Povečana prostata – Prostatistis

Prostata je za oreh velika žleza, ki se nahaja pod mehurjem med mošnjo in zadnjikom. Proizvaja in izloča mlečno tekočino, ki spremlja spermo, jo izolira in ščiti na poti po materničnem vratu. Na načine, ki pa jih še ne razumemo povsem dobro, tudi komunicira z materničnim vratom, da se  ta sprosti in dovoli spermi vstop. Prostata obdaja sečnico, cev, ki prenaša urin od mehurja do penisa.

Prostata ima torej pomembno vlogo pri spolnosti, vendar zaradi njene občutljivosti, povzroča tudi številne moške tegobe, ki pa se s staranjem le povečujejo. Prostata ima zato pomembno vlogo pri vplivu na kakovost življenja v poznejšem življenjskem obdobju. 

Povečana prostata

Povečana prostata je najpogostejši problem prostate. Prav pri vseh moških začnejo pod vplivom moškega spolnega hormona testosterona določene celice v prostati nabrekati, kar vodi do povečanja prostate. Ta proces imenujemo benigna hiperplazija prostate. Koliko se bo prostata pri posamezniku povečala, ne moremo predvideti. Po 50 letu ima težave s povečano prostato 50-60 % moških, pri 80. letu pa že skoraj vsi. Povečana žleza stisne sečnico, kar zmanjša pretok urina. Moški mora zaradi tega pogosto večkrat vstati sredi noči in urinirati, pretok urina je pogosto počasen, se težko prične ali pa urin uhaja po kapljicah po koncu uriniranja. Potreba po uriniranju se lahko pojavi tudi nenadno in bolj pogosto.

Telo se temu najprej prilagodi tako, da se mišice mehurja odebelijo in okrepijo ter iztisnejo seč skozi zoženo sečnico z močnejšim krčenjem, vendar ta pritisk  bolj draži stene sečnega mehurja, kar lahko vodi do težav kot so nočno mokrenje in kasneje tudi mokrenje čez dan.

Drugi razlogi za povečanje prostate

Povečana prostata ali benigna hiperplazija je pogosto prisotna pri moških, ki imajo prekomerno telesno težo, povečan krvni tlak, povišan holesterol ali sladkorno bolezen. Alkohol in kajenje te težave ne povzroča, kljub temu vemo, da lahko zaužitje večje količine alkohola pri bolnikih z že odkrito povečano prostato, to privede do akutne zapore seča. Težava je lahko tudi dedna.

Prostatitis –  Vnetje prostate

Prostatitis je skupno ime za simptome, ki jih povzroča vnetje prostate oz. so temu podobni. To pomeni, da se pojavijo podobni simptomi, kot pri vnetju prostate, vendar prostata dejansko ni vneta. Prostatitis se za razliko od povečane prostate lahko pojavlja tudi pri mlajših moških. Povzroča ga povraten tok urina v prostato, predvsem ob fizičnem naporu, kar imenujemo tudi kemijsko vnetje ali bakterijska okužba. Bolj podrobno prostatitis delimo v tri skupine.

Akutni bakterijski prostatitis

Že samo ime nam pove da vnetje povzroča bakterijska okužba. Znaki bakterijskega prostatitisa so bolečine v spodnjem delu trebuha, pojavi se lahko mokrenje, bolj pogosto uriniranje, ki je lahko boleče in pekoče, boleč izliv semena in izredna občutljivost prostate. Pojavijo se lahko simptomi kot so povišana telesna temperatura in mrzlica. Zdravnik bo to stanje zdravil z antibiotiki, analgetiki, protivnetnimi sredstvi in odvajali. Pomagajo vam lahko tudi tople kopeli.

Kronični bakterijski prostatitis

Kronični bakterijski prostatitis se navadno razvije iz akutnega, posebej če ga nikoli povsem ne pozdravimo. Bolnik načeloma nima vročine, lahko pa čuti  rahlo napetost ali pritisk v presredku, bolečine v križu in pojavijo se lahko težave pri spolnem življenju. Če ste torej bolehali za akutnim bakterijskim prostatitisom in čutite naštete simptome, potem ne odlašajte z obiskom zdravnika, da pregleda vašo spermo in urin.

Ne bakterijski prostatitis

Ne bakterijski prostatitis je po simptomih enak bakterijskemu, vendar ne moremo jasno sklepati na izvor teh simptomov. Za diagnozo mora bolečina trajati vsaj tri mesece. Ugotovijo ga tako, da se izključi vse  ostale možne vzroke (npr. akutni bakterijski prostatitis). Takšno obolenje je pogostejše pri mlajših in spolno aktivnih moških, ki so že imeli uretritis. Predvideva se, da se povzročitelj prenaša s spolnimi stiki. Zdravljenje tega tipa je zaradi neznanega povzročitelja težje. Večinoma poskušajo najti antimikrobno snov, ki učinkuje.

Prostadinija

Prostadinija je stanje, ki ima večino znakov in simptome prostatitisa, vendar ni dokazov, da gre za vnetje. Ker tudi večinoma ne gre za vnetje, se tega stanja ne zdravi z antibiotiki.

Vzroki prostatitisa

Poglavitni vzroki za vnetje prostate so tudi premalo gibanja, neredni spolni odnosi, spolni odnosi z različnimi partnerji, pogosto sedenje v avtomobilu, pogosta vnetja in nenadzorovano jemanje nekaterih zdravil.

Zelo pogost problem, ki pa ne bo tema tega članka, je tudi rak prostate, ki prizadene 1 od 8 moških. Ni treba posebej poudarjati s tako visokim odstotkom moških s temi problemi, da je dobro, da prostato po 50 letu redno pregledujete tako z digitalnim / rektalnim pregledom, kot tudi z PSA testom.

Tradicionalna kitajska medicina o povečani prostati

Tradicionalna kitajska medicina povezuje povečano prostato z vlažno vročino in pomankanjem energije Ledvic. Po 40 letu se vitalna energija v Ledvicah zmanjša, kar povzroči neravnovesje v spolnih hormonih. Ta proces tudi zmanjša moško spolno energijo, kar učinkuje na delovanje prostate in prost pretok na tem področju. Skozi zgodovino so moški na Kitajskem, da bi nadomestili upad delovanja prostate, redno uporabljali akupunkturo in akupresuro. Da bi povečali učinke akupunkture ali akupresure so tudi redno uporabljali zelišča, kot so He Shou Wu in druge zeliščne formule za obnovo esence Ledvic. Esenca Ledvic neguje prostato. Ko je prostata revitalizirana, je sposobna samoregulacije in ohranjanja pravilnega ravnovesja med rastjo in ne-rastjo.  

Akupresurne točke za težave s prostato

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)

Lokacija: Štiri prste širine nad notranjo stranjo kosti gležnja, blizu zadnje strani golenice.

Pozitivni učinki: Hrani Jin energijo v celem telesu še posebno v meridianu Vranice, Jeter in Ledvic. Neguje Vranico, odpravlja stagnacijo v spodnjih delih telesa. Obnavlja Kri in Qi.

Točka treh milj (St 36 - Želodec)Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Še posebno v kombinaciji z Sp 6 revitalizira celotno telo. Krepi telo, koristi sklepom in blaži utrujenost.

CV 3Centralni steber (CV 3 – Ren Mai)

Lokacija: Pet prstov širine pod popkom.

Pozitivni učinki: Ta točka specifično odpravlja disfunkcijo mehurja.

B 28Shu Mehurja (B 28 – Mehur)

Lokacija: Ta točka se nahaja na križnici. Iz središča križnice, približno dva palca širine na vsako stran.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v kolku, menstrualne krče, zastajanje urina, reproduktivne težave in vnetje mehurja. To je glavna točka mehurja.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)

Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

Pozitivni učinki: Meridian Jeter se vije okoli reproduktivnih organov in stimulira pretok Qi-ja-  življenjske energije v in okoli prostate, kar pomaga pri obnovitvi njenega normalnega delovanja.

Akupresurna terapija za opravo težav s prostato

1. Korak

Nežno pritisnite Sp 6 (Prehod treh Jinov): Postavite oba palca na notranjo stan gležnjev, štiri prste širine nad notranjo izboklino gležnja. Nežno masirajte s palcema na notranjem robu golenice, kjer boste občutili rahlo udrtino. Držite eno minuto in globoko dihajte.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) Sp 6 b

2. Korak

Masirajte St 36 (Točka treh milj): To akupresurno točko boste našli štiri debeline prstov pod pogačico. Položite peto desne noge nekaj placev širin pod pogačico in en palec širine stran od golenice. Če ste na pravem mestu, se bo mišica upognila, ko premaknete nogo gor in dol. Intenzivno masirate eno minuto, nato zamenjajte nogi.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, tonus mišic, izboljšuje prebavo in lajša želodčne težave.

3. Korak

Postopoma pritisnite CV 3 (Centralni steber): Položite blazinice obeh rok pet prstov širine pod popek. Dihajte globoko v svoj trebuh, medtem pa s prsti pritisnite en do dva prsta širine v trebuh in držite eno minuto. Akupresuri lahko dodate rahlo krožno masažo s prsti. Morda je dobro, da pred tem izpraznite svoj mehur.

CV 3

4. Korak

Pritisnite ali masiranje B 23 (Shu Mehurja): Uporabite zadnjo stran rok za živahno masiranje baze hrbtenice. Če se lahko udobno uležete na hrbet za nekaj minut, postavite roki eno na vrhu druge na križno kost hrbtenice. Položite kolena plosko na tla. Dihajte globoko, ko počasi zibate svojo medenico, levo in desno za spodbujanje te točke na križnici. S to masažo boste stimulirali tudi druge pozitivne akupresurne točke na križnici.

B 23a b 23 b 24

5. Korak

Spodbujate Lv 3 (Večje Hitenje): Položite kazalec in sredinec na vrh stopala v vdrtino, med kostema palca in drugega nožnega prsta. Temeljito masirajte in usmrtite pritisk proti kosti drugega nožnega prsta.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom. Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

Dodatni nasveti

Saw PalmettoZelišča

Zelišče Saw Palmetto (Serenoa repensv- Mala žaga) je palma nizke rasti in je avtohtona rastlina jugovzhodnega območja severne Amerike. Njene jagode pozitivno vplivajo na izboljšanje stanja pri težavah z uriniranjem. Saw Palmetto se uporablja  za zdravljenje benigne hiperplazije prostate (povečana prostata).

Rezultat iskanja slik za Stinging NettleLahko preizkusite tudi Stinging Nettle (pekoča kopriva), lokalno zelišče za zdravljenje simptomov povečane prostate. Številne raziskave so pokazale, da je to odlična rešitev za zdravljenje zastajanja urina v sečnem mehurju zaradi povečane prostate.

Zelo učinkovita naj bi bila bučna semena. Že zelo dolgo se za lajšanje in zmanjševanje simptomov povečane prostate, uporabljajo na območjih vzhodne Evrope. Molekule v bučnem olju zavirajo razmnoževanje celic prostate in s tem onemogočijo njeno rast.

Rezultat iskanja slik za old people walkingGibajte se

Tako kot za skoraj vsako bolezensko stanje, je gibanje ključnega pomena. Raziskave so pokazale, da imajo moški, ki so fizično aktivni veliko manj težav kot tisti, ki niso. Kot osnova se priporoča vsakodnevna hitra hoja vsaj 30 minut. Za bolj aktivne se priporoča plavanje in tek. Če ste bili že nekaj časa neaktivni, se pred začetkom kakršnekoli nove vadbe posvetujte z zdravnikom.

uriniranjeKo vas tišči pojdite

Ne zadržujte v sebi urina. Zadrževanje obremeni prostato.

 

 

Rezultat iskanja slik za stand up from chairVstanite iz svoje zadnjice

Sedenje ustvarja pritisk na zadnjico. Če veliko sedite (vozite avto, sedite za mizo), večkrat vstanite in hodite okoli.  

 

trans maščobeZmanjšajte vnos maščobe

Hrana bogata z maščobo povečuje možnost za nastanek raka prostate, kot tudi bolezni srca in drugih tipov raka. Zato omejite vnos slabih maščobe. Raziskave kažejo da diete, ki vključujejo samo 10% maščobe v dnevnem jedilniku, dobesedno eliminirajo bolezni srca in raka.  Vegetarijanska ali skoraj-vegetarijanska prehrana, z veliko svežega sadja in zelenjave ter veliko polnozrnatih živil kot so riž in oves  in le malo piščanca, rib ali purana, je idealna  dieta z nizko vsebnostjo maščob in visoko vsebnostjo vlaknin.

multivitaminVitamin A, C in E

Poizkusite z prehranskimi dodatki, kadar vaša prehrana ni dovolj bogata z svežo zelenjavo in sadjem.

 

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Acupuncture.com: http://www.acupuncture.com/newsletters/m_nov05/main3.htm

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture