TaiJi Quan Forma 24

TaiJi Quan forma 24 je poenostavljena forma Yang TaiJi Quan stila in je najpopularnejša forma na svetu. Prakticira jo preko 200 milijonov ljudi v 50 različnih državah. Mnogi to formo imenujejo tudi Pekinška forma. Obstaja rek, ki pravi: »Če poznate TaiJi Quan formo 24, boste našli prijatelje v vsakem kotičku sveta.«

Leta 1956 je bila narejena poenostavljena TaiJi Quan (forma 24) s strani kitajske športne komisije. TaiJi Quan forma 24 je bila narejena z namenom, da bi se TaiJi Quan populariziral in približal slehernemu človeku. Forma 24 izvira iz tradicionalnega Yang stila TaiJi Quan forme 108. Je rezultat sodelovanja številnih mojstrov, ki so si prizadevali, da bi standardizirali in poenostavili TaiJi Quan kot veščino za izboljšanje zdravja. Mnogo zapletenih in ponavljajočih gibov, je bilo odstranjenih iz forme 108, da bi se jo ljudje lažje naučili in lažje vadili. Forma 24 se začne z zelo enostavnimi gibi, ki postopno postanejo vedno bolj zahtevni. Čeprav je TaiJi Quan forma 24 poenostavljena oblika daljše forme, je še vedno »tradiconalna« v smislu, da je obdržala (borilno) esenco gibov.

TaiJi Quan Forma 24

Značilnosti TaiJi Quan vadbe:

Tako kot tradicionalna dolga TaiJi Quan forma, je TaiJi Quan forma 24 vaja, ki zahteva umiritev uma, sprostitev telesa, naravnost in mehkobo, kontinuiran neprekinjen tempo, ki v sebi združuje gibanje in negibnost. Zahteva visoko stopnjo samokontrole, vse gibe vodi um in Qi (energija). Srce je umirjeno, um je skoncentriran in dihanje je naravno. Ko vadimo TaiJi Quan formo 24 smo umirjeni in skoncentrirani, vse gibe vodi namera uma. Ko gremo skozi gibe, je telo centrirano, ozemljeno in vzravnano. Mišice in sklepi so sproščeni in gibljivi. Tako gibi postanejo tekoči kot voda, ki teče ali kot oblaki na nebu, počasni in nežni, kontinuirani in enakomerni. Gibi so krožni, vsi deli telesa pa delujejo usklajeno kot celota.

Zdravilni učinki:

Kot ena izmed največjih tradicionalnih vzhodnjaških zdravilnih veščin, je TaiJi Quan znan po svojih izrednih zdravilnih učinkih. Zaradi svojih edinstvenih lastnosti, notranjega bistva, filozofije in posebnega načina vadbe telesa in duha, je TaiJi Quan veščina, ki v sebi nosi odgovor na številne težave sodobnega sveta. Številne raziskave, ki so jih opravili na Kitajskem, ZDA in drugod po svetu, so pokazale skoraj magične zdravilne učinke te oblike vadbe.

Izboljšano delovanje živčnega sistema in možganov

Modern način življenja in stresno delo imajo škodljive učinke na naše duševno in telesno počutje. To vpliva na delovanje naših možganov in živčnega sistema, kar posledično vpliva na visok pritisk, depresijo, koncentracijo, koordinacijo, ravnotežje itd. Ko vadimo TaiJi Quan , je poudarek na tem, da um vodi gibe, kar ima izredno pozitiven vpliv na možgane. Ta oblika vadbe da možganom priložnost za počitek in regeneracijo in izboljša vse možganske funkcije, kar odstrani in zmanjšuje bolezni povezane s stresom, izboljša koncentracijo, koordinacijo in ravnotežje.

Izboljšano delovanje kardiovaskularnega sistema

Poleg tega treniranje s pomočjo fokusa in namena ponovno vzpostavi ravnovesje v živčnem sistemu, kar posledično pripomore k normalnemu hormonskemu ravnovesju, krepitvi imunskega sistema in znatno izboljšuje stanje kroničnih bolezni. Nežno in usklajeno gibanje TaiJi Quan spodbuja krvni obtok, izboljša elastičnost krvnih žil in delovanje srca. Dolgotrajna praksa TaiJi Quan pomaga okrepiti srčno mišico, preprečuje ali izboljšuje visok krvni tlak in arteriosklerozo.

Boljše delovanje respiratornega sistema

Med samo vadbo uporabljamo naravno trebušno dihanje (zavestno širjenje in krčenje v spodnjem delu trebuha). S tem izboljšujemo zmogljivost pljuč (povečan vnos kisika). Ta način dihanja tudi krepi trebušno prepono, ta pa spodbuja boljši pretok krvi in kisika skozi različne organe. Povečan obseg širitve trebušne prepone spodbuja gibanje notranjih organov, kar pomaga pri delovanju organov in prebavnemu sistemu.

Močnejše kosti, mišice in sklepi

Dobra vadba TaiJi Quan zahteva, da je telo vzravnano in centrirano, koraki so stabilni in lahki, sklepi gibljivi in sproščeni. To praktikantu pomaga izboljšati telesno držo, povečati gibljivost telesa, okrepiti koordinacijo in zmanjšati težave s kostmi in sklepi (osteoporoza, artritis itd.). Večina gibov v TaiJi Quan se izvaja v različnih položajih, ki imajo pozitiven vpliv na mišice v spodnjih okončinah. Redna praksa TaiJi Quan forme 24 bo pomagala izboljšati mišični tonus, povečala vzdržljivost in upočasnila procese staranja.

Napotila za boljšo TaiJi Quan vadbo

TaiJi Quan forma 24 ponuja izjemne koristi za zdravje, vendar če želimo maksimizirati te zdravilne učinke, je bistveno, da vadimo na bolj sistematičen in pravilen način. Učenje TaiJi Quan forme 24 lahko razdelimo v 3 korake. Prvi korak je učenje položajev, večina pozornosti je v tej fazi na rokah in nogah. Drugi korak je učenje koordinacije in uporaba pasu. Tretji korak je instinktivna faza, kjer poskušamo doseči praznino in polnost, trdnost in mehkobo, um/namera vodi vse gibe.

Prvi korak je kot bi se na novo učili pisanja, vsak gib mora biti počasen in pazljiv, da poskrbite, da se vsi gibi pravilno izvajajo. Oči, roke, telo, podplati in noge morajo biti dobro usklajeni. Vadite vsak gib počasi, preverite vsak položaj posebej, konstantna koordinacija vam bo pomagala zgraditi dobre temelje za nadaljnji napredek.

Prvi korak vadbe: Telo se sprosti in um umiri. TaiJi Quan forma 24 je vadba tako za um kot telo, kjer iščemo negibnost v gibanju. Praktikant regulira svoj um, sprošča svojo napetost in z vsakim gibom izraža svojo namero.

Zelo pogosto začetniki mislijo, da vaditi dobro, pomeni vaditi trdo in s silo. Tako med samo vadbo postanejo zadihani in napeti. Da bi pripeljali um in telo v pravo stanje za vadbo, je pomembno, da ohranjate telo sproščeno in um osredotočen.

Telo je pokonci in ozemljeno. Ko prakticiramo TaiJi Quan moramo skozi vso vadbo ohraniti dobro telesno držo. Mnogo ljudi, zaradi slabih navad, med samo vadbo dviguje ramena, krivi hrbet in poveša glavo. Te slabe navade pripeljejo do rigidne drže, nepotrebnega nagibanja hrbtenice in izbočene zadnjice.

Zelo pomembno je, da ves čas zavestno preverjamo svojo držo med vadbo, da bi se izognili tem slabim navadam. Na dolgi rok bo praktikant razvil navado dobre pokončne drže.

Razen nekaj gibov, kjer se praktikant dvigne in spusti, je potrebno med samo vadbo ves čas ohranjati enak nivo višine. Obe nogi izmenično podpirata težo telesa.

Nekateri začetniki se preveč trudijo, da bi formo delali v nizkih položajih, vendar njihove noge niso dovolj močne, da bi držale težo telesa, zato postane drža rigidna in telo napeto. Nekateri začetniki na drugi strani sploh ne pokrčijo kolen in se samo sprehajajo po prostoru. Na ta način praktikant ne bo dosegel nobenih zdravilnih učinkov vadbe. Ko se noge okrepijo, gibi postanejo gibčni, elegantni in mehki.

V začetni fazi učenja so praktikanti pogosto preveč rigidni ali pa premehki. TaiJi položaji morajo biti kot napihnjen balon, mehki vendar raztegnjeni na vse smeri. To opisujemo v TaJiu kot trdnost znotraj mehkosti.

Začetniku bo morda težko doumeti to esenco vadbe, vendar nad tem ne sme obupati. Vaditi se mora tako, da je telo mehko, vendar ne mlahavo, raztegnjeno, vendar ne rigidno.

Drugi korak vadbe: Ko boste osvojili vse osnove iz prvega koraka, se boste začeli učiti naprednejših stvari. Ta korak učenja se posveča temu, da praktikant ponotranji esenco TaiJi Quan vadbe, kar bo naredilo vadbo bolj globoko, kontinuirano, enakomerno, pretok energije pa bo veliko večji.

V tem koraku je izredno pomembna usklajenost telesa od glave do pet. Praktikant se mora naučiti uporabljati celotno telo hkrati. Noge, roke, oči, glava, gibi so vsi združeni v eno. Vsak položaj zahteva, da se različni deli telesa premikajo na določen način, zato da položaji postanejo bolj učinkoviti in koordinirani.

Med samo vadbo se praktikant pogosto osredotoča na določen del telesa in pozabi druge dele. Tako so okončine in telo gibljejo ločeno. Pomembno je, da praktikant posveča pozornost času, ritmu in koordinaciji vsakega dela telesa, zato da doseže visok nivo koordinacije in zaznave telesa.

V TaiJi-ju se pogosto reče, da so noge korenina, izvedba je v rokah, vse pa se določa v pasu. Praktikant mora zato veliko delati na boljši koordinaciji pasu z drugimi deli telesa, da bi gibi lahko postali tekoči in usklajeni.

Ko vadite TaJiQuan formo 24 je zelo pomembno, da prikažete kontinuiteto in povezavo med različnimi položaji. Prehod med gibi mora biti viden vendar ne zlomljen. To v osnovi pomeni, da se je položaj končal, vendar moč še traja, moč se je končala, vendar namera še vedno ostaja.

Tretji korak vadbe: Zadnji tretji korak v učenju TaiJi Quan forme 24 je instinktivna faza, kjer praktikant že razume bistvo prvih dveh korakov. Pozornost praktikanta je sedaj na usklajenosti, enotnosti uma in telesa, notranje in zunanje pozornosti, Qi (energije) in moči.

Um vodi telo in jasno ločuje med praznino in polnostjo. Na tem nivoju je praktikant kot izredno dober pevec, ki več ne poje samo besed v ritmu melodije, temveč izraza svoje notranje občutke skozi pesem. To pomeni, da se praktikant bolj osredotoča na notranje izražanje položajev. Z uporabo namere/uma giba svoje telo. Vsako odpiranje in zapiranje, mehkoba in trdnost naravno izvira iz notranjosti.

Qi teče po telesu, Qi in moč postaneta eno. Na začetku učenja praktikant uporablja naravno obliko dihanja zato, da ne diha prehitro ali diha ne zadržuje. V tej fazi učenja se dihanje uporablja v skladu z gibi, kar pomeni, da vdihnemo ali izdihnemo kot to zahtevajo položaji.

Z dodajanjem namere uma, bo Qi krožil skupaj z gibi, v telesu se bo Qi razširil kot balon. Na ta način se bodo um, Qi in moč manifestirali kot eno, tako TaiJi vadba postane instinktivna in naravna.

Um je polno prisoten, telo je sproščeno in elegantno – vsi gibi in položaji postanejo naravni in vsak korak je natančen. Celotno telo je sporočeno, vendar trdno, lahkotno vendar močno, um je umerjen, a osredotočen.

Gibi postanejo kot tekoč potok, subtilni, a vseeno ekspresivni. Drža telesa bo kot gora, trdna, a lepa. Prehodi med gibi bodo kot oblaki, gladki in neprekinjeni.

Poimenovanje položajev TaiJi Quan Forme 24:

1. Odpiranje forme
2. Česanje grive divjega žrebca
3. Beli žerjav razpre svoja krila
4. Brisanje kolena in zaviti korak (levo/desno)
5. Brenkanje na liro
6. Stopi nazaj in odženi opico (levo desno)
7. Zgrabi ptico za rep – na levi strani
8. Zgrabi ptico za rep – na desni strani
9. Enojni bič
10. Roke valovijo kot oblaki
11. Enojni bič
12. Visoko oprezanje na konju
13. Udarec z desno peto
14. Dvojni udarec v ušesa
15. Udarec z levo peto
16. Potiskanje navzdol in zlati petelin se postavi na eno nogo – (levo)
17. Potiskanje navzdol in zlati petelin se postavi na eno nogo – (desno)
18. Potiskanje čolnička na obeh straneh
19. Igla na dnu morja
20. Razpenjanje rok
21. Obrat, umik navzdol, blokada in udarec s pestjo
22. Navidezen zaključek
23. Križanje rok
24. Zapiranje forme