Krčne žile

Veliko ljudi ima vidno izbočene, nepravilno potekajoče površinske žile. Najpogosteje se pojavljajo v spodnjih nogah, lahko pa se pojavljajo tudi v spodnjem delu požiralnika kot posledica jetrne bolezni in v danki kot hemoroidi (zlata žila).

Po navadi povzročajo neprijeten občutek v nogah in niso prijetne na pogled, vendar ne pomenijo resnega obolenja. 

Krčne žile – razširjene, vidne žile na nogah, so skoraj vedno posledica problemov z zaklopkami v venskem sistemu nog. Vse vene imajo enosmerno zaklopko, ki pomaga pretoku krvi po venah navzgor nazaj proti srcu. Ko ena ali več teh zaklopk začne slabo delovati, nekaj krvi steče nazaj v noge – v napačno smer, kar napolni in razširi žile. Čez čas ta dodatni pritisk povzroči, da se žile razširijo, izbočijo in postanejo vidne. Po določenem času se tudi veje manjših kapilar napolnijo s krvjo, kar povzroči na koži pajčevinast vzorec vijoličaste barve. V nekaterih primerih lahko tudi povzročijo spremembe na koži, poškodbe, sklerozo, težke noge, šibkost, utrujenost in bolečine v nogah.

Kaj povzroča krčne žile?

– Razvoj krčnih žil lahko povzroči prirojena šibkost venskih zaklopk.

– Ženski hormon progesteron (hormon nosečnosti), lahko povzroča širjenje ven in lahko prispeva k razvoju krčnih žil, ki se pogosto pojavijo v nosečnosti.

Dodatno na razvoj krčnih žil vpliva še:

– Pritisk rastoče maternice na medenične vene.

– Pogost dejavnik je tudi čezmerna telesna teža.

– Krčne žile so pogostejše pri ljudeh s poklici, ki zahtevajo daljša obdobja stanja brez vmesnih kratkih sprehodov.

– Krčne žile se bolj pogosto pojavijo ob globoki venski trombozi (krvni strdek v globoki veni spodnje okončine), ki se lahko pojavi po operacijah, če bolnik ne nosi elastičnih nogavic ali ima dlje časa zmanjšano gibljivost.

Tradicionalna kitajska medicina o krčnih žilah

Po tradicionalni kitajski medicini so krčne žile šibkost mišic in vezivnega tkiva telesa, ki jih nadzoruje vranica. Dejavniki, kot so stres, dolgo stanje na nogah, emocionalna razdraženost in mastna hrana, povzročajo disharmonijo Qi-ja in krvi, pomanjkanje Qi-ja, proizvodnjo sluzi in stagnacijo Krvi.  Če to razdelamo še nekoliko bolj, krčne žile lahko razdelimo v tri kategorije:

Toksična Vlaga- Vročina

Pomanjkanje Qi-ja v Vranici, stagnacija hrane, stagnacija Qi-ja se spremeni v Vročino. Toksična Vročina potuje navzdol v meridiane (energetske kanale). Simptomi vključujejo tesne krčne žile, lokalno rdečico okoli žil, zatekanje, vročino in bolečino, žejo brez želje po vodi, slab zadah, nemirnost, rdeč in zatečen jezik z rumeno oblogo.

Vlaga- Vročina- Sluz

Sluz in Vlaga se spremenita v Vročino. Ta Vlažna-Vročina nato potuje navzdol. Simptomi vključujejo krčne žile, ki izgledajo kot zverižene vrvi,  lokalne bolečine, mastno in svetlo kožo, občutek teže, utrujenost, težko glavo, vijoličast jezik z mastno oblogo. Simptomi se navadno poslabšajo v večernih urah.

Pomanjkanje Mraz-Vlaga

Vlaga in Mraz se nabereta v notranjosti zaradi pomanjkanja Qi-ja. Simptomi vključujejo krčne žile, ki so videti kot zemeljski črv, mehki na dotik, blago a konstantno bolečino, sivo in plitko kožo, lokalni občutek hladu in vlažnosti, vrtoglavico, bled in povečan jezik z mastno oblogo. Simptome poslabša stres.

Kako lahko akupresura pomaga?

Akupresura je veja kitajske medicine, ki ima več kot 2000 letno tradicijo. Ta starodavna terapija ima zelo dobre učinke na krčne žile. Akupresura lahko spodbuja cirkulacijo krvi, tako da spodbujamo akupresurne točke, ki so na meridianih – posebnih energetskih kanalih. Ko stimuliramo akupresurne točke, simulacija prisili kri, da se premakne v žile, ki niso prizadete. Akupresurna stimulacija tudi spodbuja notranje organe, kar spodbuja pretok Qi-ja, ki je nujno pomemben za pravilno delovanje vseh funkcij v telesu. Meridiani so včasih zamašeni kot zamašena cel. Ko čez zamašeno cev spustimo vodo pod pritiskom, se cev odmaši. Na podoben način akupresura odmaši energetske kanale.

Akupresurne točke za krčne žile

Deroča Vrata (Sp 12 – Vranica)Deroča Vrata (Sp 12 – Vranica)

Lokacija: V predelu medenice, sredi gube, kjer se noga sreča s trupom.

Pozitivni učinki: Lajša menstrualne krče in bolečine v trebuhu, odpravlja krčne žile.

Poveljujoče središče (B 40– Mehur)Poveljujoče središče  (B 40 – Mehur)

Lokacija: V centru, na zadnji strani kolena v gubi kolenskega sklepa.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v kolenu, okorelost, artritis, bolečine v hrbtu in išias in krčne žile.

Točka treh milj (St 36 - Želodec)Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Krepi telo, koristi sklepom in blaži utrujenost, ki je pogosta posledica artritičnih bolečin, odstranjuje krčne žile.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)Križišče treh Jinov (Sp 6 – Vranica)

Lokacija: Štiri prste širine nad notranjo stranjo kosti gležnja, blizu zadnje strani golenice.

Pozitivni učinki: Hrani Jin energijo v celem telesu. Neguje vranico in s tem preprečuje krčne žile.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)

Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

Pozitivni učinki: Odpravlja krče, krčne žile, glavobole, utrujene oči, mačka kot tudi alergije in artritis.

Akupresurna terapija za krčne žile

1. Korak

Držite Sp 12 (Deroča Vrata): Uporabite sredince obeh rok, da pritisnete na Sp 12. Ta točka je na ligamentu v centru gube noge. Držite eno minuto. Ko boste držali to točko, boste čutili močan pulz arterije, ki teče preko noge.

Sp 12 Sp 12 in Sp 13 a

2. Korak

Uporabite teniško žogico za stimulacijo B 40 (Poveljujoče središče): Postavite teniško žogico pod gubo kolena, ki ga zdravite. Če položite teniško žogico na debelo blazino, ji boste preprečili gibanje. V primeru, da nimate teniške žogice, lahko te točke stimulirate tudi s prsti.

Komandni center (B 40 - Mehur) Lokacija: V centru, na zadnji strani kolena v gubi kolenskega sklepa. Komandni center (B 40 - Mehur) Lokacija: V centru, na zadnji strani kolena v gubi kolenskega sklepa.

3. Korak

Stimulirajte  St 36 (Točka treh milj): Pritisnite s členkom kazalca na točko St 36 približno tri palce širine pod pogačico na zunanjo stran noge. Držite eno minuto, nato zamenjajte nogi.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. St 36 Artritis 2

 

4. Korak

Nežno pritisnite Sp 6 (Križišče treh Jinov): Postavite oba palca na notranjo stran gležnjev, štiri prste širine nad notranjo kostjo gležnja. Nežno masirate akupresurno točko s svojimi palci na notranji strani golenice v rahli udrtini.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) Sp 6 b

5. Korak

Spodbujate Lv 3 (Večje Hitenje): Položite kazalec in sredinec na vrh stopala v vdrtino, med kostema palca in drugega nožnega prsta. Temeljito masirajte in usmrtite pritisk proti kosti drugega nožnega prsta.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Pozitivni učinki: Lajša glavobole, utrujene oči in mačka. Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture