Tui Na Masaža, Samo-Masaža in QiGong

Neijing (Interni kanon rumenega cesarja) je nastal nekje 200 let pr.n.št in velja za Biblijo Kitajske medicine še danes. Neijing opisuje štiri zdravilne modalitete: Akupunkturo, Farmakologijo (zeliščarstvo), Masažo (Tui Na) in QiGong. QiGong se je v tistem času imenoval »Dao Yin«, kar pogosto poimenujejo kot Kitajsko Jogo (gimnastika). Zgodnja Kitajska medicina in Taoistični teksti pogosto opredeljujejo Masažo in QiGong skupaj, kot dve najmočnejši metodi za samozdravljenje. QiGong je postal uradni del Kitajske dvorne medicine v Tang dinastiji (618-907 n.š. ) in verjetno je, da so bile Masažne terapije del dvorne medicine že pred tem. V Tang dinastiji je dvor zaposloval dva masažna specialista.

Tui Na Masaža, Samo-Masaža in QiGong

Tui Na Masaža in QiGong sta dva komplementarna pristopa do telesnega zdravja. QiGong naj bi uravnotežil energijo, kri in ostale telesne tekočine od znotraj, Tui Na masaža pa okrepi pretok od zunaj. QiGong uporablja namero/pozornost in posebne telesne gibe, da vodi Qi v zdrave smeri, medtem ko fizični pritisk in manipulacija telesa s pomočjo masaže pomagata okrepitvi od zunaj. Taoistični mojstri in zgodnji Kitajski zdravniki medicine so prepoznali vrednost tega internega in eksternega pristopa za uravnoteženje telesa in harmoniziranje notranjosti in zunanjosti.

Zgodnji medicinski Teksti Taoistični kanoni so priporočali QiGong in Tui Na Masažo posebno za mišično napetost, gibčnost, kardiovaskularne težave, prebavne težave in psihosomatske motnje. Samo-Masaža je bila razvita kot način za samozdravljenje in ogrevanje pred meditacijo v QiGong praksi, medtem ko so se ljudje, kadarkoli je bilo to potrebno, posvetovali s profesionalnimi masažnimi Tui Na terapevti.

Masažne tehnike so postale integralni del QiGong prakse zelo zgodaj. Samo-Masaža ogreje telo, kar stimulira pretok krvi in telesnih tekočin. Katerakoli vadba, ki sledi masažnemu ogrevanju, postane veliko bolj učinkovita, saj je cirkulacija v teslu večja. Fizična stimulacija masaže bo prav tako pomagala praktikantu QiGong-a začutiti in ultimativno voditi pretok Qi-ja v telesu. Ko enkrat začutite pretok Qi-ja, ga lahko tudi usmerjate. Masaža je zato ključna tehnika za izboljšanje in pospeševanje sposobnosti kultiviranja in cirkulacije energije. Prav tako lahko tehnike samo-masaže sprostijo zategle mišice, ki so posledica našega sedečega življenjskega sloga. Če pred vadbo QiGong ne zgnetemo in raztegnemo teh delov telesa, obstaja večja nevarnost poškodb.

Pozitivni učinki Tui Na Masaže

Kitajska masaža Tui Na ni namenjena razvajanju telesa in relaksaciji. To je oblika terapije globokega tkiva, ki ima naslednje pozitivne učinke:

– Pospeši celjenje po poškodbah in odstranjuje modrice
– stimulira cirkulacijo krvi in regulira živčni sistem
– odstranjuje brazgotine
– zdravi nekatere bolezni notranjih organov
– poveča fleksibilnost v sklepih in izboljša telesno držo
– blaži kronično bolečino
– izboljšuje atletske sposobnosti
– ohranja vitalnost in deluje preventivno
– krepi telesno odpornost na bolezni
Nekatere oblike Kitajske masaže ne potrebujejo obsežnega treninga in se jih lahko izvaja tudi doma.

Kitajska terapevtska masaža Tui Na

Splošno povedano Kitajska masaža spodbuja gibanje in komunikacijo. Glavna naloga Tui Na Masaže je obnovitev prostega gibanja Qi-ja in krvi. Kitajski Masažni terapevti za dosego tega cilja uporabljajo najrazličnejše tehnike: pritiskajo, valjajo členke, stiskajo, gnetejo, vlečejo, vtirajo, tolčejo, raztegujejo, vibrirajo, trkajo in včasih celo hodijo po telesu. Tui Na Masaža dosega svoj namen na tri načine: požene in aktivira Qi in kri, regulira pretok in odstranjuje stagnacijo, hkrati pa odstranjuje zunanje vzroke za blokade. Ker Kitajski praktikanti masaže smatrajo, da masaža vpliva na celotno telo in um pacienta, verjamejo, da pacient in terapevt preko Qi-ja tudi komunicirata. V Tui Na masaži je zaželeno, da pacient med masažo komunicira s terapevtom, medtem ko ta masira. To pogosto pomaga, da pacient sprosti potlačene emocije.

Tui Na masaža je sestavljena iz dveh kitajskih besed, ki pomenita »dvigniti« in »pritisniti«. Zahteva kontrolirano uporabo zelo globokega, vendar nenehno gibajočega se pritiska, ki se ponovi več stokrat. Terapevt močno pritiska s palcem na enem delu, nato pa drgne rahlo okoli dela, ki ga zdravi. Terapevt, ki uporablja to obliko masaže, se lahko zadrži na enem koncu, npr. na pacientovih sklepih ali okončinah tako dolgo, kot zahodni masažni terapevt na celotnem telesu. Tui Na se uporablja za zdravljenje številnih težav in obolenj, za katere bi drugače potrebovali tim psihoterapevtov, kiropraktikov in zdravnikov. Nekatere knjige navajajo več kot 140 različnih obolenj, ki jih lahko Tui Na zdravi, kar med drugim vključuje tudi nepravilno delovanje notranjih organov, zvine, natrgane mišice, artritis in išias.

Lepota Tui Na Masaže in QiGong-a je v tem, da lahko odidete k profesionalnemu terapevtu, ali pa tretma izvajate sami na sebi. Ne potrebujete nobene posebne opreme ali orodij, prakticirate ju lahko kjerkoli in kadarkoli. Zdravilci se zdravijo sami. Masaža Tui Na, samo-Masaža in QiGong so odlični načini, kako ostati zdravi in močni.