Vnetje sinusov – Sinusitis

Sinusi so z zrakom zapolnjene obnosne votline v kosteh obraznega dela glave, na vsaki strani nosu. Obloženi so s fino plastjo sluzi, ki vlaži nosno votlino, filtrira zrak, ki ga dihamo, da odstrani prah, dim, cvetni prah in druge tujke, preden zaidejo v pljuča. Zaradi alergenov, dražečih snovi, bakterijskih infekcij in prehladov sinusi lahko postanejo zamašeni, otečeni ali vneti. To se čuti kot bolečino, pritisk, glavobol ali izcedek iz nosu. Drug problem, ki lahko prizadene sinuse je, da sinusi postanejo povsem osušeni, bodisi zaradi vročega ali suhega zraka ali zaradi infekcije.

Sinusitis

Akutno vnetje sinusov – akutni sinusitis nastane s širjenjem vnetja nosne sluznice. Vnetje sinusov se lahko pojavlja v dveh oblikah in sicer kataralni (virusni) in gnojni (bakterijski). Kadar gre za virusno vnetje, nosne sluznice otečejo (sluznica nosu in ozke sluznične špranje med nosom in sinusi). Poleg otekline je prisotna tudi motnja transporta sluzi in bakterij s pomočjo migetalk iz sinusov. Virusni sinusitis nastane, če je ta oteklina dovolj močna, da se prehodi iz sinusa v nos zaprejo. Če se nekaj ur ali celo dni sinus ne zrači in čisti, nastane v sinusih vlažno okolje, ki ga bakterije ljubijo, zato se namnožijo in tako se razvije gnojni sinusitis. Sinusitis je tako pogosto stopenska bolezen, ki se začne s preprostim prehladom in preide v gnojno vnetje.

Akutni sinusitis je lahko posledica virusne okužbe, bakterijske okužbe, prehlada ali pa okužbe z glivicami, ki je bolj pogosta pri osebah s slabim imunskim sistemom ali abnormalnimi sinusi. Tveganje za razvoj kroničnih vnetij sinusov povečujejo tudi nekatere bolezni in bolezenska stanja, kot so na primer alergije, nosni polipi in tumorji, nepravilni nosni prekat, zobne infekcije, cistična fibroza in gastroezofagealni refluks.

Tradicionalna kitajska medicina o vnetju sinusov

Zahodna medicina po navadi zdravi sinusitis z zdravili, kot so antihistaminiki ali antibiotiki, ki načeloma zdravijo simptome, vendar redko pomagajo odstraniti primarne vzroke, ki so povzročili to vnetje. Tradicionalna kitajska medicina že stoletja uspešno zdravi sinusitis s pomočjo akupresure, akupunkture in zelišč.

Sinusitis pogosto postane kronično stanje. Razlog za to je, da vsakič, ko se infekcija pojavi, metode zdravljenja neuspešno popolnoma očistijo gnojno sluz iz sinusov. To sproži ponavljajoč se vzorec vnetja za vnetjem. Nenehno zdravljenje vnetij s pomočjo antibiotikov lahko tudi ošibi imunski sitem, kar pripelje do novih zapletov. Akupresura lahko prekine ta ponavljajoči vzorec, saj spodbudi, ne pa poškoduje imunski sistem.

Vzorci, ki povzročajo sinusna vnetja:

 Veter-Vročina Pljuč: Težave s sinusi povzročijo spremembe vremena.

Stagnacija Vročine Žolčnika: Težave s sinusi povzročijo čustva.

Vlažna Vročina Vranice/Želodca: Težave s sinusi povzroči mastna ali pekoča hrana.

Pomanjkanje Mraz Qi-ja Pljuč: Težave s sinusi povzročijo kronične bolezni.

Pomanjkanje Vranice: Težave se pojavijo zaradi slabe prehrane, utrujenosti ali skrbi.

Akupresura

Čeprav akupresurne tehnike lajšajo sinusne težave, je pomembno, da ne poskušamo samo lajšati simptomov, ampak da odstranimo vzroke, ki povzročajo težavo. Če imate kronične težave, se obrnite na svojega zdravnika. V mnogo primerih so težave s sinusi lahko posledica močnih čustev, kot so skrbi, žalost ali krivda. Kadar ta čustva niso razrešena, lahko povzročijo mišično napetost v prsih, ki zapira sinusne poti. Ko akupresura odpravi napetost, se pogosto sprostijo tudi sinusne poti.

Zaprtost, slaba prehrana, pomanjkanje gibanja lahko prispevajo k bolj pogostim vnetjem sinusov. Če je hrana vzrok vaših težav, se vsaj dva tedna izogibajte mlečnim izdelkom in počakajte, če bo dieta stanje izboljšala. Tradicionalno se za težave s sinusi uporablja točka Li 4 – Združena dolina. Li 4 na splošno odpira vse zastoje in bolečine v telesu in tako odpravlja tudi boleče in vnete sinuse. Akupresurna točka B 2 – Vrtanje bambusa na mostu nosu, je odlična za lajšanje glavobolov v čelnem predelu in težav s sinusi. Na vrhu lobanje točka GV 20 in B 7 – Vstop v nebesa odpirata zaprte nosne prehode. Li 20 – Dobrodošel parfum in St 3 na  obrazu pa lokalno in direktno vplivajo na sinuse.

Akupresurne točke za lajšanje vnetja sinusov – sinusitis

Ni potrebno, da uporabljate vse te akupresurne tečke. Uporabite le eno ali dve, ko imate čas in proste roke.

Vrtanje bambusa (B 2 – Mehur)Vrtanje bambusa (B 2 – Mehur)

Lokacija: V vdrtini očesne votline, na vsaki strani, kjer most nosu sreča greben obrvi.

Pozitivni učinki: Lajša prehlad, zastoj sinusov, glavobole v čelnem predelu, utrujene oči in bolečine v sinusih.

Nebesni steber (B 10 - Mehur)Nebesni steber (B 10 – Mehur)

Lokacija: Ena polovica palca pod zatiljem, polovica palca navzven iz obeh strani hrbtenice na mišici.

Pozitivni učinki: Odpira sinusne prehode, lajša seneni nahod, stres, sindrom izgorelosti, otrdel vret, otekle oči in bolečine v grlu.

B 7Vstop v nebesa (B 7 – Mehur)

Lokacija: Na vrhu lobanje, če sledimo navpični liniji za ušesi, približno palec širine vstran od centra lobanje.

Pozitivni učinki: Lajša glavobole, zamašen nos, zamašene sinuse in izboljša voh. 

Li 20Dobrodošel parfum (LI 20 – Debelo črevo)

Lokacija: Na obeh licih, na zunanji strni nosnic.

Pozitivni učinki: Odpravlja zamašenost nosu, boleče sinuse, ohromelost obraza in otekanje obraza.

Obrazna lepota (St 3 - Želodec)Obrazna lepota (St 3 – Želodec)

Lokacija: Na dnu ličnic, neposredno pod zenico.

Pozitivni učinki: Lajša zamašen nos, zamašenost glave, pekoče oči, utrujene oči in očesni pritisk.

Točka stoterih srečanj (GV 20 - Du Mai)Točka stoterih srečanj (GV 20 Du Mai)

Lokacija: Položite prste leve roke za levo uho in prste desne roke za desno uho. S prsti zdrsite proti vrhu glave in poiščite udrtino (GV 20) nekoliko nazaj od vrha glave.

Pozitivni učinki: Odpravlja zamašene sinuse, slabo koncentracijo, glavobol in izboljša spomin.

Tretje oko (GV 24,5 Nadzorujoči kanal)Tretje oko (GV 24,5 Nadzorujoči kanal)    

Lokacija: Neposredno med vašimi obrvmi v vdolbini, kjer most nosu sreča sredino čela.

Pozitivni učinki: Lajša zastoje v glavi, glavobole in zamašen nos.

Središče Osebe (GV 26 – Du Mai)Središče Osebe (GV 26 – Du Mai)

Lokacija: Dve tretini nad zgornjo ustnico pod nosom.

Pozitivni učinki: Lajša seneni nahod, kihanje, omedlevico in omotico.

Združena dolina - Hoku (Li 4)Združena dolina – Hoku (Li 4)

Pozor: To točko ne smejo uporabljati nosečnice, saj lahko povzroči prezgodnje popadke.

Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj.

Pozitivni učinki: Blaži glavobol, boleče sinuse, seneni nahod in odpravlja zastoje v glavi.

Akupresurna terapija za vnetje sinusov – sinusitis

Ko izvajate naslednjo rutino za zdravljenje vnetja ali kot preventivo, lahko sedite ali ležite.

1. Korak

Trdno pritisnite B 2 (Vrtanje bambusa) skupaj z B 10(Nebesni steber): Postavite levo roko na obe B 2 točki, blizu mostu nosu, tako da palec pritisne levo stran in kazalec desno stran. Pritisnite v rahlo udrtino na zgornji notranji strani očesne jamice. Z desno roko primete zadnjo stran vratu, tako da prsti primejo na levi strani in spodnja stran dlani na desni strani. Stisnite vratne mišice. Zaprite oči in držite te točke vsaj eno minuto.

B 2 Nebesni steber (B 10 - Mehur) Lokacija: Ena polovica palca pod zatiljem, polovica palca navzven iz obeh strani hrbtenice na mišici.

2. Korak

Držite točko B 7 (Vstop v nebesa): To točko boste našli tako, da postavite blazinice prstov za ušesi. Nato premaknite prste navzgor do vrha lobanje. Ti točki so v udrtini na vrhu glave, en palec širine vstran od centra glave. Globoko dihajte, ko držite ti točki z blazinicami prstov.b 73. Korak

Nežno pritisnite Li 20 (Dobrodošel parfum ) skupaj s St 3 (Obrazna lepota): Nežno pritisnite pod ličnice, poleg nosu. Usmerite pritisk navzgor. Globoko dihajte, ko držite te točke.

St 3 in LI 20 Dobrodošel parfum (LI 20 – Debelo črevo) Pozitivni učinki: Odpravlja zamašenost nosu, boleče sinuse, ohromelost obraza in otekanje obraza. Ukrivljen ribnik (LI 11 – Debelo črevo) Pozitivni učinki: Blaži alergije, še posebej alergijske kožne bolezni (kot so koprivnica izpuščaji), srbenje in vročino.

4. Korak

Držite Gv 20 (Točka stoterih srečanj) skupaj z Gv 24.5 (Tretje oko): Postavite prste desne roke na Gv 20 v vdolbino na vrhu lobanje. S sredincem leve roke se nežno pritisnite med obrvi. Globoko dihajte eno minuto.

Točka stoterih srečanj (GV 20 - Du Mai) Lokacija: Položite prste leve roke za levo uho in prste desne roke za desno uho. S prsti zdrsite proti vrhu glave in poiščite udrtino (GV 20) nekoliko nazaj od vrha glave. GV 20 in Gv 24,5 a

5. Korak

Pritisnite Gv 20 (Točka stoterih srečanj) skupaj z Gv 26 (Središče Osebe): Še naprej pritiskajte na Gv 20 na vrhu glave, premaknite levo roko na točko Gv 26, ki se nahaja med nosom in ustnicami. Globoko dihajte, medtem ko držite ti pomembni točki za lajšanje težav s sinusi.

GV 20 in GV 24,5 Središče Osebe (GV 26 – Du Mai) Lokacija: Dve tetini nad zgornjo ustnico pod nosom.

6. Korak

Pritisnite Li 4 (Združena dolina): LI 4 akupresurna točka se nahaja v središču med palcem in kazalcem. Postavite desni palec na vrh mišice na levi roki med palcem in kazalcem in s kazalcem desne roke pritisnite spodaj. Izvajajte pritisk tako, da stisnete palec in kazalec desne roke. Pritisk naj bo usmerjen proti kosti, ki združuje palec in kazalec. Izvajate pritisk eno minuto, nato zamenjajte roki. To točko lahko stimulirate samostojno kadarkoli želite odpraviti bolečino ali odmašiti sinuse.

Združena dolina - (LI 4 – Debelo črevo) Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj. Združena dolina - Hoku (Li 4) Pozitivni učinki: Odpravlja zaprtje, glavobole, zobobole, bolečine v rami, artritis in bolečine ob porodu.

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture