Porod

Porod vsaka ženska doživlja na svoj način. Nekatere se ga pretirano bojijo, druge ga doživijo kot nekaj povsem vsakdanjega.

Akupresura izredno zmanjša stres in bolečino poroda brez kakršnihkoli stranskih učinkov in drog. Napetost in utrujenost po navadi stopnjuje bolečine poroda – bolj kot se upirate bolečini, močnejša postane – sproščenost je ključna za lažji porod.

Akupresura z globokim dihanjem sprosti mišično napetost in pomaga sprostiti telo. S stimulacijo regeneracijskih akupresurnih točk, opisanih v nadaljevanju, lahko okrepite telesne funkcije in se bolje pripravite na porod. Obstajajo tudi akupresurne točke, ki jih lahko uporabite po porodu, da zmanjšate bolečine v mišicah in lažje dojenje.

Sodelovanje pri samo-oskrbi med porodom, krepi samozavest in zmanjšuje anksioznost, ki je pogosta pri porodu. Morda najlepša stvar akupresure med porodom je, globlja povezanost s svojim telesom in vašim otrokom. Akupresura je neinvazivna in nima nobenih stranskih učinkov tako kot na primer protibolečinske droge. Akupresuro lahko med porodom izvaja tudi vaš partner in s tem pri porodu aktivno sodeluje.

Pozor: Vedno pokličite zdravnika, ko se porod začne in pojdite v bolnišnico.

Tradicionalna kitajska medicina ob porodu

Obstaja več načinov, kako lahko razumemo porod iz pogleda kitajske medicine. Tako kot vse aktivnosti v življenju, porod sproži v ženskem telesu spremembe. Na energetskem nivoju to pomeni, da Qi energija začne teči v nasprotno smer.

Med nosečnostjo mati nosi otroka v sebi s pomočjo Qi-ja Vranice. Vsi ostali organi se morejo prilagoditi tej spremembi. Med porodom je pomembno, da začne Qi teči navzdol. Tako psihološki kot tudi fizični faktorji lahko to blokirajo.

Akupresura

Akupresurne točke opisane v nadaljevanju so uporabile že mnoge ženske med porodom, večina od njih je bila z rezultati izredno zadovoljna. Te akupresurne točke ženske uporabljajo že 2000 let in se še vedno uporabljajo, ker resnično delujejo.

Neposreden pritisk na akupresurne točke med porodom bo naravno zmanjšal nivo bolečine in ženski omogočil bolj prijetno izkušnjo. Akupresura uporablja iste točke, kot se navadno uporabljajo v akupunkturi. Na primer akupresurna točka GB 21 (Ramenski vodnjak) se klasično uporablja, zaradi njenega učinka na spuščanje energije (Qi) v telesu. To akupresurna točka pospeši oziroma sproži porod.

Druge akupresurne točke so izbrane, ker  so sodobna empirična opazovanja dokazala, da so učinkovite. Na primer, akupresurna točka K 1 (Brbotajoči vrelec) umiri um in telo, kar je še posebno blagodejno za ženske, ki se poroda bojijo ali pa so imele v preteklosti težak porod.

Pozor: Najbolj močne analgetične akupresurne točke, ki se uporabljajo med porodom, se NE SMEJO! stimulirati med nosečnostjo, saj lahko sprožijo spontani splav. Vendar se jih lahko povsem varno uporabi med porodom.

Akupresurne točke za porod

Ramenski vodnjak (GB 21 – Žolčnik)Ramenski vodnjak (GB 21 – Žolčnik)

Pozor: Pazite, da pritisk na to točko izvedete postopno. Ne začnite z močnim pritiskom.

Lokacija: Na najvišji točki ramenske mišice na sredini med zunanjo konico ramena in hrbtenice.

Pozitivni učinki: Spušča Qi energijo telesa. Lajša frustracijo, razdražljivost, utrujenost, napetost v rami in živčnost.

Križne točkeKrižne točke (B 34– B 35 – Mehur)

Lokacija: Akupresurne točke na križni kosti (veliko koščena površina na dnu hrbtenice)

Pozitivni učinki: Lajšajo menstrualne krče, bolečine v hrbtu in porodne bolečine. Pomagajo sprostiti maternico in lajšajo bolečine v predelu medenice.

 Združena dolina - Hoku (Li 4)

Združena dolina – Hoku (Li 4)

Pozor: To točko ne smejo uporabljati nosečnice, saj lahko povzroči prezgodnje popadke. LI 4 se sme stimulirati, ko se porod že začne.

Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj.

Pozitivni učinki: Lajša porodne bolečine, zaprtje, glavobol, zobobol, bolečine v rami in artritis.

K 3Večji potok (K 3 – Ledvice)

Pozor: To točko je prepovedano stimulirati po tretjem mesecu nosečnosti. Stimulirate jo lahko ob porodu.

Lokacija: V vdolbini med notranjo kostjo gležnja in ahilove tetive.

Pozitivni učinki: Krepi imunski sistem; razbremenjuje utrujenost, odpravlja otekle noge in bolečine v gležnju. Lajša porodne bolečine,otečene noge, utrujenost, bolečine v gležnju, bolečine v hrbtu in širi maternični vrat.

Vstop v notranjost (B 67 - Mehur)Vstop v notranjost (B 67 – Mehur)

Lokacija: Na zunanji strani mezinca na nogi, ob vznožju nohta.

Pozitivni učinki: Uporablja se za težke porode in ko je otrok v maternici narobe obrnjen.

Brbotajoči vrelec (K 1 – Ledvice)Brbotajoči vrelec (K 1 – Ledvice)

Lokacija: Na podplatu med obema blazinicama.

Pozitivni učinki: Lajša vročinske oblive in omedlevico in krče, sprosti telo in um.

Akupresurna terapija za lažji porod

Sledečo rutino lahko izvajate leže ali sede. Morda vam bo lažje stimulirati akupresurne točke v sedečem položaju. Koncertirajte se na globoke vdihe in izdihe. To akupresurno terapijo lahko na vas izvaja partner, prijatelj ali porodni asistent. Sledite lahko vsem korakom ali pa samo nekaterim.

1. Korak

Pritisnite na GB 21 (Ramenski vodnjak): Ukrivite prste in blazinice sredincev položite na GB 21. Pritisnite direktno v napetost ramen, vendar naj bo pritisk postopen. Globoko dihajte in stimulirate akupresurni točki eno minuto.Gb 21a2. Korak

Pritisnite ali masiranje B 34-B 35: Pritisnite te točk za porod. Uporabite zadnjo stran rok za živahno masiranje baze hrbtenice. Če se lahko udobno uleže na hrbet  za nekaj minut, postavite roki eno na vrhu druge na križno kost hrbtenice. Položite kolena plosko na posteljo. Dihajte globoko, ko počasi zibate svojo medenico levo in desno za spodbujanje teh križnih točk. To sprošča predel medenice in spodbuja vaše širjenje matričnega vratu. Alternatino lahko te točke stimulirate tudi s palci v sedečem položaju.B 34 -353. Korak

Pritisnite Li 4 (Združena dolina): LI 4 akupresurna točka se nahaja v središču med palcem in kazalcem. Postavite desni palec na vrh mišice na levi roki med palcem in kazalcem in s kazalcem desne roke pritisnite spodaj. Izvajajte pritisk tako, da stisnete palec in kazalec desne roke. Pritisk naj bo usmerjen proti kosti, ki združuje palec in kazalec. Izvajate pritisk eno minuto, nato zamenjajte roki.

 Li 4 4. Korak

Trdno pritisnite na točko K 3 (Večji potok). Pokrčite svojo desno nogo in jo položite na tla preko leve. Uporabite svoj levi palec na desnem gležnju in postopoma pritiskajte na K 3 (notranjo stran gležnja). Trdno držite eno minuto, nato zamenjate in uporabite desno roko na levem gležnju.

 K 35. Korak

Spodbujanje B 67 (Vstop v notranjost): Uporabite noht kazalca in nežno pritisnite B 67 na zunaj nohta mezinca na nogi. Spodbujanje vsako stran trideset sekund.

 B 67

6.Korak

Pririite K 1 (Brbotajoči vrelec): Uporabite svoj palec in pritisnite na akupresurno točko K 1 na spodnji strani stopal. Držite eno minuto, nato zamenjate nogi in pritisnite še na drugo K 1 točko.

 K 1

 Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture