Koncentracija in spomin

V tej dobi računalnikov, informacij in vse hitrejšega tempa življenja, ko se je treba skoraj vsak dan naučiti novih veščin, osvojiti nove tehnologije, potrebujemo oster um in spomin, da predelamo vse te informacije.

Svojo koncentracijo in spomin lahko izboljšate s kombinacijo akupresurnih točk in pravilno prehrano. Ko ste pod stresom ali, ko imate prebavni sistem šibak oz. preobremenjen, je razmišljanje oteženo. Morda ste opazili, da kadar pojeste velik obrok in se nato poskušate učiti ali izvajati dejavnost, ki zahteva veliko koncentracije, da se težje zberete. Kronična napetost v vratu in ramenih lahko prav tako povzroči težave s spominom, saj onemogoča dotok krvi do možganov. Ker se napetost v telesu nabira čez leta, lahko povzroči kronično utrujenost in slabo koncentracijo. Kdorkoli se veliko uči, ali opravlja dejavnost, ki zahteva veliko pozornosti, bi moral stimulirati akupresurne točke, opisane v tem članku in akupresurne točke za lajšanje napetosti v ramenih. Ni potrebno, da se spomin in koncentracija z leti slabšata. S temi akupresurnimi točkami in pravilno prehrano lahko zaustavite proces staranja. Vedno se morate posvetovati z zdravnikom, če imate kronično slab spomin, da se prepričate, da ni za težave krivo obolenje srca ali visok pritisk. Nekatera zdravila imajo lahko prav tako slabe učinke na kratkoročni spomin.

V tradicionalni kitajski medicini je funkcija možganov tesno povezana z delovanjem Qi-ja v meridianu Ledvic. Nekatere točke v tem članku spodbujajo Qi Ledvic, kar izboljša spomin in delovanje možganov. 

Dieta

Če imate težave s koncentracijo ali pa bi radi izboljšali spomin, se morate izogibati hrani, ki vsebuje veliko sladkorja ima zasvajajoč učinek in preprečuje ljudem, da uživajo druga bolj hranilno bogata živila. Uživanje sladkorja prav tako preobremeni trebušno slinavko, kar po tradicionalni kitajski medicini slabo vpliva na spomin in mentalno in emocionalno stabilnost. Slab spomin je lahko tudi posledica nizkega sladkorja v krvi. Kmalu po zaužitju sladkorja, se nivo sladkorja v krvi dvigne, kar ustvari izbruh energije. Da se ta nenadni dvig uravna, trebušna slinavka proizvede inzulin. Ker se inzulina ustvari preveč, sladkor v krvi nenadno pade, kar povzroči utrujenost, slab spomin in nezmožnost koncentracije. Da stabilizirate sladkor, poizkušajte v svojo prehrano vnašati več kompleksnih ogljikovih hidratov, ki jih najdemo v sveži zelenjavi in v polnozrnati hrani. Kompleksni ogljikovi hidrati se v telesu v krvnem obtoku počasi razgradijo v sladkor, kar ohranja konstanten nivo sladkorja v krvi. Miso juha, gotu kola čaj, sok iz pšenične trave, ohrovt (na voljo v trgovinah z zdravo hrano) so odlična živila, ki zmanjšujejo sladkor v krvi in pripomorejo k boljšemu spominu. 

Akupresura

Akupresurna terapija v tem članku izboljša koncentracijo in spomin, tako da poveča dotok krvi v možgane. Pritisk s prsti na te točke odpravlja tudi mentalno utrujenost, glavobole in pomnjenje. Te točke lahko v trenutku osvežijo um. Umirjena in sproščena zavest spodbuja produktivnost, kreativnost in omogoča optimistični pogled na svet. Te akupresurne točke lahko naučite tudi svoje otroke. Simulirajte vsako od teh točk na obeh straneh telesa. Prakticirajte rutino dnevno, sede ali leže, da izboljšate spomin in moč koncentracije.

Akupresurne točke za izboljšanje spomina in koncentracije

Ni potrebno, da uporabljate vse te akupresurne tečke. Uporabite le eno ali dve, ko imate čas in proste roke.

Točka stoterih srečanj (GV 20 - Du Mai)Točka stoterih srečanj (GV 20 Du Mai)

Lokacija: Točko GV 20 najdete, tako da položite prste leve roke za uho in prste desne roke za desno uho. S prsti zdrsite proti vrhu glave in poiščite udrtino (GV 20) nekoliko nazaj od vrha glave.

Pozitivni učinki: Lajša depresijo, glavobol in vrtoglavico in izboljšuje spomin.

Središče Osebe (GV 26 – Du Mai)Središče Osebe (GV 26 – Du Mai)

Lokacija: Dve tretjini nad zgornjo ustnico pod nosom.

Pozitivni učinki: Izboljšuje spomin in koncentracijo, lajša krče, omedlevico in omotico. Učinkovitost te točke se pogosto povečuje, če jo stimuliramo vsak dan nekaj tednov.

Nebesni steber (B 10 - Mehur)Nebesni steber (B 10 – Mehur)

Lokacija: Ena polovica palca pod zatiljem, polovica palca navzven iz obeh strani hrbtenice na mišici.

Pozitivni učinki: Odpravlja stres, izgorelost, težko glavo, nejasno razmišljanje. Ta točka bo pomagala sprostiti vaš vrat, kar bo omogočilo večji dotok krvi v vaše možgane.      

Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik)Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik)

Lokacija: Pod zatiljem v udrtini med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen, odvisno od velikosti glave.

Pozitivni učinki: Odpravlja glavobol, slab spomin, artritične bolečine, ki onemogočajo koncentracijo, ne glede, kje v telesu se bolečina nahaja.

Ex 2Sončna točka (EX 2)

Lokacija: V depresiji templjev, polovico palca zunaj obrvi.

Pozitivni učinki: Izboljša spomin in koncentracijo; odpravlja duševni stres, glavobol in omotico.

Tretje oko (GV 24,5 Nadzorujoči kanal)Tretje oko (GV 24,5 Nadzorujoči kanal)

Lokacija: Neposredno med vašimi obrvmi v vdolbini, kjer most nosu sreča sredino čela. Pozitivni učinki: Dobro za izboljšanje koncentracije in spomina; zbistri um in dvigne razpoloženje.

 

Morje spokojnosti (CV 17 - Ren Mai)Morje spokojnosti (CV 17  – Ren Mai)

Lokacija: Na sredini prsnice, tri palec širine nad spodnjim delom kosti.

Pozitivni učinki: Izboljšuje koncentracijo, lajša živčnost, anksioznost, napetost v prsih, tesnobo, depresijo, histerijo in druga čustvena neravnovesja.

Točka treh milj (St 36 - Želodec)Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Krepi telo, koristi sklepom in blaži utrujenost, ki je pogosta posledica artritičnih bolečin. Prav tako pomaga počistiti odvečno Vlago. V kitajski medicini se”mentalna vlaga” enači z nejasnim razmišljanjem. Drug barvit izraz za to stanje je »megla v glavi«.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)

Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

Pozitivni učinki: Odpravlja slab spomin, glavobol, utrujenost in slabo koncentracijo.

Vrhovna belina (Sp 3 – Vranica)Vrhovna belina (Sp 3 – Vranica)

Lokacija: Na notranji strani stopala, kjer je nožni palec povezan s stopalom.

Pozitivni učinki: Okrepi vranico, stimulira um, krepi pozornost, odstranjuje »mentalno vlago« (glavo v oblakih).

 Obilni sijaj (St 40 – Želodec)Obilni sijaj (St 40 – Želodec)

Lokacija: Približno na sredini golen, dva prsta širine stran od golen na mehkem tkivu.

Pozivni učinki: Je zelo koristna za zmanjšanje sluzi in zastojev, ki zamegljujejo um.

K 3Večji potok (K 3)

Pozor: To točko je prepovedano stimulirati po tretjem mesecu nosečnosti.

Lokacija: V vdolbini med notranjo kostjo gležnja in ahilovo tetivo.

Pozitivni učinki: V kitajski medicini je energija Ledvic izvir Jin Jang energije v telesu. K 3 kot izvirna točka meridiana Ledvic ima izreden vpliv na vse meridiane telesa.

b 20, b23Ocean vitalnosti (B 23 – Mehur) in Predvidena polnost (B 20 – Mehur)

Lokacija: B 23 se nahaja v spodnjem delu hrbta (med drugim in tretjim ledvenim vretencem), dva do štiri debeline prsta stran od hrbtenice v višini pasu. B 20 se nahaja približno dva palca širine nad B 23.

Prednosti: Harmonizira srednji trojni grelec, spušča uporni Qi, blaži akne, ekcem in modrice na telesu. Ta točka v kombinaciji s K 3 okrepi Qi Ledvic, kar pozitivno vpliva na koncentracijo in spomin.

Akupresurna terapija za koncentracijo in spomin

1. Korak

Trdno pritisnite GV 26 (Središče Osebe) in GV 20 (Točko stoterih srečanj): Uporabite kazalec desne roke in pritisnite med nos in zgornjo ustnico. Pritisnite globoko in usmerite pritisk proti gornji strani dlesni za eno minuto. S kazalcem sredincem in prstancem leve roke pritisnite na vrh glave. Globoko dihajte eno minuto.

Središče Osebe (GV 26 – Du Mai) Lokacija: Dve tetini nad zgornjo ustnico pod nosom. GV 20 in GV 24,5

2. Korak

Trdno pritisnite B 10 (Nebesni Steber) in GB 20 (Vrata Zavesti): S konicami prstov na obeh straneh trdno pritisnite B 10 na kitasti mišici na vratu za eno minuto. Nato uporabite palce, da pritisnete ne točko GB 20, ko počasi nagnete glavo nazaj. Te točke držite toliko časa, dokler ne čutite pulziranja. Utrip kaže na večji pretok krvi skozi možgane, kar lahko izboljša spomin in koncentracijo. Če boste stimulirali te točke dovolj dolgo, bo to sinhroniziralo obe možganski hemisferi. Pritisk na točke sprostite postopno.

Nebesni steber (B 10 - Mehur) Lokacija: Ena polovica palca pod zatiljem, polovica palca navzven iz obeh strani hrbtenice na mišici. Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik) Lokacija: Pod zatiljem v udrtini med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen, odvisno od velikosti glave.
Nebesni steber (B 10 - Mehur) Pozitivni učinki: Lajša čustvene stiske, izgorelost, izčrpanost, depresijo in težko glavo. Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik) Pozitivni učinki: Lajša glavobole, zastoje v glavi, artritis, bolečine v vratu in razdražljivost.

3. Korak

Postavite dlani na Ex 3 (Sončna točka): Postavite spodnjo stran dlani na sence v rahlo depresijo, polovico palca zunaj obrvi.  Če sedite blizu mize, položite nanjo komolce medtem, ko izvajate pritisk na sence. Po eni minuti začnite ritmično stiskati skupaj zobe, kot bi žvečili žvečilni gumi. Vsakič, ko stisnete zobe, bi morali začutiti mišico, ki poteka skozi sence. Zaprite oči in še naprej pritiskajte na sence, medtem ko globoko dihate. Ta točka okrepi spomin in koncentracijo.

ex 2 a Ex 2

4. Korak 

Pritisnite GV 24.5 (Tretje oko) in CV 17 (Morje pokojnosti) skupaj: Položite sredinec desne roke med obrvi. Uporabite prste leve roke in jih položite v udrtino na svoji prsnici. Zaprite oči in obrnite oči navzgor medtem, ko si prestavljate, da dihate v tretje oko dve minuti.

GV 24,5 Akne Morje spokojnosti (CV 17 - Ren Mai) Lokacija: na sredini prsnice, tri palce širine nad spodnjim delom kosti.

5. Korak

Masirajte St 36 (Točka treh milj) s peto: Postavite desno peto na zunanjo stran leve noge pod koleno. Masirajte zunaj golenice, dokler ne ustavite toplote. Nato zamenjajte nogi in masirate še S 36 na drugi nogi.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, lajša prebavo, odpravlja težave z želodcem in trebuhom.

6. Korak

Masirate Lv 3 (Večje hitenje): Položite peto leve noge na desno stopalo v dolino med palcem in drugim nožnim prstom. Masirate s peto gor in dol trideset sekund. Nato stimulirate še točko na drugi nogi.

Ni potrebno, da izvajate celotno akupresurno terapijo. Lahko izvedete npr. korake od 1. do 6. v ponedeljek in korake od 6. do 10. v torek.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom. jetra 3

7. Korak

Stimulirajte Sp 3 (Vrhovna belina): Pritisnite s palcem na notranjo stran stopala, kjer je nožni palec povezan s stopalom. Držite lahko akupresurno točko Sp 36 na obeh nogah hkrati. Držite eno minuto in medtem globoko dihajte.

8. Korak

Pritisnite St 40 (Obilni sijaj): S členkom kazalca pritisnite v udrtino, ki se nahaja približno na sredini golen, dva prsta širine stran od golen na mehkem tkivu. Držite na obeh nogah vsaj eno minuto.

Obilni sijaj (St 40 – Želodec) Lokacija: Približno na sredini goleni, dva prsta širine stran od goleni na mehkem tkivu. Obilni sijaj (St 40 – Želodec) Pozivni učinki: Je zelo koristna za zmanjšanje sluzi in zastojev, ki spodbujajo širjenje kandide.

9. Korak

Trdno pritisnite na točko K 3 (Večji potok). Pokrčite svojo desno nogo in jo položite na tla preko leve. Uporabite svoj levi palec na desnem gležnju in postopoma pritiskajte na K 3 (notranjo stran gležnja). Trdno držite eno minuto, nato zamenjate in uporabite desno roko na levem gležnju.

Večji tok (K 3 - Ledvice) Lokacija: Na sredini med kostjo gležnja in Ahilovo tetivo, na zadnji strani gležnja. Večji tok (K 3 - Ledvice) Prednosti: Lajša bolečine in zvonjenje v ušesih (tinitus).

10. Korak

Masirajte B 23 (Ocean vitalnosti) in B 20 (Predvidena polnost): Položite členke obeh rok na spodnji predel hrbta na točko B 23, tako da dlani gledajo na ven. Masirajte spodnji predel hrbta s svojimi členki, dokler ne občutite toplote. Nato prestavite roki dva palca širine višje in zmasirajte še točko B 20, dokler ne občutite toplote. Druga metoda je, da te točke stimulirate tako, da se uležete na tla in pod sabo postavite dve teniški žogici. Počasi se valite gor in dol na teniških žogicah. Da vam žogici ne bosta ušli, jih položite v nogavico. Na tem mestu so še druge zdravilne akupresurne točke.

B 23 in B 20 Hrbet Ocean vitalnosti (B 23 in B 0 - Mehur) Pozitivni učinki: Lajša depresijo, utrujenost, izčrpanost, travme in strah.

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture