Krvavitev iz nosu

Krvavitev iz nosu je zelo pogost pojav in po navadi gre le za nadležen pojav brez resnih vzrokov. Krvavitev iz nosu se strokovno imenuje epistaksa. Pojavi se, kadar poči ena od žilic v nosni sluznici. Do tega lahko pride zaradi različnih zunanjih vzrokov, med katere sodijo padci, udarci, zelo suho ozračje, spremembe zračnega pritiska na primer pri potapljanju ali letenju z letalom. Precej bolj zapleteni od zunanjih so notranji vzroki, kot na primer razširitev venskega pleteža v nosnici, visok pritisk, vnetja ali druga dogajanja v nosni votlini, stres in podobno. Pri otrocih krvavitev iz nosa lahko povzroči prisotnost tujka, pri odraslih osebah pa nevarnost tumorja. Zlasti, če do krvavitve prihaja iz ene nosnice. Krvavitve iz nosu v času nosečnosti pa so nekaj ”običajnega”, saj v organih nosečnice kroži kar 30-50% krvi več, kot sicer. Če je krvavenje iz nosu pogosto in zanj ne najdete vzroka, to lahko kaže na bolj resno bolezen, zato v tem primeru obvezno poiščite pomoč zdravnika.

Razlogi so lahko sistemske ali lokalne narave

Lokalni:

tumorji nosu ali obnosnih tkiv

poškodbe sluznice in drobnih žil

alergije

poškodbe ali vnetje nosnega pretina

izsušitev sluznice

Sistemski:

gripa ali prehlad

nosečnost

bolezni strjevanja krvi

bolezni trombocitov

povišan pritisk

ateroskleroza

uporaba določenih zdravil

Kaj storiti, ko se pojavi krvavitev iz nosu?

Ko se pojavi krvavenje, nos poskusite čim bolj očistiti, pihnite skozi nos, da odstranite kakršnekoli krvne strdke, nato dajte v nos vato ali gazo. Mehke dele nosnic stisnite skupaj in dihajte skozi usta. Z vato in stiskom nosnic pritisnete na počeno krvno žilico, kar bo zaustavilo krvavitev. Pomaga tudi led in sicer ga pritisnite na koren nosu ali na tilnik.

Običajno ljudje v primeru krvavitve iz nosu nagnejo glavo rahlo nazaj, kar je napačno početje. Kri, ki je izven žil, se namreč ne bo vrnila vanje, zato je glavo vedno potrebno nagniti rahlo naprej. V primeru krvavitve iz nosu nikoli ne lezite, temveč vedno sedite. Kadar ležite, se poveča dotok krvi v glavo in s tem tudi dotok krvi v nos, zaradi česar se krvavenje lahko še poveča.

Zapomnite si, da počena krvna žilica v nosu potrebuje od 7 do 10 dni, da se popolnoma zaceli, zato v tem času ne mencajte po nosu.

Tradicionalna kitajska medicina o krvavitvah iz nosu

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) obstajajo trije glavni vzorci, ki jih povezujemo s krvavitvami iz nosu.

Veter-Vročina v Pljučih: Ta simptom je pogosto prisoten, kadar se človek spopada s prehladom. Simptomi vključujejo kašljanje, vročino, znojenje in boleče grlo. Zaradi tega je nos lahko izredno suh.  Krvavitev iz nosu je akutne narave.

Želodec – Vročina: Oblika krvavitev iz nosu pri tem simptomu je po navadi kronična. Povezujemo jo s slabo prehrano (preveč mastne ali pekoče hrane). Krvavitev iz nosu se pogosto pojavlja skupaj s krvavitvami dlesni in slabim zadahom. Ljudje so po navadi zelo žejni, paše pa jim mrzla pijača. Imajo slab urin in so pogosto nemirni.

Jetra-Ledvica Jin Pomanjkanje: To stanje spremlja suha koža, suhe oči in suh nos. Ljudje trpijo tudi za nočnim znojenjem, nespečnostjo in imajo temen rumen urin. Vrtoglavica in tinitus sta pogosto spremljajoča simptoma.

Akupresura

Akupresura skupaj z direktnim pritiskom, kot je čep iz sterilne vate, lahko izredno pomaga. Ledni obkladki so lahko v pomoč, kadar je krvavitev iz nosu zares huda. Ker lahko stres vrže avtonomni živčni sistem iz ravnotežja in poslabša krvavitev iz nosu, poskrbite, da boste ob izvajanju akupresure povsem sproščeni. Te točke so varne, zato jih lahko pokažete tudi otroku. Akupresuro lahko izvajate med krvavitvijo iz nosu ali po njej, da v telesu ponovno vzpostavite ravnovesje.

Akupresurna terapija za lajšanje krvavitev iz nosu

Ni potrebno, da uporabljate vse te akupresurne tečke. Uporabite le eno ali dve, ko imate čas in proste roke.

Središče Osebe (GV 26 – Du Mai)Središče Osebe (GV 26 – Du Mai)

Lokacija: Dve tetini nad zgornjo ustnico pod nosom.

Pozitivni učinki: Ta točka za prvo pomoč oživljanja se tradicionalno uporablja za odpravo krvavitev iz nosu, mišičnih krčev, omedlevice in vrtoglavice.

Obrazna lepota (St 3 - Želodec)Obrazna lepota (St 3 – Želodec)

Lokacija: Na dnu ličnic, neposredno pod zenico.

Pozitivni učinki: Lajša zamašen nos, zamašenost glave, pekoče oči, utrujene oči in očesni pritisk.

b 1Svetle oči (B 1 – Mehur)

Lokacija: V votlini notranjih kotičkov očesa tik nad solznim kanalom.

Pozitivni učinki: Akupresurna točka za hude krvavitve iz nosu. Prav tako lajša bolečine v očeh.

Združena dolina - Hoku (Li 4)Združena dolina – Hoku (Li 4)

Pozor: Teh akupresurnih točk ne smejo uporabljati nosečnice, saj lahko sprožijo prezgodnje popadke.

Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine sinusov, krvavitve iz nosu, seneni nahod, glavobol in zobobol.

Vesterni Dvorec (GV 16 – Vodilni meridian)Vesterni Dvorec (GV 16 – Vodilni meridian)

Lokacija: V sredini na zadnji strani glave, v veliki udrtini pod zatiljem.

Pozitivni učinki: Dobro za oči, ušesa, nos in grlo. Lajša glavoboli, trd vrat, krvavitve iz nosu in bolečine v vratu.

Akupresurna terapija za lajšanje krvavitev in nosu
1. Korak

Pritisnite GV 26 (Središče Osebe) in GV 16 (Vesterni Dvorec) skupaj: Ko se prične krvavitev iz nosu nemudoma pritisnite GV 26 (pod nosom) z močnim pritiskom proti zgornjemu delu dlesni. Uporabite drugo roko in držite veliko vdrtino pod vznožjem lobanje na zadnji strani glave. Držite eno minuto. Dihajte skozi usta.

Središče Osebe (GV 26 – Du Mai) Lokacija: Dve tetini nad zgornjo ustnico pod nosom. Držite GV 16 (Vetrni dvorec)

2. Korak

Pritisnite St 3 (Obrazna lepota): Uporabite sredinec in kazalec obeh rok, da pritisnete pod ličnicami, direktno pod centrom vaših oči. Držite to točko eno minuto. Pustite, da vas vsak globok izdih sprosti.

St 3b Dobrodošel parfum (LI 20 – Debelo črevo) Pozitivni učinki: Odpravlja zamašenost nosu, boleče sinuse, ohromelost obraza in otekanje obraza. Ukrivljen ribnik (LI 11 – Debelo črevo) Pozitivni učinki: Blaži alergije, še posebej alergijske kožne bolezni (kot so koprivnica izpuščaji), srbenje in vročino.

3. Korak

Držite Li 4 (Združena dolina): ): LI 4 akupresurna točka se nahaja v središču med palcem in kazalcem. Postavite desni palec na vrh mišice na levi roki med palcem in kazalcem in s kazalcem desne roke pritisnite spodaj. Izvajajte pritisk tako, da stisnete palec in kazalec desne roke. Pritisk naj bo usmerjen proti kosti, ki združuje palec in kazalec. Izvajate pritisk eno minuto, nato zamenjajte roki.

Združena dolina - Hoku (Li 4) Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj. Združena dolina - Hoku (Li 4) Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj.

4. Korak

Pritisnite B1 (Svetle oči): Zaprite oči in uporabite palec in kazalec desne roke in pritisnite akupresurno točko B1, ki se nahaja v kotičku obeh oči tik za solznim kanalom. Stimulirate ti dve akupresurni točki in globoko dihajte eno minuto. 

b 1 B 1b

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture