Sladkorna bolezen – Diabetes

Sladkorna bolezen ali diabetes mellitus je na svetu ena najpogostejših kroničnih bolezni presnavljanja. Beseda  diabetes mellitus je sestavlja iz grške besede diabetes (= stalno potekajoč) in latinske besede mellitus (= medeno sladek), kar sta glavni značilnosti sladkorne bolezni. Osnovna motnja je oteženo prehajanje krvnega sladkorja (glukoze) iz krvi v celice. To prehajanje v telesu omogoča inzulin. Kadar je inzulina v krvi premalo ali v primeru, da se celice nanj ne odzovejo, se zviša nivo krvnega sladkorja. Ta zvišana vrednosti krvnega sladkorja lahko poškoduje ledvice, živce in male žile oči. Večletna sladkorna bolezen pospešuje aterosklerozo, ki prizadene ožilje srca, možganov, udov. To lahko vodi v srčni infarkt, možgansko kap, gangreno uda, slepoto itd. Da bi se izognili zapletom, je treba vrednosti krvnega sladkorja skrbno nadzorovati.

Tipi sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen tipa 1 

Poznamo dva tipa sladkorne bolezni. Sladkorna bolezen tipa 1  se večinoma pojavlja pri otrocih in mlajših ljudeh. Imenujemo jo tudi juvenilni diabetes. Bolezen se prične nenadno, značilni znaki so huda žeja in hujšanje kljub večjemu uživanju hrane in pijač. Pojavi se, kadar beta celice v trebušni slinavki ne morejo proizvajati inzulina. Bolniki so tako odvisni od zunanjega inzulina, zato se ta tip bolezni imenuje tudi od inzulina odvisna sladkorna bolezen.

Sladkorna bolezen tipa 2

Sladkorna bolezen tipa 2 je najpogostejši tip sladkorne bolezni. Kar 90 % vseh sladkornih bolnikov zboli za tem tipom, predvsem odrasli in starejša generacija. Bolezen se razvija počasi in brez vidnih simptomov. Bolniki prva leta praviloma nimajo nobenih težav, vendar se v tem času lahko že razvijejo okvare oči, ledvic in živcev.

Sladkorna bolezen tipa 2 je poznana tudi kot od inzulina neodvisni diabetes. Gre za bolezen, pri kateri se krvni sladkor ne uravnava pravilno. Sladkorna bolezen tipa 2 se od tipa 1 razlikuje, saj je pri sladkorni bolezni tipa 2 izločanje inzulina povsem normalno regulirano. Problem nastane, ker so receptorji, ki prepoznajo inzulin, nanj neobčutljivi, zato se telo obnaša, kot da inzulina ni v krvnem obtoku. Zaradi tega nivo krvnega sladkorja ne pade na začetno raven.

Najpogostejši znaki so pretirana žeja, pogosto uriniranje, utrujenost ali slabo počutje, suha ali srbeča koža, okužbe kože, zamegljen vid in pogostejše okužbe z glivicami. Bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2 imajo tudi pogosto prekomerno telesno težo. Povečano je tudi njihovo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja.

Kako prepoznate sladkorno bolezen

Sladkorna bolezen je zahrbtna, saj dolgo ne kaže nobenih simptomov. Osebam pri katerih obstaja povečano tveganje za nastanek sladkorne bolezni se svetuje, da redno opravljajo preventivne preglede pri svojem zdravniku. Kadar se pojavijo značilni simptomi kot so huda žeja, obilno pitje, suha usta, pretirano odvajanje seča, uriniranje ponoči, nenamerno hujšanje in meglen vid, je pregled pri zdravniku nujen. Sladkorno bolezen tipa 2 se  odkrije s preprosto laboratorijsko preiskavo krvi. Kadar je nivo krvnega sladkorja na tešče 7 mmol/l ali več oz. naključno kadarkoli čez dan 11,1 mmol/l ali več, je sladkorna bolezen prisotna.

Čeprav se lahko zelo preprosto odkrije sladkorno bolezen, je skoraj polovica sladkornih bolnikov v Sloveniji neodkritih. Sladkorna bolezen je včasih lahko  prisotna že več let preden jo odkrijejo. Pri osebah se po navadi pojavijo že druge sistemske oblezeni, ki nakazujejo na pristnost sladkorne oblezeni, zato s preventivnimi pregledi nakar ne odlašajte.

Tradicionalna kitajska medicina o sladkorni bolezni

Kitajski jezik ima dve besedi, ki se nanašata na diabetes. Tradicionalno ime Xiao-ke zaobsega simptome, ki jih povezujemo s sladkorno boleznijo. Xiao-ke sindrom pomeni »hiranje in žeja«. Bolj moderna beseda Tang-niao-bing pomeni »sladkorna bolezen urina«.

Diabetes klasificiramo v kitajski medicin v tri tipe: zgornji, srednji in spodnji Xiao-ke. Vsak ima specifične simptome.  Zgornjega spremlja ekscesivna žeja, srednjega ekscesivna lakota in spodnjega ekscesivno uriniranje. Ti tipi so tesno povezani s Pljučni, Želodcem in Ledvicami, vsem pa je skupno pomankanje Jin energije v telesu. V nekem obdobju poteka bolezni bo večina sladkornih bolnikov kazala simptome vseh treh tipov.

Po tradicionalni kitajski medicini sladkorno bolezen (Xiao-ke) povzročajo trije vzroki: slaba prehrana (konzumiranje večjih količin sladkorja, maščobe, ocvrte hrane, alkohola in vročih pijač kot je kava), čustveni vzroki (stres, anksioznost in  depresija) in konstitucijsko pomakanje Jin energije (utrujenost, šibkost, letargija in bleda polt). Opis sladkorne bolezni na kitajski način se sliši nekoliko poetično. Pri ljudeh, ki na primer kažejo simptome pretirane žeje, bi diagnoza bila pomakanje Jin  energije Ledvic, skupaj s pomankanjem Jin energije Pljuč in interna Vročina, ki hlapi tekočine v teslu in tako povzroča žejo.

Akupresura

Akupresura beleži izredno dobre rezultate pri obravnavi sladkorne bolezni, vendar je dobro, če ohranite realistična pričakovanja.  Če res želite obvladati to bolezen, bo potrebno spremeniti tudi življenjski sitil. Akupresura se uporablja za zdravljenje in lajšanje simptomov sladkorne bolezni že več kot 2000 let. Diabetes je posledica neravnovesja cikličnega pretoka Qi-ja po meridianih in organih. Akupresura bo pomagala vzpostaviti to ravnovesje nazaj. Pogosto se pred diabetični simptomi lahko popolnoma odpravijo, medtem ko imajo bolniki z diabetesom tipa 2 možnost, da bolezen povsem zaustavijo.

Akupresurne točke za diabetes

Ocean energije (CV 6 – Ren Mai)Ocean energije (CV 6 – Ren mai)

Lokacija: Dva do tri prsta širine tik pod popkom.

Pozitivni učinki: Okrepi originalni Qi in Jang, obnovi Qi. Ureja metabolizem, odpravlja utrujenost, mrzle okončine kronično drisko, zaprtje in vetrove, krepi trebušne mišice.

Vrata izvora (CV 4)Vrata izvora (CV 4 – RenMai)

Pozor: Nosečnice ne smejo spodbujati te akupresurne točke.

Lokacija: Štiri prste širine neposredno pod popek.

Pozitivni učinki: Okrepi in neguje Ledvica (Qi, JIn in Jang), okrepi esenco, okrepi originalni QI, umiri duha. Spodbuja nastanek QI-ja, ki ga pridobimo s prebavo hrane in vdihnjenim zrakom.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)

Lokacija: Štiri prste širine nad notranjo stranjo kosti gležnja, blizu zadnje strani golenice.

Pozitivni učinki: Hrani Jin energijo v celem telesu. Krepi vranico in želodec, odpravlja vlago, harmonizira Jetra, krepi Ledvice, neguje Kri in Jin, uravnava menstruacijo, hladi in poživlja Kri, koristi pri uriniranju, pomirja Duh.

St 36Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Krepi prebavo in odpravlja slabost, krepi Qi in Kri, harmonizira in krepi Vranico in Želodec, krepi telo in Zaščitni Qi, dviguje Jang, pomirja duha, aktivira meridian in odpravlja bolečino.

Lu 5Močvirje komolca (Lu 5 – Pljuča)

Lokacija: Na notranjem pregibu komolca, na strani palca.

Pozitivni učinki: Odstranjuje vročino iz Pljuč in spušča Qi pljuč, odstranjuje sluz in pljuč, sprošča kite, osvobodi prehode vode. Delovanje pljuč je pri diabetikih pogosto prizadeto, zato je priporočljivo stimulirati to točko.

K 3Večji potok (K 3 – Ledvice)

Pozor: To točko je prepovedano stimulirati po tretjem mesecu nosečnosti.

Lokacija: V vdolbini med notranjo kostjo gležnja in ahilove tetive.

Pozitivni učinki: Okrepi Qi Ledvic (Jin in Jang), krepi imunski sistem; razbremenjuje utrujenost, odpravlja otekle noge in bolečine v gležnju. Lajša porodne bolečine,otečene noge, utrujenost, bolečine v gležnju, bolečine v hrbtu in širi maternični vrat.

Akupresurna terapija za diabetes

1. Korak

Nežno pritisnite Sp 6 (Prehod treh Jinov): Postavite oba palca na notranjo stan gležnjev, štiri prste širine nad notranjo izboklino gležnja. Nežno masirajte s palcema na notranjem robu golenice, kjer boste občutili rahlo udrtino. Držite eno minuto in globoko dihajte.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) Sp 6 b

2. Korak

Stimulirajte St 36 (Točka treh milj): Postavite desno pest na zunanjo stran desne noge ter levo pest na zunanjo stran leve noge. Živahno masirajte gor in dol ob golenici trideset sekund.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, tonus mišic, izboljšuje prebavo in lajša želodčne težave.

3. Korak

Pritisnite na točko Lu 5 (Močvirje komolca): Postavite palec na zunanji del komolca na strani palca. Točka se nahaja tetivi, ki se izboči, če stisnete biceps. S palcem držite eno minuto, nato zamenjajte roki.

Lu 5

4. Korak

Trdno pritisnite na točko K 3 (Večji potok). Pokrčite svojo desno nogo in jo položite na tla preko leve. Uporabite svoj levi palec na desnem gležnju in postopoma pritiskajte na K 3 (notranjo stran gležnja). Trdno držite eno minuto, nato zamenjate in uporabite desno roko na levem gležnju.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, tonus mišic, izboljšuje prebavo in lajša želodčne težave.

5. Korak

Postopoma pritisnite CV 4 (Vrata izvora) in CV 6 (Ocean energije):Položite blazinice prstov leve roke nad center trebuha tik nad sramno kostjo (CV 4). Postavite blazinice prstov desne roke v center med popkom in sramno kostjo (CV 6). Dihajte globoko v svoj trebuh, medtem pa s prsti pritisnite en do dva prsta širine v trebuh in držite dve minuti. Nato se popolnoma sprostite in počivajte tako dolgo, kot želite.

CV 4 in CV 6 CV 4 in CV 6 a

Dodatni nasveti

Uživanje polnovrednih živil je ključnega pomena pri zdravljenju sladkorne bolezni. Sladkorji, bela moka, bel riža in krompir so živila, ki jih je potrebno izločiti iz jedilnika. Izogibajte se umetnim pijačam. Sadje uživajte v zmernih količinah, medtem ko z zelenjavo skoraj ne morete pretiravati. Uživanje proteinov je ključnega pomena pri nadziranju krvnega sladkorja. Najboljši proteini se nahajajo v oreških, jajcih, stročnicah in ribah. Uživanje sira, temnega mesa in mastne hrane naj bo minimalno. Najpomembnejše: izogibajte se hladnim pijačam, surovi hrani in zmrznjenim jedem, saj po kitajski medicini poškodujejo Vranico.

Nadomestki sladkorja

Da bi zmanjšali vnos kalorij, debeli ljudje pogosto pijejo pijače, ki vsebujejo umetna sladila (npr. aspartam). Ta strategija se nikoli ne obnese, saj trebušna slinavka začne proizvajati inzulin, medtem ko v krvi ni sladkorja. Celice se odzovejo na to tako, da odstranijo receptorje na inzulin. Ko telo dejansko zaužije sladkorje, celice več ne morejo absorbirati glukoze zaradi zmanjšanih receptorjev inzulina, tako glukoza kroži do jeter, kjer se pretvori in shrani kot maščoba. Umetna sladila so načeloma tudi veliko bolj sladka od sladkorja, zato v telesu ustvarjajo potrebo po še slajši hrani (odvisnost).

Vadba in diabetes

Redna telesna vadba je nepogrešljiva pri vseh kroničnih oblikah bolezni. Redna vadba tudi znižuje stres, ki pripomore k nastanku sladkorne bolezni. Hitra hoja 30 minut na dan, je bolj priporočljiva od teka. Vadba kot je QiGong se priporoča, saj v telesu dvignete nivo življenjske energije – Qi in vzpostavite ravnovesje. Celice v telesu so odgovorne za številne stvari, tudi za ustvarjanje energije.  Ko celice postanejo manj produktivne zaradi razvoja inzulinske rezistence, ustvarjajo tudi manj energije za vadbo, zato se stanje pogosto samo slabša. Zmerna aerobna vadba je vitalnega pomena za ohranjanje pravilne prekrvavite telesa pri diabetesu.

Stres in diabetes

Znano je, da je naš živčni sistem sestavljen iz dveh  delov: simpatični in parasimpatični živčni sistem. Večino časa bi morali živeti z aktivnim parasimpatičnim živčnim sistemom, ki nadzoruje prebavo in regeneracijo. Na žalost mnogi ljudje živijo v hitrem življenjskem ritmu polnem stresa, ki aktivira simpatično živčevje. Simpatično živčevje povečuje srčni utrip, zožuje krvne žile, sprošča v telo adrenalin in kortizol, ter v telesu ustvarja pomankanje Jin energije. 

Stres zvišuje potrebo po glukozi in regulaciji, zato je meditacija še ena od pomembnih oblik preventivne prakse v boju z diabetesom. Redna meditacija ali QiGong vadba 20-30 minut na dan bo normalizirala odzive na stres in vam omogočila, da se z življenjskimi situacijami soočite na povsem sproščen način. 

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture