TaiChi

TaiChi v prevodu lahko pomeni več stvari; na eni strani lahko pomeni »veliki tram«, ki podpira streho hiše. V prispodobi to pomeni povezovanje zemlje in neba. Stari Kitajci so si zemljo predstavljali kot štirikotno ploskev, nad katero je razpeto nebo, ki ga podpira podporni steber imenovan TaiChi in sega globoko v zemljo. Če prevedemo, TaiChi z bolj filozofskim pojmom pomeni »vzvišen konec« ali »najvišji zakon«. 

TaiChi – Najvišji Zakon

TaiChi je oblika gibljivega QiGong-a, če ga uporabljate skupaj z meditacijo in ogrevalnim QiGong-om, boste težko našli kaj, kar ima toliko pozitivnih učinkov. 

 Pretekle medicinske raziskave kažejo, da TaiChi kot tudi QiGong lahko zavira proces staranja, spodbudi imunski sistem, izboljša kapaciteto vdiha, izboljša spanje, dvigne energijo v telesu, izboljša ravnotežje in koordinacijo dvakrat bolj kot katerakoli druga oblika vadbe in morda najpomembnejša stvar v tem sodobnem svetu, da zmanjša in odpravlja anksioznost in depresijo, ki nastaneta zaradi stresnega življenja.

TaiChi – naravno gibanje

TaiChi zgleda kot Kung Fu v počasnem posnetku in za nekoga, ki še ni spoznal TaiChi-ja, izgleda kot še ena od oblik borilnih veščin. Vendar je to grobo podcenjevanje, kaj TaiChi pravzaprav je. TaiChi ponuja enostavno, vendar vseeno zelo sofisticirano obliko sistema biofeedback in klasičnega pogojevanja. Počasni gibi TaiChi-ja omogočajo okvir za globoko opazovanje telesa od znotraj. To počasno in tiho opazovanje omogoča praktikantu, da se zave, kje v telesu se nahaja stres in nato s pomočjo vdiha in vizualizacijskih tehnik izdihne ta stres iz tkiva telesa. TaiChi rotira telo z imitiranjem 95% vseh gibov, ki jih človek lahko naredi v vsakdanjem življenju. Nobena druga vadba ne pride niti blizu temu, plavanje rotira telo samo do 65% možnih gibov. Dihanje v TaiChi-ju je globoko in enakomerno, več kot 70% vseh strupov izločimo preko izdiha, zato je dihanje esencialni del vadbe. QiGong dihalne vaje so močan proces, ki je v splošnem narobe razumljen, podcenjevan in na splošno se sodobni svet ne zaveda, kaj vse lahko ponudi.

Zakaj ima TaiChi počasne gibe

Počasni gibi TaiChi-ja so edinstveni. Ta počasnost omogoča praktikantu, da se sprosti med samim gibanjem in obenem opazuje napete dele telesa. Večina vadb vključuje napor in silo, kar še dodatno zategne telo. Če to povežemo še s hitrimi gibi, ki so potrebni pri ostalih vadbah, ugotovimo, da je nemogoče, da bi praktikant pod temi pogoji bil sposoben zaznave napetih delov telesa in stresnih obremenitev, kaj šele, da bi jih bil sposoben sprostiti. Veliko vadb je takšne narave, da naredijo telo celo bolj napeto. Naporne vadbe lahko proizvedejo mlečne kisline, za katere je znano da povzročajo anksioznost. Nezavedno jih zbiramo v globokih skeletnih mišicah v času stresa in med naporno vadbo, ko enkrat mine evforičen občutek, ki ga proizvedejo endorfini, pa se lahko počutimo še bolj anksiozne. Samo TaiChi in QiGong sežeta do teh globokih skeletnih mišic z globoko sprostitvijo, kar omogoča, da se telo začne čistiti.

TaiChi je masaža tkiva in uma

TaiChi je kot globoka mazaža tkiva, ki se dogaja od znotraj. Ko se mišice sprostijo, medtem ko so v gibanju, so nežno zmasirane od kosti in tkiva, ki jih obdaja. Tudi notranji organi in živčni sistem so nežno stimulirani, da sprostita stres in napetost. Mislimo, da samo naše mišice lahko v sebi nabirajo napetost, vendar to lahko počne vsaka celica v telesu. Moderne psihološke raziskave kažejo , da se naše emocionalno stanje, torej naša čustva, prenesejo in shranijo v vsaki celici v telesu.

Tekoča, mehka, nenaporna, sproščujoča vadba TaiChi čisti togost in stres, ne samo iz mišic, temveč tudi iz srca in uma oz. emocionalnega sistema. Vsaka celica v sebi nosi občutke, zato se lahko stari potlačeni ali obsesivni občutki sprostijo s pomočjo TaiChi vadbe.

Pozitivni učinki TaiChi-ja

Obstaja veliko načinov merjenja pozitivnih učinkov TaiChi-ja z uporabo moderne znanosti. Depresija na primer je rastoč problem v modernem življenju, zaradi neverjetne hitrosti sprememb, kar nas pušča zmedene in včasih odtujene od sveta, za katerega se zdi, da se giblje vedno malo hitreje kot mu lahko sledimo. Depresijo se povezuje z nizkim nivojem serotonina in raziskave so pokazale, da TaiChi odpravlja to neravnovesje serotonina v telesu. To morda razloži, zakaj vadba TaiChi odpravlja depresijo in anksioznost.

Še en merljiv učinek TaiChi-ja je zmožnost dviga limfocitov T(celice ubijalke). Te celice napadajo bakterije, viruse in celo rakaste celice. Zato je sposobnost TaiChi-ja dvigniti nivo limfocitov v telesu izrednega pomena, saj sodobno stresno življenje znižuje nivo teh celic. TaiChi zvišuje tudi nivo drugih celic, kot na primer DHEA in SOD (superoksid-dismutaza), ki ju povezujemo s staranjem. Nivoji DHEA kot SOD so višji pri otrocih ali pa zelo zdravih ljudeh in nižji pri starejših ljudeh ali tistih, ki imajo rakava obolenja. Z drugimi besedami, TaiChi lahko zavira procese staranja, saj spodbuja nastanek teh naravnih snovi v telesu.

TaiChi kot naravna droga

»Naravnih« je tu ključna beseda. Hitrostni razvoj farmacevtskih preparatov povzroča danes mnogo problemov. Farmacevtska zdravila in dodatki so čudovita stvar, ko jih zares potrebujemo. Vendar lahko TaiChi in QiGong ponudita mnogo ne-farmacevtskih rešitev, ki lahko rešijo tako zdravje kot prihranijo denar. V ZDA letno porabijo za zdravstvo 1 trilijon dolarjev, po ocenah sodeč se več kot 700 bilijonov dolarjev porabi za zdravljenje bolezni, ki jih povzroči stres.

Druga stran besede »naravno« je notranja toksičnost in toksičnost okolja. Ocenjuje se, da so na četrtem mestu vzrokov za prezgodnjo smrt legalno predpisana zdravila. Mnogi opazujejo, da stranski učinki predpisanih zdravil potrebujejo druga zdravila, da zdravijo te stranske učinke itd. Dokler mreža zdravil, ki jih ljudje jemljejo, ne postane enormna in draga. Poročila raziskav kažejo, da prevladujoči strupi v vodah prihajajo iz farmacevtske kontaminacije. Ne od odplak industrije, temveč od ljudi, ki spuščajo porabljena zdravila v stranišče, kanalizacijo in na koncu v reke. Če lahko TaiChi in QiGong zmanjša 70 % vseh bolezni, ki jih povzroča stres, lahko prihranimo velik del denarja, izboljšamo svoje zdravje in obenem rešimo naše okolje.

Kot vidite, je ideja, da je TaiChi najvišji zakon, lahko odgovor na mnogo težav sodobnega sveta, kar zadeva zdravje in okolje. Morda je čas, da si vsi pobližje ogledamo, kaj lahko TaiChi in QiGong ponudita v našem življenju in našem svetu.