Motnje hranjenja

O motnjah hranjenja lahko govorimo v primerih, kadar hrana postane sredstvo za reševanje čustvenih stisk. Motnje hranjenja spadajo med psihične motnje, ker so vzroki za njihov nastanek čustvene narave, čeprav se navzven lahko kažejo s telesnimi znaki in simptomi.

Lahko se kažejo kot mehanizmi izogibanja, kadar človek vso svojo energijo osredotoči na hrano in hranjenje ter se na ta način izogne bolečim čustvom in problemom. To je poizkus obvladovanja življenjskih problemov, ki se osebi zdijo nerešljivi, ali pa gre za željo po kontroli nad lastnim telesom in življenjskimi  razmerami. Motnje hranjenja so lahko tudi posledica dolgotrajne, včasih leta trajajoče, nerazrešene situacije.

Vrste motenj hranjenja

Med motnje hranjenja uvrščamo: anoreksijo, bulimijo in kompulzivno prenajedanje.

Anoreksija

Anoreksija je motnja hranjenja, ki se kaže kot obsedenost s svojo telesno težo in z zaužito hrano. Anorektiki poskušajo nadzirati svojo telesno težo, ki je daleč pod normalno mejo za njihovo starost in višino. Da bi preprečili pridobivanje teže, še naprej hujšajo, stradajo ali pa se pretirano ukvarjajo s športom. Pri anoreksiji gre za nezdrav poskus obvladovanja čustvenih težav. Anorektik pogosto enači videz (suhost) z lastno vrednostjo.

Imamo dva tipa anoreksije, purgativni in restriktivni tip. Pri purgativnem tipu anoreksije oseba vzdržujejo nizko telesno težo s pomočjo bruhanja (pogosto se tudi prenajedajo), v kar 75 % primerov pa tudi jemljejo odvajala in diuretike. Pri restriktivnem tipu oseba vzdržujejo nizko telesno težo z odklanjanjem vseh vrst hrane (s stradanjem), ali pa le tiste hrane za katero menijo, da je visoko kalorična. Kar 25 % anorektikov s tem tipom tudi pretirava s telesno aktivnostjo (hiperaktivnost). 

Simptomi anoreksije:

 • občutna izguba telesne teže,
 • popačena podoba svojega telesa in telesne teže,
 • pretiravanje s športom,
 • samotarstvo,
 • razdražljivost,
 • motnje spanja,
 • izguba menstruacije,
 • perfekcionizem,
 • zmrzljivost, slaba prekrvitev,
 • puhasta poraščenost telesa.

Bulimija

Bulimija je motnja hranjenja za katero so značilna obdobja izrazitega prenajedanja, ki mu najpogosteje sledi zavestno izzvano bruhanje. Najbolj pogost simptom bulimije je kompulzivno prenajedanje, nad katerim oseba nima nobenega nadzora. Oseba poje vse, kar ji pride pod roke, vendar le redko zato, ker bi bila resnično lačna. Zaradi zelo velike količine hrane, ki jo bulimik zaužije v kratkem času, nastopi paničen strah pred debelostjo, zato se hrane poskuša znebiti s pomočjo bruhanja ali z odvajali. Ob tem so prisotni močni občutki jeze, krivde, gnusa, strahu in sramu zaradi prenajedanja in bruhanja, čustva, ki jih po navadi pomiri le novo prenajedanje.

Tudi bulimijo delimo na dva tipa. Purgativni tip, za katerega je značilno, da obdobju prenajedanja sledi bruhanje, jemanje odvajal oz. diuretikov, ter nepurgativni tip, pri katerem obdobju prenajedanja sledi obdobje stradarja oz. restriktivno hranjenje in pretirana telesna aktivnost.

Simptomi bulimije:

 • normalna telesna teža,
 • prenajedanje z ogromnimi količinami hrane,
 • bruhanje ali spodbujanje odvajanja z odvajali oz. diuretiki,
 • odhajanje na stranišče po jedi,
 • skrivnostno vedenje,
 • občutek osamljenosti in nemoči,
 • neredne menstruacije,
 • vneto žrelo in spremembe na zobeh zaradi bruhanja,
 • dehidracija in spremembe na koži,
 • samotarstvo,
 • otečene žleze slinavke
Kompulzivno prenajedanje

Kompulzivno prenajedanje je motnja, ki se kaže v obliki ponavljajočega se intenzivnega prenajedanja, nad katerim oseba nima nobenega nadzora. Po mnenju strokovnjakov je motnja pogojena z različnimi vzroki  – družinske okoliščine, genetske predispozicije, osebnostne značilnosti in družbeni vplivi.  Nekateri strokovnjaki so mnenja, da kompulzivno prenajedanje lahko uvrščamo pod zasvojenost, saj ime vse tipične znake odvisnosti. To se kaže kot izguba nadzora nad količino zaužite hrane, duševna in telesna odvisnost od hrane, abstinenčna kriza ter negativne posledice (povečana telesna teža, socialna izoliranost, slaba samo podoba …). Hrana lahko deluje kot zaviralec tako da umirja in otopi občutke in čustva, ublaži bolečino in kot spodbujevalec, da ustvarja občutke veselja in sreče.

Simptomi kompulzivnega prenajedanja

 • debelost,
 • prenajedanje,
 • veliki obroki, tudi kadar človek ni lačen,
 • hitro uživanje hrane (goltanje),
 • depresija, tesnoba,
 • pogoste diete, navadno brez izgube teže,
 • med prenajedanjem človek nima nadzora, čemur sledita občutek krivde in sram
Tradicionalna kitajska medicina o prehranskih motnjah

V kitajski medicini se vsi tipi prehranskih motenj, od kompulzivnega prenajedanja do anoreksije in bulimije tretirajo kot pomanjkanje in neravnovesje v elementu Zemlje znotraj telesa. Element Zemlje hrani in neguje vse vidike življenja. Spodbuja občutek ozemljenosti in centriranosti, nudi občutek varnosti in pripadnosti. Akupresura se osredotoča na spodbujene tega elementa in obnovi čustvenega ravnovesja. Meridiana (energetska kanala), ki sta povezana z elementom Zemlje sta Vranica in Želodec. Iz bolj zahodnega pogleda večina prehranskih motenj izhaja iz psiholoških motenj kot so anksioznost, depresija, žalost, slaba samo podoba… . Akupresurno terapijo v tem članku lahko kombinirate tudi z akupresurno terapijo za anksioznost in depresijo.

Pozor: Motnje hranjenja lahko resno ogrozijo vaše zdravje ali celo življenje. Da jih zares pozdravite, potrebujete psihoterapevtsko ali psihiatrično zdravljenje. Ne odlašajte s tem, motnje hranjenja so težave, ki jih z ustrezno pomočjo lahko dramatično izboljšate oz. odpravite. 

Akupresurni meridian

Meridian Želodca se imenuje »Minister Mlina« in mu pogosto pravimo tudi »Ocean Negovanja«. Ker skrbi za to, da celotnemu telesu nudi porojstveno energijo, ki jo pridobi s prebavo hrane in pijače, zato se  meridian Želodca smatra kot korenina porojstvene energije. Poleg tega, da prebavlja hrano in pijačo in jo pošilja naprej v tanko črevo za ekstrakcijo hranil, Želodec tudi skrbi, da iz hrane izloči čisto porojstveno energijo (Qi), ki jo s pomočjo vranice preko meridianskega sistema premika v Pljuča, kjer se kombinira z energijo zraka, ki jo dobimo preko dihanja. To je funkcija želodca, ki ni priznana na zahodu.

Meridian Vranice v kitajski medicini vključuje tudi trebušno slinavko. Imenuje se »Minister . Vranica in trebušna slinavka kontrolirata asimilacijo hranil iz hrane in pijače in nudita prebavne encime in energijo Želodcu in Tankemu črevesju. Regulira kvaliteto in kvantiteto krvi in skupaj z Ledvicami kontrolirata tekočine v telesu. Energija vranice nadzoruje transport energije od Želodca do Pljuč, kjer se tvori Ren Qi (Člveški Qi). Vranica direktno nadzoruje tonus in moč mišic. Šibke okončine in atrofija so pokazatelj pomanjkanja energije Vranice. Vranico povezujemo z elementom Zemlje, ki ga po navadi primanjkuje, ko imajo ljudje motnje hranjenja. Stimulacija tega meridiana bo okrepila Element zemlje v telesu.

Akupresurne točke za motnje hranjenja

1. Korak

Masirajte meridian Želodca in na koncu Akupresurno točko St 36 (Točka treh milj): Meridijan želodca teče po sredini med drugim in tretjim nožnim prstom na vrhu stopala, preko centra gležnja. Od gležnja potuje navzgor po sprednjem delu nog, približno en prst širine stran od golenice. Začnite z akupresuro drugega nožnega prsta, tako da pristanete  na meridian Želodca za 6-7 sekund, nato se premaknete pol prsta širine naprej po meridianu in ponovno pritisnete za 6-7 sekund. S to akupresurno masažo nadaljujte dokler ne pridete do akupresurne točke St 36, ki se nahaja štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Na točko pritiskajte še eno minuto. Nato zamenjajte nogi in izvedite akupresurno masažo Želodca še na drugi nogi.

 Meridian Želodca

2. Korak

Masirajte meridian Vranice: Meridian Vranice se začne v nožnem palcu. Prva akupresurna točka je blizu povrhnjice nohta na notranji strani stopala. Od tu meridian sledi kosti palca, po notranji strani stopala, po notranji strani gležnja. Nato teče navzgor po nogi točno pod kostjo. Začnite z akupresuro nožnega palca, tako da pristanete  na meridiana Vranice za 6-7 sekund, nato se premaknete pol prsta širine naprej po meridianu in ponovno pritisnete za 6-7 sekund. To ponavljate dokler ne pridete do točke SP 9, ki se nahaja tik pod kolenom. Nato zamenjajte nogi in izvedite akupresurno masažo Vranice še na drugi nogi.Meridian Vranice

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture