Glavobol in Migrena

Večino glavobolov povzroči napetost v mišicah glave, vratu in ramen. Napetost v teh mišicah skrči žile, ki dovajajo kisik do živčnih celic v možganih. Glavobol je opozorilni signal telesa, da možgani morda ne dobijo dovolj kisika. Vse prevečkrat se odločimo, da bomo preslišali te signale, tako da vzamemo aspirin, namesto, da bi sprostili napetost iz mišic, ki povzročajo glavobol. Če imate glavobol, ki vztraja nekaj dni, morate vedno obiskati zdravnika.

Od migrene se glavobol razlikuje po tem, da večinoma ni povezan s slabostjo ali bruhanjem. Migrena je oblika glavobola, za katero je značilna ostra bolečina, ki jo pogosto spremlja slabost, bruhanje in vizualne motnje. To je resno stanje, ki bi ga moral spremljati vaš zdravnik. Vendar je lahko akupresura odlična komplementarna terapija za odpravo migren. Migrene prizadenejo 1 od 4 žensk in 1 od 12 moških v Sloveniji. Migrene so bolj pogoste pri ženskah, predvsem zaradi hormonskih vplivov. Navadno so bolj pogoste v času menstruacije.

Tradicionalna kitajska medicina o glavobolu (TKM)

Iz pogleda TKM so glavoboli in drugi simptomi samo izraz fizičnega stanja telesa in tudi emocionalni in duhovni vidik osebe nasploh. Akupresura lahko pomaga odkriti vzroke za ponavljajoče se glavobole.

Pogosti vzroki za glavobole

Zamaknjenost hrbtenice: Če so vretenca v vratu zamaknjena, zamaknejo položaj glave, kar povzroča napetost v vratu in mišicah glave. Zamaknjena vretenca lahko povzročijo, da disk priščipne živec, kar povzroči glavobol. Če čutite hudo bolečino, morate vedno obiskati zdravnika.

Manjša zamaknjenja in glavobole lahko rešujemo s stimulacijo akupresurne točke B 10 (Nebesni steber), ki se nahaja na zadnjih mišicah vratu, pol palca širine stran od hrbtenice. Ulezite se na hrbet in pritisnite B 10, trdno podpirajte vratne mišice tri minute, medtem ko globoko dihate.

Zaprtje: Frontalni glavobol pogosto spremlja zaprtje Akupresurne točke LI 4 (Združena dolina), ki je na mišici med palcem in kazalcem. Ta akupresurna točka odpravlja zaprtje tako v glavi kot tudi v črevesju. Abdominalna masaža prav tako lajša zaprtje in glavobole. Predstavljajte si, da na vašem trebuhu leži ura. V smeri urinega kazalca za vsako številko na uri pritisnite s prsti proti črevesju.

Sinusni glavobol: Ko se sluz v zadnjem delu nosu ne more izprazniti, se pritisk nabere v sinusnih votlinah, kar povzroči glavobol. Uporabite akupresurno točko B 2 in St 3 in na koncu Lv 3, da olajšate blokade v sinusih in glavobol.

Učinkovite akupresurne točke za lajšanje glavobola in migrene

Ni potrebno, da uporabljate vse te akupresurne tečke. Uporabite le eno ali dve, ko imate čas in proste roke.

Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik)Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik)

Lokacija: Pod zatiljem v udrtini med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen, odvisno od velikosti glave.

Pozitivni učinki: Lajša artritis, glavobol (vključno z migreno), omotico, otrdel vrat, bolečine v vratu, motorične težave, napetost v očeh in razdražljivost.

Vesterni Dvorec (GV 16 – Vodilni meridian)Vetrni dvorec (GV 16 – Nadzorujoči kanal)

Lokacija: V središču na zadnji strani glave v veliki votlini pod zatiljem.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v očeh, ušesih, nosu  in grlu, kot tudi duševne težave, glavobole, vrtoglavico in trd vrat.

Vrtanje bambusa (B 2 - Mehur)Vrtanje bambusa (B 2 – Mehur)

Lokacija: V vdolbini zunaj mostu nosu, na notranjem robu obrvi.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v očeh, glavobol, seneni nahod, utrujene oči in boleče sinuse.

Tretje oko (GV 24,5 Nadzorujoči kanal)Tretje oko (GV 24,5 Nadzorujoči kanal)    

Lokacija: Neposredno med vašimi obrvmi v vdolbini, kjer most nosu sreča sredino čela.

Pozitivni učinki: Ta točka uravnava delovanje hipofize, lajša seneni nahod, glavobol, prebavne motnje, bolečine v želodcu in napete oči. Lajša bolečine v očeh, glavobol, seneni nahod, utrujenost oči in boleče sinuse.

Obrazna lepota (St 3 - Želodec)Obrazna lepota (St 3 – Želodec)

Lokacija: Na dnu ličnic, neposredno pod zenico.

Pozitivni učinki: Lajša utrujenost oči, očesni pritisk, zastoje v nosu in glavi, napetost oči in zobobol.

Združena dolina - Hoku (Li 4)Združena dolina – Hoku (Li 4)

Pozor: Te točke ne smejo uporabljati nosečnice, saj lahko povzroči prezgodnje popadke.

Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj.

Pozitivni učinki: Lajša frontalni glavobol, zobobol, bolečine v ramenih in porodne bolečine.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)

Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

Pozitivni učinki: Lajša krče v nogah, glavobol, utrujene oči, mačka, alergije in artritis.

Nad solzami (GB 41 – Žolčnik)Nad solzami (GB 41 – Žolčnik)

Lokacija: Na vrhu stopala, v vdolbini med kostema četrtega nožnega prsta in mezinca.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v kolku, napetost v rami, artritične bolečine povsod v telesu, glavobole, zadrževanja vode in išias.

Akupresurna terapija za glavobol in migreno

To terapijo lahko izvajate leže ali stoje.

1. Korak

Masirajte glavo in nato pritisnite na želodec: Uporabite svoje prste, da temeljito zmasirate vse predele lobanje, kot da bi si šamponirali glavo. Masirajte eno minuto. Nato postavite vaše prste dva palca širine nad popek in počasi usmerite pritisk proti svojemu želodcu za eno minuto.

2. Korak 

Trdno pritisnite GB 20 (Vrata zavesti): Pritisnite palca pod zatilje v udrtino med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen. Pritisk postopno povečajte medtem, ko glavo rahlo nagnete nazaj. Imejte zaprte oči in globoko dihajte. Držite ti točki eno minuto.

Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik) Lokacija: Pod zatiljem v udrtini med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen, odvisno od velikosti glave. Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik) Pozitivni učinki: Lajša glavobole, zastoje v glavi, artritis, bolečine v vratu in razdražljivost.

 3. Korak

Držite GV 16 (Vetrni dvorec) in B 2 (Vrtanje bambusa) skupaj: Uporabite desni palec, da pritisnete GV 16 v center vdrtine lobanje. Uporabite levi palec in kazalec, da pritisnete B 2 na rob očesne odprtine ob mostu nosu, tik pod robom obrvi. Nagnite glavo nazaj in globoko dihajte dve minuti.

Držite GV 16 (Vetrni dvorec) Vrtanje bambusa (B 2 – Mehur) Lokacija: V vdrtini očesne votline, na vsaki strani, kjer most nosu sreča greben obrvi.

 

GV 16 in B 24. Korak

Dotaknite se akupresurne točke GV 24.5 (Tretje oko): Položite dlani skupaj in se z sredincem in kazalcem narahlo dotaknite točke Tretje Oko. Svojo pozornost usmerite na to točko in globoko dihajte eno minuto.

Tretje oko (GV 24.5 - Nadzorujoči kanal) Lokacija: Neposredno med vašimi obrvmi v vdolbini, kjer most nosu sreča sredino čela. Tretje oko (GV 24,5 Nadzorujoči kanal) Lokacija: Neposredno med vašimi obrvmi v vdolbini, kjer most nosu sreča sredino čela. Pozitivni učinki: Lajša depresijo kot tudi hormonska in čustvena neravnovesja.

 5. Korak

Pritisnite St 3 (Obrazna lepota): Uporabite sredinec in kazalec obeh rok, da pritisnete pod ličnicami, direktno pod centrom vaših oči. Držite to točko eno minuto.

St 3 Dobrodošel parfum (LI 20 – Debelo črevo) Pozitivni učinki: Odpravlja zamašenost nosu, boleče sinuse, ohromelost obraza in otekanje obraza. Ukrivljen ribnik (LI 11 – Debelo črevo) Pozitivni učinki: Blaži alergije, še posebej alergijske kožne bolezni (kot so koprivnica izpuščaji), srbenje in vročino.

 6. Korak

Pritisnite v LI 4 (Združena dolina): Odprite levo roko pred sabo tako, da je dlan obrnjena navzdol. LI 4 akupresurna točka se nahaja v središču med palcem in kazalcem. Postavite desni palec na vrh mišice na levi roki med palcem in kazalcem in s kazalcem desne roke pritisnite spodaj. Izvajajte pritisk tako, da stisnete palec in kazalec desne roke. Pritisk naj bo usmerjen proti kosti, ki združuje palec in kazalec. Izvajate pritisk eno minuto, nato zamenjajte roki.

Združena dolina - (LI 4 – Debelo črevo) Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj. Združena dolina - Hoku (Li 4) Pozitivni učinki: Odpravlja zaprtje, glavobole, zobobole, bolečine v rami, artritis in bolečine ob porodu.

 7. Korak

Stimulirate Lv 3 in GB 41: Položite svojo desno peto na vrh levega stopala in masirajte med kostmi eno minuto.  Stimulirajte občutljive točke med palcem in drugim nožnim prstom, kot tudi med kostmi, ki povezujejo vaš četrti nožni prst in mazenic. Potem zamenjajte nogi.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom. Nad solzami (GB 41 – Žolčnik) Lokacija: Na vrhu stopala, v vdolbini med kostema četrtega nožnega prsta in mezinca.

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture