Nosečnost – Težave med nosečnostjo

Nič ni bolj naravno kot nosečnost in za mnoge ženske je nosečnost čudovit čas, ki mine brez težav. Za nekatere bodoče matere pa to veselje spremljajo številne težave, kot so bolečine v hrbtu, zaprtost, zadrževanje vode, visok pritisk, krči v nogah, krčne žile, slabost, občutljive prsi in utrujenost. Najlažji način, da se izognete težavam med nosečnostjo je, da živite zdrav življenjski slog že dolgo pred spočetjem otroka. Redna vadba, hranljiva prehrana, meditacija proti stresu, bogato duhovno življenje, okolje brez cigaretnega dima, zmerno oz. (ne) pitje alkohola, bo bila odlična predispozicija za zdravo nosečnost.

Glavni vir težav je, da nosečnost izredno obremeni telo. V jeziku tradicionalne kitajske medicine nošenje in hranjenje zarodka v maternici zahteva veliko telesne energije (Qi-ja) in vitalne energije. Že od samega začetka nerojeni otrok potrebuje ogromne količine hranil in energije, ki bi bili drugače na voljo ženski. Ta odtok energetskih rezerv je lahko še posebej stresen za ženske, ki so konstitucijsko šibke ali pa imajo sindrom pomanjkanja. Kakršnakoli šibkost ali pomajanje znotraj telesa bo med nosečnostjo povzročilo utrujenost in druge težave omenjene zgoraj. Pomanjkanje energije lahko povzroči tudi splav.

Glavni način za zdravljenje vseh teh težav je, da se neguje fundamentalni Qi telesa. To se primarno doseže z dviganjem Qi-ja Vranice, saj meridian Vranice skrbi za energijo celotnega sistema.

Akupresura za specifične težave v nosečnosti

Med nosečnostjo se znotraj ženskega telesa dogodi veliko sprememb. V različnih obdobjih nosečnosti se pojavijo specifični simptomi. Na primer rast zarodka poveča pritiska na mehur. To sproži potrebo po pogostem uriniranju. Te močne fiziološke spremembe se lahko harmonizirajo s stimulacijo specifičnih akupresurnih točk. Obstajajo točke, ki uravnajo hormonski sistem in točke, ki lajšajo jutranjo slabost, bolečine v spodnjem križu, otečene gležnje in utrujenost. V prvem trimesečju so najpogostejši občutki nelagodja občutljive prsi, slabost in utrujenost. Ker so akupresurne točke za občutljive prsi iste kot akupresurne točke za pomoč pri dojenju, si preberite članek Akupresura za dojenje. Za odpravo jutranje slabosti trdno pritisnite točko P 6 Notranja vrata na notranji strani zapestja. Več o odpravi slabosti si lahko preberete v članku Akupresura proti slabosti. Za spopad z utrujenostjo stimulirate Ocean Vitalnosti B 23 in B 47 na zadnji strani hrbta. Masirajte ledveni del hrbta, dokler ne ustvarite toplote s pomočjo trenja; ali zavite nekaj brisač v rolo in jih položite pod hrbet in se nato nanje nežno uležite. Te točke so odlične za lajšanje utrujenosti in bolečin v križu med nosečnostjo. Akupresurne točke na dimljah lajšajo trebušne bolečine, prebavne motnje napihnjenost in težave z dihanjem, ki jih povzroča zarodek s pritiskanjem na trebušno prepono. Te točke Sp 12 Deroča vrat in Sp 13 Dvorec Koča se nahajajo v predelu medenice, kjer se noge združijo s trupom. Vitalne točke maternice (opisane spodaj) lajšajo napetost v medenici in križu, področja, ki se pogosto zamašijo med nosečnostjo, porodom ali po porodu.

Opozorilo: Tradicionalno je uporaba akupunkturnih igel med nosečnostjo prepovedana, ker močna stimulacija akupunkturnih točk lahko spodbudi krčenje maternice in s tem poveča možnost splava. Akupresura se smatra za varno, vendar naj bo pritisk na akupresurne točke blag. Pred uporabo se posvetujte z zdravnikom, da se prepriča, da ni kakšne kontraindikacije za njihovo uporabo.

Akupresurne točke, ki jih NE smete stimulirati med nosečnostjo: Li 4 Združena dolina, K 3 Večji potok in Sp 6 Prehod treh Jinov.

 

Akupresurne točke za stimulacijo med nosečnostjo

Sp 3Vrhovna belina (Sp 3 – Vranica)

Sp 3 se smatra za »izvorno točko« meridiana Vranice. Ta točka revitalizira Vranico, ki nato neguje celotno telo. Ena od funkcij Qi-ja Vranice je, da »drži stvari pokonci«. Kakršenkoli padec ali prolaps v telesu se smatra kot stanje, ko »Vranica ne drži pokonci«. Splav spada v to kategorijo, kot tudi hemoroidi in krčne žile. Sp 3 skupaj z naslednjo točko St 36 krepi Qi Vranice.

Lokacija: Na notranji strani stopala, kjer je nožni palec povezan s stopalom.

Pozitivni učinki: Okrepi vranico, stimulira um, krepi pozornost, odstranjuje »mentalno vlago« (glavo v oblakih).

Točka treh milj (St 36 - Želodec)Točka treh milj (St 36 – Želodec)

To je najmočnejša točka na telesu za negovanje in revitalizacijo Qi-ja in Krvi. Po legendi naj bi vojaki v starodavni Kitajski uporabljali to akupresurno točko za premagovanje fizičnih naporov, podhranjenosti in utrujenosti. Morda niste vojak, je pa nosečnost vsekakor lahko utrujajoča. Ta točka vam  bo pomaga ohraniti moč in zdravje.

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Krepi telo, koristi sklepom in blaži utrujenost, ki je pogosta posledica artritičnih bolečin.

Ocean vitalnosti (B 23 in B 24 - Mehur), Prednosti: Blaži akne, ekcem in modrice na telesu.Ocean vitalnosti (B 23 in B 47 – Mehur)

Pozor: Če imate šibek hrbet, je to področje lahko zelo občutljivo. Nekaj minut statičnega in blagega pritiska, namesto močnega, bo delovalo zelo zdravilno. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate kakršnokoli vprašanje ali če potrebujete zdravniški nasvet.

Lokacija: V spodnjem delu hrbta (med drugim in tretjim ledvenim vretencem), dva do štiri debeline prsta stran od hrbtenice v višini pasu.

Pozitivni učinki: Lajša poporodne težave, bolečine v križu, utrujenost, reproduktivne težave, nepravilen izcedek iz nožnice.

Maternica in Vitalnost (B 54 – Mehur)Maternica in Vitalnost (B 54 – Mehur)

Lokacija: En do dva prsta stran od trtice, na sredini med vrhom medenice in spodnjim delom zadnjice.

Pozitivni učinki: Lajša napetosti v medenici kot tudi zaprtje, urološke težave, išias, bolečine v spodnjem predelu hrbta, bolečine v kolku med nosečnostjo.

Nebesni steber (B 10 - Mehur)Nebesni steber (B 10 – Mehur)

Lokacija: Ena polovica palca pod zatiljem, polovica palca navzven iz obeh strani hrbtenice na mišici.

Pozitivni učinki: Razbremeni naslednje težave med nosečnostjo: stres, izčrpanost, nespečnost, zastoje v glavi, otrdel vrat in otečene oči.

Morje spokojnosti (CV 17 - Ren Mai)Morje spokojnosti (CV 17  – Ren Mai)

 Lokacija: Na sredini prsnice, tri palce širine nad spodnjim delom kosti.

Pozitivni učinki: Lajša živčnost, anksioznost, napetost v prsih, tesnobo, depresijo, histerijo in čustveno neravnovesje med nosečnostjo.

P 6Notranja vrata (P 6 – Osrčnik)

Lokacija: Na sredni na notranji strani podlakti dva in pol prsta širine stran od gube zapestja.

Pozitivni učinki: Lajša nelagodja med nosečnostjo in po porodu, slabost, nespečnost, anksioznost in prebavne motnje.

Prednosti: Uravnava ščitnico, poveča lesk kože in blaži izpuščaje.

Tretje oko (GV 24,5 Nadzorujoči kanal)Tretje oko (GV 24,5 Nadzorujoči kanal)

Lokacija: Neposredno med vašimi obrvmi v vdolbini, kjer most nosu sreča sredino čela.

Pozitivni učinki: Ureja neravnovesje žlez med nosečnostjo, lajša seneni nahod, glavobol in prebavne motnje.

 SP 12 in 13Deroča vrata (Sp 12 – Vranica)

Dvorec Koča (Sp 13 – Vranica)

Ti dve točki, so učinkoviti za sprostitev nelagodja v trebuhu med nosečnostjo.

Lokacija: V predelu medenice, sredi gube, kjer se noga pridruži trupu.

Pozitivni učinki: Te točke so še posebej dobre za lajšanje impotence, menstrualnih krčev, in težav s trebuhom.

Akupresurna terapija za nosečnice

1. Korak

Stimulirajte Sp 3 (Vrhovna belina): Pritisnite s palcem na notranjo stran stopala, kjer je nožni palec povezan s stopalom. Držite lahko akupresurno točko Sp 36 na obeh nogah hkrati. Držite eno minuto in medtem globoko dihajte.

vranica 3

2. Korak

Masirajte St 36 (Točka treh milj) s pestmi: Postavite pesti na zunanjo stran nog pod koleno. Masirajte zunaj golenice, dokler ne ustavite toplote. 

St 363. Korak

Valjajte se preko območja B 54 (Maternica in Vitalnost): Položite roki pod svojo zadnjico (dlani navzdol) ob vznožje hrbtenice. Zaprite oči in naredite nekaj globokih vdihov in izdihov, medtem ko zibate kolena levo in desno dve minuti. Prestavljajte roki zaradi udobja in zato da omogočite stimulacijo različnih delov zadnjice.

B 54

4. Korak

Pritisnite B 23 in B 47 (Ocean vitalnosti): Uporabite tesno zvite nogavice ali naredite pesti, tako da členki gledajo navzgor. Dvignite medenico navzgor, tako da se ritnici dvigneta od tal in postavite nogavici ali pesti pod spodnji del hrbta. Počasi spustite ritnici na tla in se sprostite. Globoko dihajte eno minuto. Nato ponovno dvignite ritnici in odstranite nogavici ali pasti, položite roki ob telo in spustite ritnici na tla. Počivajte v tem položaju še eno minuto.

b 23

5. Korak

Pritisnite na točki B 10 (Nebesni steber): Še vedno ležite na tleh. Ukrivite prste in zataknite konice prstov za mišici na vratu. Z rokami na tleh pritisnite s prsti, tako da dvignete mišice vratu in globoko dihajte eno minuto.

b 10

6. Korak

Trdno pritisnite P6 (Notranja vrata): Položite desni palec na notranjo stran podlakti, dva in pol prsta širine nad gubo zapestja. Izvajate enakomeren pritisk eno minuto. Med akupresuro globoko dihajte. P6 je kraljeva točka za odpravljanje slabosti.

p 6 b

7. Korak

Pritisnite GV 24.5 (Tretje oko) in CV 17 (Morje spokojnosti) skupaj: Položite sredinec desne roke med obrvi. Uporabite prste leve roke in jih položite v udrtino na svoji prsnici. Zaprite oči in obrnite oči navzgor medtem, ko si prestavljate, da dihate v tretje oko dve minuti.

 Morje spokojnosti (CV 17 - Ren Mai) Lokacija: Na sredini prsnice, tri palce širine nad spodnjim delom kosti.

Gv 24,5 b

8. Korak

Držite Sp 12 (Deroča Vrata) in Sp 13 (Dvorec Koča) : Uporabite sredince in kazalec obeh rok, da pritisnete na Sp 12 in Sp 13 hkrati. Ti točki sta na ligamentu v centru gube noge. Držite eno minuto. Ko boste držali to točko, boste čutili močan pulz arterije, ki teče preko noge.

Sp 12 in Sp 13

 

Vaja za nosečnice – Sproščanje ledvenega dela

Položite debelo brisačo na tla. Zavihajte robove brisače proti centru. Zvite brisačo v rolo in jo postavite na debelo preprogo ali blazino. Ulezite se na brisačo, tako da je brisača na ledvenem delu hrbtenice. Nogi sta lahko pokrčeni ali iztegnjeni, karkoli vam je bolj udobno. Položite roki na trebuh, zaprite oči in globoko dihajte vsaj dve minuti. Nato pokrčite nogi, tako da sta stopali na tleh in dvignite medenico. Vzemite brisačo izpod hrbta. Spustite ritnici nazaj na tla in se popolnoma sprostite. Počivajte v tem položaju še nekaj minut.

Ko globoko dihate v svojo maternico, vizualizirajte, kako vsak dih neguje vašega otroka. Naj se vsa ljubezen v vašem srcu poveže v vašo maternico in prepustite, da se telo popolnoma sprosti.

 brisača pod hrbtom

Dodatni predlogi

Poskrbite za vitamine in minerale

Založite se z najboljšimi vitamini in minerali (nravnega izvora). Če je kadarkoli bil čas, da poskrbite za svoje prehranske potrebe, je to zdaj, saj se potreba po hranilih med nosečnostjo močno poveča. Vaše telo potrebuje več hranil, prav tako vaš otrok. Poskrbite, da jemljete le kvalitetne prehranske dodatke. Pomanjkanje vitaminov in mineralov, kot so vitamin C, magnezij, kalcij, folna kislina se povezujejo z rizično nosečnostjo in težavami zarodka. Poiščite zdravniški nasvet. Najvarneje je, če se izogibate nezdravi prehrani, kot je bela moka, sladkor, mastna hrana, rdeče meso, polnomastnim mlečnim izdelkom, pečeni hrani itd. V prehrano vključite polnozrnato hrano, svežo bio zelenjavo in sadje.

Bodite previdni pri zdravilih in zeliščih

Veliko zelišč in zeliščnih mešanic se priporoča med nosečnostjo, tako domačih zelišč kot zelišč kitajske medicine. Vendar se pred uporabo raje posvetujte s kvalificiranim strokovnjakom, preden vzamete katerakoli zelišča ali zdravila. Veliko je snovi, ki so relativno varna za odraslega človeka in imajo lahko škodljive učinke na zarodek. Raje se med nosečnostjo motite na strani previdnosti. Ti predlogi veljajo tudi za običajna zdravila, ki so še močnejša in imajo močnejše stranske učinke.

Redno telovadite

Redna telovadba je za nosečnice zelo blagodejna, razen če vam zdravnik vadbo odsvetuje in priporoča veliko počitka (kar nekatere nosečnice potrebujejo). Za večino žensk bo pol urni sprehod poskrbel za osnovne potrebe telesa po gibanju. Lahko izvajate tudi bolj naporno aerobno vadbo, vendar samo, če ste jo že vajene. Nekateri joga položaji so odlični za nosečnost, spet drugi izvajajo prevelik pritisk na trebuh in se absolutno ne priporočajo. O tem se posvetujte s svojim zdravnikom. Vadba vam bo dala več energije in je odlična terapija za razpoloženje.

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture