Izostanek menstruacije – Amenoreja

Amenoreja je medicinski izraz za začasno ali trajno odsotnost menstruacije. Izhaja iz treh grških besed: a = ne, men = mesec in rhoia = tok. Pri nekaterih dekletih menstruacija ne nastopi v normalni starosti, tj. med 11. in 14. letom, kar imenujemo primarna amenoreja. Primarna amenoreja je na splošno posledica pozne pubertete in le v zelo redkih primerih so njen vzrok spolne abnormalnosti ali hormonske motnje. Pri ženski, ki ima običajno redno menstruacijo, izostanek menstruacije imenujemo sekundarna amenoreja. Posledica sekundarne amenoreje so spremembe v ravnovesju hormonov, ki urejajo sproščanje jajčec iz jajčnikov. Do teh sprememb pride v zgodnji nosečnosti. Vzroki za hormonske spremembe so lahko tudi: čustveni dejavniki (npr. spori, stres), nenadna sprememba teže, bolezni ali jemanje nekaterih zdravil. Ženskam se lahko sekundarna amenoreja pojavi v roku nekaj mesecev po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet. V redkih primerih je izostanek menstruacije posledica motnje, ki vpliva na razvoj jajčec – tako na primer abnormalnosti v hipotalamusu ali hipofizi včasih povzročijo sekundarno amenorejo.

Menstruacije običajno trajno prenehajo v menopavzi in po odstranitvi ali uničenju obeh jajčnikov (iz terapevtskih razlogov).

Amenoreja je zelo pogosta motnja in vsako leto na stotine žensk obišče zdravnika zaradi tega problema. Sekundarna amenoreja je bolj pogosta kot primarna.

Nevarnosti

Amenoreja sama po sebi ni nevarna za zdravje, razen v redkih primerih, ko simptomi nakazujejo na bolj resno motnjo. Ženske, ki imajo amenorejo, zelo težko zanosijo (včasih niti ne morejo zanositi), dokler stanje traja.

Kaj storiti?

Če ste starejši od 16 let in še niste dobili menstruacije, se posvetujte z zdravnikom. Zdravnik vas bo pregledal in preveril, ali je amenoreja v vašem primeru lahko posledica bolezni. V večini primerov bo pregled pokazal, da je vse v najlepšem redu in ne potrebujete nobenega zdravljenja, tako da lahko z gotovostjo kmalu pričakujete menstruacijo. Če že imate redno menstruacijo in menstruacija zamuja za dva tedna ali več, obiščite svojega zdravnika. Morda ste noseči: v tem primeru naredite test nosečnosti, ali pa prosite svojega zdravnika, da vas napoti h ginekologu. Če niste noseči, vendar se počutite dobro, vam bo zdravnik verjetno rekel, da počakate nekaj mesecev in v tem času se lahko redna menstruacija vrne. Vendar pa morate vedeti, da amenoreja ne pomeni, da ne morete zanositi. Jajčeca se lahko razvijejo in dosežejo maternico ob vsakem času. Če ne želite zanositi morate še naprej uporabljati kontracepcijo.

Če menstruacija izostane več mesecev, bo potrebno narediti diagnostične teste za določitev vrste  bolezni ali motnje.

Tradicionalna kitajska medicina o izostanku menstruacije – Amenoreji

V kitajski medicini so vzroki za nastanek amenoreje nič drugega kot čustva, dieta, pomanjkanje Krvi in vdor patogenih elementov v telo, kot je Vlaga in Mraz. Ti dejavniki povzročajo disharmonijo Srca, Jeter, Vranice in Ledvic, kot tudi blokade v dveh ekstra meridianih DuMai in RenMai (Makrokozmična orbita). Posledica tega je, da Kri in Qi (vitalna energije) ne teče prosto skozi oba meridiana in tako ne more negovati maternice, ki nadzira menstruacije.

Patološki razvoj amenoreje z vidika kitajske medicine

Pomanjkanje Ledvičnega Qi-ja: Qi Ledvic skrbi za moč menstruacije. Ko se pojavi pomanjkanje Qi-ja Ledvic, Ledvice ne bodo proizvedle substance, ki ji pravimo Tian Gui in Kri ne steče skozi DuMai in RenMai meridian. To se po navadi zgodi zaradi staranja, kroničnih bolezni ali splava.

Pomanjkanje Esence Ledvic: Ledvice shranjujejo esenco; kri in esenca se medsebojno preoblikujeta. Esenca je pomembna substanca za proizvodnjo krvi. Ko je v telesu pomanjkanje esence, se kri ne more kopičiti v maternici, zato ne pride do menstruacije. To se pogosto zgodi po večkratni nosečnosti.

Pomanjkanje Vranice in Želodca: To pomeni, da so prebavne in absorpcijske funkcije telesa abnormalne, kar privede do slabe transformacije hranil za proizvodnjo Krvi in Qi-ja. To se po navadi zgodi zaradi stresa, prenapornega dela in slabe prehrane. 

Stagnacija Qi-ja in Krvi: To je po navadi posledica čustvenih motenj. Kitajska medicina verjame, da je čustveno zdravje odvisno od prostega pretoka Qi-ja in Krvi, ki ga regulirajo Jetra. V primeru čustvenih motenj, predvsem jeze in frustracije, je regulacijska sposobnost jeter onemogočena. Ko je pretok Krvi in Qi-ja disharmoničen, to vpliva na Mikro kozmično orbito in s tem na redno menstruacijo. 

Blokada v Mikro kozmični orbiti (DuMai in RenMai meridian): Ko telo napadejo patogeni zunanji dejavniki kot je Mraz in Vlaga,  blokirajo pretok energije v Mikro kozmični orbiti in tako vplivajo na pretok Qi-ja in Krvi.

Ekscesivna vročina: To je redek fenomen, ko se v telesu nabere preveč Vročine, kar osuši kri in tekočine v telesu, kar povzroči izostanek menstruacije.

Akupresurne točke za Izostanek menstruacije – Amenorejo

Ker je iz pogleda kitajske medicine izostanek menstruacije posledica pomanjkanja energije v Ledvicah in Vranici, akupresurne točke opisane v tem članku, predvsem tonificirajo in krepijo te organe.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)

Lokacija: Štiri prste širine nad notranjo stranjo kosti gležnja, blizu zadnje strani golenice.

Pozitivni učinki: Hrani Jin energijo v celem telesu. Je izredno pomembna točka za kakršenkoli ginekološke težave. Ustavi bolečino in pospeši pretok krvi v maternici.

Točka treh milj (St 36 - Želodec)Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Krepi telo, koristi sklepom in blaži utrujenost. To je najmočnejša točka, ki neguje Qi in Kri; je odlična za obnovo kakršnegakoli pomanjkanja v telesu.

Vračanja (St 29 – Želodec)Vračanja (St 29 – Želodec)

Ta točka je dobila ime zaradi svoje sposobnosti, da vrača menstrualni cikel v normalno stanje.

Lokacija: Poležite prste na vrh sramne kosti. St 29 se nahaja en palec širine nad sramno kostjo in dva palca širine navzven iz centra trebuha.

Pozitivni učinki: Odpravlja težave, kot so: zdrs maternice, neredne menstruacije, amenorejo, kilo in bolečine v trebuhu.

B 18, B 20, B 23Ocean vitalnosti (B 23 – Mehur), Predvidena polnost (B 20 – Mehur) in Udrtina Ledvic (B 18 – Mehur)

Lokacija: B 23 se nahaja v spodnjem delu hrbta (med drugim in tretjim ledvenim vretencem), dva do štiri debeline prsta stran od hrbtenice v višini pasu. B 20 se nahaja približno dva palca širine nad B 23.

Pozitivni učinki: Harmonizira srednji trojni grelec, spušča uporni Qi, blaži akne, ekcem in modrice na telesu. Te točke pomagajo Ledvicam, Vranici in Jetrom.

Akupresurna terapija za amenorejo

1. Korak

Nežno pritisnite Sp 6 (Prehod treh Jinov): Postavite oba palca na notranjo stran gležnjev, štiri prste širine nad notranjo kostjo gležnja. Nežno masirate akupresurno točko s svojimi palci na notranji strani golenice v rahli udrtini.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) Sp 6 b

2.Korak

Masirajte St 36 (Točka treh milj) s peto: Postavite peto na zunanjo stran leve noge pod koleno. Masirajte zunaj golenice, dokler ne ustavite toplote. Nato zamenjajte nogi in masirate še S 36 na drugi nogi.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, tonus mišic, izboljšuje prebavo in lajša želodčne težave.

3. Korak

Pritisnite St 29 (Vračanja): Točka se nahaja en prst širine nad sramno kostjo dva prsta širine iz centra. Počasi pritisnite levo in desno točko s kazalci in držite eno minuto. Globoko dihajte v trebuh. To je odlična točka, ki hrani Qi in Kri.

st 29

4. Korak

Masirajte B 23 (Ocean vitalnosti), B 20 (Predvidena polnost) in B 18 (Udrtina Ledvic): Tudi če imate dolge in fleksibilne roke, je najlažje, če te točke stimulirate tako, da se uležete na tla in pod sabo postavite dve teniški žogici. Počasi se valite gor in dol na teniških žogicah. Da vam žogici ne bosta ušli, jih položite v nogavico. Na tem mestu so še druge zdravilne akupresurne točke.

 B 20, B 23, B 18

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture