Slab zadah

Slab zadah je dokaj pogosta težava, saj se z njo občasno sreča kar vsak deseti Slovenec. Pogosto se ljudje niti ne zavedajo svojega zadaha. Problem je, da so sogovorniki le redko tako odkriti, da nas opozorijo na slab zadah, saj ob tem ni nerodno samo nam, ampak tudi njim. Če se te težave zavedamo, lahko izredno negativno vpliva na našo samozavest. Ovira nas pri vzpostavljanju stikov in otežuje normalno komunikacijo.

Slab zadah je v večini primerov posledica bakterijskega delovanja v ustih. Samo v enem od desetih primerov se vzrok skriva drugje. Lahko je posledica bolezni v nosu ali požiralniku, pljučih ali pa je posledica sistemskih bolezni, na primer bolezni jeter in ledvic. V tem primeru lahko zadah odpravimo, samo če pozdravimo osnovno bolezen.

Zakaj bakterije povzročajo slab zadah?

Bakterije v ustni votlini se nenehno razmnožujejo. Za razmnoževanje potrebujejo energijo, ki jo pridobivajo z razgradnjo ostankov hrane, sluzi in krvi. Bakterije ljubijo sladkor, zato sladkor povzroča karies. Kadar bakterije razgrajujejo beljakovine, ki vsebujejo žveplo, nastajajo žveplove spojine, ki hlapijo in povzročajo zadah.

Jutranji zadah je posledica tega, da ljudje ponoči proizvedejo manj sline, zato se ustna votlina osuši. Slina je namreč pomemben dejavnik pri odstranjevanju bakterij, ki povzročajo slab zadah. Mnogokrat iz ust zasmrdi tudi, kadar smo lačni oz. ko imamo prazen želodec ali ko smo dehidrirani. V takšnih trenutkih bo morda smrad pomagal ugnati kakšen hiter prigrizek oz. kozarec vode. Slab zadah pogosto spremlja tudi vnetje dlesni ali obzobnih tkiv.

Vzroke za zadah delimo na dva tipa:

Oralni vzroki

Vzroki ustnega zadaha so lahko obloge na jeziku, gingivitis (vnetje dlesni), parodontitis (vnetje obzobnih tkiv), karies (zobna gniloba), vneta zobna korenina, perikoronitis, osteomielitis (vnetje kosti), tujki, rak, suha usta, slaba ustna higiena …

Ekstraoralni vzroki

Vzroki so lahko sinusitis, rinitis, postnazalni izcedek (izcedek, ki se iz nosu cedi po zadnji steni v žrelo), tonzilitis (vnetje mandljev), rak v žrelu, nosu, obnosnih votlinah, grlu, pljučih, želodcu, sistemske in genetske bolezni.

Kako se ga znebimo, ko gre za oralne vzroke

Slab zadah najlažje preprečimo z redno ustno higieno. Ko zobna ščetka ni pri roki, so vaša prva pomoč izpiranje zob in ustne votline, žvečilni gumiji in bomboni, vendar obvezno brez sladkorja. Zapomnite pa si, da to odstrani zadah le za kratek čas, če si zob ne umivate dovolj temeljito, ne očistite vse umazanije z njih. V ozkih predelih med zobmi se zelo rade skrivajo obloge in bakterije, zato poleg ščetkanja, uporabite tudi zobno nitko – z njo boste dosegli tudi umazanijo in bakterije v predelih med zobmi. Ne pozabite pa tudi na temeljito ščetkanje jezika, saj se na njem zelo pogosto zadržujejo bakterije.

Posežemo lahko tudi po zdravilih, ki delujejo antiseptično in jih v lekarni lahko dobimo brez recepta. Ta zdravila delujejo direktno na vzrok slabega zadaha, saj zmanjšujejo število bakterij in preprečujejo njihovo množenje v ustni votlini.

Če zadaha ne morete odpraviti z redno ustno higieno, bo treba obiskati zobozdravnika ali zdravnika, da odkrije primarni vzrok zadaha.

Kako sami objektivno preverimo svoj zadah?

Poskusite naslednje:

Poližite svojo dlan in počakajte pet sekund, da se slina posuši in jo nato povonjajte. In rezultat? To je vonj vaše sape oz. vonj vašega jezika.

Za bolj temeljit preizkus poskusite naslednje – s tem boste preverili še vonj zadnjega dela svojega jezika: Vzemite žlico, jo obrnite in z njo podrgnite po zadnjem delu svojega jezika. Nato povonjajte material, ki se je nabral na žlici. Po navadi je to vonj, ki ga zazna vaš sogovornik.

Akupresura

Akupresura ni namenjana odpravi zadaha, ki je posledica slabe ustne higiene, ali pri odpravi začasnega zadaha, ki je lahko podsedlica dehidracije ali močno začinjene hrane (česen). Kadar je slab zadah posledica kroničnih prebavnih motenj, ki vodi do toksičnosti v debelem črevesju in prebavnem traku, je akupresura zelo učinkovita terapija. Akupresura vam bo v tem primeru pomagala popraviti prebavo in odpravila toksičnost črevesja.

Kadar je prebava šibka ali počasna, lahko po zaužitju hrane pride do fermentacije in gnitja v prebavnem traku, kar povzroči slab zadah. V tradicionalni kitajski medicini je glavni vzrok vztrajnega zadaha odvečna vročina v meridianu Želodca. Naslednje akupresurne točke pomagajo odpraviti to neravnovesje in odstranjujejo vročino iz želodca.

Akupresurne točke za Ekstraoralni slab zadah

Notranje dvorišče (St 44 – Želodec)Notranje dvorišče (St 44 – Želodec)

Lokacija: Ta točka se nahaja na stiku med drugim in tretjim nožnim prstom.

Pozitivni učinki: Odstranjuje Vročino iz telesa. Regulira črevesje. Odstranjuje Vlažno-Vročino. Umirja um. Lajša zaprtje, krvavitve iz dlesni, bolečine v želodcu.

Združena dolina - Hoku (Li 4)Združena dolina – Hoku (Li 4)

Pozor: Teh akupresurnih točk ne smejo uporabljati nosečnice, saj lahko sprožijo prezgodnje popadke.

Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj.

Pozitivni učinki: Lajša prehlad, gripo, zaprtje in glavobol, lajša vsa vnetja in bolečine v telesu. Odlično odstranjuje Vročino iz telesa.

Ukrivljen ribnik (LI 11 – Debelo črevo)Ukrivljen ribnik (LI 11 – Debelo črevo)

Lokacija: Na vrhu, na zunanjem delu gube komolca.

Pozitivni učinki: Odstranjuje Vročino. Hladi kri. Lajša artritične bolečine, še posebej v komolcu in rami, bruhanje, drisko in herpes.

St 36Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Krepi telo, neguje Kri in Qi, pozitivno vpliva na prebavni sistem, koristi sklepom in blaži utrujenost.

Akupresurna terapija za slab zadah

1.Korak

Pritisnite v St 44 (Notranje dvorišče): S palcem pritisnite v V kot med obema prstoma. Držite eno minuto in globoko dihajte. To je najmočnejša akupresurna točka za odstranjevanje Vročine iz meridiana Želodca.

St 442.Korak

Pritisnite v LI 4 (Združena dolina): Odprite levo roko pred sabo tako, da je dlan obrnjena navzdol. LI 4 akupresurna točka se nahaja v središču med palcem in kazalcem. Postavite desni palec na vrh mišice na levi roki med palcem in kazalcem in s kazalcem desne roke pritisnite spodaj. Izvajajte pritisk tako, da stisnete palec in kazalec desne roke. Pritisk naj bo usmerjen proti kosti, ki združuje palec in kazalec. Izvajate pritisk eno minuto, nato zamenjajte roki.

Združena dolina - Hoku (Li 4) Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj. Združena dolina - Hoku (Li 4) Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj.

 3. Korak

Pritisnite na LI 11 (Ukrivljen ribnik): Upognite roko in s palcem pritisnite na zunanjem delu gube komolca. Pritiskajte eno minuto in hkrati izvajate globoko dihanje. Zamenjate roki in pritisnite LI 11 še na drugi strani. 

Ukrivljene ribnik (LI 11 – Debelo črevo) Lokacija: Na vrhu, na zunanjem delu gube komolca. Ukrivljene ribnik (LI 11 – Debelo črevo) Pozitivni učinki: Opravlja vročino, zaprtje, težave s prebavo. To je izredno učinkovita akupresurna točka za zdravje debelega črevesja.

 4. Korak

Masirajte St 36 (Točka treh milj) s peto: Postavite peto na zunanjo stran leve noge pod koleno. Masirajte zunaj golenice, dokler ne ustvarite toplote. Nato zamenjajte nogi in masirate še S 36 na drugi nogi. To stabilizira in okrepi prebavni sistem.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, lajša prebavo, odpravlja težave z želodcem in trebuhom.

 Dodatni nasveti:

treba je piti veliko tekočin pri ustnem zadahuPite dovolj vode

Pite predvsem vodo. Alkoholne pijače kot tudi kava pušča za sabo ostanke. Kot alternativo lahko poskusite metin čaj, saj ima svež okus in vonj.

 

česenIzogibajte se hrani, ki povzroča slab zadah

Hrana kot je česen, čebula, staran sir, začinjeno meso (npr. salama) lahko povzroča slab zadah. Izogibajte se preobilnim obrokom, ne pite hladnih pijač, saj upočasnjujejo prebavo. Izogibajte se tudi sladoledu in siru.

peteršil proti ustnemu zadahuUživajte peteršilj

Ta zelena začimba poleg tega, da izboljša vaš zadah, vsebuje tudi veliko vitaminov in mineralov.

 

sadje in zelenjavaUživajte več sadja in zelenjave

Hrana bogata z vlakninami pomaga čistiti črevesje. Najboljša je sveža hrana  in ne konzervirana.

 

koromačŽvečite semena koromača

Po obroku prežvečite približno eno žlico prepraženih semen koromača. Semena popečete na suhi ponvi brez dodanega olja, približno minuto. Pazite, da jih ne prežgete! Hranite jih v kozarcu, da jih boste imeli vedno pri roki po obroku. Semena koromača izboljšajo zadah in prebavo.

ščetkanje zobPoskrbite za dlesni in zobe

Poskusite očistiti zobe po vsakem obroku. Zadah je velikokrat posledica bolezni dlesni. Zelo odličen način za zdravljenje vnetih dlesnih je olje čajevca (tea tree), ki je odličen naravni antiseptik. Dajte nekaj kapljic olja na svojo zobno ščetko ali na prst in si zmasirajte dlesni. Izplaknite ostanke in jih ne pogoltnite.

odpravite bolezni s qigong vadboTelovadite

Nič ni boljšega kot telovadba za stimuliranje počasne prebave in za odstranjvanje strupov iz črevesja. Poskrbite vsaj za 30 minutno rekreacijo vsak dan, na primer sprehod ali nekaj bolj živahnega, če ste v formi. Ena najboljših vadb za spodbujanje prebave je QiGong vadba.

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture