Slabost

Slabost lahko povzroči nervoza, prebavne motnje, neravnovesje v črevesju, gibanje,  zastrupitev in tudi nekatere droge in alkohol. Veliko medicinskih bolezni, kot so rak želodca, gastritis, razjede na želodcu, meningitis in diabetes, če jih naštejemo le nekaj, lahko povzročajo slabost. Če je vaša slabost zelo hudo ali dolgotrajna, pokličite svojega zdravnika.

Akupresura lahko odpravi slabost, zlasti, kadar je slabost posledica fizičnih ali čustvenih dejavnikov. Ko se napetost nabira v želodcu, zavira ustrezno cirkulacijo v črevesju in s tem povzroča stres v prebavnem traku, ki lahko povzroči slabost. Nežna lokalna akupresura ob vznožju reber, skupaj še z dvema splošnima akupresurnima točkama, lahko odpravi slabost. Teh točk lahko naučite tudi svoje otroke, da se znebijo potovalne slabosti ali slabosti, ki je posledica trebušne gripe. Te točke lahko uporabijo tudi nosečnice, da se znebijo jutranje slabosti.

Jutranja slabost

Že od davnih časov naj bi jutranja slabost bila znak zdrave nosečnosti, včasih celo prvi pokazatelj nosečnosti.

Jutranja slabost je način preko katerega narava komunicira z nosečnico, da jo opozori, kdaj uživa napačno hrano. Nekateri znanstveniki sicer pravijo, da je slabost samo stranski učinek zdrave nosečnosti, ker mama in zarodek vodita pravo bitko okoli hranljivih snovi v telesu.

Samuel Flaxman, evolucijski biolog iz Colorada pravi, da ne verjame, da je jutranja slabost pokazatelj zdrave nosečnosti. Če bi bilo tako, bi se pojavljala pri vseh zdravih nosečnostih, a temu ni tako.

Jutranja slabost se najpogosteje povezuje z okusom ali vonjem nekaterih vrst mesa, zelenjave in sadja močnega okusa in vonja. Slabost lahko povzroči tudi hrana v kateri so mikroorganizmi ali snovi, ki lahko izzovejo defekte na zarodku, kot na primer alkohol ali cigaretni dim. To pa pomeni, da narava z jutranjo slabostjo materi sporoča o škodljivih snoveh in na ta način poskuša zaščititi njo in zarodek. Slabost se načeloma pojavlja med šestim in osemnajstim tednom nosečnosti, ko se pri zarodku začnejo razvijati organi. Takrat je razvoj zarodka najranljivejši in zato najbolj občutljiv na slabe kemikalije.

Jutranja slabost je za večino nosečnic naporna, vendar se pojavlja z razlogom, ker bodočim materam sporoča kopico koristnih informacij. Akupresura vas bo še bolj povezala z vašim telesom, tako da se ga boste naučile še bolje poslušati.

Potovalna slabost (Morska bolezen)

Bledica, hladen pot, glavobol, nemir, utrujenost, slabost in včasih celo bruhanje? Zveni znano? Se tako prične skoraj vsako vaše potovanje? Vse to se lahko zgodi vsakomur od nas z normalno delujočim ravnotežnim organom v notranjem ušesu. Ti simptomi kažejo na »bolezen«, ki to v resnici ni, čeprav jo pogosto imenujemo morska bolezen. Je mnogo pogostejša, kot si ljudje mislijo. Zelo zgovoren je podatek, da kar 94 % astronavtov jemlje zdravila, ki so namenjena proti slabosti.

Morska bolezen oziroma potovalna slabost se razvije, ker telo dobi nasprotujoče si signale, ki jih čutila pošiljajo možganom. Možgani dobivajo na eni strani sporočila, ki jim posredujejo oči in na drugi strani sporočila o poziciji telesa. Slednje dobivajo od ravnotežnega organa in propriocepcije telesa. Na osnovi vseh podatkov možgani poskušajo ohranjati položaj telesa in nadzirati gibe.

Potovalna slabost nastane, ker so čutila navajena bolj statičnega gibanja. Ko ste v avtu ali na ladji, se informacije, ki prispejo v možgane preko vidnega živca, ne ujemajo s podatki, ki jih posreduje ravnotežni organ v notranjem ušesu. Kadar avto vozite sami, se vaši možgani pred ovinkom »pripravijo« nanj, ker v vožnji aktivno sodelujete. Kadar namesto vas vozi nekdo drug (vi pa ob tem še niste pozorni na cesto), »priprava« na ovinek izostane. Ker čutila možganom sporočajo podatke, da mirno sedite in da se vaše okolje ne premika, pride do slabosti. Akupresura bo zmanjšala občutke slabosti in naredila telo bolj odporno na slabost.

Akupresurne točke prosti slabosti

SI 17Nebeški videz (SI 17 – Tanko črevo)

Lokacija: V udrtini med ušesno mečico in konico čeljustnice.

Prednosti: Lajša slabost, bolečine v ušesu, ohromelost obraza ali krče, bolečine v čeljusti, srbenje v ušesu in vneto grlo.

Posrednik (P 5 - Osrčnik)Posrednik (P 5 – Osrčnik)

Lokacija: Štiri prste širine nad centrom notranje strani zapestne gube, med kitami.

Prednosti: Lajša razdražen želodec, slabost in bruhanje.

Notranja vrata (P 6 - Osrčnik)Notranja vrata (P 6 – Osrčnik)

Lokacija: Na sredni na notranji strani podlakti dva in pol prsta širine stran od gube zapestja.

Pozitivni učinki: Odpravlja slabost, anksioznost, palpitacije in bolečine v zapestju.

Trebušna Žalost (SP 16 - Vranica)Trebušna Žalost (SP 16 – Vranica)

Lokacija: Pod robom prsnega koša, polovice palca stran od linije z bradavico.

Pozitivni učinki: Lajša mačka, slabost, bolečine v želodcu, prebavne motnje, slab apetit, krče v trebuhu in kolcanje.

Točka treh milj (St 36 - Želodec)Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Krepi prebavo in odpravlja slabost, želodčne motnje in utrujenost.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)

Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

Pozitivni učinki: Odpravlja slabost in krče.

Huda usta (St 45 - Želodec)Huda usta (St 45 – Želodec)

Lokacija: Na zunanji strani, kjer se začne noht drugega nožnega prsta.

Prednosti: Lajša slabost, prebavne motnje, zastrupitve s hrano, zobobol in bolečine v trebuhu.

Akupresurna terapija proti slabosti

To rutino lahko izvaja kdorkoli, kjerkoli in kadarkoli, v udobnem sedečem položaju.

1. Korak

Rahlo pritisnite SI 17 (Nebeški videz): Položite blazinice sredinca in kazalca tik pod ušesno mečico. Ta točka je po navadi izredno občutljiva. Zato bodite zelo previdni pri stimulaciji. Držite eno minuto.Si 17

2. Korak

Trdno pritisnite P5 (Posrednik) in P6 (Notranja vrata): Položite desni palec na notranjo stran podlakti, tri prste širine nad gubo zapestja. Izvajate enakomeren pritisnite za eno minuto. Nato položite vas palec dva prsta širine nad zapestno gubo in držite še eno minuto. Nato zamenjajte roki in ponovite postopek. Med akupresuro globoko dihajte. P6 je kraljeva točka za odpravljanje slabosti.

P 5 in p6

3. Korak

Pritisnite točko SP 16 (Trebušna žalost): Ukrivite prste in položite blazinice prstov tik pod rebri v liniji z bradavicami. Držite točko eno minuto, medtem ko globoko dihate skozi nos.

Trebušna žalost (SP 16 - Vranica) Lokacija: Pod robom prsnega koša, polovice palca stran od linije z bradavico. Trebušna žalost (SP 16 - Vranica) Pozitivni učinki: Lajša mačka, slabost, bolečine v želodcu, prebavne motnje, slab apetit, krče v trebuhu in kolcanje.

Sezujte si čevlje za naslednje tri točke, če vam je še vedno slabo.

4. Korak

Stimulirajte St 36 (Točka treh milj): Postavite desno pest na zunanjo stran desne noge ter levo pest na zunanjo stran leve noge. Živahno masirajte gor in dol ob golenici trideset sekund.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, tonus mišic, izboljšuje prebavo in lajša želodčne težave.

5. Korak

Masirajte Lv 3 (Večje hitenje): Položite peto leve noge na  desno stopalo  v dolino med palcem in drugim nožnim prstom. Masirate s peto gor in dol trideset sekund. Nato stimulirate še točko na drugi nogi.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom. jetra 3

6. Korak

Stisnite St 45 (Huda usta): Uporabite vaš palec in sredinec  ter trdno stisnite na obeh straneh drugega nožnega prsta, ob spodnji strani nohta. Zadržite na vsaki nogi 30 sekund.St 45

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture