Pljučnica

Okužbe dihal so bolj pogoste kot okužbe kateregakoli drugega organa ali organskega sistema. So najpogostejši vzrok za izostanka iz šole in dela. Velika večina bolezni gre sicer na račun okužbe zgornjih dihal, vendar pa okužbe pljuč (pljučnica, pljučna tuberkuloza, pljučni absces, …) še vedno predstavljajo velik delež obolenj in spadajo med najpogostejše neposredne vzroke smrti.

 Kljub relativno nezapleteni diagnostiki in sodobnemu zdravljenju z antibiotiki, je pljučnica še vedno zelo resna bolezen, saj je na petem mestu vzrokov smrti, med boleznimi zaradi okužbe pa celo na prvem.

Pljučnica je vnetje drobnih pljučnih mešičkov (alveolov). Vnetje povzroča, da se v alveole izločata gnoj in tekočina. Zaradi tega kisik veliko težje prehaja skozi stene teh pljučnih mešičkov v kri. To je tudi razlog, zakaj je v času obolenja težje dihati. Vnetje se običajno razširi le na del pljučnega tkiva, pri hujših oblikah pljučnice pa v obe pljučni krili. Pljučnica je skoraj vedno posledica okužbe z določenim mikroorganizmom. Največkrat so to bakterije, lahko pa tudi virusi, glive ali paraziti.  Pri nas je najpogostejši krivec bakterija pnevmokok. Mikrobi pridejo v pljuča prek zgornjih dihal, tako da jih vdihnemo, lahko pa v pljuča pridejo tudi po krvi iz vnetnih žarišč drugod v telesu ali iz zgornjih dihal, ki so poseljena z bakterijami.

Bolj pogosto se lahko pojavlja pri bolnikih s kronično obstruktivno pljučno boleznijo ali pljučnim rakom.  Včasih je lahko tudi posledica poslabšanja drugih bolezni, kot je oslovski kašelj ali norice. Najbolj ogrožena skupina so dojenčki, starostniki, bolniki s kroničnimi obolenji, na primer s sladkorno ali srčno boleznijo. Pljučnica je pogostejša tudi pri ljudeh s šibkim imunskim sistemom. Prav tako je pogostejša pri kadilcih, alkoholikih in pri podhranjenih ljudeh.

Kateri znaki kažejo na možnost pljučnice?

Tipični simptomi pljučnice so vročina, mrzlica, kašelj, ki je lahko suh ali z sluzastim izcedkom. Bolnik lahko čuti bolečino ali tiščanje po eni strani pljučnega koša, kar nakazuje na to, da je nadražena tudi pljučna ovojnica – plevra. Dihanje je hitrejše, oteženo in bolj plitko. Pri starostnikih so pogosto v ospredju znaki, ki niso neposredno povezani z dihali: zmedenost, šibkost, slabost, bruhanje in vročina. Pri bolnikih s kroničnimi boleznimi je znak lahko poslabšanje osnovne bolezni. Kadarkoli se pojavijo ti zanki, je potrebno obiskati osebnega zdravnika.

Poznamo različne tipe pljučnic:

Bakterijska pljučnica

Bakterijska pljučnica se običajno začne s simptomi povišane telesne temperature, včasih celo preko 38 °C,  kašljanjem, oteženim dihanjem, prekomernim potenjem, mrzlico, bolečinami v prsih, glavobolom, bolečinami v mišicah in  splošno utrujenostjo. Ko opazimo naštete simptome moramo nujno obiskati zdravnika, to še posebej velja za starostnike, ljudi, ki se zdravijo za rakom s kemoterapijo ali jemljejo kortikosteroide, kadilce in odvisnike od alkohola ali drog. Zdravljenje je odvisno od povzročitelja pljučnice. Pri bakterijski pljučnici se običajno predpisuje antibiotik, tablete proti vročini, veliko tekočine in počitek v postelji.

Atipična pljučnica 

Atipična pljučnica  je diagnoza s katero  se opisuje obliko pljučnice z »atipičnim« povzročiteljem, na primer z  mikoplazmo, legionelo ali klamidijo. Bolniki so običajno mladostniki in odrasli, mlajši od 40 let. Temu obolenju so bolj podvržene aktivne osebe, ki živijo in delajo v večjih skupnostih, šolah, društvih, zaporih itd. Atipična pljučnica je zelo nalezljiva bolezen. Prenaša se preko izločkov iz nosu in žrela okužene osebe, posebno če obolela oseba kašlja ali smrka. Bolj pogosto se pojavlja ob koncu poletnih mesecev in  v začetku jeseni. Običajno je milejše oblike. Zdravimo jo  s pomočjo antibiotikov.

Virusna pljučnica

Virusna pljučnica navadno ni nevarna, vendar še vedno lahko ogroža življenje zelo starih in zelo mladih bolnikov in tistih, ki imajo oslabljen imunski sistem. Najpogostejši virusi, ki povzročajo pljučnico, so: virus gripe (influence), respiratorni sincicijski virus, virusi iz skupine herpes,  in virusi navadnega prehlada. Najpogostejši bolezenski simptomi so: rahla vročina, izkašljevanje sluzastega izcedka, utrujenost in bolečine v mišicah. V nasprotju z bakterijsko pljučnico, ki poteka zelo hitro in burno, bolniki z virusno pljučnico zaradi milejših simptomov zdravniško pomoč poiščejo kasneje, šele po več dneh, včasih celo tednih. Načeloma naj velja, da obiščete zdravnika vedno, kadar imate dolgotrajen kašelj, oteženo dihanje že pri manjših naporih, bolečinah v prsnem košu, šibkosti, izkašljevanju krvi, zmanjšanem teku in bruhanju. Ker gre za virusno okužbo, zdravila za ta tip pljučnice ni. Človek mora počivati, uživati veliko tekočine, lahko hrano in počakati, da imunski sistem sam odstrani virus iz sistema.

Glivična pljučnica

Glivična pljučnica se pojavlja zelo redko. Bolj pogosta je pri posameznikih z oslabljenim imunskim sistemom zaradi AIDSa, imunosupresorjev ali drugih zdravstvenih problemov. Najpogosteje so vzrok glive Histoplasma capsulatum, blastomyces, Cryptococcus neoformans, Pneumocystis jiroveci in Coccidioides immitis. Histoplazmoza je najpogostejša v porečju Misisipija, kokcidioidomikoza pa na jugozahodu severne Amerike. Glivične okužbe so od zadnje polovice 20. stoletja bolj pogoste zaradi množičnega potovanja po svetu. Da bi se v Sloveniji okužili s tem tipom pljučnice je zelo mala verjetnost. Če je dokazani povzročitelj  pljučnice gliva, se tovrstna okužba zdravi z antimikotikom (zdravilom proti glivični okužbi).

Akupresura proti pljučnici

Zapomnite si, da je akupresura le komplementarna terapija in ne nadomestna terapija. Lahko jo brez težav izvajate ob napotkih, ki vam jih je predpisal vaš zdravnik. Z redno akupresuro boste lahko občutno zmanjšali trajanje te okužbe dihal.

Akupresurne točke

Center moči (CV 12 – Ren Mai)Center moči (CV 12 – Ren Mai)

Pozor: Ne pritiskajte na to točko globoko, če imate kako resno bolezen. Tudi če niste bolni, je bolje, da te točke ne držite več kot dve minuti. Stimulirate le na prazen želodec.

Lokacija: Na sredini telesa tri prste širine pod prsnico, v udrtini zgornjega dela želodca.

Pozitivni učinki: Odpravlja Vlago in Sluz v telesu. Okrepi želodec in vranico. Lajša kolcanje, trebušne krče, prebavne motnje, zgago, zaprtje, slabost, čustveni stres in glavobol. Umiri um.

Združena dolina - Hoku (Li 4)Združena dolina – Hoku (Li 4)

Pozor: To točko ne smejo uporabljati nosečnice, saj lahko povzroči prezgodnje popadke.

Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj.

Pozitivni učinki: Lajša vse oblike bolečin. Lajša kakršnakoli vnetja, ki so prisotna v telesu.

Ukrivljen ribnik (LI 11 – Debelo črevo)Ukrivljen ribnik (LI 11 – Debelo črevo)

Lokacija: Na vrhu, na zunanjem delu gube komolca.

Pozitivni učinki: Odstranjuje Vročino, hladi Kri, odstranjuje Vlago, uravnava Qi in Kri, aktivira meridian, lajša srbečico. Lajša artritične bolečine, še posebej v komolcu in rami.

Zlomljeno zaporedje (Lu 7 – Pljuča)Zlomljeno zaporedje (Lu 7 – Pljuča)

Lokacija: To točko boste našli, če sledite zunanji strani palca dva prsta širine pod zapestjem v vdrtini med dvema tetivama.

Pozitivni učinki: Regulira Jin v telesu, lajša gripo in prehlad, pljučnico, kašelj, boleče grlo, mrzlico, vročino, zaprtje nosa, glavobol in trd vrat.

Lv 14Ciklična vrata (Lv 14 – Jetra)

Lokacija: Pood prsno bradavico, dva do tri prste proti centru telesa, med šestim in sedmim rebrom.

Pozitivni učinki: Harmonizira Jetra in Želodec, uravnava Qi Jeter, premika Kri.

B 13Qi Vrata (St 13 – Želodec)

Lokacija: V sredini ključnice, točno pod ključnico.

Pozitivni učniki: : Spušča uporniški Qi in razbremeni prsi. Lajša kašelj in astmo, bolečine in zastoje v prsih.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Odpravlja utrujenost, omotico in splošno oslabelost ter krepi tonus mišic po celem telesu.

Razvejan Jarek (Tw 6 – Trojni grelec)Razvejan Jarek (Tw 6 – Trojni grelec)

Lokacija: Na zgornji strani podlaktnice, tri prste širine nad gubo zapestja med obema kostema.

Pozitivni učinki: Regulira Qi, odstranjuje Vročino v glavi, odstranjuje Veter, pripomore k boljšemu delovanju Pljuč in Debelemu črevesju.

Akupresurna terapija za lajšanje pljučnice

1. Korak

Postopno pritisnite na CV 12 (Center moči): Položite vse svoje prste med popek in spodnji del prsnice. Počasi povečujte pritisk pod kotom navzgor in proti centru hrbtenice. Globoko dihajte, ko držite to točko eno minuto. Ta točka okrepi želodec in prebavni sistem čemur v kitajski medicini pravijo srednji trojni grelec. To je glavni vir energije in mora dobro delovati, če želite obnoviti vitalnost in moč.

Center moči (CV 12 – Ren Mai) Lokacija: Na sredini telesa tri prste širine pod prsnico, v udrtini zgornjega dela želodca. Center moči (CV 12 – Ren Mai) Lokacija: Na sredini telesa tri prste širine pod prsnico, v udrtini zgornjega dela želodca.

2. Korak

Pritisnite Li 4 (Združena dolina): LI 4 akupresurna točka se nahaja v središču med palcem in kazalcem. Postavite desni palec na vrh mišice na levi roki med palcem in kazalcem in s kazalcem desne roke pritisnite spodaj. Izvajajte pritisk tako, da stisnete palec in kazalec desne roke. Pritisk naj bo usmerjen proti kosti, ki združuje palec in kazalec. Izvajate pritisk eno minuto, nato zamenjajte roki.

Združena dolina - (LI 4 – Debelo črevo) Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj. Združena dolina - Hoku (Li 4) Pozitivni učinki: Odpravlja zaprtje, glavobole, zobobole, bolečine v rami, artritis in bolečine ob porodu.

3. Korak

Pritisnite na LI 11 (Ukrivljen ribnik): Upognite roko in s sredincem pritisnite na zunanjem delu gube komolca. Pritiskajte eno minuto in hkrati izvajate globoko dihanje. Zamenjate roki in pritisnite LI 11 še na drugi strani.

Ukrivljene ribnik (LI 11 – Debelo črevo) Lokacija: Na vrhu, na zunanjem delu gube komolca. Ukrivljene ribnik (LI 11 – Debelo črevo) Pozitivni učinki: Opravlja vročino, zaprtje, težave s prebavo. To je izredno učinkovita akupresurna točka za zdravje debelega črevesja.

4. Korak

Pritisnite Lu 7 (Zlomljeno zaporedje): Z dlanmi formirajte črko V med palcem in drugim prstom. Z blazinicami prstov oprimite zapestje. Palec položite nekje dva prsta širine pod zapestje na zunanji strani dlani v vdolbino med dvema kitama. Držite eno minuto, nato zamenjajte roki.  Na tem mestu ni veliko tkiva med kožo in kostjo, zato ne pretiravajte s pritiskom.

 lu 7

5. Korak

Pritisnite na obe Lv 14 (Ciklična vrata) točki hkrati: Poiščite točki Li 14 pod vsako bradavico, dva do tri preste širine navznoter, med 6. in 7. vretencem. S sredinci obeh rok držite ti točki eno minuto in ob tem poskušajte sproščeno dihati.

 Lv 14

6. Korak

Pritisnite na obe St 13 (Qi Vrata) točki hkrati: Poiščite središče ključnice na vsaki strani. Pritisnite tik ob ključnico na obeh straneh z sredincema. Držite eno minuto in poskušajte sproščeno dihati.

B 13 Astma B 13 Astma 2

7. Korak

Masirajte St 36 (Točka treh milj): To akupresurno točko boste našli štiri debeline prstov pod pogačico. Položite peto desne noge nekaj placev širin pod pogačico in en palec širine stran od golenice. Če ste na pravem mestu, se bo mišica upognila, ko premaknete nogo gor in dol. Intenzivno masirate eno minuto, nato zamenjajte nogi. Če nočete vstati lahko to točko stimulirate tudi s prsti.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, tonus mišic, izboljšuje prebavo in lajša želodčne težave.

8. Korak

 Pritisnite na točo Tw 6 (Razvejan Jarek). To točko boste našli tri prste širine nad zapestjem, med obema kostema.  Pristanite v to točko s palcem in držite eno minuto. Nato ponovite vajo še na drugi roki.

Tw 6 Tw 6

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture