RAZJEDA ŽELODCA ALI DVANAJSTNIKA

Razjeda je majhna rana, ki se pojavi v želodcu ali v prvem delu tankega črevesja (na dvanajstniku). Navadno je nenevarna, zaradi možnih zapletov pa je nujno, da posameznik z znaki razjede na želodcu ali dvanajstniku čim prej obišče zdravnika, ki ga tekom bolezni spremlja.

V Sloveniji se zaradi razjede na želodcu ali dvanajstniku vsako leto zdravi približno 2500 ljudi. Moški zbolijo kar dvakrat pogosteje kot ženske. 

Znaki in Simptomi

Znaki razjede so lahko povsem odsotni ali nejasno izraziti, najbolj značilni opozorilni znak za razjedo pa je bolečina, ki jo osebe opišejo kot glodajočo in pekočo. Običajno razjedo spremlja tudi nelagodje v trebuhu približno petinštirideset do šestdeset minut po obroku ali ponoči. Težave, ki jih bolnik najpogosteje čuti so še topa in stalna bolečina v želodcu, napihnjenost in polnost, pekoč občutek v žlički, spahovanje, možna sta slabost in bruhanje. Bolnik lahko izgubi apetit in hujša. Navadno so bolečine hujše, če je želodec bolnika prazen. Če osebe z razjedo kaj pojedo ali zaužijejo antacid, sledi veliko olajšanje nelagodja.

Razjede na želodcu in dvanajstniku lahko razlikujemo glede na časovni razmik od obroka do pojava bolečine, in sicer razjede na želodcu običajno bolijo takoj po obroku, medtem ko razjede na dvanajstniku bolijo nekoliko kasneje. Zagotovo se potrdijo s preiskavo, ki jo imenujemo gastroskopija.

 

Razjede na želodcu se lahko večajo in postanejo vse globje, tako da dosežejo stene krvnih žil in povzročijo krvavitev. Izgubljanje krvi se kaže kot slabokrvnost, temnejše blato ali bruhanje krvi. Enako nevarno je, da želodčni sok tako globoko razžre plasti zaščitne sluznice, da prične razžirati steno želodca ali dvanajstnika. Posledično se lahko ta kisel želodčni sok izlije v trebušno votlino. V teh dveh primerih, ki sta običajno redka je nujna čimprejšnja zdravniška pomoč.

Vzroki

Vzrok razjede na želodcu ali dvanajstniku je posledica poškodovane zaščitne obloge, ki sicer varuje sluznico pred lastno solno kislino. Zaščitna obloga se lahko poškoduje zaradi različnih dejavnikov. Pri kar 90% bolnikov so vzrok zdravila proti bolečinam in vnetju (nesteroidna protivnetna zdravila, kortikosteroidi, ibuprofen, acetilsalicilna kislina) ali okužba z bakterijo Helicobacter pylori. Razjedo lahko povzroči tudi preveč želodčne kisline, drugi dejavniki tveganja za razvoj razjede pa so starost nad 60 let, želodčne težave v preteklosti, krvavitve iz prebavil v preteklosti, jemanje kortikosteroidov in jemanje zdravil proti strjevanju krvi.

Dieta in življenjski slog

▪  Kar nekaj raziskav je pokazalo, da je alergija na hrano pogost vzrok za nastanek razjed. Če iz prehrane umaknete vse alergene, se razjede hitreje pozdravijo, prepreči pa se tudi nastanek novih razjed. 

▪  Bolniki naj se izogibajo mleku in mlečnim izdelkom. Mleko je najbolj pogost alergen, več študij je potrdilo tudi, da je pojavnost razjed večja pri osebah, ki uživajo večje količine mleka in ostalih mlečnih izdelkov. Mleko poveča nastajanje želodčne kisline, ta pa zato še lažje poškoduje sluznico.

▪  Pomembno za bolnike je, da skrbijo za redno in uravnoteženo prehrano. Obroke je treba jesti počasi, vsak grižljaj je potrebno dobro prežvečiti. Namesto treh večjih obrokov na dan, raje jejte petkrat, vendar v manjših količinah.

▪  Kajenje, pitje kave in alkohola ter stres so dejavniki, ki izjemno hitro prizadenejo občutljivo sluznico želodca in dvanajstnika. Opustite razvade, živite zdravo, z veliko gibanja, ohranjajte primerno telesno težo in se naučite tehnik sproščanja.

▪ Zdravila proti vnetju in bolečinam vzemite le takrat, ko je to neizogibno.

▪ Ob akutnih težavah, ko so bolečine hude ne jejte težke hrane – hrana naj bo predvsem kuhana, sadje uživajte v obliki kompotov. Mnogim bolnikom bolečine pomiri banana, kuhan krompir, kuhan riž in kuhana zelenjava, pusto meso ter prepečenec.

Prehranski dodatki, s katerimi si lahko pomagate pri razjedah:

Zdravniki se pri zdravljenju razjed osredotočajo na zaviranje želodčne kisline in k odpravi morebitne okužbe z bakterijo Helycobacter pylori. V primeru, da so razjede na želodcu ali dvanajstniku potrjene z gastroskopijo, zdravniki po navadi za lajšanje težav predpišejo zaviralce protonske črpalke, ki jih bolniki jemljejo do 4 tedne skupaj in vplivajo na količino izločene želodčne kisline. Po tem obdobju se težave večinoma umirijo. Predhodno in kratkotrajno izboljšanje lahko bolniki dosežejo z antacidi, ki nevtralizirajo kislino in zaviralci histaminskih receptorjev H2. Če je pri bolniku dokazana prisotnost bakterije Helicobacter pylori v želodcu, zdravniki predpišejo antibiotike. Antibiotično zdravljenje traja od 7 do 10 dni. Poleg farmacevtskih rešitev pa si bolniki lahko pomagajo tudi s spodaj opisanimi naravnejšimi prehranskimi dodatki.

Vitamini in minerali

cink za zdravljenje pučniceCink

Cink pospešuje zdravljenje prebavnega traku in je priporočljiv pri kakršnih koli težavah v prebavnem traku.

 

C vitamin hranaVitamin C

Vitamin C obnovi nivo antioksidantov, ki je pri bolnikih z razjedo na želodcu ali dvanajstniku pogosto prenizko.

 

vitamin e varuje pred holesterolomVitamin E

Tudi vitamin E pomaga obnoviti nivo antioksidantov in je pomemben za celjenje in obnovo poškodovane sluznice.

 

Zelišča

aloa vlaži kožoAloe vera

Aloe vera lajša bolečine in pospešuje celjenje sluznice. Ob težavah z želodcem ali z dvanajstnikom se priporoča sok aloe vere piti zjutraj, na tešče. Po približno 15 minutah lahko pojeste zajtrk.

kamiliceKamlice

Pijte kamilični čaj štirikrat dnevno. Študije kažejo, da kamilice preprečujejo razjede, obenem pa pomirjajo živčni sistem. Stres je pomemben dejavnik za nastanek razjed, zaradi česar je pomembno, da ste umirjeni.

indijski trpotec proti žolčnim kamnomPsilium ali semena indijskega trpotca

Semena indijskega trpotca vsebujejo izjemno veliko vlaknin, kar je dobro za celotni prebavni trak. Uživanje vlaknin zmanjšuje verjetnost za pojav raka na dvanajstniku in tudi preprečuje ponovitev bolezni. Vlaknine tudi pospešujejo izločanje sluzi, ki pomaga zaščititi prebavni trak, ki je zato manj dovzeten za nastanek razjed.

Rdeči brestRdeči brest

Ekstrakt rdečega bresta ima pomirjujoč in zdravilen učinek na sluznico in oblogo prebavnega traku, zaradi česar je izjemno dragocen pripomoček pri zdravljenju razjed na želodcu ali dvanajstniku.

sladki koren za zdravo kožoSladki koren

Ekstrakt sladkega korena pomaga zdraviti razjede. Več raziskav je potrdilo, da bolniki, ki posežejo po sladkem korenu okrevajo hitreje v primerjavi s tistimi bolniki, ki tega ne počnejo.

 

Drugi dodatki

ProbiotikiProbiotiki

Probiotiki prebavni trak oskrbijo z mikroorganizmi, ki preprečujejo okužbe in pomagajo pri prebavi hrane. Priporočljivi so pri vseh prebavnih težavah.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Aloe vera: popijte od 30 – 60 ml čistega in nesladkanega soka aloe vere zjutraj. To terapijo vzdržujte od 3 tednov do 1 meseca, nato prenehajte.

Cink: 20 – 30 mg na dan

Psilium: polovico žličke semen indijskega trpotca zmešajte v kozarcu hladne vode. To mešanico pijte trikrat na dan. Zmes pred pitjem dobro premešajte in jo nemudoma spijte. Po tem, ko popijete mešanico, dodatno spijte še en ali dva kozarca vode.

Rdeči brest:  vzemite 3 ml ekstrakta rdečega korena ali poližite tableto z ekstraktom trikrat na dan.

Sladki koren: obstaja več različnih pripravkov iz sladkega korena. Pri uporabi sledite navodilu na izbranem izdelku.

Vitamin C: 500 mg, trikrat na dan

Vitamin E: 100 IU, trikrat na dan

 

Viri:

▪ Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

▪ Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books

▪ Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.