Vročina – povišana telesna temperatura

Vročína je stanje povišane telesne temperature. Je pogost in nespecifičen bolezenski znak. Normalna telesna temperatura znaša okoli 36,2–37,2°C, vendar so med ljudmi možna tudi večja odstopanja. Odvisna je tudi od starosti, spola, hrane, telesne vadbe, menstruacijskega ciklusa, itd. Po pravilu je najvišja zvečer in najnižja zjutraj. Vročina pomeni temperature nad 37°C pod pazduho (oz. 37,8°C, kadar jo merimo pod jezikom, 37,5°C v ušesu in 38°C v danki). Zvišanje telesne temperature nad 38°C imenujemo febrilna temperatura, kadar pa temperatura ostane pod 38°C, ji pravimo subfebrilna temperatura.

Kako do vročine pride?

Telesno temperaturo nadzira termoregulacijski center v možganih (hipotalamus), ki se obnaša zelo podobno kot termostat. Dvig nastavitvene točke (termostata) neposredno povzroči PGE2, ki pa se sprošča, ko so v telesu prisotni pirogeni (snovi, ki povzročijo vročino). Piogeni so lahko endogeni, kar pomeni, da nastajajo v telesu ali eksogeni, torej, da v telo pridejo iz okolja. Najpogostejši vzrok vročine je okužba, infekcija z mikroorganizmi kot so virus in bakterije. Vročino lahko povzročijo tudi različni alergeni, piki insektov, sončarica, tumorji, stranski učinki zdravil itd.

Kdaj vročina ni nevarna?

Splošno sprejeto mnenje je, da je vsaka vročina nevarna, ker škoduje organizmu. Vendar to ne drži. Vročina je zelo pomemben obrambni mehanizem telesa in bolnikov zaveznik v boju proti bolezni. S povišano telesno temperaturo se preprečuje in zaustavlja razmnoževanje mikroorganizmov, ki povzročajo bolezen. Visoka temperatura zmanjšuje njihovo aktivnost in škodljivost. Vročina tudi spodbuja delovanje obrambnega sistema telesa, poveča se učinkovitost celic ubijalk (Limfocit T), ki se bojujejo z mikrobi. To je še posebno pomembno pri vseh virusnih obolenjih, ki se ne morejo zdraviti z antibiotiki.

Vročina do 38,5°C (izmerjana pod pazduho) pomaga obrambnim mehanizmom telesa, zato je ne znižujemo, razen v primerih, kadar povzroča izrazito slabo počutje. Izjema so otroci s srčnimi in kroničnimi pljučnimi boleznimi, vročinskimi krči, sladkorno boleznijo in epilepsijo. Vročina ima obrambno vlogo, saj spodbudi obrambne dejavnike in pripomore k hitrejšemu okrevanju.

Kdaj vročina je nevarna?

Vročina je nevarna za srčne bolnike. S povišanjem telesne temperature za 1°C se bitje srca pospeši za 15 do 20 utripov na minuto, kar dodatno obremeni srce. Vročina lahko poslabša stanje ljudi z boleznimi dihal, nevarna je za bolnike s poškodbami možganov ali možganskih ovojnic. Zniževanje telesne temperature je pomembno po operacijah, pri epileptičnih napadih, šoku, otrocih, ki so nagnjeni k vročinskim krčem, nosečnicah, starejših ljudeh in kroničnih bolnikih.

Kdaj k zdravniku?

Poiščite zdravniško pomoč, kadar temperatura naraste preko 40 stopinj ali, če se pojavijo vročinski krči, trd vrat, težko dihanje z modrimi ustnicami, če otrok odklanja tekočino, če je otrok majhen, če vročina traja več kot tri dni, če se pojavijo krvavo rdeči izpuščaji, v primeru dehidracije, če so ob vročini še drugi znaki bolezni.

Akupresura

Tako v zahodni kot kitajski medicini je povišana telesna temperatura znak nekega neravnovesja v telesu. Kitajska medicina pravi, da je vročina poskus telesa, da se znebi toksinov. Čeprav povišana telesna temperatura načeloma pospešuje zdravljenje, ni nikoli dobro, da se telo in še posebej možgani pregrejejo preko določene temperature. Kadar je vaša temperatura višja od 38.5 stopinj, jo lahko naravno znižujete z uporabo akupresure.

Akupresurne točke za zniževanje vročine

Notranje dvorišče (St 44 – Želodec)Notranje dvorišče (St 44 – Želodec)

Lokacija: Ta točka se nahaja na stiku med drugim in tretjim nožnim prstom.

Pozitivni učinki: Odstranjuje Vročino iz telesa. Regulira črevesje. Odstranjuje Vlažno-Vročino. Umirja um. Lajša zaprtje, krvavitve iz dlesni, bolečine v želodcu.

Združena dolina - Hoku (Li 4)Združena dolina – Hoku (Li 4)

Pozor: Teh akupresurnih točk ne smejo uporabljati nosečnice, saj lahko sprožijo prezgodnje popadke.

Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj.

Pozitivni učinki: Odstranjuje vročino iz telesa, lajša prehlad, gripo, zaprtje in glavobol.

Ukrivljen ribnik (LI 11 – Debelo črevo)Ukrivljen ribnik (LI 11 – Debelo črevo)

Lokacija: Na vrhu, na zunanjem delu gube komolca.

Pozitivni učinki: Odstranjuje vročino iz telesa, zato je dobra točka za zniževanje povišane telesne temperature. Lajša artritične bolečine, še posebej v komolcu in rami.

Lu 10Ribja meja (Lu 10 – Pljuča)

Lokacija: Na spodnji strani dlani, na sredni spodnje kosti palca.

Pozitivni učinki: Odstranjuje vročino iz meridiana Pljuč. Lajša plitko dihanje, kašelj in zatečeno grlo.

Akupresurna terapija za zniževanje vročine

1. Korak

Pritisnite v St 44 (Notranje dvorišče): S palcem pritisnite v V kot med obema prstoma. Držite eno minuto in globoko dihajte. To je najmočnejša akupresurna točka za odstranjevanje Vročine iz meridiana Želodca.

St 44

2. Korak

Pritisnite v LI 4 (Združena dolina): LI 4 se nahaja v središču med palcem in kazalcem. Postavite desni palec na vrh mišice na levi roki med palcem in kazalcem in s kazalcem desne roke pritisnite spodaj. Izvajajte pritisk tako, da stisnete palec in kazalec desne roke. Pritisk naj bo usmerjen proti kosti, ki združuje palec in kazalec. Stiskajte eno minuto. Nato zamenjajte roki. Ta točka je še posebej učinkovita za vse simptome gripe in prehlada.

Združena dolina - (LI 4 – Debelo črevo) Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj. Združena dolina - Hoku (Li 4) Pozitivni učinki: Odpravlja zaprtje, glavobole, zobobole, bolečine v rami, artritis in bolečine ob porodu.

3.Korak

Pritisnite na LI 11 (Ukrivljen ribnik): Upognite roko in s palcem pritisnite na zunanjem delu gube komolca. Pritiskajte eno minuto in hkrati izvajate globoko dihanje. Zamenjate roki in pritisnite LI 11 še na drugi strani. 

Ukrivljene ribnik (LI 11 – Debelo črevo) Lokacija: Na vrhu, na zunanjem delu gube komolca. Ukrivljene ribnik (LI 11 – Debelo črevo) Pozitivni učinki: Opravlja vročino, zaprtje, težave s prebavo. To je izredno učinkovita akupresurna točka za zdravje debelega črevesja.

4. Korak

Pritisnite točko Lu 10 (Ribja meja): Poiščite akupresurno točko Lu 10 na spodnji strani dlani, na sredini spodnje kosti palca. Držite to točko eno minuto in ob tem globoko dihajte. Po kakšni minuti ponovite vajo še na drugi roki. Ta točka odstranjuje vročino iz Pljuč.

Lu 10Dodatni nasveti za zniževanje vročine

Veliko pijte

Ko imate vročino se veliko več potite (potenje ohlaja telo), zato morate veliko piti, da nadomestite izgubo tekočin v telesu. Čeprav mislite, da bodo hladne pijače pomagale, se jim izogibajte. Pite vodo ali sokove sobne temperature ali topel čaj. Grozdni sok je odlična pijača za hlajenja; v sok dodajte malo kumine in koromača (pol žličke vsakega), da povečate hladilni učinek.

Počivajte

Veliko počivajte. Najbolje je, da se v času vročine ne razgibavate in ne potujete. Počivajte kolikor se da, dokler vročina ne upade.

Kanadski zlati koren

Tradicionalna zdravilna rastlina severnoameriških Indijancev, ki so jo v svoj repertoar vključili tudi evropski priseljenci. Uporablja se kot naravni antibiotik in odlično znižuje temperaturo.

Hladni obkladki

V primeru visoke vročine lahko na čelo dajete hladne obkladke. Zamenjate jih vsakič, ko se obkladek segreje. Učinek hlajenja lahko ojačate, če obkladek položite tudi na področje popka.

Postite se

Postenje dan ali dva odpravi nakopičene strupe, ki najverjetneje povzročajo vročino. Vendar poskrbite, da boste v telo vnesli dovolj tekočine.

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture