Zgaga in Refluks

Refluks in njegova boleča spremljevalka zgaga sta v današnjem času zelo v porastu. Ko se zgaga pojavi več kot enkrat tedensko, bo vaš zdravnik to stanje verjetno diagnosticiral kot Gastroezofagealni refluks ali na kratko GERB. O GERB-u govorimo, kadar zatekanje želodčne vsebine v požiralnik povzroča moteče simptome in/ali zaplete. Medtem, ko so nekateri vzroki za nastanek te bolezni povezani z življenjskim stilom (mastna in kisla hrana, prenajedanje, čustveni stres), so lahko vzroki tudi genetske abnormalnosti želodca in/ali požiralnika ali nekatera zdravila. Danes za GERB-om trpi 20 do 30 % ljudi v razvitem svetu, medtem ko zgago vsaj enkrat na leto občuti več kot polovica ljudi. Težave so bolj pogoste pri moških. Zgaga je pogosta tudi med nosečnostjo, vendar po njej navadno tudi hitro mine. Ponavljajoča se zgaga nakazuje na razvoj GERB-a.

Kako pride do zgage?

Ko hrano zaužijete, prežvečite in pogoltnete, potuje po požiralniku v vaš želodec, kjer se pomeša z želodčno kislino in žolčem. Kadar vse pravilno deluje se mišica zapiralka, odpre le v eno smer (proti želodcu). Žal telo ne deluje vedno tako kot bi moralo in včasih želodčna kislina in žolč pridejo preko mišice zapiralke v požiralnik. Temu pravimo refluks kisline. Vačanih je refluks neboleč, spet drugič ne. Boleč občutek, ki ga povzroči kislina, imenujemo zgaga.

Kako veste, kdaj imate Gastroezofagealni refluks – GERB?

Le zdravnik vam lahko postavi diagnozo GREB. Če doživljajte refluks in/ali zgago zelo pogosto, nujno obiščite zdravnika.  Nekateri simptomi GERB-a vključujejo zgago, bolečine v prsih, slabost po zaužitju hrane, občutek polnosti po obroku, kašljanje, grenek okus v ustih, astmo in bruhanje. Zaradi pogostosti refluksa se obloga v požiralniku poškoduje, kar poveča povečano nevarnost za nastanek raka na požiralniku.

Vzroki, ki lahko prispevajo k razvoju GERB-a:

bolezni (skleroderma, ezofagitis)

hiatalna kila

nezdrav življenjski slog (stres, čezmerna telesna teža, alkohol, kajenje …)

nekatera zdravila (triciklični antidepresivi, teofilin, zaviralci kalcijevih kanalčkov …)

mehanske poškodbe spodnje mišice zapiralke požiralnika (operacija, balonska dilatacija …)

nosečnost (zaradi hormonov progesterona in estrogena)

Tradicionalna kitajska medicina o refluksu in zgagi

Zahodna medicina zdravi zgago z zaviralci kisline, kot so na primer Rupurut ali Nolpaza itd. Ta zdravila ne zdravijo vzrokov bolezni, ampak samo odpravljajo simptome. Povzročijo lahko tudi nezaželene stranske učinke, kot so bolečine v trebuhu, slabost, drisko, glavobol. Simptomi se včasih poslabšajo po prenehanju jemanja.

Kitajska medicina refluks povezuje z disfunkcijo meridiana Želodca. Meridian  Želodca (energetski kanal) se začne okoli oči in potuje skozi srce in želodec in se konča v drugem nožnem prstu. Ko Qi energija v meridianu teče navzgor (v napačno smer), kot se zgodi pri refluksu, nastane patološko stanje v meridianu Želodca. Akupresura deluje tako, da pomaga usmeriti Qi Želodca navzdol, kar odpravi težavo. Zgaga je lahko tudi povezana z meridianom Srca.  Kadar je vključen meridian Srca, zgago najverjetneje povzroča stres in močna čustva. Akupresura nima nobenih negativnih učinkov in lahko zmanjša zgago že po eni sami terapiji.

Akupresurne točke za refluks, zgago in GERB

P 5Notranja vrata (P 6 – Osrčnik)

Lokacija: Na sredni na notranji strani podlakti dva in pol prsta širine stran od gube zapestja.

Pozitivni učinki: Lajša zgago, prebavne motnje, slabost in anksioznost.

Točka treh milj (St 36 - Želodec)Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v želodcu, zgago, slabo prebavo, želodčne težave in utrujenost.

Dedek in vnuk (SP 4 – Vranica)Dedek in vnuk (SP 4 – Vranica)

Lokacija: Na notranji strani stopala, kjer palec sreča stopalo, dva palca širine proti peti.

Pozitivni učinki: Lajša želodčne bolečine, zgago, menstrualne krče in menstrualne bolečine, zaprtje, grižo, bruhanje in drisko.

Akupresurna terapija za zgago, refluks in GERB

1. Korak

Trdno pritisnite P6 (Notranja vrata): Položite desni palec na notranjo stran podlakti, dva in pol prsta širine nad gubo zapestja. Izvajate enakomeren pritisnite eno minuto. Med akupresuro globoko dihajte. P6 je odlična točka za pomiritev želodca in odpravljanje slabosti.

osrčnik 6 P 6 in TW 5

2. Korak

Masirajte St 36 (Točka treh milj) s peto: Postavite peto na zunanjo stran leve noge pod koleno. Masirajte zunaj golenice, dokler ne ustvarite toplote. Nato zamenjajte nogi in masirate še S 36 na drugi nogi. To stabilizira in okrepi prebavni sistem.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, tonus mišic, izboljšuje prebavo in lajša želodčne težave.

3. Korak

Pritisnite Sp 4 (Dedek in vnuk) s palico: Z desnim palcem pritisnite na lok stopala, Na notranji strani stopala, kjer palec sreča stopalo, dva palca širine proti peti. Nato zamenjajte nogi. 

Dedek in vnuk (SP 4 – Vranica) Lokacija: Na notranji strani stopala, kjer palec sreča stopalo, dva palca širine proti peti. Dedek in vnuk (SP 4 – Vranica) Pozitivni učinki: Lajša prebavne motnje, drisko, bolečine v želodcu in slabost.
Kako lahko preprečite zgago in refluks – Spremembe življenjskega sloga

▪ Zmanjšajte kislost v želodcu: Zmešajte ali pretlačite slane slive ali umeboši slive v kozarec tople vode. Tega ne smejo jemati ljudje z visokim pritiskom.

▪ Ne uživajte hladne hrane in pijače: Hladni napitki lahko začasno paralizirajo vaš želodec. Tradicionalna kitajska medicina smatra hladno hrano kot eden glavnih vzrokov za prebavne težave.

▪ Jejte počasi: Temeljito prežvečite hrano. Kadar hrane ne prežvečite dovolj, encimi v slini nimajo dovolj časa, da hrano začnejo prebavljati že v ustih.

▪ Poskusite s postenjem: Postite se 24 ur in pijte le sokove, čaje ali limonado.

▪ Poskusite s probiotiki: Mnogi ljudje poročajo o zelo pozitivnih rezultatih z jemanjem probiotikov.

▪ Ne uživajte hrane pred spanjem.

▪ Preskočite kavo in posladek.

▪ Izogibajte se napornim opravilom pred spanjem.

▪ Izogibajte se nočnim prigrizkom.

▪ Shujšajte: Prekomerna teža obremenjuje mišico zapiralko.

▪ Prenehajte kaditi: Kajenje (nikotin) poškoduje mišico zapiralko.

▪ Izogibajte se mentola po jedi. Mentol sprosti mišico zapiralko na vrhu želodca.

▪ Pišite si jedilni dnevnik: S tem boste lažje odkrili, katera hrana vam sproži zgago.

▪ Nosite lahka in ohlapna oblačila.

▪ Žvečite žvečilni gumi (vendar ne mentolov): Žvečenje poveča izločanje sline v ustih, ki izpira kislino iz požiralnika.

▪ Izogibajte se: Kofeinu, česnu, čebuli, poru, začinjeni hrani, mentolu, alkoholu, čokoladi, paradižniku, ocvrti oz. mastni hrani.

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture