Vrtoglavica (Omotica)

Vrtoglavica (vertigo) je simptom in ne bolezen. Gre za lažen občutek, da se vrti oseba ali pa njena okolica. Pri vrtoglavici gre največkrat za motnje v delovanju ravnotežnega sistema. Težave so sicer zoprne, so večinoma prehodne in načeloma niso nevarne. Podobno kot glavobol je tudi vrtoglavica simptom, ki je posledica različnih organskih in funkcionalnih obolenj.

Zakaj pride do vrtoglavice?

Vrtoglavica izvira iz motene funkcije sistema koordinacije v prostoru. To je zelo zapleten mehanizem v katerega so vključena različna čutila:

▪ vid

▪ sluh

▪ občutek za dotik, tlak

▪ napetost v mišičju – propriocepcija

▪ ravnotežni organ

Možgani neprestano sortirajo podatke iz teh čutil in na podlagi teh informacij določajo položaj telesa v prostoru. To človeku omogoča vzdrževanje ravnotežja in interakcije s predmeti. Če pride do okvare na kateremkoli od čutil (v povezavi s čutilom ali v možganih samih), človek postane negotov glede svojega položaja telesa v prostoru in rezultat je lahko vrtoglavica.

Periferni tip vrtoglavice

Periferni tip vrtoglavice ali prava vrtoglavica najpogosteje nakazuje na bolezen ravnotežnega organa (notranje uho). Notranje uho sestavljajo polž, organ za ravnotežje in slušni živec. V njih je tekočina, ki nenehno draži čutnice, kar človeku omogoča, da ohranja stabilen položaj. Iz neznanega vzroka lahko v tej tekočini nastanejo kamenčki – otoliti (kalcijevega karbonata), ki začnejo dražiti čutnice. Vrtoglavica se poslabša ob določenih gibih, na primer ob pogledu navzgor. Pravo vrtoglavico sproži torej določen gib oz. položaj glave in načeloma preneha takoj, ko spremenimo položaj glave. Ta tip vrtoglavice pogosto spremljajo še simptomi kot so slabost, bruhanje  in tesnoba.

Zelo podoben tip vrtoglavice doživljajo tudi ljudje z migreno, poškodbami glave, vnetjem srednjega ušesa ali sinusov in degenerativnimi spremembami ali poškodbami vratne hrbtenice.

Centralni tip vrtoglavice

Centralni tip vrtoglavice ima lahko številne vzroke kot na primer patologije znotraj lobanje (tumor, možganska kap, krvavitev, poškodba), motenje prekrvavitve možganov, hude nevrološke bolezni (multipla skleroza), slabokrvnost, visok ali nizek krvni tlak, motnje v delovanju ščitnice, motnje vida, menopavze, morske bolezni. Vrtoglavico lahko povzroči tudi uživanja škodljivih snovi kot so nikotin, kofein, alkohol in številna zdravila.

Točnega mehanizma pri centralnem tipu vrtoglavice zaradi zapletenosti funkcije koordinacije, orientacije in delovanja možganov ni možno preprosto razložiti. Bolj zadovoljivo razlago vam lahko nudi samo vaš zdravnik.

Kdaj k zdravniku?

K zdravniku morate v primeru prvega napada hude vrtoglavice, kadar je vrtoglavica zalo pogosta in v primeru dlje časa trajajoče omotice, ki je ne znate razložiti, potem ko ste izločili vse možne vzroke kot so: (duševni napor, utrujenost, telesni napor in uživanje škodljivih snovi …).

Tradicionalna kitajska medicina in akupresura o vrtoglavici

V kitajski medicini poznamo dva glavna vzroka za nastanek vrtoglavice. Oba vzroka se z akupresuro lajšata nekoliko drugače, vendar ne bi smeli imeti težav ugotoviti v katero kategorijo spadate vi.

Prva je mila vrtoglavica, ki jo imajo po navadi starejši ljudje, poporodne matere, tisti ki imajo kronične bolezni ali slabo zdravstveno stanje. Ljudje so pogosto tudi kronično utrujeni imajo pogost glavobol in slab apetit. Ta tip vrtoglavice nastane zaradi pomanjkanja vitalne energije. Cilj akupresure v tem primeru je okrepiti splošno vitalnost, ojačati Qi (življenjsko energijo) in negovati Kri.

Drugi tip vrtoglavice je posledica, ko je v telesu nečesa preveč. Na primer preveč močnih čustev, kot je jeza ali močna frustracija. Ljudje, ki zatirajo čustva in jih potlačijo globoko v podzavest, imajo lahko tudi težave z vrtoglavico. Ta vrtoglavica se najlažje zdravi z akupresuro, ki sprošča negativna čustva.

Akupresurne točke za Vrtoglavico (pomanjkanje vitalne energije)

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)

Pozor: Te točke ne smejo stimulirati nosečnice.

Lokacija: Štiri prste širine nad notranjo stranjo kosti gležnja, blizu zadnje strani golenice.

Pozitivni učinki: Odpravlja vrtoglavico, omotico, zamegljen pogled in tinitus. Hrani Jin energijo v celem telesu in meridijanih Jeter, Vranice in Ledvic.

St 36Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Odpravlja slabost, vrtoglavico, bruhanje in kolcanje. Okrepi celo telo in neguje kri.

Center moči (CV 12 – Ren Mai)Center moči (CV 12 – Ren Mai)

Pozor: Ne pritiskajte na to točko globoko, če imate kako resno bolezen. Tudi če niste bolni, je bolje, da te točke ne držite več kot dve minuti. Stimulirate le na prazen želodec.

Lokacija: Na sredini telesa tri prste širine pod prsnico, v udrtini zgornjega dela želodca.

Pozitivni učinki: Okrepi želodec in vranico. Lajša kolcanje, trebušne krči, prebavne motnje, zgago, zaprtje, slabost, čustveni stres in glavobol. Umiri um.

Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik)Akupresurne točke za Vrtoglavico (močna čustva)

Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik)

Lokacija: Pod zatiljem v udrtini med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen, odvisno od velikosti glave.

Pozitivni učinki: Lajša glavobole, zastoje v glavi, artritis, epilepsijo, vrtoglavico, tinitus,  bolečine v vratu in razdražljivost.

Ramenski vodnjak (GB 21 – Žolčnik)Ramenski vodnjak (GB 21 – Žolčnik)

Pozor: Te točke ne smejo stimulirati nosečnice.

Lokacija: Na najvišji točki ramenske mišice na sredini med zunanjo konico ramena in hrbtenico.

Pozitivni učinki: Lajša frustracijo, razdražljivost, utrujenost, napetost v rami in živčnost. Odstranjuje ekscesivni Qi s področja ramen, ki je lahko posledica močnih čustev ali stresa.

Vmesna pot (Lv 2 - Jetra)Vmesna pot (Lv 2 – Jetra)

Lokacija: Na kožici med palcem in drugim prstom na nogi.

Pozitivni učinki: Uravnoteži Qi, ki ga ustvarjajo močna čustva. Lajša drisko, bolečine v trebuhu, glavobole in slabost.

Akupresurna terapija za Vrtoglavico (pomanjkanje vitalne energije)

1. Korak

Nežno pritisnite Sp 6 (Prehod treh Jinov): Postavite oba palca na notranjo stan gležnjev, štiri prste širine nad notranjo izboklino gležnja. Nežno masirajte s palcema na notranjem robu golenice, kjer boste občutili rahlo udrtino. Stimulirate eno minuto in ob tem globoko dihajte.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) Sp 6 b

2. Korak

Masirajte St 36 (Točka treh milj) s peto: Postavite peto na zunanjo stran leve noge pod koleno. Masirajte zunaj golenice, dokler ne ustvarite toplote. Nato zamenjajte nogi in masirate še S 36 na drugi nogi. To bo okrepilo celotno telo.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, tonus mišic, izboljšuje prebavo in lajša želodčne težave.

3. Korak

Postopno pritisnite na CV 12 (Center moči): Položite vse svoje prste med popek in spodnji del prsnice. Počasi povečujte pritisk pod kotom navzgor in proti centru hrbtenice. Globoko dihajte, ko držite to točko eno minuto. Ta točka okrepi želodec in prebavni sistem, čemur v kitajski medicini pravijo srednji trojni grelec. To je glavni vir energije in mora dobro delovati, če želite obnoviti vitalnost in moč.

Center moči (CV 12 – Ren Mai) Lokacija: Na sredini telesa tri prste širine pod prsnico, v udrtini zgornjega dela želodca. Center moči (CV 12 – Ren Mai) Lokacija: Na sredini telesa tri prste širine pod prsnico, v udrtini zgornjega dela želodca.
Akupresurna terapija za Vrtoglavico (močna čustva)

1. Korak

Trdno pritisnite GB 20 (Vrata zavesti): Pritisnite palca pod zatilje v udrtino med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen. Pritisk postopno povečajte medtem, ko glavo rahlo nagnete nazaj. Imejte zaprte oči in globoko dihajte. Držite ti točki eno minuto.

Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik) Lokacija: Pod zatiljem v udrtini med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen, odvisno od velikosti glave. Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik) Pozitivni učinki: Lajša glavobole, zastoje v glavi, artritis, bolečine v vratu in razdražljivost.

2. Korak

Pritisnite na GB 21 (Ramenski vodnjak): Ukrivite prste in blazinice sredincev položite na GB 21. Pritisnite direktno v napetost ramen, vendar naj bo pritisk postopen. Globoko dihajte in stimulirate akupresurni točki dve minuti. Ti točki pomagata sprostiti ekscesivni Qi, ki se zadrži v zgornjem delu telesa. Po kitajski medicini, naj bi jeza potiskala Qi navzgor proti glavi. Preveč nezdravega Qi-ja v glavi lahko povzroči Vrtoglavico.

Ramenski vodnjak (GB 21 – Žolčnik) Lokacija: Na najvišji točki ramenske mišice na sredini med zunanjo konico ramena in hrbtenice. Ramenski vodnjak (GB 21 – Žolčnik) Lokacija: Na najvišji točki ramenske mišice na sredini med zunanjo konico ramena in hrbtenice.

3. Korak

Prislinite Lv 2 (Vmesna pot) na obeh straneh: Pritisnite v vdolbino kožice med palcem in drugim prstom na nogi. Usmerite pritisk proti bazi palca. Držite trdno, ko naredite tri globoke vdihe in izdihe. Ta akupresurna točka uravnoteži Qi, ki ga ustvarijo močna čustva.

Vmesna pot (Lv 2 - Jetra) Lokacija: Na kožici med palcem in drugim prstom na nogi. Vmesna pot (Lv 2 - Jetra) Pozitivni učinki: Lajša drisko, bolečine v trebuhu, glavobole in slabost.

4. Korak

Nežno pritisnite Sp 6 (Prehod treh Jinov): Postavite oba palca na notranjo stan gležnjev, štiri prste širine nad notranjo izboklino gležnja. Nežno masirajte s palcema na notranjem robu golenice, kjer boste občutili rahlo udrtino. Stimulirate eno minuto in ob tem globoko dihajte. Ta točka ohranja čustva bolj stabilna.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) Sp 6 b

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture