Zaprtje

Zaprtje je redko iztrebljanje z majhnimi količinami blata, ki ga pogosto spremlja mučno napenjanje ali pa zatrditev blata (zapeka). Zaprtje je pogosta težava, ki le redko povzroči resnejše zaplete.

akupresura proti zaprtju

Zaprtje bolj pogosto prizadene ženske kot moške, v pozni starosti pa ima to težavo kar 50 % ljudi. Ker noben človek ni enak in ker imamo različne navade, je težko natančno določiti, kolikšno je normalno število dnevnih iztrebljanj. Nekateri iztrebljajo do trikrat na dan, spet drugi le enkrat do trikrat na teden, vendar je to za oboje normalno. Pozorni pa moramo biti, kadar se količina blata, pogostost iztrebljanja ali lastnosti blata hitro spremenijo.

Zaprtje lahko povzroči konzumiranje rafinirane in predelna hrane, kot je npr. moka, ki ne vsebuje dovolj vlaknin, težka hrana, preveč različnih vrst hrane, trebušna napetost in pomakanje telesne vadbe. Katerikoli od teh vzrokov lahko povzroči, da hrana zastane v črevesju. Zaprtje pogosto spremljajo vetrovi, trebušne bolečine, napihnjenost, tudi glavoboli, ki jih povzroči slabo delovanja peristaltike, ki premika predelano hrano skozi črevesje.

Črevesne mišice lahko postanejo preveč sproščene, preveč utrujene ali preveč napete, da se normalno gibajo. Zdravstveni strokovnjaki se strinjajo, da je zaprtje možno preprečiti z dovoljšno mero telesne vadbe. Celostna živila, kot so sadje, zelenjava in polnozrnata hrana, vsebujejo več vlaknin, ki spodbujajo boljšo prebavo. Solata, narejena iz sveže špinače, peteršilja, solate, kumar, ohrovta, paprike in stročjega fižola, je bogata v vlakninah in vitaminih, kot so A, B, C, E, G, in K, ki pomagajo odpraviti zaprtje. Vadba, kot je hitra hoja, tek, plavanje, TaiChi in Qigong, krepi redno prebavo in celotno telo napolni z energijo.

V primeru resnejših ali dolgotrajnejših težav se priporoča obisk zdravnika.

Tradicionalna kitajska medicina o zaprtju 

Zaprtje po kitajski medicini ni bolezen, ampak simptom nekega drugega neravnovesja v telesu.

Po kitajski medicini obstaja veliko različnih vzrokov disharmonije, ki lahko povzročijo zaprtje.

Vzroke za zaprtje lahko po kitajski medicini razdelimo v dve šiši kategoriji: presežki in pomanjkanja.

Zaprtje zaradi presežka:

-Zaprtje zaradi Vročine

-Zaprtje zaradi Stagnacije Qi-ja

Splošni znaki in simptomi za to kategorijo zaprtja vključujejo: akutni pojav, kratek čas zaprtja, hude oblike simptomov. To obliko zaprtja zelo dobro odpravlja akupresura.

Zaprtje zaradi pomanjkanja:

  • Zaprtje zaradi Mraza
  • Zaprtje zaradi Pomanjkanja

Splošni znaki simptomi za to kategorijo zaprtja vključujejo:

Nastopijo počasi, zaprtje je dolgotrajno, znaki in simptomi pa so blagi. Akupresura na to obliko zaprtja deluje počasi, zato je pomembno redno izvajanje terapije.

Akupresurne točke, ki odpravljajo zaprtje


Ocean energije (CV 6 – Ren Mai)Ocean energije (CV 6 – Ren Mai)

Lokacija: Dva do tri prste širine tik pod popkom.

Pozitivni učinki: Lajša trebušne bolečine in zaprtje.

 

Točka treh milj (St 36 - Želodec)Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Krepi celo telo, lajša prebavo, odpravlja težave z želodcem in trebuhom.

Združena dolina - Hoku (Li 4)Združena dolina – Hoku (Li 4)

Pozor: Teh akupresurnih točk ne smejo uporabljati nosečnice, saj lahko sprožijo prezgodnje popadke.

Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj.

Pozitivni učinki: Odpravlja zaprtje, glavobole, zobobole, bolečine v rami, artritis in bolečine ob porodu.

Li 11Ukrivljene ribnik (LI 11 – Debelo črevo)

Lokacija: Na vrhu, na zunanjem delu gube komolca.

Pozitivni učinki: Opravlja vročino, zaprtje, težave s prebavo. To je izredno učinkovita akupresurna točka za zdravje debelega črevesja.

Akupresurna terapija:

1. Korak

Trdno prislinite na točko CV 6 (Ocean energije): Položite svoje prte na spodnji predel trebuha na sredino med popkom in sramno kostjo. Počasi pritisnite dva do tri palce širine globoko proti črevesju, medtem ko globoko trebušno dihajte. Oči imejte zaprte.

Ocean energije (CV 6 – Ren Mai) Lokacija: Dva do tri prste širine tik pod popkom.  Ocean energije (CV 6 – Ren Mai) Pozitivni učinki: Lajša trebušne bolečine in zaprtje.

2. Korak

Masirajta točko St 36  (Točka treh milj): To akupresurno točko boste našli štiri debeline prstov pod pogačico. Položite peto desne noge nekaj placev širin pod pogačico in en palec širine stran od golenice. Če ste na pravem mestu, se bo mišica upognila, ko premaknete nogo gor in dol. Intenzivno masirate eno minuto, nato zamenjajte nogi.

Točka treh milj (St 36 - Želodec)  Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec)  Pozitivni učinki: Krepi celo telo, lajša prebavo, odpravlja težave z želodcem in trebuhom.

3. Korak

Pritisnite v LI 4 (Združena dolina): Odprite levo roko pred sabo tako, da je dlan obrnjena navzdol. LI 4 je protivnetna točka, ki je v središču med palcem in kazalcem. Postavite desni palec na vrh mišice na levi roki med palcem in kazalcem in s kazalcem desne roke pritisnite spodaj. Izvajajte pritisk tako, da stisnete palec in kazalec desne roke. Pritisk naj bo usmerjen proti kosti, ki združuje palec in kazalec. Naredite nekaj dolgih, počasnih in globokih vdihov, ko izvajate pritisk na tej točki. Nato zamenjajte roki in ponovite vajo še na drugi strani.

Združena dolina - (LI 4 – Debelo črevo) Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj. Združena dolina - Hoku (Li 4) Pozitivni učinki: Odpravlja zaprtje, glavobole, zobobole, bolečine v rami, artritis in bolečine ob porodu.

4. Korak

Pritisnite na LI 11 (Ukrivljen ribnik): To akupresurno točko boste našli tako, da upognete levo roko in s palcem desne roke pritisnite na zunanji del gube komolca. Pritiskajte eno minuto in hkrati izvajate globoko dihanje. Zamenjate roki in pritisnite LI 11 še na drugi strani. 

Ukrivljene ribnik (LI 11 – Debelo črevo)  Lokacija: Na vrhu, na zunanjem delu gube komolca. Ukrivljene ribnik (LI 11 – Debelo črevo)  Pozitivni učinki: Opravlja vročino, zaprtje, težave s prebavo. To je izredno učinkovita akupresurna točka za zdravje debelega črevesja.

Akupresurna masaža

Ta rutina še dodatno pripomore k odpravi zaprtja. Pomaga ojačati odpornost in izboljša tonus črevesja. Lahko jo izvajate na sebi ali na drugi osebi. Zaradi jasnih razlogov, prakticirajte to masažo na prazen želodec. V nadaljevanju sledijo navodila, kako izvajati masažo na sebi.

Lezite na tla tako da vaš hrbet sproščeno počiva na tleh. Stopala naj bodo plosko na tleh, vaše oči zaprte.

1. Začnite na vrhu črevesja, uporabite vse prste, da počasi pritisnete na akupresurne točke, ki so na trebuhu. Gibate se krožno po trebuhu v smeri urinega kazalca (kot je to prikazano na zgornji sliki). Na vsaki točki se ustavite pet sekund. Izredno pomembno je, da se gibljete v smeri urinega kazalca, saj v tej smeri tudi poteka izločanje.

2. Dihajte globoko, ko ponavljate počasno krožno masažo v smeri urinega kazalca. Pritisnite na akupresurne točke nekoliko močneje v drugem in tretjem krogu.

3. Položite svoji roki na tla in se sprostite, medtem ko se naprej globoko dihate.

odpravite zaprtje z akupresuro odprvite zaprtje z masažo

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture