Putika – Protin

Putika ali protin (urični artritis) je presnovna bolezen, ki ljudi tare že tisočletja. Putika je obolenje, za katero je značilno odlaganje kristalov sečne kisline v sklepe in druga tkiva v telesu, kar pogosto povzroča hude bolečine. Vnetje sklepa se pojavi pri nekaterih ljudeh, ki imajo stalno visok nivo sečne kisline v krvi. Ni še povsem jasno, zakaj se protin pojavi le pri nekaterih osebah.

Putika se v Sloveniji pojavi pri dveh od tisočih moških. Pri polovici primerov, je za to krivo prekomerno uživanje alkohola. Bolezen je med moškimi bolj pogosta. Pojavi se med 30. in 50. letom starosti. Ženske praviloma lahko zbolijo za to boleznijo šele po menopavzi. Povišana ravan sečne kisline v krvi še ne pomeni, da se bo pojavila tudi putika, saj je zvišana raven sečne kisline v krvi 10x bolj pogosta kot protin.

Vzroki za nastanek putike

Vzroki za nastanek putike so lahko prirojene presnovne motnje, povečana tvorba ali zmanjšano izločanje sečne kisline, kar je lahko posledica zdravil ali drugih bolezni. Kaže se z motnjo v presnovi purinov, to so snovi, ki se nahajajo v jedrih vseh celic. Purini so posebne, v naravi zelo številne organske spojine. Značilna predstavnika sta kofein in ksanten (ta se nahaja v pravih čajih). Največ purinov je v hrani živalskega izvora, predvsem v drobovini. Del purinov v telesu in večino tistih, ki jih vanj vnašamo s hrano, se spreminjajo v kristale sečne kisline, ki jih iz telesa izločajo ledvice (75%) in črevesje (25%).

Pri protinskem napadu se kristali sečne kisline nalagajo v sklep in druga tkiva. Bele krvne celice ali levkociti skušajo odstraniti kristale na ta način, da jih pogoltnejo. To je za celice usodno, saj razpadejo in s tem v telo spustijo različne snovi, ki sprožijo sklepno vnetje ali artritis. Vnetje se samodejno umiri  v enem do dveh tednih, tj. brez zdravil. Z nesteroidnimi antirevmatiki se vnetje praviloma umiri že v nekaj dneh. Tveganje za razvoj  kronične oblike putike je zvečano pri ljudeh, ki jemljejo odvajala za vodo ali druga zdravila (acetilsalicilna kislina in ciklosporin,), ki zmanjšujejo izločanje urata s sečem. Bolj pogosto se pojavlja pri tistih, ki uživajo veliko alkohola in pri tistih, ki zdravil za zniževanje sečne kisline v krvi ne jemljejo ali jih ne prenašajo.

Simptomi putike

Nastanek putike poteka v različnih fazah. Najprej se pojavi zvišana raven sečne kisline v krvi, kar lahko traja tudi 20 let brez vidnih simptomov (asimptomatska hiperurikemija). Nato se pojavi prvi napad protina ali akutni urični artritis. Na začetku se po navadi vname le en sklep, najpogosteje je to osnovni sklep palca na nogi. Pri akutnem napadu protina se pojavita sklepna oteklina in nenadna bolečina. Sklepna bolečina je najhujša nekaj ur po nastanku sklepnega vnetja.

Kaj jo sproži

Sprožijo jo lahko okoliščine, ki vplivajo na raven sečne kisline v krvi. Najpogostejši vzrok napada so blagi ali hudi prekrški v prehrani ali pa preveč popitega alkohola, mastnega mesa ali drobovine. Vzrok so lahko tudi poškodbe, okužbe, hujši stresi, operacije, stradanje ali jemanje nekaterih zdravil.

Tradicionalna kitajska medicina o putiki

Kitajska medicina  uvršča klinične značilnosti putike kot so pogosti napadi oteklin, rdečina, vročina in bolečine v sklepih in nepravilno gibanje sklepov v kategorijo »Bi-Sindroma«. Bi-Sindrom je posledica kombiniranega vdora patogenih elementov Vetra, Mraza in Vlage. Ti patogeni elementi vstopajo v  telo preko rok in nog, kar vodi do stagnacije vitalne energije (Qi) in zmanjšanega pretoka Krvi. Putika je zato obstruktivna bolezen. Kitajska medicina pravi, da je putika najpogosteje posledica treh vzrokov.

Pomankanje Ledvic

Znano je, da se sečna kislina izloča predvsem preko ledvic. V kitajski medicini je sistem Ledvice kompleksen in vključuje ledvice, meridian Ledvic in Mehurja in številne druge funkcije. Ljudje s putiko, ki je posledica pomankanja Ledvic imajo simptome pogostega uriniranja ali edem; vse indikacije da sistem Ledvic ne deluje optimalno.

Pomakanje Qi-ja v Vranici

Notranja Vlaga je pogost vzrok Pomankanja Qi-ja v Vranici po kitajski medicini. Pri putiki je pogosto prisoten vzorec Vlažne Vročine, ki se kaže v obliki vnetij, zatekanja, rdečice in pogostimi napadi bolečine. Energetski sistem Vranice je v kitajski medicini povezan s prebavo in kako telo porabi hrano. To je lahko povezano s tem, da je telo nezmožno obdelati hrane bogate s purini.

Stagnacija Qi-ja v jetrih

V kitajski medicini energetski sistem Jeter nadzoruje tetive, zato kakršnakoli bolezen, ki prizadene sklepe, kaže na neravnovesje v Jetrih. V primeru putike Qi energija v Jetrih stagnira, se segreje in se kombinira s patogenimi elementi Vlage. To povzroči, da se v telesu začne nabirati Vlažna sluz. Pomislite kako se omaka, ki jo grejemo na ognju začne gostiti; ta proces je podoben procesu, ki se dogaja znotraj telesa. Včasih lahko traja 6-8 mesecev da se umiri energijo Jeter.

Akupresura

Akupresura deluje tako, da zmanjša bolečine, vnetja in v telesu vzpostavlja ravnovesje (s pomočjo simulacije meridiana Jeter in Ledvic). Glede na to, da putiko spremlja bolečina, vnetja in podrto ravnovesje v telesu, je jasno zakaj je akupresura lahko tako učinkovita za lajšanje teh simptomov.

Glavni cilj akupresure je hitro in učinkovito lajšanje bolečine med napadom putike. Akupresura sprošča naravne zaviralce bolečin v telo. Stimulacija akupresurnih točk pošlje signale preko živčnega sistema v možgane, kjer se sprostijo snovi kot so endorfini, noradrenalin in enkefalin, ki učinkovito zavirajo signale bolečine. B-endorfin je naravni opiat, ki nastaja v telesu in je 10-100 krat močnejši od morfija. Ko se sprosti po telesu kroži nekaj ur.

Cilj akupresure je tudi zdravljenje putike, tako da se poveča pretok krvi v telesu. To je pomembno zato, ker vse kar telo potrebuje, da se pozdravi, se nahaja v krvi kot npr. kisik, encimi, imunske snovi, hormoni, analgetiki (zdravila proti bolečinam) in  snovi proti vnetjem. Obnoviti prost pretok krvi je ključnega pomena za zdravljenje putike. Ko se staramo se pretok v telesu zmanjšuje. Nanj lahko tudi vpliva travma, poškodbe, bolezni in čustva. Akupresura spodbuja pretok krvi in širi žile, spodbuja notranje zdravilne procese, sprošča skrajšane in zategle mišice, kar sprosti pritisk na sklepe in živce. Zamašuje stres.  Zadnje raziskave kažejo na to, da akupresura sprošča oksitocin, hormon, ki regulira parasimpatično živčevje.

Akupresuro nikoli ne izvajamo na otečenih in vnetih sklepih. Uporablja se jo na splošnih akupresurnih točkah.

Akupresurne točke za putiko

Goreča dolina (K2 – Ledvice)Goreča dolina (K2 – Ledvice)

Lokacija: Na notranji strani stopala, kjer se kost nožnega palca sreča s peto.

Pozitivni učinki: Odstranjuje vročino iz meridiana. Odstranjuje otekanje in bolečine v stopalu.

LV 4Srednji pečat (Lv 4 – Jetra)

Lokacija: Če dvignete nožne prste v zrak, se ob gležnju izboči kita. Ta točka se nahaja ob tej kiti na notranji strani stopala v vdrtini sklepa.

Pozitivni učinki: Uravnava pretok Qi-ja v jetrih  in Spodnjem Grelcu. Odstranjuje Vlago iz telesa. Lajša hernijo in bolečine v trebuhu.

Dedek in vnuk (SP 4 – Vranica)Dedek in vnuk (Sp 4 – Vranica)

Lokacija: Na notranji strani stopala, kjer palec sreča stopalo, dva palca širine proti peti.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v stopalu, bolečine v peti, mrzle noge, odrevenelost nog, glivice na nohtih.

Kovinski hrib (Sp 5 – Vranica)Kovinski hrib (Sp 5 – Vranica)

Lokacija: Ta točka se nahaja prst širine stran od točke Lv 4 in proti notranji strani stopala.

Pozitivni učinki: Okrepi vranico, odstranjuje Vlago, odpravlja Bi -Sindrom kosti, bolečine tetiv, bolečine v sklepih, bolečine na notranji strani stegna.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)

Lokacija: Štiri prste širine nad notranjo stranjo kosti gležnja, blizu zadnje strani golenice.

Pozitivni učinki: Hrani Jin energijo v celem telesu še posebno v meridianu Vranice, Jeter in Ledvic. Neguje Vranico, odpravlja stagnacijo v spodnjih delih telesa. Obnavlja Kri in Qi.

Točka treh milj (St 36 - Želodec)Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Odpravlja Bi-Sindrom (otekanje) v kolenu in zapestju. Odpravlja bolečine v nogah in kolenu, utrujenost, omotico in splošno oslabelost, ter krepi tonus mišic po celem telesu.

Notranje dvorišče (St 44 – Želodec)Notranje dvorišče (St 44 – Želodec)

Lokacija: Ta točka se nahaja na stiku med drugim in tretjim nožnim prstom.

Pozitivni učinki: Odstranjuje Vročino iz telesa. Regulira črevesje. Odstranjuje Vlažno Vročino. Umirja um. Lajša zaprtje, krvavitve iz dlesni, bolečine v želodcu. 

Akupresura terapija za putiko

1. Korak

Pritisnite K 2 (Goreča dolina): S palcem pritisnite na točko K2, ki se nahaja na notranji strani stopalnega loka, kjer se kost palca sreča s peto. Če pritisnete na ta predel morate  začutiti sklep. Pritisnite in držite eno minuto nato zamenjajte nogi in stimulirajte še na drugi strani.K 2

2. Korak

Pritisnite Lv 4 (Srednji pečat): Če dvignete nožne prste navzgor, se ob gležnju izboči kita. Lv 4 se nahaja ob tej kiti v rahli udrtini. S prsti oprimite gleženj in s palcem pritisnite v to točko. Držite eno minuto in  nato ponovite vajo na drugi nogi.Lv 4

3. Korak

Trdno pritisnite Sp 4 (Dedek in vnuk): Postavite palce na stopalni lok, tako da je vaša desna roka na desni nogi in leva roka na levi nogi. S palci na loku stopala premikate prste naprej in nazaj, dokler ne začutite mišico, ki izotopi. Pritisnite to mišico za eno minuto.

menstrualni krči menstrualni kči akupresura

4. Korak

Pritisnite Sp 5 (Kovinski hrib): To točko boste našli en prst širine stran od točke Lv 4. Če nagnete stopalo na zunanji rob stopala, se bo na tem predelu ustvarila rahla udrtina. Stimulirajte to točko eno minuto in ob tem globoko dihajte. Nato zamenjate nogi in stimulirate točko še na drugi nogi.

 Sp 5

5. Korak

Nežno pritisnite Sp 6 (Prehod treh Jinov): Postavite oba palca na notranjo stan gležnjev, štiri prste širine nad notranjo izboklino gležnja. Nežno masirajte s palcema na notranjem robu golenice, kjer boste občutili rahlo udrtino. Držite eno minuto in globoko dihajte.  Nato zamenjate nogi.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) Sp 6 b

6. Korak

Masirajte St 36 (Točka treh milj): To akupresurno točko boste našli štiri debeline prste pod pogačico. Položite peto desne noge nekaj placev širin pod pogačico in en palec širine stran od golenice. Če ste na pravem mestu, se bo mišica upognila, ko premaknete nogo gor in dol. Intenzivno masirate  s peto eno minuto, nato zamenjajte nogi.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, tonus mišic, izboljšuje prebavo in lajša želodčne težave.

7. Korak

Pritisnite v St 44 (Notranje dvorišče): S palcem pritisnite v V kot med obema prstoma na nogi. Držite eno minuto in globoko dihajte.

 St 44Dieta

Izogibajte se prehrani, ki je bogata s purini. Purine najdemo v mesnih izdelkih, kruhu in testeninah iz bele (prečiščene) moke, sardinah,rakih, slanikih, kaviarju, skuši, postrvi, polenovki,  dagnjah, ostrigah, lososu, tuni, vahnji, pokrovačah, rdečemu mesu (govedina, jagnjetina), jetrih, svinjini, mesnih omakah, leči, grahu, fižolu, cvetači, špinači, beluših, gobah, ovseni kaši, arašidih, ocvrtem krompirju, bonbonih, pecivu, keksih, pijačah in sokovih z umetnimi sledili, alkoholu in pivskemu kvasu. Seznam je kar precej dolg. Kadar se ne morete povsem odreči tej hrani vsaj zmanjšajte njen vnos.

Potrebno bo tudi poskrbeti, da bodo ledvica čimbolj učinkovito izločala sečno kislino. To boste najlažje stori tako, da zmanjšate vnos alkohola, kave, čaja, saj vsi delujejo močno diuretično. To namreč povzroči, da telo pospešeno izloča vodo, s čimer se zmanjša sposobnost ledvic, da učinkovito izločajo sečno kislino.

Ob tem je priporočljivo dnevno zaužiti 1,5 – 2 litra vode (filtrirane ali demineralizirane), ter kozarec do dva sveže stisnjenega soka iz ekološko pridelane zelenjave ali sadja.

Pomoč iz narave

Kopriva uspešno znižuje raven sečne kisline v teslu, zato je priporočljivo, da jo uživajte čim več in na različne načine (v sveži v solati, v obliki čaja, sveže stisnjen sok,…).

Pri putiki je izredno pomembno nemoteno delovanje prebave in zdrava črevesna flora. Zdrava črevesna flora je pogoj za učinkovito presnavljanje hranilnih snovi iz hrane ter obenem izločanje presežnih strupov, kot je sečna kislina. Uživajte uravnoteženo hrano in se redno gibajte. Zelo učinkovito zdravilo za putiko je tudi sirotka. Ko napade putike uspešno odpravite, se priporoča vsaj dvakrat letno opraviti temeljito razstrupljanje telesa, saj s tem še dodatno okrepite ledvice in črevesje, da lažje izločajo presežne strupe iz telesa.

Putika sodi med eno najbolj milih oblik artritisa, ki se dobro odzove na spremembo življenjskega sloga. Ob tem je vredno imeti v mislih, da vse, kar podpira zdravo črevesno floro in pomaga telesu izločati strupnine, preprečuje tudi številne druge pogoste težave in bolezni.   

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture