Izpadanje las

Vsi imamo radi svoje lase in »žalujemo« za vsakim izgubljenim lasom. Po tiho štejemo vsak las, ki ostane na krtači ali pade na tla. Lasje so tako kot zobje, pomemben del videza posameznika, zaradi  tega imajo velik vpliv  tudi na samozavest. Še posebej pri moških je izpadanje las relativno zelo pogosta težava, s katero se mora vsak moški soočiti na svoj način. Ker so lasje pri ženski znak zdravja, lepote in ženstvenosti je izpadanje las za žensko lahko bolj travmatična izkušnja kot za moške.

Sestav las

Las je sestavljen predvsem iz keratina, to je poseben protein, ki tudi tvori pigment melanin. Melanin določa tudi barvo naših las. Anatomsko se las deli na steblo in korenino. Lasno steblo je vidni del lasu, ki se nahaja nad površino kože. Lasna korenina se nahaja v koži in jo obkroža lasna ovojnica, s katero tvori lasno čebulico.

Lasno steblo je sestavljeno iz treh plasti: sredice (medula), srednje plasti (lasne skorje) in vrhnjega sloja (kutikule). Trdnost lasu je odvisna predvsem od njegove skorje, saj je to edini poroženeli del lasu in predstavlja kar 90 odstotkov teže lasu. V srednji plasti se nahajajo lasni pigmenti, črno-rjavi (evmelanin) in rdeče-rumeni (fevmelanin). Barva las je odvisna  od razmerja teh dveh pigmentov. Osnovne barve las so rjava, črna, blond, rdeča, pepelnata in siva. Vrhnji sloj lasu sestavljajo luskasti sloji celic, ki potekajo od korenine navzgor in nudijo lasu zašito pred elementi iz okolja.

Las sestavlja tudi lasni mešiček (folikel). Lasni folikel ali mešiček je najpomembnejši del lasu. To je vdolbina, iz katere raste las. Las je v spodnjem delu mešička priraščen z lasno čebulico (bulbus pili), ki je rahlo odebeljena. V spodnjem delu se k čebulici stiska lasna brbončica (papila), v kateri so krvne žilice. Lasna brbončica je pomemben sestavni del mešička, ki kot računalnik nadzira stanje in rast lasu. Če brbončica odmre, odmre tudi las. Krvne žilice v brbončici so na določenih predelih glave občutljive za moške spolne hormone (za dihidrotestosteron in za encim 5-alfa-reduktazo, ki testosteron spreminja v dihidrotestosteron), kar je razlog za moško nagnjenost k plešavosti. Njihovo krčenje zaradi androgenov povzroči, da mešiček ne dobi dovolj hrane in las odmre.

Vrste izpadanja las

Sezonsko pogojeno izpadanje las

Raziskave kažejo, da je spomladanska in jesenska ‘golitev’ pogosta tako pri živalih kot tudi pri ljudeh. Zaradi sezonskega izpadanja las se sekirajo predvsem ženske, saj so lepi, močni lasje ženski simbol zdravja in življenjske moči. Za spomladansko izpadanje las je pogosto krivo zimsko pomanjkanje vitaminov.

Izpadanje las po porodu (po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet)

Pri ženskah se štiri do petkrat v življenju lahko pojavi nenadno izpadanje las, ki ga povzroči znižanje vrednosti  hormona estrogena. To se tipično zgodi po porodu. Med nosečnostjo je nivo estrogena višji. Ko po porodu  estrogen hitro upade, je posledica lahko izpadanje las. (Med nosečnostjo je izpadanje las zaradi estrogena manjše).

Podobne izkušnje imajo lahko tudi ženske, ki prenehajo jemati kontracepcijske tablete.

Moška plešavost (androgena plešavost)

Moška ali androgena oblika izpadanja je najpogostejša, saj obsega kar 95 odstotkov vseh oblik izpadanja las, tudi pri ženskah. Najpogostejši vzrok za plešavost pri moških je čezmerna občutljivost las na učinke testosterona. V takšnem primeru se razvije moški vzorec plešavosti. Motnja je dedna in se navadno začne z redčenjem in s pojavom puhastih las na sencih in temenu. Meja lasišča se od čela postopoma pomika nazaj. Tovrstne plešavosti se pri moških ne obravnavajo kot bolezen, vendar je za moškega lahko še vedno težka izkušnja. Čeprav se to imenuje moška oblika plešavosti, za njo lahko trpijo tudi ženske. Izpadanje las se pri moških lahko začne že v puberteti, pri ženskah pa v obdobju menopavze. Takrat se pri ženskah pojavi izrazito neravnovesje med androgeni (moškimi hormoni) in estrogeni (ženskimi hormoni).

Difuzni izpad las

Izpadanje las še ne pomeni bolezni, temveč je tudi simptom za druge motnje v teslu. Vzrok so lahko vnetja, pomanjkanje vitaminov, strupene snovi, motnje imunskega sistema, slabo delovanje ščitnice, preveč vitamina A, telesni ali duševni stres itd.

Alopecija

To je avtoimunska bolezen, kjer oseba izgublja lase ali dlake po telesu. V skrajnih primerih oseba lahko ostane popolnoma brez vseh dlak ali las. Ker gre za avtoimuno bolezen ustreznega zdravljenja še vedno ni. Pri alopeciji areata gre pravzaprav za alergijo na lastne dlake. To je genetska bolezen. Obstaja 20 % možnost, da se to bolezen deduje, če so jo imeli starši. V sebi lahko nosimo gen za alopecijo, vendar ni nujno, da se ta kadarkoli sproži, saj za to potrebuje sprožilce (bolezni, vnetja).

Tradicionalna kitajska medicina o izpadanju

Kitajska medicin verjame, da je rast las tesno povezana z zdravjem krvi, njene količine in cirkulacije po telesu. Ljudje pogosto izgubijo lase zaradi fizičnih in patogenih dejavnikov, ko izgubijo veliko krvi (dolga bolezen, operacija, kemoterapija).

Kitajska medicina lahko uspešno zdravi izpadanje las in druge vzroke, ki lahko povzročijo povišano izpadanje las. Terapije običajno poskušajo ustvariti ravnovesje in harmonijo v telesu tako, da okrepijo Kri, uravnotežijo hormone, obnovijo Qi in usmerijo pretok Krvi proti skalpu. Z drugimi besedami, če želite imeti zdrave lase, morate poskrbeti za kvaliteto Krvi in njeno cirkulacijo.

V telesu Jetra shranjujejo kri  in  jo krožijo ob strani in po vrhu glave. Kadar so jetra pod stresom ali kadar smo čustveno razburjeni, se pretok krvi proti glavi zmanjša, kar povzroči izpadanje ali osivitev las. Ledvice v telesu skrbijo za rast in razvoj telesa (tudi las). Kadar ima človek močno Esenco Ledvic, bodo lasje sijoči, gosti, zdravi, močni in prisotnih bo veliko manj sivih las.

Akupresura za izpadanje las

Akupresura je oblika alternativnega zdravljenja, kjer se, s pomočjo stimulacije akupresurnih točk na telesu, spodbudi pretok življenjske energije oziroma Qi-ja, s čimer se odstrani vzroke za izpadanje las. Stimulacija akupresurni točk za preprečitev izpadanja las, bo spodbudila pretok krvi, sprostila mišice, razstrupila telo in spodbudila delovanja imunskega sistema.

Če je pri vas izpadanje las posledica stresa, bolezni, hormonskega neravnovesja, je morda akupresura točno tisto kar potrebujete za spodbuditev ponovne rasti las. Za najboljše rezultate, kombinirajte akupresuro še z drugimi terapijami.

Akupresurne točka za izpadanje las

Točka stoterih srečanj (GV 20 - Du Mai)Točka stoterih srečanj (GV 20 Du Mai)

Lokacija: Točko GV 20 najdete, tako da položite prste leve roke za uho in prste desne roke za desno uho. S prsti zdrsite proti vrhu glave in poiščite udrtino (GV 20) nekoliko nazaj od vrha glave.

Pozitivni učinki: Nadzira Jang energijo Jeter. Dviguje Jang energijo v telesu. Pospešuje prekrvavitev skalpa. Lajša depresijo, glavobol in vrtoglavico in izboljšuje spomin.

GV 14Veliko kladivo (Gv 14 – Du Mai)

Lokacija: Nahaja se med najbolj izrazitima vretencema, bo vznožju vratu.

Pozitivni učinki: Preprečuje izpadanje las, lajša, glavobole, otrdel vrat, epilepsijo, utrujenost, slab spomin, depresijo.

Gv 12Telesni steber (GV 12 Du Mai)

Lokacija: Pod T3 vretencem. To vretence se nahaja med lopaticama.

Pozitivni učinki: Lajša kašelj, astmo, epilepsijo, bolečine in togost hrbta, odpravlja notranji Veter, pomirja krče, dvigne Qi Pljuč in krepi telo.

Li 1Kovinski Jang (Li 1 – Debelo črevo)

Lokacija: Na kazalcu, na zunanji strani, ob vznožju nohta.

Pozitivni učinki: Opravlja zobobol, bolečine v grlu, odrevenelost prstov, kserostomijo, izgubo zavesti.

lu 6Zbiralnik (Lu 6 – Pljuča)

Lokacija: Na notranji strani podlakti, v centru med komolcem in zapestjem, en prst širine vstran od centra, v rahli udrtini.

Pozitivni učinki: Lajša kašelj, bolečine v prsih, astmo, hemoptizo, boleče grlo, bolečine v  komolcu in roki.

Zlomljeno zaporedje (Lu 7 – Pljuča)Zlomljeno zaporedje (Lu 7 – Pljuča)

Lokacija: To točko boste našli, če sledite zunanji strani palca dva prsta širine pod zapestjem v vdrtini med dvema tetivama.

Pozitivni učinki: Regulira Jin v telesu, lajša gripo in prehlad, kašelj, boleče grlo, mrzlico, vročino, zaprtje nosa, glavobol in trd vrat.  

Veliko brezno (Lu 9 – Pljuča)Veliko brezno (Lu 9 – Pljuča)

Lokacija: vV utoru na zapestju pod vznožjem palca.

Pozitivni učinki: Lajša težave pljuč, kašelj in astmo.

 

B 13Dolgi Shu (B 13 – Mehur)

Lokacija: En prst širina pod zgornjo konico lopatice, med hrbtenico in lopatico.

Pozitivni učinki: Lajša astmo, kašljanje, kihanje in hude mišične krče v ramenih in vratu.

Akupresurna terapija proti izpadanju las

1.Korak

Držite Gv 20 (Točka stoterih srečanj): Postavite prste desne roke na GV 20 v vdolbino na vrhu lobanje. Globoko dihajte eno minuto in se popolnoma sprostite.

Točka stoterih srečanj (GV 20 - Du Mai) Lokacija: Položite prste leve roke za levo uho in prste desne roke za desno uho. S prsti zdrsite proti vrhu glave in poiščite udrtino (GV 20) nekoliko nazaj od vrha glave. GV 20

2. Korak

Pritisnite na Gv 14 (Veliko kladivo): Položite blazinice kazalca na akupresurno točko med najbolj izrazitima vretencema ob vznožju vratu. Glavo rahlo nagnite naprej, da se vretenci rahlo razmakneta in nežno prislinite na to točko.  Držite eno minuto in ob tem sproščeno dihajte.gv 14

3. Korak

Simulirate GV 12 (Telesni steber): Če niste fleksibilni boste za to točko potrebovali pomoč. Pritisnite pod vretencem T3. Nahaja se na sredini med obema lopaticama. Pritiskajte na to točko eno minuto.Gv 12

4. Korak

Stisnite Li 1 (Kovinski Jang): Položite zgornji del levega palca (noht) na spodnji del desnega palca. S  palcem desne roke nato prislinite na akupresurno točko Li 1. Stiskajte eno minuto nato zamenjajte roki in ponovite na drugi strani.Li 1

5. Korak

Pritisnite Točko Lu 6 (Zbiralnik): S palcem pritisnite sredino podlakti, en prst širine vstran od centra, v rahlo udrtino. Pritiskajte na to točko eno minuto in ob tem globoko in sproščeno dihajte. Nato zamenjate roki in pritisnite to točko še na drugi roki.

Lu 66. Korak

Pritisnite Lu 7 (Zlomljeno zaporedje): Z dlanmi formirajte črko V med palcem in drugim prsti. Z blazinicami prstov oprimite zapestje. Palec položite nekje dva prsta širine pod zapestje na zunanji strani dlani v vdolbino med dvema kitama. Držite eno minuto, nato zamenjajte roki.  Na tem mestu ni veliko tkiva med kožo in kostjo, zato ne pretiravajte s pritiskom.

Lu 77. Korak

Držite točki Lu 9 (Veliko brezno): Poiščite akupresurno točko Lu 9 v utoru na zapestju pod vznožjem palca. Držite to točko eno minuto in globoko dihajte. Nato ponovite vajo še na drugi roki.

 Lu 9

8. Korak

Trdno pritisnite B 13 (Dolgi Shu): Položite svojo desno roko preko levega ramena in  poiščete točko B 13. Ukrivite svoje prste in z blazinicami masirajte to točko. Masirajte eno minuto. Nato zamenjate roki in masirajte še akupresurno točko B 13 na drugi strani.

B 13 Astma B 13 Astma 2

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture