Visok krvni tlak – Hipertenzija

Krvni tlak imenujemo tisti tlak (pritisk), s katerim kri pritiska ob stene žil po katerih teče.  Ustvarja ga srce, ki  v povprečju bije sedemdesetkrat na minuto. Srce deluje v dveh taktih. Najprej se razširi in napolni s krvjo in zatem skrči, da potisne kri v aorto. Ko se skrči, nastane v žilah potisni sistolični oz. zgornji krvni tlak. Ko se srce ponovno razširi, da se napolni s krvjo, se tlak v žilah zmanjša, zato ta tlak imenujemo spodnji krvni tlak oz. diastolični.

O visokem krvnem tlaku govorimo takrat, ko je krvni tlak višji kot 140/90 mm Hg. Bodisi je to zvišana vrednosti sistoličnega krvnega tlaka ali diastoličnega krvnega tlaka ali pa gre za zvišanje obeh. Številne raziskav kažejo na to, da je visok krvni tlak koristno zdraviti, saj se z znižanjem sistoličnega krvnega tlaka za 10 mm Hg in diastoličnega krvnega tlaka za 5 mm Hg, zmanjša tveganje za nastanek srčno žilnih bolezni za več kot eno tretjino.

Kaj povzroča visok krvni pritisk?

Glavni krivec za visok krvni tlak je prekomerna telesna teža. Zlasti maščoba okoli trebuha proizvaja veliko hormonov, ki zvišujejo pritisk. Pri 40 do 50 % ljudi je za visok pritisk kriva tudi prekomerna uporaba soli v prehrani. Sol namreč krči žile, ter jih na ta način izpostavlja večjemu pritisku.

Sovražnik pritiska je lahko tudi alkohol. Po zaužitju večje količine alkohola (tri kozarce vina ali več), se srčni utrip pospeši, skozi telo pa se začnejo črpati večje količine krvi. Protinapetost žil zopet zviša krvni pritisk. Podobne učinke na telo ima tudi stres. V določenih primerih so za visok krvni tlak lahko krivi tudi slabi geni. Če se visok pritisk pojavlja v vaši družini, imate sami za več kot 50% večjo možnost, da boste zboleli za visoki pritiskom. Dednost, starost in spol so dejavniki nad katerimi nimamo vpliva, vendar k nastanku težave načeloma vedno vplivajo dejavniki kot so:

prevelika telesna teža,

čezmerna uporaba soli,

čezmerno uživanje alkoholnih pijač,

fizična neaktivnost,

stresno življenje.

Dosti  bolj redko je visok krvni tlak posledica bolezni notranjih organov, kot so težave s ščitnico ali nadledvičnimi žlezami, ledvična obolenja, zožitve ledvičnih arterij itd. Krivec za visok krvni tlak so lahko tudi nekatera farmacevtska zdravila.  V teh primerih govorimo o sekundarni arterijski hipertenziji. Ko odstranimo primarni vzrok, težave izzvenijo.

Zakaj visok krvni tlak škoduje

Poleg povišanega holesterola v krvi je visok krvni tlak verjetno največji krivec za nastanek ateroskleroze (zoženje in zamašitev žil). Kadar so žile dlje časa izpostavljene visokemu krvnemu tlaku, se  struktura žil postopno spremeni. Da žile lahko vzdržijo kronično visok pritisk se srednja mišična plast žilne stene (media) zadebeli, medtem ko se notranja plast (intima) zatrdi. Taka žila ni več prožna, zato rada poči in povzroči notranjo krvavitev ali pa se v žili radi pojavijo krvni strdki, ki žilo zamašijo. Kadar se to zgodi v srčnih (koronarnih) žilah, ki oskrbujejo srce, nastane srčna kap (infarkt). Če se to pripeti v možganskih žilah, lahko nastopi možganska kap ali možganska anevrizma. Ko se to pripeti v udih, v bolj resnih primerih prizadeti del ud lahko odmre, ker ne dobi dovolj kisika in hranil (gangrena). Zaradi slabšega delovanja žil se lahko pojavijo tudi drugi zapleti in bolezni, kot je slabše delovanje ledvic ali celo slepota.

Visok krvni tlak ali hipertenzija poleg bolezenskih sprememb v srčnih žilah škoduje tudi srčni mišici. Srce človeka s povišanim krvnim tlakom mora bolj intenzivno delati, kar predstavlja za srce dodatni napor. Zaradi večletnega prekomernega dela, se srčne mišice raztegnejo in ošibijo, zaradi česar ne morejo več prečrpavati zadostne količine krvi skozi telo. Razvije se srčna vodenica. Voda, ki se nabira v pljučih, povzroča vse težje dihanje. Sčasoma se voda začne nabirati tudi v drugih delih telesa, kar se opazi kot otekle noge in povečan trebuh.

Tradicionalna kitajska medicina o visokem tlaku

Iz pogleda tradicionalne kitajske medicine je visok pritisk znak abnormalnosti v delovanju telesa zaradi različnih vzrokov. Kitajska medicina verjame, da sedeči življenjski stil, kronični stres, nezdrava prehrana, poškodbe organov in konstitucijske okvare prispevajo k nastanku visokega krvnega tlaka. Znotraj telesa so pogosto prisotne  okvare v meridianskem sistemu Srca, Jeter in Ledvic. Ženske imajo pogosto prisotno tudi disfunkcijo v mikrokozmični orbiti (DuMai In Ren mai meridian).

Tradicionalna kitajska medicina klasificira visok krvni tlak v različne podkategorije. Visok pritisk je posledica motnje ali neravnovesja energije Jin-Jang znotraj sistema organov ali meridianov, ki sta glavna dva sistema, ki uravnavata delovanje telesa in uma.  Disharmonija v sistemu Jeter je najpogostejši vzrok za nastanek visokega krvnega tlaka. Bodisi gre za pomankanje Jin energije Jeter ali za preveč energije Jang , ki povzroča nereden pretok Qi-ja, stagnacijo Krvi in kopičenje Vročine znotraj Jeter. Tako stagnacija Qi-ja kot kopičenje Vročine lahko povzročita visok krvni tlak. Visok pritisk, ki je posledica Jeter se lahko pojavlja skupaj z glavoboli (blagi ali težki), razdraženostjo, nespečnostjo, suhimi usti, željo po hladni pijači, rdečim jezikom z oblogo.

Pomankanje Jin energije Ledvic je še en pogost vzrok za visok pritisk. Pomakanje energije Ledvic se lahko kaže v disharmoniji Ledvic, ki jo spremljajo simptomi kot so blagi glavoboli, vrtoglavica, nespečnost, šibkost nog in hrbta, nizka energija in temno rdeč jezik.

Akupresura

Akupresura vam z redno stimulacijo akupresurnih točk pomaga znižati visok krvni tlak. Deluje direktno na meridiane, tako da vzpostavljajo interno ravnovesje, odpravlja blokade v meridianu Jeter in pomaga tudi tako, da sprosti vaše telo, saj stimulacija sprošča v telo endorfine in monoamin, ki pomagajo zniževati visok krvni tlak.

Akupresurne točke za zniževanje visokega krvnega tlaka

Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik)Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik)

Lokacija: Pod zatiljem v udrtini med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen, odvisno od velikosti glave.

Pozitivni učinki: Spušča Qi energijo navzdol. Spodbuja splošno ravnotežje, zmanjšuje visok in dviguje nizek krvni tlak. Lajša glavobole in ima veliko pozitivnih učinkov.

Ukrivljen ribnik (LI 11 – Debelo črevo)Ukrivljen ribnik (LI 11 – Debelo črevo)

Lokacija: Na vrhu, na zunanjem delu gube komolca.

Pozitivni učinki: Odstranjuje vročino in hladi kri. Znižuje ogenj Jeter. Lajša vročino, visok pritisk, herpes,  slabost, srbenje in suho kožo.

Manjše morje (Ht 3 – Srce)Manjše morje (Ht 3 – Srce)

Lokacija: Na zunanji strani komolca, tik pod izbočeno kosjo v rahli udrtini.

Pozitivni učinki: Umiri um, regulira Qi srca, odstranjuje Vročino, srčne bolečine, bolečine, ki so posledica krčev.

Točka treh milj (St 36 - Želodec)Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Krepi telo, obnovi Kri in Qi, koristi sklepom in blaži utrujenost. Ta točka se pogosto uporablja v kombinaciji z Li 11 za zniževanje visokega krvnega tlaka. Pomaga pri arteriosklerozi in motnjah krvnega obtoka.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)

Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

Pozitivni učinki:  Znižuje visok krvni tlak, odpravlja krče, glavobole, utrujene oči, mačka kot tudi alergije in artritis. Poveča elastičnost mišic in kit.

Brbotajoči vrelec (K 1 – Ledvice)Brbotajoči vrelec (K 1 – Ledvice)

Lokacija: Na podplatu med obema blazinicama.

Pozitivni učinki: Lajša vročinske oblive in omedlevico in krče, sprosti telo in um. Znižuje visok krvi tlak.

Akupresurna terapija za zniževanje visokega krvnega tlaka

1.Korak

Trdno pritisnite GB 20 (Vrata zavesti): Pritisnite palca pod zatilje v udrtino med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen. Pritisk postopno povečajte medtem, ko glavo rahlo nagnete nazaj. Imejte zaprte oči in globoko dihajte. Držite ti točki eno minuto.

GB 20 Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik) Pozitivni učinki: Lajša glavobole, zastoje v glavi, artritis, bolečine v vratu in razdražljivost.

2.Korak

Pritisnite Ht 3 (Manjše morje) in Li 11 (Ukrivljen ribnik) skupaj: Poiščite točki Ht 3 in Li 11 na komolcu. Pritisnite istočasno v Ht 3 s sredincem in na Li 11 s palcem. Držite ti točki eno minuto in ob tem globoko dihajte.

H 3a Ukrivljene ribnik (LI 11 – Debelo črevo) Lokacija: Na vrhu, na zunanjem delu gube komolca.

3.Korak

Masirajte St 36 (Točka treh milj): To akupresurno točko boste našli štiri debeline prstov pod pogačico. Položite peto desne noge nekaj placev širin pod pogačico in en palec širine stran od golenice. Če ste na pravem mestu, se bo mišica upognila, ko premaknete nogo gor in dol. Intenzivno masirate eno minuto, nato zamenjajte nogi.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, tonus mišic, izboljšuje prebavo in lajša želodčne težave.

4.Korak

Spodbujate Lv 3 (Večje Hitenje): Položite kazalec in sredinec na vrh stopala v vdrtino med kostema palca in drugega nožnega prsta. Temeljito masirajte in usmrtite pritisk proti kosti drugega nožnega prsta. 

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom. Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

5. korak

Pririnite K 1 (Brbotajoči vrelec): Uporabite vaš palec in pritisnite na akupresurno točko K 1 na spodnji strani stopal. Držite eno minuto, nato zamenjate nogi in pritisnite še na drugo K 1 točko.

K 1 K 1 c

Dodatni nasveti

odpravite bolezni s qigong vadboZnižajte stres

Visok krvni tlak je pogosto povezan s stresom, zato si vzemite vsak dan čas za meditacijo, globoko dihanje ali sproščeno poslušanje glasbe. QiGong je odlična oblika vadbe za odpravljanje stresa in zniževanje visokega krvnega pritiska. Globoko dihanje aktivira parasimpatično delovanje živčnega sistem in s tem znižuje pritisk.  Raziskave so pokazale, da ima transcendentalna mediacija izredno dobre učinke na zniževanje krvnega tlaka brez zdravil.

presna zelenjavaSpremenite prehrano

Hrana bogata z maščobo in holesterolom zamaši arterije, kar vodi do arterioskleroze (maščobnih oblok na žilah). Bolj kot so zamašene žile, višji je vaš krvni tlak in vaše srce se bolj trudi, da kroži kri po žilah. Zmanjšajte količino mesa (predvsem govedine in svinine), polnomastnih mlečnih izdelkov, pregrešnih posladkov in ocvrto hrano. Veganska hrana je najbolj zdrava hrana za vaše srce in pritisk.

ustavite kajenjePrenehajte kaditi

Vsaka cigareta, ki jo pokadite začasno dvigne vaš krvni tlak. To skupaj z še drugimi negativnimi učinki, ki jih kajenje povzroča na vašem ožilju, znatno poslabša vaše stanje. Strokovnjaki pravijo, da je najboljša stvar, ki jo lahko naredite, če ste kadilec, da prenehate kaditi.

Sol v prekomernih količinahZamešajte vnos soli

Natrij (še posebej v obliki jedilne soli) poveča količino tekočine v vašem žilnem sistemu; več tekočin kot teče skozi vaše arterije, višji je vaš krvni tlak. Naučite se uživati hrano, brez dodajanja soli.

taichi vadbaRedno telovadite

Bolj intenzivno gibajte svoje telo vsaj pol ure trikrat do štirikrat na teden. Intenzivna hoja je odlična za nižanje pritiska. Joga, TaiChi ali QiGong dokazano povečajo fleksibilnost in izboljšujejo cirkulacijo in pripomorejo h kardiovaskularnemu zdravju. Če imate zelo povišan pritisk, se pred začetkom nove vadbe posvetujte z zdravnikom.

Qigong in TaiChi zdravjeOhranjajte zdravo težo

Odvečna telesna teža je jasno povezana z visokim krvnim tlakom in poviša možnost za nastanek srčnih obolenj. Odvečna maščoba v telo tudi sprošča hormone, ki zvišujejo krvni tlak.

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture