Utrujene oči – Rdeče oči –  Suhe oči

Številni dejavniki lahko povzročijo rdeče, utrujene oziroma suhe oči. Ti dejavniki so lahko predolga vožnja, branje, gledanje televizije, gledanje v računalniški zaslon, neprespanost etc. Onesnažen zrak in utrujenost sta prav tako krivca za razpokane žilice v vaših očeh.

akupresura za utrujene oči

Ko v očeh čutite bolečino, srbenje napetost, je to znak, da ste pod stresom in vaše  telo je utrujeno. Drugi spremljajoči simptomi, ki spremljajo utrujene oči, so lahko glavoboli, razdražljivost, napetost v vratu in ramenih.

Danes ljudje delujejo, kot da ne bi znali več živeti brez svojih elektronskih naprav. Ne samo, da morajo nekateri cele dneve gledati v računalniški zaslon v službi, ljudje so tudi neločljivi od svojih mobilnih telefonov čez dan. Predolgo gledanje v računalniški zaslon lahko resno poškoduje oči in povzroči bolezni, kot so Kseroftalmíja (suhe oči), sivo mreno in glavkom.

Tradicionalna kitajska medicina in utirjene /rdeče in suhe oči

S pogleda kitajske medicine obstaja korelacija med suhimi očmi in pomanjkanjem energije Ledvic. Zato je izrednega pomena za zdrave oči, da imate zdrave Ledvice. Kitajska medicina pravi, da sodobni način življenja in pomanjkanje spanja privedeta do abnormalne funkcije notranjih organov, ki vodijo v preveč Krvi v Jetrih in premalo Jin energije v Ledvicah. To vodi do kronično razdraženih oči, prehitrega staranja in zgoraj omenjenih bolezni oči. Kar se zgodi znotraj telesa je posledica številnih faktorjev in ne samo pretiranega buljenja v zaslon.

Priporoča se, da zamenjate življenjski stil in poskušate omejiti uporabo teflona, televizije in zaslona, pri tem pa vam je lahko v veliko pomoč tudi akupresura.

Akupresurne točke za Utrujene oči – Rdeče oči – Suhe oči

Ni potrebno, da uporabite vse te točke. Stimulirate le eno ali dve, ko imate čas in proste roke.

Vrtanje bambusa (B 2 - Mehur)Vrtanje bambusa (B 2 – Mehur)

Lokacija: V vdolbini zunaj mostu nosu, na notranjem robu obrvi.

Pozitivni učinki: Lajša rdeče in boleče oči, glavobole, zamegljen pogled in seneni nahod.

Štiri Beline (St 2 - Želodec)Štiri Beline (St 2  Želodec)

Lokacija: Pol palca širine pod centrom očesnega loka v vdrtini ličnic.

Pozitivni učinki: Blaži pekoče ali boleče oči, bolečine sinusov, glavobole in suhe oči.

Obrazna lepota (St 3 - Želodec)Obrazna lepota (St 3 – Želodec)

Lokacija: Na dnu ličnic, neposredno pod zenico.

Pozitivni učinki: Odpravlja utrujenost oči, očesni pritisk, zamašen nos in zastoje v glavi.

Nebesni steber (B 10 - Mehur)Nebesni steber (B 10 – Mehur)

Lokacija: Ena polovica palca pod zatiljem, polovica palca navzven iz obeh strani hrbtenice na mišici.

Pozitivni učinki: Lajša stres, sindrom izgorelosti, izčrpanost, težo v glavi, napete oči in zatečene oči.

Vesterni Dvorec (GV 16 – Vodilni meridian)Vesterni Dvorec (GV 16 – Vodilni meridian)

Lokacija: V sredini na zadnji strani glave, v veliki udrtini pod zatiljem.

Pozitivni učinki: Pomaga očem, ušesom, nosu in grlu; lajša duševne težave in glavobol.

Tretje oko (GV 24,5 Nadzorujoči kanal)Tretje oko (GV 24,5 Nadzorujoči kanal)              

Lokacija: Neposredno med vašimi obrvmi v vdolbini, kjer most nosu sreča sredino čela.

Pozitivni učinki:  Spodbuja delovanje endokrinega sistema, predvsem hipofize in razbremeni seneni nahod, glavobole in napetost v očeh.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)

Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

Pozitivni učinki: Lajša glavobole, utrujene oči in mačka.

Akupresurna terapija

Umite si roke z milom in vodo, da preprečite okužbe oči, preden začnete s to terapijo. Usedite se v udoben položaj in izvajate stimulacijo na sledečih akupresurnih točkah vsaj eno minuto.

1. Korak

Pritisnite B 2 (Vrtanje bambusa): Položite palce na zgornji rob očesnih jamic, blizu mostu nosu. Pritisnite navzgor in globoko dihate eno minuto.

Vrtanje bambusa (B 2 – Mehur) Lokacija: V vdrtini očesne votline, na vsaki strani, kjer most nosu sreča greben obrvi. Vrtanje bambusa (B 2 – Mehur) Pozitivni učinki: Lajša prehlad, zastoj sinusov, prednje glavobole in utrujene oči.

2. Korak

Držite St 2 (Štiri Beline) in St 3 (Obrazna lepota): Položite kazalec pod kostjo ličnice v liniji s centrom vaše zenice. Nato položite svoj sredinec točno pod svoj kazalec pod ličnice. Izvajajte pritisk in imejte zaprte oči. Globoko dihajte eno minuto.

Štiri Beline (St 2  Želodec) Lokacija: Pol palca širine pod centrom očesnega loka v vdrtini ličnic. Štiri Beline (St 2  Želodec) Pozitivni učinki: Blaži pekoče ali boleče oči, bolečine sinusov, glavobole in suhe oči.

3. Korak

Trdno pritisnite na točki B 10 (Nebesni steber): Ponovno ukrivite prste in zataknite konice prstov za mišici na vratu. Trdno pritisnite, medtem ko globoko dihate eno minuto.

 Nebesni steber (B 10 - Mehur)  Lokacija: Ena polovica palca pod zatiljem, polovica palca navzven iz obeh strani hrbtenice na mišici. Nebesni steber (B 10 - Mehur) Pozitivni učinki: Lajša čustvene stiske, izgorelost, izčrpanost, depresijo in težko glavo.

4. Korak

 Držite GV 16 (Vesterni Dvorec) in GV 24,5 (Tretje oko) skupaj: Položite sredinec leve roke na GV 16 v veliko udrtino ob vznožju lobanje na zadnji strani glave. Uporabite sredinec desne roke in z njim pritisnite na GV 24,5. Vsa vaša pozornost naj bo usmerjena na tretje oko. Držite eno do dve minuti in ob tem sproščeno dihajte.

Vesterni Dvorec (GV 16 – Vodilni meridian) Lokacija: V sredini na zadnji strani glave, v veliki udrtini pod zatiljem. GV 24,5 Akne

Vesterni Dvorec (GV 16 – Vodilni meridian) Pozitivni učinki: Pomaga očem, ušesom, nosu in grlu; lajša duševne težave in glavobol.5. Korak

Spodbujate Lv 3 (Večje Hitenje): Položite kazalec in sredinec na vrh stopala v vdrtino, med kostema palca in drugega nožnega prsta. Temeljito masirajte in usmrtite pritisk proti kosti drugega nožnega prsta.

 Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)  Pozitivni učinki: Lajša glavobole, utrujene oči in mačka.  Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)  Pozitivni učinki: Lajša glavobole, utrujene oči in mačka.

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture