobrodošel parfum (LI 20 – Debelo črevo) Pozitivni učinki: Odpravlja zamašenost nosu, boleče sinuse, ohromelost obraza in otekanje obraza. Ukrivljen ribnik (LI 11 – Debelo črevo) Pozitivni učinki: Blaži alergije, še posebej alergijske kožne bolezni (kot so koprivnica izpuščaji), srbenje in vročino.

2. Korak

Držite Li 4 (Združena dolina) in TW 13 (Stičišče rame): Pritisnite te akupresurne točke za lajšanje zobobola na isti strani, kot čutite zobobol. Najprej eno minuto  stimulirajte Li 4 v vdrtini med palcem in kazalcem. Nato pritisnite na TW 13 na zunanji strani nadlakti. Masirate ta predel s prsti, dokler ne občutite najbolj občutljive točke. Pritisnite na najbolj občutljiv predel za dve minuti. Medtem globoko dihajte. 

Združena dolina - (LI 4 – Debelo črevo) Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj. Združena dolina - Hoku (Li 4) Pozitivni učinki: Odpravlja zaprtje, glavobole, zobobole, bolečine v rami, artritis in bolečine ob porodu.

 Tw 13

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture