Predmenstrualni sindrom (PMS) in menstrualne težave

Predmenstrualni sindrom (PMS) označuje cikličen pojav določenih motenj v menstrualnem ciklu. Za njim naj bi trpelo od 30% do 80% žensk (v blažji ali srednje naporni obliki). Vsaj 5 % teh žensk ima tako močne težave, da morajo svoje urnike prilagoditi PMS-u. Te ženske čutijo močno potrtost, šibkost, razdraženost in omedlevico. Nekatere ženske lahko zapadejo tudi v depresijo.

Vendar dejstvo je, da ni potrebno, da trpite za PMS-om. Več kot 70-80% ženk, ki trpijo za različnimi menstrualnimi težavami, ima nezdrave življenjske navade, kot je slaba prehrana in premalo gibanja. S spremembo nekaterih navad lahko spremenite svoje življenje!

Kaj je predmenstrualni sindrom (PMS)?

Predmenstrualni sindrom je povezan z menstrualnim ciklusom in se navadno pojavi kak teden, včasih celo dva pred menstruacijo. Po navadi se PMS zaključi z nastopom menstruacije, vendar lahko traja celo med njo. Za njim trpijo ženske v svoji rodni dobi, torej ženske, ki imajo menstruacijo. Vsaka ženska doživlja PMS na svoj način. Nekatere ženske ga občutijo kot razdražljivost in občutljivost, spet druge kot čustveno labilnost z velikimi razlikami v nihanju razpoloženja. En trenutek so vesele, naslednji trenutek planejo v jok. Poleg razpoloženjskih motenj se pojavijo tudi fizični simptomi, kot so: napihnjenost, teža v spodnjem predelu trebuha, bolečine v križu, pojavijo se mozolji in pogosto je prisotna neustavljiva lakota po ogljikovih hidratih.

Do tega pojava pride zaradi hormonskih sprememb. PMS je odziv vašega telesa na spreminjajoče se ravni hormonov. Ta nihanja so povezana z menstrualnim ciklusom. Kljub temu se strokovnjaki še niso zedinili glede vzroka. Tako med drugim menijo, da so del predmenstrualnega sindroma tudi kemijske spremembe v možganih, na katere lahko vpliva tudi prehrana. Zato lahko s pravilno dieto uspešno nadzorujete težave, ki vam jih povzroča PMS. Neravnovesje hormonov, prevelika količina estrogena in neravnovesje progesterona so glavni vzrok za nastanek predmenstrualnega sindroma.

PMS simptomi:

▪ občutljivost prsi

▪ napihnjenost

▪ pridobivanje teže

▪ bolečine v križu in hrbtu

▪ bolečine v mišicah

▪ glavobol in migrene

▪ slabost

▪ driska ali zaprtost

▪ lakota

▪ jok brez pojasnila

▪ depresija, žalost

▪ razdražljivost

▪ neodločnost

▪ težave s koncentracijo

▪ pomakanje libida

▪ nihanje razpoloženja

Tradicionalna kitajska medicina o PMS

Iz pogleda kitajske medicine Jetra (ne samo organ, ampak tudi celoten meridian in njegova energija)  sprožijo menstrualni cikel. Zato je najpogostejši vzrok PMS simptomov disharmonija v meridianu Jeter in stagnacija Qi-j Jeter, ki ga pogosto spremlja pomanjkanje Jin energije Jeter. Akupresurne točke opisne v nadaljevanju, bodo pomagale ne glede na to, kaj je izvor specifičnih simptomov. Priporoča se, da točke stimulirate preventivno nekajkrat na teden, ko imate čas. Uporabljajo se lahko tudi za lajšanje simptomov, ki že nastopijo.

Akupresura je zelo učinkovita pri odpravi PMS težav in tudi drugih menstrualnih težav, vendar sama po sebi ne more odpraviti vseh simptomov. Redna vadba, preprosta sprememba diete in uporaba nekaterih zelišč bo zelo pomagala pri odpravi PMS težav. Kljub temu se lahko zgodi, da nikoli ne boste odpravili vseh nelagodij. Vendar, če boste sledili priporočilom v tem članku, lahko vaše mesečne težave postanejo stvar preteklosti.  Vse te točke lahko uporabite pred menstruacijo za PMS težave, kot tudi med menstruacijo za lajšanje menstrualnih težav.

Akupresurne točke za lajšanje predmenstrualnega sindroma

SP 12 in 13Deroča vrata (Sp 12 – Vranica)

Dvorec Koča (Sp 13 – Vranica)

Ti točki sta zelo pomembni za lajšanje težav  povezanih z menstruacijo.

Lokacija: V predelu medenice, sredi gube, kjer se noga pridruži trupu.

Pozitivni učinki: Odpravlja menstrualne krče in nelagodje v trebuhu.

Križne točkeKrižne točke (B 34– B 35 – Žolčnik)

Lokacija: Akupresurne točke na križni kosti (velika koščena površina na dnu hrbtenice).

Pozitivni učinki: Lajšajo menstrualne krče, bolečine v hrbtu in porodne bolečine. Pomagajo sprostiti maternico in lajšajo bolečine v predelu medenice.

Ocean energije (CV 6 – Ren Mai)Ocean energije (CV 6 – Ren mai)

Lokacija: Dva do tri prsta širine tik pod popkom.

Pozitivni učinki: Lajša PMS, menstrualne krče, reproduktivne težave, nepravilen izcedek iz nožnice, neredne menstruacije in zaprtje, ki povečuje menstrualne bolečine.

Vrata izvora (CV 4)Vrata izvora (CV 4)

Lokacija: Štiri prste širine pod popkom.

Prednosti: Lajša menstrualne krče, reproduktivne težave, nepravilen izcedek iz nožnice, neredne menstruacije in inkontinenco.

b 48Maternica in Vitalnost (B 48 – Mehur)

Lokacija: En do dva prsta stran od trtice, na sredini med vrhom medenice in spodnjim delom zadnjice.

Pozitivni učinki: Lajša napetosti v medenici, PMS, menstrualne krče in urološke težave.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)

Lokacija: Štiri prste širine nad notranjo stranjo kosti gležnja, blizu zadnje strani golenice.

Pozitivni učinki: Hrani Jin energijo v celem telesu. Še posebno se priporoča stimulacija te točke za zdravje maternice. Lajša zadrževanja vode, menstrualne krče, nepravilen izcedek iz nožnice in bolečine v spolovilih.

Dedek in vnuk (SP 4 – Vranica)Dedek in vnuk (Sp 4 – Vranica)

Lokacija: Na notranji strani stopala, kjer palec sreča stopalo, dva palca širine proti peti.

Pozitivni učinki: Lajša menstrualne krče in menstrualne bolečine, napihnjenost, želodčne bolečine, zaprtje, grižo, bruhanje in drisko.

Akupresurna terapija za PMS in menstrualne težave

Izvajajte te akupresurne tehnike za samopomoč v tihem in prijetnem okolju.

Za najboljše rezultate izvajajte terapijo dva ali tri krat na dan v tednu pred menstruacijo in enkrat na dan preostale dni v mesecu. Ta rutina ima tri pozicije: Najprej se ulezite na trebuh za delo na predelu vaših dimelj, nato lezite na hrbet za delo na vaši zadnjici in spodnjem delu hrbtenice, in tretjič, sedite za delo na dveh pomembnih točkah na notranji strani nog, da ponovno vzpostavi ravnovesje reproduktivnega sistem.

1. Korak

Pritisnite Sp 12 (Deroča vrata) in Sp 13 (Dvorec Koča): Lezite plosko na trebuh in postavite roki pod svoje telo, tako da sta pesti pod dimljami, zaprte dlani gledajo navzgor. Postavite čelo ali brado na tla, karkoli vam je bolj udobno. Postavite nogi skupaj. Vdihnite in dvignite stegna od tal. Globoko dihajte v svoj trebuh z nogami v zraku trideset sekund. Nato počasi spustite nogi na tla, postavite roki ob telo, obrnite glavo v stran in udobno ležite še dve minuti.

Počasi se obrnite na hrbet.

Sp 12 in Sp 13a

2. Korak

Masirajta B 34-B 35: Uporabite zadnjo stran rok za živahno masiranje baze hrbtenice. Uležite se na hrbet za nekaj minut, postavite roki eno na vrhu druge na križno kost hrbtenice. Položite kolena plosko na tla. Dihajte globoko, ko počasi zibate svojo medenico, levo in desno za spodbujanje teh križnih točk. To sprošča predel medenice in maternico. Nato potisnite roki bolj proti notranjosti hrbtenice. Če najdete še posebej občutljivo točko, držite roki na tem območju vsaj eno minuto. Poskusite to vajo tudi s koleni tik ob trebuhu in nogami v zraku. Imejte roki pod ritnicami, ko se zibate levo in desno. Ko mine še ena minuta iztegnite nogi in položite roki na trebuh, medtem, ko globoko dihate. Pustite, da se telo popolnoma sprosti.

 Križnica

3. Korak

Postopoma pritisnite CV 4 (Vrata izvora) in CV 6 (Ocean energije): Položite blazinice prstov leve roke nad center trebuha tik nad sramno kostjo (CV 4). Postavite blazinice prstov desne roke v center med popkom in sramno kostjo (CV 6). Dihajte globoko v svoj trebuh, medtem pa s prsti pritisnite en do dva prsta širine v trebuh in držite dve minuti. Nato se popolnoma sprostite in počivajte tako dolgo, kot želite.

 Cv 4 in cv 6

4. Korak

Nežno pritisnite Sp 6 (Prehod treh Jinov): Postavite oba palca na notranjo stan gležnjev, štiri prste širine nad notranjo izboklino gležnja. Nežno masirajte s palcema na notranjem robu golenice, kjer boste občutili rahlo udrtino. Če imate PMS ali menstrualne krče, bo ta točka verjetno zelo občutljiva. Držite eno minuto in globoko dihajte.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) Sp 6 b

5. Korak

Trdno pritisnite Sp 4 (Dedek in vnuk): Postavite palce na stopalni lok, tako da je vaša desna roka na desni nogi in leva roka na levi nogi. S palci na loku stopala premikate prste naprej in nazaj, dokler ne začutite mišico, ki izotopi. Pritisnite to mišico za eno minuto.

menstrualni krči menstrualni kči akupresura

Dodatni nasveti za lajšanje menstrualnih in predmenstrualnih težav

▪ Kamilični čaj lajšanja PMS in menstrualne krče; blaži, pomirja in sprošča sistem.

▪ Čaj iz korenine svežega ingverja je tudi odlično sredstvo za menstrualne krče. Korenino ingverja dobite v večini večjih trgovin. Narežite ingver na trakove in kuhajte v vodi petnajst minut. Po okusu dodajte malo medu in mleka. Privoščite si skodelico ali dve.

▪ Uporabljajo vročo steklenico vode, grelno blazno ali vročo brisačo na ledvenem delu hrbta. Telo pokrite s toplo odejo.

▪ Uporabljajte gorčični obliž na trebuh. Zmešajte 1/5 zmletih gorčičnih semen s 4/5 pšenične moke. Premešamo s toplo vodo, da nastane dovolj gosta pasta, ki jo razmažete na gazo. Nato postavite gazo na spodnji predel trebuha. Pustite delovati, dokler ne segreje trebuha. Po odstranitvi gorčičnega obliža lezite in se pokrite.

▪ Vroče ali hladne terapije lahko tudi lajšajo menstrualno napetost. Toplota iz savne ali kopeli povečuje tok menstruacije, hlad jo zmanjšuje.

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture