Sindrom karpalnega kanala

Skozi karpalni kanal v zapestju teče snop mišičnih tetiv, ki omogočajo prstom dotikanje in prijemanje. Čez ta isti kanal tečejo tudi živci in žile. To ustvari precej gneče v karpalnem kanalu, kar pogosto privede do pritiska na živec medianus, ki povzroča sindrom karpalnega kanala. Živec medianus skrbi za prenašanje vseh informacij o občutku in motoriki prvih treh prstov roke do možganov.

Dandanes ima zelo veliko ljudi težave s karpalnim kanalom. Vzrok za nastanek teh težav ni povsem jasen. Strokovnjaki pravijo, da je vzrok lahko genetski ali podedovan ozek karpalni kanal.

Simptomi karpalnega kanala se začnejo razvijati počasi z mravljinčenjem v prstih, s časoma pa se mravljinčenje lahko prenese na celo dlan. Mravljinčenje se najpogosteje pojavlja ponoči ali proti jutru. Lahko se pojavi tudi bolečina in oteklina in utrujenost prstov ali cele dlani, kasneje pa se razvije šibkost stiska pesti. Ljudem začnejo padati predmeti iz rok, na primer jutranja skodelica kave. Vzrokov za nastanek sindroma karpalnega kanala je veliko. V prvi vrsti je treba izključiti sistemska obolenja (tumorji, travme, otekanje v nosečnosti ali menopavzi), pri katerih se prav tako lahko pojavi sindrom karpalnega kanala. Pogost vzrok za nastanek težav je tudi preobremenitev tetiv karpalnega kanala pri določenih fizičnih aktivnostih, športu, delu za tipkovnico ter pri določenih poklicih. Podobne simptome lahko povzročijo tudi degenerativni procesi v vratni hrbtenici. Zaradi teh različnih dejavnikov  je včasih težko odkriti, kaj povzroča sindrom karpalnega kanala.

 

Le nekaj sklepov v telesu je tako pomembnih za opravljanje vsakodnevnih aktivnosti, kot so sklepi v rokah in zapestje. Ko se mravljinci in bolečine pojavijo v zapestju, je dobro, da poznate naravne načine, kako si lahko pomagate sami. Akupresura že tisočletja pomaga ljudem odpraviti različne bolečine v rokah, kot so posledice zvinov, karpalnega sindroma in tendinitis zapestja. Karpalni sidrom nastane zaradi zatekanja in pritiska na živec medianus. Tendinitis pa je vnetje tetiv zaradi preobremenitve. Dnevna akupresura, opisana v nadaljevanju članka, lahko lajša bolečine in zmanjšuje vnetja, kot tudi omogoča hitrejše zdravljenje.

Sledeče akupresurne točke in metode lahko sprostijo tetive in mišice, ki so povezane z zapestjem, kar omogoča večjo uporabo prstov brez bolečine in nelagodja. Kroženje z zapestjem, medtem ko izvajate akupresurno stimulacijo, pogosto pripomore pri učinkovitosti akupresure.

Akupresurne točke za sindrom karpalnega kanala

Ni potrebno, da uporabljate vse te akupresurne tečke. Uporabite le eno ali dve, ko imate čas in proste roke.

Notranja vrata (P 6 - Osrčnik) Notranja vrata (P 6 – Osrčnik)   

Lokacija: Na sredni na notranji strani podlakti dva in pol prsta širine stran od gube zapestja.

Pozitivni učinki: Odpravlja slabost, anksioznost, palpitacije in bolečine v zapestju.

Velik kupček (P 7 - Osrčnik)Velik kupček (P 7 – Osrčnik)

Lokacija: V sredini na notranji strani zapestne gube.

Pozitivni učinki: Razbremeni težave v zapestju, kot so sindrom karpalnega kanala, revmatizem in tendinitis v zapestju.

Zunanja vrata (TW 5 – Trojni grelec)Zunanja vrata (TW 5 – Trojni grelec)

Lokacija: Na vrhu podlakti med obema kostema v roki, dve in pol prsta širine nad gubo zapestja.

Pozitivni učinki: Blaži revmatizem, tendinitis, bolečine v zapestju in rami.

TW 4Aktivni ribnik (TW 4 – Trojni grelec)

Lokacija: Na zunanji strani roke, v vdrtini na sredini zapestja.

Pozitivni učinki: Razbremeni zapestje, tendinitis, revmatizem, bolečine ob stisku pesti, karpalni

sindrom. Ta točka tudi krepi zapestje.

Akupresurna terapija za karpalni sindrom

To kratko akupresurno terapijo lahko izvajate, medtem ko udobno sedite.

1. Korak

Trdno pritisnite TW 5 (Notranja vrata) in P 6 (Velik kupček): Položite prste leve roke na vrh podlakti in palec direktno za prste na drugi stani, približno en in pol prsta širine pod gubo zapestja.  Držite ti točki eno minuto, da okrepite zapestni sklep. Nato zamenjajte roki. Če stisk boli, uporabite členke za stimulacijo akupresurnih točk.

trojni grelec 5 P 6 a

P 6 in TW 5

2.Korak

Držite P7 (Velik kupček) in TW 4 (Velik kupček): Položite levi palec na center zunanjega dela zapestne gube  in prste direktno za notranjo stranjo zapestja. Postavite palec in prste, kot to kaže zgornja slika. Postopno povečujte pritisk in začnite globoko dihati. Držite eno minuto oz. dokler ne občutite, da bolečina popusti. Končajte z rahlim pritiskom. Poskušajte začutiti pulz na akupresurnih točkah. Nato zamenjajte roki in ponovite vajo.

p 7b TW 4

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture