Nizek krvni tlak – hipotenzija

Nizek krvni tlak je relativno pogosta težava, ki pa jo zdravniki pogosto obravnavajo premalo resno.  Pri nizkem krvnem tlaku gre za skupek številnih simptomov, ki omejujejo in znižujejo kvaliteto življenja. O njem govorimo takrat, ko je sistolni krvni tlak znižan pod 100 Hg in diastolni pod 60 Hg. Nizek krvni tlak postane bolezensko stanje takrat, ko je sistemski arterijski tlak tako znižan, da je občutno zmanjšan pretok krvi skozi notranje organe kot so srce in možgani.

Krvni tlak je sila, s katero kri pritiska na stene krvnih žil. Ustvarja ga srčna mišica, ki povprečno bije sedemdesetkrat na minuto. Srce deluje v dveh taktih – najprej se razširi in napolni s krvjo, nato pa se skrči, da potisne kri v aorto. Ko se skrči, nastane v žilah sistolni oz. zgornji krvni tlak, ko pa se razširi, se tlak v žilah zmanjša in temu pravimo diastolni oz. spodnji krvni tlak.

Vzroki za nizek krvni tlak

Vzrokov za nizek krvni tlak je lahko veliko. Zelo pogosto je zanj kriva genetika. V številnih družinah je nizek krvni tlak bolj pogosto prisoten. V teh primerih gre navadno za okvaro tvorbe hormona noradrenalina v nevronih (živčnih končičih) oz. v simpatičnih ganglijih.  

Pogosti vzroki so lahko tudi večja izguba krvi, premalo soli v teslu in dehidracija, ki je lahko posledica močnega potenja, bruhanja ali driske. Lahko se tudi zgodi, da je nizek krvni tlak posledica jemanja zdravil za zniževanje previsokega krvnega tlaka. Zelo pozorni morate biti ob uporabi diuretikov, saj pospešujejo izločanje vode iz telesa. Nizek krvni tlak se lahko pojavi tudi v času nosečnosti. To je lahko zelo nevarno, saj se s tem zmanjša tudi prekrvavitev posteljice, kar lahko vpliva  na nenormalen razvoj otroka.

Poleg teh vzrokov nizek krvni tlak povzročajo tudi različna bolezenska stanja, kot so na primer bolezni centralnega in perifernega živčnega sistema, slabo delovanje žleze ščitnice, oslabela srčna mišica, in slabo delovanje nadledvičnih žlez ter neustrezna prehrana, predvsem pomanjkanje vitaminov C in B6 in premalo mineralov kot je cink in mangan.

Znaki in simptomi nizkega krvnega tlaka

Simptomi so navadno vidni le ob večjem padcu krvnega tlaka. Med najpogostejše znake hipotenzije spadajo utrujenost, omotica, razbijanje srca, omedlevica, vrtoglavica, prekomerno znojenje, motnje vida, zaspanost in depresija.

Pri hipotenziji je zelo pogosta ortostatska hipotenzija. Pri tej obliki gre za znižanje krvnega tlaka ob nagli spremembi položaja, na primer iz sedečega v stoječega. To lahko vodi tudi do omedlevice. Vzroki za nastanek te motnje so uporaba zdravil, slaba telesna kondicija, premalo krvi zaradi krvavitve ali dehidracije. Pri ortostatski hipotenziji je zmanjšan tudi dotok krvi v možgane, zaradi česar se pojavijo simptomi, kot  na primer omotica, omedlevica, šibkost, zmanjšana koordinacija, motnje vida, težave z govorom, prisotni pa so tudi vidni zanki kot je bledica in mrzle okončine.

Kdaj k zdravniku

Kadar so težave z nizkim krvnim tlakom hude (omotica, omedlevica, nezavest) in jih sami z ustreznim ravnanjem ne moremo odpraviti, je nuno potrebo obiskati zdravnika. Z obiskom zdravnika nikar ne odlašajte, ko se težave z nizkim krvnim tlakom pojavijo nenadoma, saj je to lahko posledica resnega obolenja. Le zdravnik  vam lahko postavil ustrezno diagnozo in odredil zdravljenje.

Tradicionalna kitajska medicina o nizkem krvnem tlaku

Ker je v zahodnem svetu visok pritisk poznan kot ubijalec, zdravniki redko tretirajo nizek krvni tlak kot bolezen. V kitajski medicini je drugače, hipotenzija se smatra kot bolezen, ki jo spremljajo značilni simptomi. Akupresura izredno dobro lajša simptome, ki spremljajo nizek krvni tlak kot so vrtoglavica, omotica, omedlevica, bledica, motnje vida itd. Najbolj pogost klinični simptom nizkega krvnega tlaka je ortostatska hipotenzija, utrujenost, bledica, zadihanost in mrzle okončine. To je pomankanje Qi-ja vranice. Posamezniki s tem tipom nizkega krvnega tlaka naj v svojo prehrano dodajajo ginseng, lotosova semena, govedino, rdeče dateljne, ingver in astragalus korenino.

Pomankanje Jang energije se kaže kot omotica, motnje vida, utrujenost in palpitacije srca. Pri pomankanju Janga je treba okrepiti delovanje Srca in Ledvic. V hrano naj se vključuje več ovčetine, cimeta, pora, jajc, živalskih organov in rake.

Pomankanje Qi-ja in Jin energije se kaže kot vrtoglavica, motnje vida, depresija, zadihanost in vročinski oblivi. Posamezniki naj v prehrano vključujejo astralagus korenino, ginseng, korenino angelike in luštrek.

Disharmonija Jeter in Ledvic se kaže kot vrtoglavica, zvonjenje v ušesih (tinitus), palpitacije srca in včasih celo omedlevica, ki se pripeti po navadi, če človek prehitro vstane.  Ljudje naj v tem primeru jedo več goji jagod, kostanja, malin, črni sezam in ovčetino.

Na splošno se izogibajte hrani, ki znižuje krvni tlak; zelena, čebula, jajčevec, banana in ananas. 

Akupresura

Akupresurne točke opisana v tem članku so namenjene splošnemu zdravljenju in lajšanju simptomov nizkega krvnega tlaka. Za večjo učinkovitost stimulirajte tudi akupresurne točke za simptome, ki pogosto spremljajo nizek krvni tlak,  na primer  vrtoglavica (omotica), omedlevica itd., ki jih nadete na naši spletni strani.

Akupresurne točke za višanje nizkega krvnega tlaka 

St 36Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Okrepi Qi in Kri, harmonizira in krepi Vranico in Želodec, krepi telo in Wei qi, dviguje Jang, pomirja duh. Koristi sklepom in blaži utrujenost.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)

Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

Pozitivni učinki: Uravnava Qi Jeter, uravnava menstruacijo, pomirja duh, neguje Jin Jeter, odpravlja krče, glavobole, utrujene oči, mačka kot tudi alergije in artritis.

Ocean energije (CV 6 – Ren Mai)Ocean energije (CV 6 – Ren mai)

Lokacija: Dva do tri prsta širine tik pod popkom.

Pozitivni učinki: Okrepi originalni Qi in Jang, obnovi Qi. Odpravlja utrujenost, mrzle okončine kronično drisko, zaprtje in vetrove, krepi trebušne mišice.

Vrata Uma (H 7 – Srce)Duhovna vrata (H 7 – Srce)

Lokacija: Na podlakti na strani mezinca na gubi zapestja.

Pozitivni učinki: Krepi Kri Srca.  Lajša čustveno neravnovesje, strah, živčnost, anksioznost in pozabljivost. Odpravlja bolečine v srcu in palpitacije.

B 17Trebušna prepona Shu (B 17 – Mehur)

Lokacija: Na zadnji stani hrbta, približno en in pol palca stran od centra hrbtenica ob 7 prsnem vretencu.

Pozitivni učinki: Je zelo pomembna točka za zdravljenje katerikoli težave povezane s krvjo. Poživlja kri, hladi kri, neguje krvi, ustavi krvavitev, spušča uporniški Qi, harmonizira trebušno prepono, pomirja duh.

Akupresurna terapija za višanje nizkega krvnega tlaka

1. Korak

Masirajte St 36 (Točka treh milj): To akupresurno točko boste našli štiri debeline prstov pod pogačico. Položite peto desne noge nekaj placev širin pod pogačico in en palec širine stran od golenice. Če ste na pravem mestu, se bo mišica upognila, ko premaknete nogo gor in dol. Intenzivno masirate eno minuto, nato zamenjajte nogo.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, lajša prebavo, odpravlja težave z želodcem in trebuhom.

2. Korak

Spodbujate Lv 3 (Večje Hitenje): Položite kazalec in sredinec na vrh stopala v vdrtino, med kostema palca in drugega nožnega prsta. Temeljito masirajte in usmrtite pritisk proti kosti drugega nožnega prsta.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Pozitivni učinki: Lajša glavobole, utrujene oči in mačka. Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

3. Korak

Trdno prislinite na točko CV 6 (Ocean energije): Položite svoje prte na spodnji predel trebuha na sredino med popkom in sramno kostjo. Počasi pritisnite dva do tri palce širine globoko proti črevesju in globoko trebušno dihajte eno minuto.

Če ste imeli nedavno operacijo črevesja ali imate resno bolezen, kot je bolezen srca, rak ali visok pritisk, se posvetujte svojim zdravnikom, preden stimulirate to točko.

Ocean energije (CV 6 – Ren Mai) Lokacija: Dva do tri prsta širine tik pod popkom. Ocean energije (CV 6 – Ren mai) Lokacija: Dva do tri prste širine tik pod popkom.

4. Korak

Pritisnite H 7 (Duhovna vrata): Pritisnite na gubo zapestja na strani mezinca. Položite prste pod roko na zapestje in s palcem pritisnite na točko H 7. Držite eno minuto in ob tem globoko dihajte.

Vrata Uma (H 7 – Srce) Lokacija: Ta točka je na notranji strani dlani na gobi zapestja tik pod mezincem. Vrata Uma (H 7 – Srce) Pozitivni učinki: Krepi srce in Odpravlja anksioznost, hladno znojenje in nespečnost zaradi preveč aktivnega uma.

5. Korak

Stimulirate B 17 (Trebušno prepono Shu): Ker se ta točka nahaja na sredini hrbta, jo boste sami zelo težko stimulirali, zato si poiščite pomoč. Naj vam druga oseba pritisne s členkoma kazalcev akupresurni točki na obeh straneh hrbtenice. Pritisk naj bo tako močan, da še ne čutite bolečine. Stimulacija naj traja eno minuto. Ob tem se sproščajte in globoko dihajte.

 B 17

Kako si lahko še dodatno pomagate sami?

SpanjeSpanje

Kadar imate težave z nizkim krvni tlakom je potrebno poskrbeti za dovolj spanja, vsaj osem ur na dan. Za vstajanje iz postelje si je potrebno vzeti čas. Dobro je, če se že v postelji raztegnete ter sprostite roke in noge in tako spodbudite krvni pretok po telesu. Pri težavah z nizkim krvnim tlakom zvonjenje budilke in hitro vstajanje ni priporočljivo, saj lahko vodi do omedlevice.

toplo / hladna prhaPreizkusite hladno toplo prho

Težave z nizkim pritiskom lahko omili tudi prhanje. Izmenjujte med toplo in hladno vodo in se do dobra zmasirajte z masažno krtačo. Obe metodi izboljšujeta pretok in cirkulacijo krvi po telesu.

odpravite bolezni s qigong vadbo

Bodite aktivni

Zelo pomembno za regulacijo nizkega pritiska je redna fizična aktivnost, vsaj 3 do 4 krat na teden po 30 minut. Ob tem ne pozabite tudi na zdravo prehrano. Ta naj vsebuje dovolj tekočine, obroki pa naj ne bodo pretežki, saj poln želodec preusmeri kri iz drugih delov telesa in s tem še znižuje nizek pritisk. 

sok rdeče pese za zdrav krvni tlakRdeča pesa, korenček in olje pšeničnih kalčkov

Zelo učinkovita za odpravo nizkega krvnega tlaka sta korenček in rdeča pesa v obliki sveže stisnjenega soka. Pomaga vam lahko tudi olje pšeničnih kalčkov, ki deluje kot krepčilo za srce. To olje vsebuje esencialne maščobne kisline, ki spodbujajo celično dihanje, kar pripomore k boljši presnovi.

PelodPelod

Kadar nizek krvni tlak spremljajo simptomi kot so kronična utrujenost ali šibkost, pomaga pelod, ki je še posebej učinkovit, če ga jemljemo hkrati z morskimi algami kombu, ki vsebujejo veliko joda in kalija. Lahko si jih pripravite v miso juhi. Na obtočila in srce zalo ugodno vpliva tudi rožmarin.

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture