Seneni nahod – alergija na cvetni prah

Seneni nahod ali alergijski rinitis pomembno vpliva na kakovost življenja. Ta težava se lahko pojavlja le nekaj tednov ali mesecev v letu in jo povezujemo s cvetnim prahom oziroma cvetenjem. To je značilno za sezonski alergijski rinitis ali sezonski seneni nahod. Kadar se simptomi in znaki pojavljajo skozi vse leto, je seneni nahod povezan z alergeni doma ali v službi. Takrat govorimo o celoletnem alergijskem rinitisu ali celoletnem senenem nahodu.

Kaj ga povzroča?

Seneni nahod je posledica preobčutljivosti na alergene snovi iz okolja, ki jih človek vdihuje. Alergeni prizadenejo predvsem sluznice zgornjih dihalnih poti, nos, sinuse in oči. Nastopa lahko samostojno ali v kombinaciji z drugimi boleznimi, kot je astma. Število alergikov iz leta v leto narašča. Pogosteje se pojavlja v večjih mestih, kjer za simptomi senenega nahoda trpi že 10 % prebivalstva. Trend alergičnih obolenj pa še vedno raste.

Najbolj tipični simptomi in znaki za alergijski rinitis se pojavijo po izpostavitvi snovi (alergenu), ki povzroča preobčutljivost. Povzročitelji sezonskega senenega nahoda v spomladanskem času so večinoma pelodi dreves in trav. V poletnem času alergije povzročajo pelodi plevelov in zeli (ambrozija, navadni pelin, trpotec), v jesenskem času pa predvsem pelodi plevelov in plesni. Celoletni alergični rinitis običajno povzročajo alergeni, kot so hišni prah in hišne pršice, prhljaj in živalska dlaka, perje in spore plesni.

Kakšni so značilni simptomi?

▪ voden izcedek iz nosu,

▪ zamašen nos,

▪ kihanje,

▪ srbenje nosu,

▪ vnete in srbeče oči

Simptomi alergijskega rinitisa so podobni simptomov navadnega prehlada, le da težave trajajo dlje in se sezonsko ponavljajo. Pri sezonskem senenem nahodu telesna temperatura navadno ni povišana in ni glavobola, nos je zamašen le redko, je pa zelo pogosto prisotno srbenje v nosu in voden izcedek iz nosu, kihanje ter srbeče in vnete oči. Simptomi se pojavijo nenadoma in trajajo ves čas izpostavitve alergenu, ki povzroča preobčutljivost. Simptomi so bolj pogosti čez dan.

Tradicionalna kitajska medicina o senenem nahodu

Kitajska medicina verjame, da je telo sestavljeno iz energetski kanalov (meridianov), ki tečejo skozi telo. Kadarkoli je v katerem od teh kanalov blokada ali energija ne teče prosto, v telesu nastanejo težave.

Po kitajski medicini je alergijski rinitis posledica vdora zunanjih patogenih elementov Mraza, Vetra in Vročine, ki ga spremlja pomanjkanje Qi energije Pljuč in včasih stanje poslabša še pomanjkanje v Vranici in Ledvicah. Ko kitajska medicina govori o patogenem elementu Vetra, imajo v mislih vse kar lahko pride v telo na vetru, se pravi tudi alergeni, ki vstopijo v telo in sprožijo alergeno reakcijo.

Pomanjkanje Qi-ja Pljuč

Pomakanje energije Pljuč je lahko posledica genetike, kronične bolezni dihal ali pomanjkanja fizične aktivnosti. Na Qi Pljuč vplivajo tudi čustva kot je žalost. Po kitajski medicini naj bi ljudje s pomanjkanjem Qi-ja Pljuč, pogosto imeli tudi nizek zaščitni Qi (Wei Qi) in so zato dovzetni na eksterni patogen Vetra. V prevodu bi to pomenilo, da ljudje, ki imajo šibka pljuča, imajo zelo pogosto tudi šibak imunski sistem in zato pogosto zbolijo za prehladi. Simptomi se kažejo kot mentalna utrujenost, apatija, potenje ob minimalnem naporu in pogosti prehladi.

Pomanjkanje Qi-ja Vranice

Po kitajski medicini na delovanje Vranice vplivajo skrbi, pretirano mišljenje, slabe prehranske navade in uživanje hrane, ki povzroča »vlago« in »sluz« v telesu. Hrana, ki lahko obremenjuje prebavni sistem je mastna, pečena, pekoča, hladna, pretirano sladka hrana in alkohol. Cigaretni dim lahko prav tako draži nosne prehode in pripomore k senenemu nahodu.

Pomanjkanje Ledvic

Pomakanje Ledvic je lahko posledica dednih faktorjev, kronične bolezni, staranja, izčrpanosti in nenadnega strahu. Kadar je stanje posledica dednih faktorjev, se alergijske reakcije pojavijo že v zgodnjem otroštvu. Ker so Ledvice po kitajski medicini izvor predrojstvenega Qi-ja v telesu, lahko pomanjkanje v Ledvicah vpliva na delovanje zaščitnega Qi-ja pljuč. To stanje se pogosto pojavi pri ljudeh, ki tudi trpijo za astmo ali ekcemom.

Akupresura

Postopek zdravljenja

Idealen čas za zdravljenje sezonskega alergijskega rinitisa s pomočjo akupresure je vsaj en mesec preden se simptomi običajno začnejo. Vendar lahko akupresuro uporabljate za lajšanje simptomov, ko ti že nastopijo.

Akupresurne točke za seneni nahod

Združena dolina - Hoku (Li 4)Združena dolina – Hoku (Li 4)

Pozor: To točko ne smejo uporabljati nosečnice, saj lahko povzroči prezgodnje popadke.

Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj.

Prednosti: Ta akupresurna tička blaži vse vrste alergij, kot so: glavoboli, seneni nahod, kihanje in srbenje.

Vrtanje bambusa (B 2 – Mehur)Vrtanje bambusa (B 2 – Mehur)

Lokacija: V vdrtini očesne votline, na vsaki strani, kjer most nosu sreča greben obrvi.

Pozitivni učinki: Lajša prehlad, zastoj sinusov, prednje glavobole, utrujene oči in bolečine v sinusih.

Nebesni steber (B 10 - Mehur)Nebesni steber (B 10 – Mehur)

Lokacija: Ena polovica palca pod zatiljem, polovica palca navzven iz obeh straneh hrbtenice na mišici.

Prednosti: Blaži alergijske reakcije, kot so utrujenost, glavobol in otečene oči.

Dobrodošel parfum (LI 20 – Debelo črevo)Dobrodošel parfum (LI 20 – Debelo črevo)

Lokacija: Na obeh licih, na zunanji strni nosnic.

Pozitivni učinki: Odpravlja zamašenost nosu, boleče sinuse, ohromelost obraza in otekanje.

St 3Obrazna lepota (St 3 – Želodec)

Lokacija: Na dnu ličnic, neposredno pod zenico.

Pozitivni učinki: Lajša zamašen nos, zamašenost glave, pekoče oči, utrujene oči in očesni pritisk.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)

Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

Pozitivni učinki: Odpravlja krče, glavobole, utrujene oči, mačka kot tudi alergije in artritis.

Točka treh milj (St 36 - Želodec)Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Odstranjuje Vročino in Vlago. Krepi telo, koristi sklepom in blaži utrujenost, ki je pogosta posledica artritičnih bolečin.

Akupresurna terapija za seneni nahod

1. Korak

Pritisnite Li 4 (Združena dolina): LI 4 akupresurna točka se nahaja v središču med palcem in kazalcem. Postavite desni palec na vrh mišice na levi roki med palcem in kazalcem in s kazalcem desne roke pritisnite spodaj. Izvajajte pritisk tako, da stisnete palec in kazalec desne roke. Pritisk naj bo usmerjen proti kosti, ki združuje palec in kazalec. Izvajate pritisk eno minuto, nato zamenjajte roki. To točko lahko stimulirate samostojno kadarkoli, kadar želite olajšati seneni nahod ali odmašiti sinuse.

Združena dolina - (LI 4 – Debelo črevo) Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj. Združena dolina - Hoku (Li 4) Pozitivni učinki: Odpravlja zaprtje, glavobole, zobobole, bolečine v rami, artritis in bolečine ob porodu.

2. Korak

Trdno pritisnite B 2 (Vrtanje bambusa) skupaj z B 10(Nebesni steber): Postavite levo roko na obe B 2 točki, blizu mostu nosu, tako da palec pritisne levo stran in kazalec desno stran. Pritisnite v rahlo udrtino na zgornji notranji strani očesne jamice. Z desno roko primete zadnjo stran vratu, tako da prsti primejo na levi strani in spodnja stran dlani na desni strani. Stisnite vratne mišice. Zaprite oči in držite te točke vsaj eno minuto.

B 2 Nebesni steber (B 10 - Mehur) Lokacija: Ena polovica palca pod zatiljem, polovica palca navzven iz obeh strani hrbtenice na mišici.

3. Korak

Nežno pritisnite Li 20 (Dobrodošel parfum) skupaj s St 3 (Obrazna lepota): Nežno pritisnite pod ličnice, poleg nosu. Usmerite pritisk navzgor. Globoko dihajte, ko držite te točke.

Če imate dovolj časa uporabite še naslednji dve točki.

St 3 in LI 20 Dobrodošel parfum (LI 20 – Debelo črevo) Pozitivni učinki: Odpravlja zamašenost nosu, boleče sinuse, ohromelost obraza in otekanje obraza. Ukrivljen ribnik (LI 11 – Debelo črevo) Pozitivni učinki: Blaži alergije, še posebej alergijske kožne bolezni (kot so koprivnica izpuščaji), srbenje in vročino.

4. Korak

Spodbujate Lv 3 (Večje Hitenje): Položite kazalec in sredinec na vrh stopala v vdrtino, med kostema palca in drugega nožnega prsta. Temeljito masirajte in usmrtite pritisk proti kosti drugega nožnega prsta.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom. Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

5. Korak

Masirajte St 36 (Točka treh milj) s peto: Postavite peto na zunanjo stran leve noge pod koleno. Masirajte zunaj golenice, dokler ne ustvarite toplote. Nato zamenjajte nogi in masirate še S 36 na drugi nogi. To stabilizira in okrepi prebavni sistem.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, lajša prebavo, odpravlja težave z želodcem in trebuhom.

Dodatna priporočila

Veliko simptomov senenega nahoda lahko odpravimo ali olajšamo s pravilno prehrano. Poskušajte v svojo prehrano vključiti naslednja živila:

česenČesen pomaga zmanjšati izločanje nosne sluznice. Pojejte vsaj en surov strok česna na dan. Lahko ga tudi nasekljate in vmešate v drugo hrano.

 

 

KorenjeHrana, ki je bogata z beta karotenom, kot so oranžno sadje in zelenjava zmanjšuje simptome senenega nahoda.

 

 

algeTemno zelena živila so koristna, saj naravno izločajo toksine iz telesa. Morske alge so še posebej koristne saj vsebujejo veliko mineralov.

 

 

 Aromaterapija

Preizkusite tradicionalna eterična olja, ki pomirjajo telo in um, kot so sivka in kamilica. Ta olja se lahko uporabljajo tudi pri masaži.

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture