Kaj je Joga, Kaj je QiGong in Kaj je Tai Chi? 

Joga, najbolj popularna izmed treh, je indijska veščina, veda (ali disciplina). Joga je izredno stara veda in je tesno prepletena s Hinduizmom. Ko je Joga omenjena na zahodu, je po navadi govor o Hatha Jogi – najbolj pogosto prakticirana Joga na zahodu. To je veliko manj od tistega, kar pomeni Joga v Indiji. Zahod je osiromašil Jogo za skoraj vse, kar je bilo v njej spiritualnega, religioznega in šamanističnega in to je tista Joga, ki jo najpogosteje učijo v lokalnih studiih. Kaj je ostalo od Joge po tem osiromašenju? V osnovi oblika gimnastike, povezane z dihanjem in nekaj sedenja. Originalno je bila Joga šamanistična, kot tudi religiozna. Kasneje, ko je bil šamanizem s strani države spreobrnjen v državno religijo Hinduizem, je joga postala estetična disciplina, ki gre skupaj z religijo.

Kaj je Joga?

Tai Chi, ki je po popularnosti nekoliko za Jogo – Tai Chi se je začel v eni družini na Kitajskem kot interna borilna veščina leta 1700. Hitro je dobival na popularnosti in več družin je kmalu začelo delati svoje forme. Ko je Mao Zedong prevzel Kitajsko in jo spremenil v Komunistično, se je režim odločil, da naredi svojo Tai Chi formo. Oblast je vzela kot osnovo formo družine Yang in jo prav tako poimenovala Yang – kar je povzročilo veliko krivice družini Yang. Družina Yang je v tem času že precej priredila svojo formo Tai Chi (Cheng) in jo naredila veliko manj borilno orientirano. Ko ljudje na zahodu govorijo o Tai Chi-ju, po navadi govorijo o formi Yang, bodisi različici družine Yang ali vladni različici. Na zahodu v večini Tai Chi ni namenjen borbi, ampak se osredotoča predvsem na zdravje in sprostitev. Kot notranja veščina je osnovan predvsem na Qi Gong-u in ker je borilni del v Tai Chi-ju na zahodu v večjem delu odstranjen, je to le daljša oblika Qi Gong-a.

Kaj je TaiChi?

Qi Gong je najmanj popularen od treh in na nek način tudi najbolj misteriozen. Qi pomeni energijo/življenjsko silo in Gong pomeni delo/veščino. Torej Qi Gong pomeni delo z življenjsko energijo, gojenje življenjske energije. To pomeni, da se beseda prevede skoraj dobesedno v indijsko besedo pranajama. Vendar ima pranajama opravka samo z dihanjem in je samo en del Joge, medtem ko je Qi Gong kumulativen pojem Taoistov, fizičnih, dihalnih in mentalnih tehnik, tako kot je Joga za hinduiste. Korenine Qi Gong-a prav tako najdemo v šamanizmu. Preden je nastal Taoizem, je bil na Kitajskem šamanizem. Ko je bil šamanizem institucionaliziran in postal religija Taoizma, so določene prakse in vaje šamanizma postale Qi Gong. Od tu naprej se je razvijal Qi Gong, ki so ga širili in ščitili Taoisti. Danes poznamo tisoče vrst Qi Gong-a in večina je sestavljena iz nežnih gibalnih, dihalnih in mentalnih vaj. Qi Gong je eden izmed štirih stebrov tradicionalne Kitajske medicine, ki je na zahodu najbolj znana po akupunkturi.

Kaj je QiGong?

Kaj so podobnosti? 

Ker Joga, prav tako kot tudi Qi Gong, izvira iz šamanizma in obe veščini prihajata z vzhoda, med njima lahko najdemo mnogo podobnosti:

-Oba poudarjata čistost in zdravje telesa in uma.
-Oba učita zavedanje in zaznavanje telesa in uma.
-Oba sta celostna sistema kalibracije lastnega telesa in duha, oba pa tudi blagodejno učinkujeta na številne težave sodobnega življenja.
-Oba to dosegata skozi fizične vaje in meditacijo.
-Oba uporabljata moč uma nad materijo (vizualizacijo).
-Oba gresta z roko v roki s pravilno dieto in prehrano.

 

Kaj pa so razlike? 

Največ razlik prihaja iz dejstva, da je bila Joga na zahodu osiromašena, da bi ustrezala širši populaciji ljudi. Qi Gong ostaja bolj čist in bolj Kitajski. Obstajajo tudi razlike zaradi originalne esence obeh veščin.

Kot prvo, zahod je prevzel najmanj duhovno (šamanistično) in najbolj atletsko obliko Joge – Hatha Joga. Hatha je gimnastika Joge. Je veliko bolj šport, kot je šamanizem. Obstaja tudi veliko položajev v Hatha Jogi, ki so pravzaprav škodljivi/nevarni, vendar jih je izredno težko izvesti in nosijo v sebi estetsko lepoto, zato se pogosto izvajajo pred drugimi, da jih impresionirajo. Joga, ki je še vedno blizu šamanizmu, je Kundalini Joga, najstarejša oblika Joge. Vendar si zapomnite, da je skoraj vsa Joga na zahodu Hatha Joga. Hatha Joga se osredotoča predvsem na mišice in kite, in za premiso vzame, da bo fitnes le teh pripeljal do zdravih notranjih organov, žlez, živčnega sistema in uma. Kundalini Joga, pravi, da je zdravje živčnega sistema in hormonski žlez tista prava oblika zdravja. Mišice in kite pridejo na vrsto za tem.

Če povzamemo: Joga na zahodu je neke vrste atletska disciplina in kot taka je precej težavna, naporna za telo in nima veliko poudarka na umu. Kot vsaka naporna vadba vas napolni z endorfini, zato njene učinke čutite nemudoma. Zato je na zahodu tudi tako popularna.

Qi Gong na drugi strani, je prišel na zahod pred kratkim in se še ni imel časa veliko spremeniti. Zato je veliko bolj originalen in pristen, prav tako pa veliko težje razumljiv za zahodnega človeka. Včasih je težko razumeti že, kako sploh dobimo pozitivne učinke od Qi Gong vadbe. Na zahodu smo vsi ujeti v hiter način življenja, v želji po premikanju meja, kjer je edina vredna stvar tista, za katero se je potrebno potiti; zato sta tudi najbolj popularni obliki vadbe tek in fitnes. Zaradi takega ustroja uma je zahod tudi veliko bolj dovzeten za Jogo kot za Qi Gong. Zakaj? Ker je Qi Gong zelo počasen in nežen. Biti počasen, nežen in sproščen se sliši zelo enostaven način, da smo zdravi, kajne? Kako nas torej Qi Gong naredi bolj zdrave in zakaj ga ne izvajajo vsi? Deluje tako, da odstranjuje vse energetske blokade v meridianih (Qi kanalih) po telesu. Za zdravje je potrebo veliko več, kot le imeti močne mišice. V telesu obstaja precej več stvari kot samo mišice. Imamo organe, kite, živčni sistem, žleze, um. Qi Gong uporablja počasne gibe, da v vašem telesu prebudi energetski pretok. Po tradicionalni Kitajski medicini je bolezen blokada energetskih (Qi) kanalov telesu. Sprostitev blokad in s tem Qi-ja vodi do izboljšanega zdravja. To je to, kar Qi Gong počne. Sistem je izdelan tako, da spravi energijo v tek brez vseh zastojev.

Zakaj potem vsi ne vadijo Qi Gonga? Zato, ker se iz zahodnega pogleda zdi to kot nekaj nesmiselnega in dolgočasnega, saj se komaj premikaš in ne preteguješ. Ni nobenega hitenja. Zahteva veliko dela, da začutiš pretok energije in pozitivne učinke Qi Gonga-a.

Če povzamemo; Joga, Tek, Fitnes in podobne vadbe, ki zahtevajo veliko naporov, sprostijo v telo endorfine, zaradi katerih se človek počuti nemudoma odlično. Qi Gong na drugi strani zahteva veliko časa, predanosti in potrpljenja, preden lahko začutimo te pozitivne učinke. Razlika med obema je, da so eni učinki takojšnji in hitro minejo, medtem ko so drugi učinki postopni, a trajajo nenehno. Morda bi to lahko povezali z zaljubljenostjo in ljubeznijo. Človek včasih spozna osebo, v katero se skoraj v trenutku zaljubi. V telesu se izvršijo kemične reakcije in človek se počuti, kot bi hodil po oblakih. Svojega partnerja idealizira in poveličuje v zvezde. Vendar, vsaka zaljubljenost enkrat mine, tako kot mine dober občutek, ki ga začutimo med naporno vadbo in slej ko prej nastopi realnost.

Obstaja pa še ena oblika daljše zaljubljenosti, ta se imenuje ljubezen. Za ljubezen je potrebno partnerja spoznati in to zahteva svoj čas, zahteva veliko truda in veliko potrpljenja, tako kot to zahteva Qi Gong. To ljubezen bi lahko imenovali tudi navezanost in predstavlja veliko bolj kompleksno mrežo vezi in je tudi trdnejša od same zaljubljenosti. Če bi lahko izbirali, katero bi zbrali vi? Tisto, ki traja pet minut ali celo življenje.

Problem zahodnega človeka je, da živi za instantno gratifikacijo. To pa se danes pozna na vseh področjih življenja, tako pri izbiri vadbe kot tudi v ljubezni.

Katera vadba je prava za vas? 

To je odvisno od mnogih faktorjev. Vse tri oblike vadbe imajo pozitivne učinke, vendar je vsaka vadba na svoj način drugačna.

Hatha Joga je bolj za ljudi, ki bi radi ostali v dobri atletski formi. Je idealen dodatek kateremukoli športu. Če hočete bolj fizično vadbo, potem je to za vas. Imeli boste boljšo formo in bili bolj atletski. Ima dobre zdravilne učinke, saj deluje na celo telo. Če iščete malo bolj ezoterično, šamanistično, notranjo Jogo, poskusite s Kundalini Jogo. Je prav tako odlična za splošno zdravje in izboljša vsak del telesa. Če hočete imeti več moči, tako fizične kot mentalne in jo želite hitro, je to vaša prava izbira. To je nekakšna bližnjica. Vendar bodite pazljivi, ta bližnjica ima lahko svojo ceno. Preobremenitev živčnega sistema, žlez, potiskanje hrbtenice, mišic in sklepov preko svojih zmožnosti, je lahko izredno boleče in lahko škoduje za celo življenje.

Qi Gong se lahko giblje od fizično izredno zahtevne vadbe do izredno blage. Lahko zdravi vse mogoče poškodbe in težave izredno učinkovito. Pomaga pri številnih kroničnih boleznih. Izredno dviguje energetski nivo v telesu in imunski sistem. Vse to lahko dosežete tudi z vadbo doma. Če želite biti bolj zdravi, bolj polni energije, v boljši fizični pripravljenosti in živeti dolgo harmonično življenje, potem je Qi Gong prava izbira za vas. Qi Gong vas poskuša poenotiti z naravo in vas naučiti sprejeti energijo narave vase. Qi Gong je zelo povezan tudi z razsvetljenjem, stanjem, v katerem izgine razmejitev med človekom in naravo. Ko se boste v Qi Gong-u sprostili dovolj globoko, bo izginil čas, izginil bo jaz in izginil bo vsak dolgčas. Takrat boste začutili pravi pomen ultimativnega zavedanja in zaznave, bistvo vseh stvari, tako telesa kot duha. To je pravi pomen meditacije. Qi Gong vaje so počasne (mnoge so statične) , da vas to ne odvrne od meditacije. Vendar so dovolj izrazite, da energija steče in telo postane bolj zdravo. Na nek način določene Qi Gong vadbe trenirajo vsako celico v telesu. Aktivirajo celoten živčni in hormonski sistem. To naredijo na kontroliran, postopen način, pri katerem se je izredno težko poškodovati. To je postopna rast narave.

Spregovorimo še nekaj besed o Tai Chi-ju. To je v osnovi Qi Gong. Vendar je za mnoge dejstvo, da je podoben borilnim veščinam (ker je včasih tudi bil borilna veščina) in to, da je veliko kompleksnejši, tista stvar, ki naredi Tai Chi bolj privlačen za zahodnega človeka. Je prav tako odličen za telo in um, vas ohranja bolj fleksibilne in polne energije tudi v pozni starosti.

Katerokoli vadbo izberete, boste nagrajeni na številne načine, ki bodo spremenili vaše življenje na bolje. O tem ni nobenega dvoma.