Ba Duan Jin

Ba Duan Jin je set zdravilnih Qi Gong vaj, čigar izvor sega v obdobje starodavne Kitajske. Ba Duan Jin je kombinacija konfucianizma, budizma in taoizma, tradicionalne kitajske medicine in dolge tradicije modrosti. Ba Duan Jin sestoji iz osmih gibov, ki so relativno enostavni in jih lahko vadimo kjerkoli in kadarkoli. Vaje si hitro zapomnimo, hitro naučimo in enostavno vadimo. Sama metoda treninga je fleksibilna in je lahko hitra ali počasna, vadijo pa lahko ljudje vseh starostnih skupin. Ker je Ba Duan Jin osnovan na teorijah in praksah kitajske medicine, konfucianizma, budizma in taoizma, so njegovi učinki zelo koristni, tako za zdravje kot tudi za splošno počutje. 

Ba Duan Jin - Osem Brokatnih Vaj

Kaj je Ba Duan Jin?

Beseda »Ba« in Ba Duan Jin dobesedno pomeni osem, kar se nanaša na dejstvo, da je sestavljen iz osmih gibov. »Duan« pomeni, da se lahko pozitivne učinke Ba Duan Jin vadbe doseže skozi kontinuirano vadbo vsakega giba. »Jin« pomeni svilo in tako je Ba Duan Jin na svoj način podoben razkošju svile. V starodavni Kitajski se je Ba Duan Jin uveljavil kot ena najbolj popularnih tehnik zaradi svoje enostavne in elegantne narave. Gibi tečejo tekoče kot svila. 

Ba Duan Jin regulira in harmonizira Qi, okrepi tetive in okrepi kosti. Z redno vadbo Ba Duan Jin Qi Gonga-a bo posameznik okrepil zdravje, kultiviral duha in dosegel dolgoživost. 

Opis osmih vaj

Glavna naloga prvih dveh vaj v Ba Duan Jin vadbi je spodbujanje (dviganje, spuščanje, vhod in izhod) Qi-ja, za izboljšanje ravnotežja med Jin in Jang energijo v telesu. Kroženje Qi-ja v telesu je ključnega pomena za preprečevanje bolezni. Po tradicionalni kitajski medicini je veliko lažje preprečiti nastanek bolezni, kot jo ozdraviti. 

Tretja, četrta, peta in šesta vaja so v osnovi namenjene reguliranju telesa in Qi-ja. Ti gibi bodo pomagali zdraviti notranje in zunanje poškodbe v telesu, prav tako pa bodo regulirali notranje zdravje z uravnoteženjem hladne in tople energije, Jin in Jang. Ti gibi prav tako odpravljajo bolečine, ki so nastale zaradi kroničnih bolezni. Namen tretje četrte, pete in šeste vaje je pospeševanje zdravljenja telesa. Sedma in osma vaja predstavljajo močne gibe, ki regulirajo pretok Qi-ja v DanTain-u. 

Zdravilni učinki Ba Duan Jin vadbe

Po teoriji kitajske medicine je pokazatelj dobrega zdravja enost in ravnotežje telesa in duha. Ravnotežje telesa in duha je tisto kar moremo doseči, da ostanemo oz. postanemo zdravi. Z vadbo Ba Duan Jin boste umirili svoje dihanje in s tem tudi vaš živčni sistem, okrepili mišice in kite, ojačali kosti in dosegli enost telesa in uma. Ti trije elementi so med seboj tesno povezani in odvisni eden od drugega. Qi (dihanje), telo (forma) in duh (srce) skupaj tvorijo organsko celoto. Zato, da smo lahko zdravi, je potrebno trenirati svoje telo, um in dihati v harmoniji. To enost skušamo doseči,ko vadimo Ba duan Jin QiGong. 

Zaporedje Vaj:

1. Podpiranje neba
2. Napenjanje loka
3. Ločevanje zemlje in neba
4. Modra sova pogleda nazaj 
5. Medved obrača glavo in maha z repom 
6. Pogled v nebo in predklon
7. Udarec z jeznim pogledom 
8. Poskočne noge