TaiChi regenerira DNK 

Dobro znano je dejstvo, da je vadba koristna za zdravje. Pa vam lahko vadba podaljša življenje? Nekatere raziskave kažejo, da lahko vadba kot je Tai Chi, vpliva na naš DNK in s tem vpliva na dolgoživost.

TaiChi podaljšuje življenje – regenerira DNK

Gibi kot jih srečamo v Tai Chi vadbi, se prakticirajo že tisočletja. Danes obstaja veliko stilov Tai Chi-ja in danes to obliko vadbe vadi že na milijone ljudi. Čeprav je Tai Chi tudi oblika borilne veščine, pa večina danes prakticira Tai Chi zaradi ohranjanje zdravja in kondicije.

Medicinske raziskave so pokazale, da Tai Chi vadba lahko prepreči srčno popuščanje, parkinsonovo bolezen, fibromialgijo, kronične bolečine, depresijo in anksioznosti. Nekatere raziskave kažejo tudi, da Tai Chi vadba okrepi imunski sistem, poveča prožnost mišic in kit in izboljšuje ravnotežje. Prav tako je Tai Chi koristen za povečanje gibljivosti sklepov pri ljudeh, ki trpijo za osteoarthritisom in revmatoidnim artritisom. Tai Chi vadba predstavlja celostni zdravstveni sitem, prav tako pa omogoča dolgoživost.

V Aziji ni nič neobičajnega, da mojstri borilnih veščin živijo dolgo in zdravo življenje. Pa je možno, da bi imela Tai Chi vadba podobne učinke tudi na splošno populacijo?

Vemo, da lahko različni dejavniki v našem okolju, neposredno vplivajo na delovanje DNK. Eden izmed mehanizmov, ki omogoča DNK-ju, da se ohranja, je proces imenovan metilacija. Ko smo starejši se sposobnost metilacije DNK-ja zmanjša. To izpostavi DNK poškodbam in s tem tudi staranju. Vemo, da nekatere izbire življenjskega sloga, kronična izpostavljenost soncu, azbest, arzen, tobak, alkohol lahko privedejo do prezgodnjega staranja. Delno se to zgodi ravno zaradi sprememb v metilaciji DNK-ja. Znižane stopnje metilacije so tudi povezane s povečanim tveganjem bolezni kot so rak, sladkorna bolezen, avtoimunske bolezni in celo avtizem.

Nedavna medicinska raziskava, ki je bila opravljena v Avstraliji in objavljena v medicinski reviji – Komplementarna in Alternativna Medicina, je preverjala stopnje DNK metilacije v skupini žensk, ki so 3 leta redno prakticirale Tai Chi v primerjavi s kontrolno skupino žensk, ki nikoli niso prakticirale Tai Chi-ja. Starostna skupina žensk je bila med 45 in 80 letom starosti. Tai Chi skupina je obsegala 237 žensk in kontrolna skupina 263 žensk. Ugotovili so, da je bila sposobnost DNK metilacije v skupini, ki je prakticiral Tai Chi veliko boljša kot v kontrolni skupini. Zaključek raziskave je bil, da lahko redna Tai Chi vadba izboljša dolgoživost.

Raziskave na tem področju se bodo vsekakor še nadaljevale. Vsekakor pa je že zdaj jasno, da vam lahko redna Tai Chi vadba pomaga že danes.