Vnetje ušesa – Bolečine v ušesu

Vnetje srednjega ušesa je ena najpogostejših otroških bolezni. Infekcija se zgodi, ko bakterije ali virusi vdrejo v uho. Uho je razdeljeno na tri dele: zunanji, sredni in notranji del. Ko bacili prizadenejo zunanji del ušesa, temu pravimo tudi »uho plavalca«. Srednje uho je majhen žepek zraka, tik za bobničem. Ko imate vnetje srednjega ušesa, prodrejo v ta predel bakterije ali virusi, ki povzročijo, da se srednje uho napolni z gnojem. Ta gnoj vsebuje celice, ki se borijo proti vnetju. Ko se gnoja nabere veliko, to čutite kot balon, ki bo ravnokar počil. To po navadi spremlja izredno huda bolečina.

vnetje ušesa - bolečine v ušesu

Akupresura pomaga lajšati bolečine v ušesu in zmanjšuje vnetja. Če ste mnenja, da je vaše uho vneto, nemudoma obiščite zdravnika, akupresura v tem primeru ni prva terapija. Če pa je vaše uho le bolj občutljivo v hladnem vremenu ali ob menjavi pritiska (uho plavalca), potem je akupresura lahko zelo učinkovita. Ta akupresura se lahko uporablja na otrocih kot tudi na odraslih.  

Čeprav je akupresura odlična oblika terapije, ne more nadomestiti antibiotikov ali drugih oblik zdravljenja, ki vam jih predpiše zdravnik. Vendar pa je lahko odlična in varna komplementarna terapija zdravljenju in odlična terapija za občutljiva ušesa. 

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) o vnetju ušesa in bolečinah v ušesu

Tradicionalna kitajska medicina gleda na vnetja in bolečine v ušesu nekoliko drugače od zahodne medicine. Medtem ko zahodna medicina obravnava predvsem zunanje vzroke, TKM obravnava tako zunanje kot notranje vzroke za bolezen. V TKM obstajajo 3 glavni vzroki, zakaj lahko pride do vnetja in bolečin v ušesu.

1. Eksterni patogen Vetra, Vročine ali Mraza vdre v uho. V prevodu bi to pomenilo, da v uho pridejo virusi ali bakterije.

2. Notranji vzrok je po navadi Vročina ali Mraz, ki ga spremlja Vlaga. V prevodu bi to pomenilo: dieta, stres, življenjski stil, anatomske spremembe lahko vplivajo, kako se odzovete na patogen.

3. Dolgotrajni patogeni dejavniki. Prevod: ponavljajoče se kure antibiotikov, ponavljajoči se virusi, ki nikoli niso bili povsem pozdravljeni.

Vnetje lahko povzroči otekanje tonzile, sinusov, nosnih polipov, bezgavk in parotidne žleze. To ustvarja ovire in tekočina se kopiči, kar pogosto privede do vnetne okužbe. Vnetje tudi upočasni proces zdravljenja.

Akupunkturne točke za lajšanje ušesnega vnetja ali ušesnih bolečin 

Ušesna vrata (TW 21 – Trojni grelec) Mesto poslušanja (SI 19 – Tanko črevo) Ponovno srečanje sluha (GB 2 – Žolčnik)Ušesna vrata (TW 21 – Trojni grelec)

Mesto poslušanja (SI 19 – Tanko črevo)

Ponovno srečanje sluha (GB 2 – Žolčnik)

Lokacija: SI 19 se nahaja točno pred ušesnim kanalom v udrtini. Ta udrtina se poglobi, ko odprete usta. TW 19 je pol palca širine nad točko SI 19 in Gb2 pol palca širine pod.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v ušesu, težave s sluhom, pritisk v ušesu, čeljustne težave, zobobol in glavobol.

Vetrobran (TW 17 – Trojni grelec)Vetrobran (TW 17 – Trojni grelec)

Lokacija: V udrtini za ušesno mečico.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v ušesu, obrazne krče, bolečine v čeljusti, srbeča ušesa, oteklo grlo, mumps in zobobol.

Večji tok (K 3 - Ledvice)Večji tok (K 3)

Ta zadnja točka je še posebej dobra za lajšanje bolečin modrostnega zoba.

Pozor: Te točke je prepovedano stimulirati po tretjem mesecu nosečnosti.

Lokacija: Na sredini med kostjo gležnja in Ahilovo tetivo, na zadnji strani gležnja.

Prednosti: Lajša bolečine in zvonjenje v ušesih (tinitus).

Akupresurna terapija za vnetje in bolečine v ušesih

Udobno se ulezite ali usedite.

1. Korak

Pritisnite na TW 21 (Ušesna vrata), SI 19 (Mesto poslušanja) in GB 2 (Ponovno srečanje sluha): S sredincem poiščite naprej srednjo točko SI 19 v udrtini pred sluhovodom, ki se poglobi, ko odprete usta. Postavite vaš prstanec tik nad to točko na TW 21 in vaš kazalec direktno na GB 2. Držite vse tri točke na obeh straneh tri minute. Usta imejte rahlo odprta in vaše oči zaprte. Globoko dihajte. Če čutite, da je katera od teh točko še posebej povezana z bolečino v ušesih, jo držite deset minut, dokler pritisk ne popusti.

Ušesna vrata (TW 21 – Trojni grelec) Mesto poslušanja (SI 19 – Tanko črevo) Ponovno srečanje sluha (GB 2 – Žolčnik) Lokacija: SI 19 se nahaja točno pred ušesnim kanalom v udrtini. Ta udrtina se poglobi, ko odprete usta. TW 19 je pol palca širine nad točko SI 19 in Gb2 pol palca širine pod. Ušesna vrata (TW 21 – Trojni grelec) Mesto poslušanja (SI 19 – Tanko črevo) Ponovno srečanje sluha (GB 2 – Žolčnik) Pozitivni učinki: Lajša bolečine v ušesu, težave s sluhom, pritisk v ušesu, čeljustne težave, zobobol in glavobol.

2. Korak

Na rahlo pritisnite TW 17 (Vetrobran): Pritisnite oba sredinca na vsaki strani za ušesno mečico. Pogosto sta ti točki občutljivi. Pritiskajte ju nežno, medtem ko globoko dihate dve minuti.

Vetrobran (TW 17 – Trojni grelec) Lokacija: V udrtini za ušesno mečico. Vetrobran (TW 17 – Trojni grelec) Pozitivni učinki: Lajša bolečine v ušesu, obrazne krče, bolečine v čeljusti, srbeča ušesa, oteklo grlo, mumps in zobobol.

3. Korak

Vrnite se na točke TW 21, SI 19 in GB 2 iz prvega koraka: Ponovno pritisnite te točke pred svojim ušesom in držite še dve minuti, medtem ko globoko dihate.

Ušesna vrata (TW 21 – Trojni grelec) Mesto poslušanja (SI 19 – Tanko črevo) Ponovno srečanje sluha (GB 2 – Žolčnik) Lokacija: SI 19 se nahaja točno pred ušesnim kanalom v udrtini. Ta udrtina se poglobi, ko odprete usta. TW 19 je pol palca širine nad točko SI 19 in Gb2 pol palca širine pod. Ušesna vrata (TW 21 – Trojni grelec) Mesto poslušanja (SI 19 – Tanko črevo) Ponovno srečanje sluha (GB 2 – Žolčnik) Pozitivni učinki: Lajša bolečine v ušesu, težave s sluhom, pritisk v ušesu, čeljustne težave, zobobol in glavobol.

4. Korak

Pritisnite na točko K3: Končajte akupresurno terapijo s točko za lajšanje bolečin v ušesih. K 3 se nahaja med vašo kostjo gležnja in ahilovo tetivo. Pritisk usmerite proti kosti gležnja. Uporabite desni palec, da pritisnete K3 na desnem gležnju in levi palec na levem gležnju. Uporabite močan pritisk eno minuto na vsaki strani.

Večji tok (K 3 - Ledvice) Lokacija: Na sredini med kostjo gležnja in Ahilovo tetivo, na zadnji strani gležnja. Večji tok (K 3 - Ledvice) Prednosti: Lajša bolečine in zvonjenje v ušesih (tinitus).

Ponovite to terapijo trikrat dnevno. Obiščite zdravnika, če bolečina ne izgine po nekaj dneh.

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture