Vnetje mehurja

Če ste že kdaj  že imeli vnetje mehurja, potem gotovo veste, kako nadležno in boleče je lahko to stanje. Statistike kažejo kaže, da se vnetje mehurja  pogosteje pojavi pri ženskah, saj se je vsaj petina žensk vsaj enkrat v življenju soočila s tovrstnim vnetjem, pri kar četrtini od teh pa se je vnetje tudi večkrat ponovilo ali pa je celo prešlo v kronično obliko vnetja. Pred težavami s sečili morajo biti še posebej pazljive nosečnice, saj lahko resno vnetje predstavlja nevarnost za otroka.

Vzrok zakaj ženske pogosteje zbolijo za vnetje mehurja kot moški, je predvsem anatomski. Ženska sečnica je v povprečju dolga le okoli 5 centimetrov, tako da je pot do mehurja relativno kratka, ustje sečnice pa leži blizu nožnice in danke, kar zadevo le še poslabša. To je glavni vzrok, zakaj mikroorganizmi, ki povzročijo okužbo, dokaj zlahka vstopijo v mehur in se tam nadaljnje razmnožujejo. Za razliko od žensk imajo moški to srečo, da se okužba iz sečnice najprej razširi na njihovo prostato in šele nato lahko napreduje v mehur.

Kaj pravzaprav povzroča vnetje?

Da bi lahko preprečili prvo ali ponavljajočo se okužbo, moramo najprej vedeti, kaj infekcijo sploh povzroča. Raziskave kažejo, da kar 90 odstotkov vseh infekcij urinarnega trakta povzroči bakterija E. coli, ki je sicer vedno prisotna v našem črevesju in posledično tudi v blatu. Včasih se zgodi, da ta bakterija zaide v sečnico in takoj zatem še v mehur, zaradi česar pride do infekcije. Bakterija je zelo nevarna in se je izredno težko znebimo, sploh, če se naseli po celi trebušni votlini in se postopoma razširi še v pljuča in ledvice. V skrajnem primeru je okužba lahko tudi smrtno nevarna. Strokovnjaki pravijo, da lahko infekcijo dobimo preko hrane ali pa slabe higiene. Po raziskavah, ki so bile opravljene v ameriških državah Illinois in Utah, E. coli vegetira v času najmočnejšega delovanja antibiotikov, ko učinek popusti, pa se bliskovito razmnoži.

Imunski sistem

Pred nezaželenim vdorom mikroorganizmov v sečnico nas ščiti tudi imunski sistem. Če ta močno ošibi, kar se pogosto dogaja pozimi, se sluznica v mehurju ne more ubraniti pred mikroorganizmi, ki se uspejo prebiti do mehurja in tam povzročijo hudo vnetje. Ta pojav je zelo pogost pri bolnikih s sladkorno boleznijo, saj prisotnost glukoze v seču pospešuje razmnoževanje bakterij ter pri bolnikih z avtoimunskimi boleznimi.

Spolnost

Z vnetjem mehurja imajo pogosto  težave ženske, ki imajo daljše intervale med spolnimi odnosi, saj se v tem času v sečnici nabere veliko bakterij, ki jih nato moški s penetracijo potisne v mehur. Bolj podvržene vnetjem so tudi ženske v menopavzi, saj pomanjkanje estrogena lahko povzroči tanjšanje sluznice mehurja in sečnice.

Kako prepoznamo vnetje mehurja?

Če sumite, da imate vnetje mehurja, kar se najpogosteje odraža kot pekoča bolečina med uriniranjem, bodite še posebej pozorni na naslednje simptome:

– Potreba po pogostem uriniranju

– Boleče ali pekoče uriniranje

– Huda, ostra ali zbadajoča bolečina po uriniranju

– Moten ali močno obarvan urin

– Močan in neprijeten vonj urina

– Prisotnost krvi v urinu

– Bolečina v spodnjem predelu trebuha

– Povišana telesna temperatura ali mrzlica

V kolikor se je pojavil vsaj eden izmed simptomov, se nemudoma odpravite k zdravniku.

Priporoča se

Za preprečitev vnetja mehurja, je zelo pomembna tudi osebna higiena, zato se priporoča brisanje nazaj proti zadnjični odprtini, brisanje samo z belim WC papirjem, umivanje genitalij samo s toplo vodo, pav tako pa se priporoča tudi uporabo belega bombažnega perila in pranje perila z blagimi sredstvi – brez mehčalca.

V času zdravljenja se odsvetuje pitje čaja, kave, alkohola, gaziranih pijač, napitkov iz kakava, prav tako se je dobro izogibati močnim začimbam, ker dražijo mehur.

Tradicionalna kitajska medicina o vetju mehurja

Zahodna medicina zdravi kronično vnetje mehurja z antibiotiki, vendar, če se ne odpravi osnovno pomanjkanje Jin energije v telesu, se infekcija lahko hitro spet pojavi, ko antibiotiki nehajo delovati. Ta začarani krog se lahko ves čas ponavlja in ob tem ne smemo pozabiti tudi na stranske učinke zdravil. V kitajski medicini je standardno zadavljenje povezano s krepitvijo Jin energije in odpravo Vročine iz telesa.

Najpogostejši vzrok za vnetje mehurja je stanje, ki mu pravimo Vlaga-Vročina v sečnem mehurju. Vlažnost je stanje, kjer prebavni trak ne deluje kot bi moral, to se kaže s simptomi, kot so napenjanje, vetrovi in mehko blato, ki se manifestira skupaj z Vročino, ki je največkrat posledica pomanjkanja tekočin v telesu. Temu stanju pravimo »Jin pomanjkanje«. Simptomi, ki so še prisotni pri vnetju mehurja, so lahko vročina, pekoče uriniranje, bolečina v zadnjem in spodnjem predelu trebuha, potreba po pogostem uriniranju, rdeč jezik z debelo rumeno oblogo.

Akupresurne točke za vnetje mehurja


b 23Ocean vitalnosti (B 23 – Mehur)

Lokacija: B 23 se nahaja v spodnjem delu hrbta (med drugim in tretjim ledvenim vretencem), dva do štiri debeline prsta stran od hrbtenice v višini pasu.

Pozitivni učinki: Povečuje cirkulacijo v sečilih in reproduktivnih organih. Odpravlja vnetje nožnice (Vaginitis), okužbe sečil in bolečine v križu.

B 28Shu Mehurja (B 28 – Mehur)

Lokacija: Ta točka se nahaja na križnici. Iz središča križnice, približno dva palca širino na vsako stran.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v kolku, menstrualne krče, zastajanje urina, reproduktivne težave in vnetje mehurja. To je glavna točka mehurja.

Bl 60Visoka gora (B 60)

Lokacija: Na sredini med zadnjim robom zunanje kosti gležnja in Ahilove tetive.

Prednosti: Poveča cirkulacijo v sečilih in reproduktivnih organih. Blaži išias, bolečine  v stegnih, glavobol,  bolečine  v križu revmatizem in vnetje mehurja.

K 3Večji potok (K 3)

Pozor: To točko je prepovedano stimulirati po tretjem mesecu nosečnosti.

Lokacija: V vdolbini med notranjo kostjo gležnja in ahilove tetive.

Pozitivni učinki: V kitajski medicini je energija Ledvic izvir Jin Jang energije v telesu. K 3 kot izvirna točka meridiana Ledvic ima izreden vpliv na vse meridiane telesa.

Združena dolina - Hoku (Li 4)Združena dolina – Hoku (Li 4)

Pozor: To točko ne smejo uporabljati nosečnice, saj lahko povzroči prezgodnje popadke.

Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine in vnetja v telesu.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)

Lokacija: Na vrhu stopala, v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

Pozitivni učinki: Odpravlja krče, glavobole, utrujene oči, mačka kot tudi alergije, artritisi in vnetje mehurja.

Akupresurna terapija za vnetje mehurja

1. Korak

Masirajte B 23 (Ocean vitalnosti): Tudi če imate dolge in fleksibilne roke je najlažje, če ti točki stimulirate tako, da se uležete na tla in za sabo postavite dve teniški žogici. Počasi se valite gor in dol na teniških žogicah. Da vam žogici ne bosta ušli, jih položite v nogavico. Na tem mestu so še druge zdravilne akupresurne točke. Na teniških žogicah lahko tudi samo ležite. Stimulirajte vsaj eno minuto.

B 23a

2. Korak

Pritisnite ali masiranje B 28 (Shu Mehurja): Uporabite zadnjo stran rok za živahno masiranje baze hrbtenice. Če se lahko udobno uleže na hrbet za nekaj minut, postavite roki eno na vrhu druge na križno kost hrbtenice. Položite kolena plosko na tla. Dihajte globoko, ko počasi zibate svojo medenico, levo in desno za spodbujanje te točke na križnici. S to masažo boste stimulirali tudi druge pozitivne akupresurne točke na križnici.B 54 a (2)

 3. Korak

Trdno pritisnite na točko K 3 (Večji potok) in točko B 60 (Visoka gora). Pokrčite svojo desno nogo in jo položite na tla preko leve. Uporabite svoj levi palec na desnem gležnju in postopoma pritiskajte na K 3 (notranjo stran gležnja). Z blazinicami prstov pritisnite na B 60 (na zunanji strani gležnja) v vdolbini med kostjo gležnja in ahilovo tetivo. Trdno držite eno do dve minuti, nato zamenjate in uporabite desno roko na levem gležnju.

K 3 in B 60 K 3 b

4.Korak

Pritisnite Li 4 (Združena dolina): LI 4 akupresurna točka se nahaja v središču med palcem in kazalcem. Postavite desni palec na vrh mišice na levi roki med palcem in kazalcem in s kazalcem desne roke pritisnite spodaj. Izvajajte pritisk tako, da stisnete palec in kazalec desne roke. Pritisk naj bo usmerjen proti kosti, ki združuje palec in kazalec. Izvajate pritisk eno minuto, nato zamenjajte roki.

Združena dolina - (LI 4 – Debelo črevo) Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj. Združena dolina - Hoku (Li 4) Pozitivni učinki: Odpravlja zaprtje, glavobole, zobobole, bolečine v rami, artritis in bolečine ob porodu.

5. Korak

Spodbujate Lv 3 (Večje Hitenje): Položite kazalec in sredinec na vrh stopala v vdrtino, med kostema palca in drugega nožnega prsta. Temeljito masirajte in usmrtite pritisk proti kosti drugega nožnega prsta.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Pozitivni učinki: Lajša glavobole, utrujene oči in mačka. Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture