Neplodnost

Kaj je neplodnost? O neplodnosti govorimo, ko pri paru po enem letu rednih, nezaščitenih spolnih odnosov, ne pride do zanositve. O primarni neplodnosti govorimo, ko pri paru še ni nikoli prišlo do zanositve; o sekundarni neplodnosti govorimo, ko je pri paru v preteklosti že prišlo do zanositve, sedaj pa do zanositve ne pride.

Kateri so vzroki za neplodnost?

Vzrok za neplodnost je lahko ženska (ženska neplodnost 30 %), ali moškia(moška neplodnost 30 %) ali pa se vzrok skriva pri obeh (30 %). Včasih vzrokov ni mogoče odkriti; tedaj govorimo o nepojasnjeni neplodnosti (10%).

Ženska neplodnost

Osemdeset odstotkov vseh vzrokov ženske neplodnosti lahko pripišemo samo trem vzrokom: motnje ovulacije (debelost, sindrom policističnih jajčnikov), endometrioza in tuboperitonealni vzrok z neprehodnimi jajcevodi. Ostali dejavniki neplodnosti so lahko tudi starost ženske, razvojne nepravilnosti maternice, miomi, spolno prenosljive bolezni, prekomerna telesna teža, sistemske bolezni kot sta sladkorna bolezen in obolenja ščitnice, zdravila (antidepresivi, steroidi).

Moška neplodnost

Ko par ne more zanositi je v tretjini primerov za to odgovorna moška neplodnost. Kaže se s slabo kvaliteto semena (nizko število in slaba gibljivost semenčic). V 75% lahko neplodnost pri moškem povzročijo vnetja, poškodbe, motnje v spuščanju moda, genetske motnje, po operativnih posegih in nekaterih vrstah zdravljenja (predvsem malignih bolezni), ki lahko povzročijo spremembe v kvaliteti semena. V 25% razlogi niso znani. Predvideva se, da lahko prihaja do motenega razvoja spolnih žlez že pred rojstvom in takoj po rojstvu ali pred puberteto.

Tradicionalna kitajska medicina o neplodnosti

Kitajska medicina pravi, da obstajajo trije glavni vzroki, zakaj pride do neplodnosti.

Pomakanje

Sindrom pomanjkanja preprečuje hormonskemu sistemu, da pravilno nadzoruje spolne in reproduktivne funkcije. To naj bi bila posledica šibkosti »Ledvic in Jeter«, ki nadzorujejo različne telesne funkcije in povzroča simptome, kot so pogosto uriniranje, šibke in boleče noge, impotenca, neredna menstruacija, težave z regulacijo telesne temperature.

Stagnacija

Sindrom stagnacije prepreči spolnim in reproduktivnim organom pravilno delovati, kljub uravnovešenemu hormonskemu stanju. Organi se ne odzovejo na hormone. To naj bi bila posledica stagnacije »Qi-ja in Krvi«, ki preprečuje cirkulacijo v prizadetem organu. Qi stagnacijo lahko prepoznamo po napetih mišicah, zadržani jezi in prebavnih motnjah. Drugi simptomi Qi pomanjkanja so lahko tudi trebušne bolečine, napihnjenost, kronična vnetja, nastanek cist in tumorjev. Stagnacija krvi se pogosto pripeti po rojstvu, operaciji, poškodbi ali hudi okužbi, ki jo po navadi spremlja bolečina.

Vročina

Sidrom Vročine povzroči, da prizadeti organi začnejo delovati nenormalno. Sindrom Vročine lahko nastane zaradi infekcije ali vnetnih procesov. Ta sindrom lahko ustvari slabo spermo, kar vodi do moške neplodnosti. Ginekološke infekcije pa lahko povzročijo žensko neplodnost, ker zamašijo prehode, spremenijo delovanje sluznice in vplivajo na lokalno telesno temperaturo. 

Akupresurne točke za odpravo neplodnosti (za moške in ženske)

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)

Pozor: Nosečnice ne smejo stimulirati te točke.

Lokacija: Štiri prste širine nad notranjo stranjo kosti gležnja, blizu zadnje strani golenice.

Pozitivni učinki: To je ena izmed dvanajstih najpomembnejših akupunkturnih točk. Sp 6 je točka kjer se srečajo trije meridiani ( Vranica, Jetra in Ledvice). Stimulacija te točke hrani tako Qi kot tudi Kri in pripelje vitalnost Jin energije v celotno telo. Sp 6 akupresurno točko se uporablja za vse tipe ginekoloških težav.

K 3Vrhovni potok (K 3 – Ledvice)  

Pozor: Te točke ne spodbujate po tretjem mesecu nosečnost.

Lokacija: Na sredini med notranjo stranjo gležnja in ahilovo tetivo.

Pozitivni učinki: Kot že omenjeno zgoraj je zdravje ledvic v kitajski medicini ključnega pomena za zdravo plodnost in zdrav reproduktivni sistem. Kot ena glavnih točk za meridian Ledvic,  ta akupresurna točka pomlajuje in dviguje energijo v kanalu Ledvic.

b 23 in b24Ocean vitalnosti (B 23 in B 24 – Mehur)

Lokacija: V spodnjem delu hrbta (med drugim in tretjim ledvenim vretencem), dva do štiri debeline prsta stran od hrbtenice v višini pasu.

Pozitivni učinki: Ta točka v kombinaciji s K3 dviguje Qi energijo Ledvic.

GV 4Vrata življenja (GV 4 Ming men – DuMai)

Lokacija: Nahaja se na hrbtni strani približno dva palca širine nižje od višine popka.

Pozitivni učinki: Poživlja Qi ledvic in spodbuja predrojstveni Qi.

Vrata izvora (CV 4)Vrata izvora (CV 4 – RenMai)

Pozor: Nosečnice ne smejo spodbujati te akupresurne točke.

Lokacija: Štiri prste širine neposredno pod popek.

Pozitivni učinki: Dviguje nizek libido in spodbuja nastanek QI-ja, ki ga pridobimo s prebavo hrane in vdihnjenim zrakom.

Akupresurna terapija proti neplodnosti

1. Korak

Nežno pritisnite Sp 6 (Prehod treh Jinov): Postavite oba palca na notranjo stran gležnjev, štiri prste širine nad notranjo kostjo gležnja. Nežno masirate akupresurno točko s svojimi palci na notranji strani golenice v rahli udrtini.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) Sp 6 b

2. Korak

Pritisnite K 3 (Vrhovni potok): Udobno položite levo stopalo na desno stegno. Nato postavite svoj levi palec na točko K 3 med ahilovo tetivo in notranjo stranjo gležnja. Usmerite pritisk direktno pod kostjo gležnja. Izvajajte pritisk eno minuto, nato zamenjajte nogi.

Večji tok (K 3 - Ledvice) Lokacija: Na sredini med kostjo gležnja in Ahilovo tetivo, na zadnji strani gležnja. Večji tok (K 3 - Ledvice) Prednosti: Lajša bolečine in zvonjenje v ušesih (tinitus).

3. Korak

Masirajte B 23 in B 47 (Ocean vitalnosti): Položite členke obeh rok na spodnji predel hrbta, tako da dlani gledajo na ven. Masirajte spodnji predel hrbta s svojimi členki, dokler ne občutite toplote.

B 23 in B 24 Hrbet B 23 in B 47

4. Korak

Stimulirajte GV 4 (Vrata življenja): Prste položite na ledveni del na hrbtenico, v vdrtino po L2 vretencem. Krožite s prsti in izvajajte pritisk na GV 4 eno minuto.

GV 4a

5. Korak

Pritisnite CV 4 (Vrata izvora): Položite prste obeh rok tik nad središče vaše sramne kosti na CV 4. Zaprite oči in globoko dihajte. Prste pritisnite eden do dva palca širine globoko. Stimulirajte eno do dve minuti.

Cv 4

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture