Napihnjenost (Edem) – zastajanje vode v telesu

Skoraj vsi ljudje so že kdaj čutil »napihnjenost«. Glavni vzrok napihnjenosti je zadrževanje vode v telesu, ki pa ga povzročata slaba in preslana hrana. Akupresura lahko odlično odpravlja nelagodja, ki jih povzroča zastajanje vode v telesu. V tradicionalni kitajski medicini je edem (otekanje zaradi zadrževanja vode) povezan s šibkostjo meridiana Vranice in Ledvic. Ko stimuliramo akupresurne točke na teh meridianih, se obnovi pravilni nivo vode v telesu. Akupresura tudi krepi tonus mišic, tkiv in izboljša ravnovesje tekočin v telesu.

Napihnjenost se lahko pojavi tudi kot rezultat stranskih učinkov nekaterih zdravil, kot simptom določene bolezni, ali kot hormonsko neravnotežje pri ženskah. Kadar napihnjenost vztraja, oziroma jo spremljajo tudi simptomi kot so glavobol, vročina, močna bolečina, slabost ali težave s kožo, se obvezno posvetujte s svojim zdravnikom, da odkrijete primarni vzrok težave.

Kadar ohranjate isti položaj, na primer, če dolgo stojite na nogah, se zaradi pomanjkanja gibanja in konstantne teže upočasni cirkulacija krvi, kar povzroči napihnjenost. Ozki čevlji lahko tudi povzročajo zatečene gležnje in noge.

Mnogo ljudi s prekomerno težo bolj pogosto zadržuje vodo. Ljudje, ki so na dieti, pogosto zmanjšajo vnos hrane, vendar imajo težave z izgubo vodne teže. Akupresurne točke v tem članku pomagajo tudi pri hujšanju tako, da stimulirajo metabolizem, ki iz telesa odstrani odvečno vodo. Če akupresurne točke stimulirate redno in če ob tem izvajate umirjeno in globoko dihanje, lahko tudi odpravite emocionalno lakoto, kar še dodatno pripomore pri učinkovitosti diete. 

Veliko žensk trpi za predmenstrualno napihnjenostjo, kar negativno vpliva na razdražljivost in čustva. Ni povsem jasno, zakaj se telo v tem obdobju tako napihne, je pa to verjetno posledica delovanja hormonov. Stimulacija teh akupresurnih točk pred in med menstruacijo lahko odpravi te težave. Te točke ne nadzorujejo samo napihnjenosti in PMS simptome, ampak tudi regulirajo menstruacijo. Dieta z nizko vsebnostjo soli lahko prepreči napihnjenost, saj sol povzroča, da telo zadržuje več vode. Akupresurne točke odpravljajo in preprečujejo zatekle noge in gležnje, predmenstrualno napihnjenost, zabuhlost obraza in napihnjenost v drugih delih telesa, ki jih povzroča odvečna voda.

Dodatna priporočila

Gibajte se: Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki se redno gibajo, veliko manj težav z napihnjenostjo. Včasih pomaga, da za nekaj minut naslonite noge na steno. Spite lahko tako, da imate glavo nižje od nog, vendar naj bo ta razlika minimalna.

Ne uživajte slane hrane: Omejite količino soli v svoji prehrani. Namesto s soljo lahko kuhate z začimbami. Obvezno se odpovejte slanim prigrizkom. Vendar pazite – nekaj natrija telo vseeno potrebuje. Najboljše ravnotežje boste dosegli, če boste uživali svežo hrano, ki jo boste pripravili sami.

Pijte več vode: Zanimivo je, da pitje zadostne količine vode dejansko spodbudi njeno odvajanje iz telesa. Voda se najpogosteje začne zadrževati v telesu takrat, ko smo dehidrirani. Takrat začne telo z vodo varčevati in jo neha odvajati.

Jejte polnovredno hrano: Vaše obroke naj sestavlja veliko zelenjave, polnozrnatih ogljikovih hidratov in beljakovin. Dodajte še malo sadja, semen in oreškov. Alkohol uživajte samo ob posebnih priložnostih.

Pijte kavo: Kava je naravni diuretik. Morda ste že opazili, da morate po tem, ko ste popili skodelico kave hitro na stranišče. Vendar ne pretiravajte s kavo, saj lahko povzroči dehidracijo, s tem pa zadrževanje vode v telesu. Iz tega razloga tudi ne pijte niti preveč pravega čaja. Podobno kot kava učinkuje še limonin in brusnični sok.

Pomagajo lahko zelišča: Nekatera zelišča so naravni diuretiki (limona, čebula, česen, rožmarin, paprika) – zaradi njih boste preživeli več časa na stranišču. Privoščite si skodelico čaja iz brinovih jagod, regrata ali ingverja.

Uživajte vitamine: Zadrževanje vode onemogoči dovoljšen vnos določenih vitaminov in sicer vitaminov B5, B6 in C. Kupite si lahko prehranske dodatke ali pojejte več hrane, kot je rjavi riž, telečja jetrca, tuna, piščanec, puran, jogurt, avokado, brokoli, pomaranče ali grenivke.

Akupresurne točke proti napihnjenosti in zadrževanju vode v telesu

Ni potrebno, da stimulirate vse te točke. Že stimulacija ene ali dveh bo imela učinek.

Ocean energije (CV 6 – Ren Mai)Ocean energije (CV 6 – Ren mai)

Lokacija: Dva do tri prste širine tik pod popkom.

Pozitivni učinki: Lajša zadrževanja vode, kronično drisko, zaprtje in vetrove.

Sp 9 Senčna stran gore (Sp 9 - Vranica)Senčna stran gore (Sp 9 – Vranica)

Lokacija: Na notranji strani noge tik pod izboklino iz notranjosti kolena in pod glavo golenice.

Pozitivni učinki: Lajša težave s koleni, otekanje, napetost v nogah, krčne žile, edem, zastajanje vode in krče.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)

Lokacija: Štiri prste širine nad notranjo stranjo kosti gležnja, blizu zadnje strani golenice.

Pozitivni učinki: Odpravlja zadrževanja vode in edem; posebna točka za težave in otekanje nožnice.

K 2Goreča dolina (K 2 – Ledvice)

Lokacija: Na sredini stopalnega loka, med zunanjim delom palca in pete.

Pozitivni učinki: Lajša edem, še posebej otekle noge.

Žareče Morje (K 6 – Ledvice)Osvetljeno morje (K 6)

Lokacija: En palec širine pod notranjo kostjo gležnja.

Prednosti: Lajša zastajanje vode, otekle gležnje in zmanjšuje bolečine v peti in gležnju.

Akupresurna terapija proti napihnjenosti in zadrževanju vode v telesu

Čeprav to akupresurno terapijo lahko izvajate sede, je najbolj učinkovita, če jo izvajate leže na hrbtu, s pokrčenimi koleni in stopali plosko na tleh.

 1. Korak

Trdno prislinite na točko CV 6 (Ocean energije): Položite svoje prte na spodnji predel trebuha na sredino med popkom in sramno kostjo. Počasi pritisnite dva do tri palce širine globoko proti črevesju in globoko trebušno dihajte eno minuto.

Če ste imeli nedavno operacijo črevesja ali imate resno bolezen, kot je bolezen srca, rak ali visok pritisk, se posvetujte svojim zdravnikom, preden stimulirate to točko.

Ocean energije (CV 6 – Ren Mai) Lokacija: Dva do tri prsta širine tik pod popkom. Ocean energije (CV 6 – Ren mai) Pozitivni učinki: Odpravlja kronično drisko, zaprtje in vetrove, krepi trebušne mišice.

2. Korak

Rahlo pritisnite Sp 9 (Senčna stran gore) skupaj z Sp 6 (Prehod treh Jinov): S pokrčenimi koleni in stopali plosko na tleh, postavite desno nogo udobno na levo stegno. Uporabite desni palec in z njim pritisnite točko Sp 9 v udrtini kosti (golenice), pod notranjo stranjo kolena. Usmerite pritisk pod kost in navzgor proti kolenu. Ta točka je pogosto občutljiva, zato pritisnite nežno. Uporabite levi palec in z njim pritisnite v rahlo udrtino na notranjem robu golenice, štiri prste širine nad notranjo kostjo gležnja. Zaprite oči, ko držite ti dve točki in globoko dihajte eno minuto. Postopno popustite pritisk, zamenjajte stran in stimulirate ti dve točki še na drugi nogi. Če je ena noga bolj zatečena kot druga, jo stimulirajte še enkrat dlje.

Sp6 in sp 9 Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) in

3. Korak

Pritisnite K2 (Goreča dolina) in K6 (Osvetljeno morje) skupaj: Še enkrat položite desno nogo na levo stegno. Uporabite blazinice prstov desne roke in pritisnite točko K 6 na desnem stopalu, ki je med notranjo stranjo gležnja in peto. Položite levi palec v center loka stopala. Usmerite pod strukturo kosti, medtem ko ostali prsti počivajo na vrhu stopala. Držite ti dve točki eno minuto. Zamenjate nogi in nadaljujte z globokim dihanjem.

K 6 k 2a


Viri:
 

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture