Dojenje – Pomanjkanje mleka 

Pozitivni učinki dojenja so tako številni, da je bilo napisanih že ničkoliko knjig na to temo. Ni presenetljivo, da je mati narava ustvarila stvari tako, da dojenje nudi novorojenčku točno tiste hranljive snovi, ki jih potrebuje. Izboljša se imunost, okrepi se rast in zmanjša se verjetnost za nastanek dednih bolezni kot so alergije in astma. Možgani se normalno razvijejo, kar pospeši intelektualni razvoj in prepreči nastanek učnih težav. Ne smemo pozabiti tudi na psihološke koristi, ki jih dojenje nudi otroku in materi. Tudi matere so na boljšem, ne samo zaradi večje povezanosti z otrokom, ampak tudi zaradi številnih hormonov, ki se sprostijo v ženskem telesu med dojenjem. Hormon kot je oksitocin pomaga vrniti maternico nazaj v predporodno stanje. Zaloge železa v telesu se shranijo in zmanjša se možnost za nastanek raka na dojkah in osteoporoze v kasnejših letih. 

Pomanjkanje mleka

Na žalost se velikokrat zgodi, da mleka enostavno nimate dovolj. Takrat otrok postane nemiren, slabše spi in bolj kot gre dojenje h koncu, bolj izraža svoje nezadovoljstvo.

 Ali tudi vi opažate, da so vaše prsi manj polne? Vas zanima, kako spodbuditi nastajanje mleka? Le brez skrbi. S to težavo se srečuje veliko mamic in ni nerešljiva. Po navadi ni potrebno, da začnete otroka dodatno hraniti s prilagojenim mlekom. To potrjujejo mnoge doječe mamice. V glavnem poznamo štiri preproste rešitve: počivajte, veliko pijte, izvajajte akupresuro in pristavljajte otroka, kolikor je mogoče.

Strah pred premalo količino mleka

Prej ali slej se vsaka doječa mama znajde v situaciji, ko količina mleka začne usihati. Če to ne sovpada s prostovoljno odločitvijo o prenehanju dojenja, se seveda lahko pojavijo skrbi in iskanje rešitev, kako količino mleka ponovno spodbuditi. Glavni vzroki za težave so lahko hormonske spremembe ali  obdobje izrazito hitre rasti otroka, ki zaradi tega v zelo kratkem času potrebuje večje količine mleka. Pomembno je, da se zavemo, da je ta pojav začasen in načeloma vedno rešljiv.

Kako veste, kdaj ne proizvedete dovolj mleka?

Prvi znak, da otrok morda ne dobiva dovolj mleka in s tem hranilnih snovi je, da njegova teža raste prepočasi. To vam bo po pregledu povedal tudi pediater. Vendar naj vas to ne skrbi preveč, saj je vsak otrok zgodba zase in se razvija individualno. Če vaš dojenček en mesec ni pridobil dovolj teže, se lahko ta težava že naslednji mesec samodejno uredi.

Ostanite mirni

Strah nikomur ne služi in vse kar lahko stori je, da stvari dodatno oteži. Vaš nemir bo vsekakor občutil tudi vaš otrok in tudi sam postal bolj razdražen. Mislite pozitivno in zaupajte vase. Predvsem je pomembno, da dovolj spite, saj se prav med spanjem aktivira nastajanje mleka. Ponoči se najbolj intenzivno sprošča hormon prolaktin, ki pomaga pri tvorbi mleka. Veliko počivajte in omejite vsa hišna opravila in ostale aktivnosti, ki niso resnično pomembna. Uživajte v majhnih pozornostih. Zavrtite si najljubšo glasbo, če je všečna dojenčku, jo lahko  zavrtite tudi njemu, ko je buden. Berite, bodite fizično aktivni, zvečer pa si privoščite toplo kopel. Ko se odpravite v posteljo, naj vam partner zmasira noge. Zelo pa pomaga tudi masaža prsi.

Pijte

Poskrbite za uravnoteženo prehrano in kar je morda še bolj pomembno, pijte. Nekatere bolj izkušene mamice prisegajo na čaj za dojenje in polento z mlekom, pri drugih bo dovolj že voda. Pri vsaki deluje nekaj drugega, v večini primerov pa soglašajo, da velike količine tekočine izredno pomagajo, bodisi pred ali po dojenju. Nekatere mamice prisegajo na učinkovitost lanenih ali sezamovih semen, saj naj bi spodbujali laktacijo. Semena si lahko pripravite v obliki napitka tako, da jih zavrete v vodi in nato, ko je voda mlačna spijete, ali pa jih lahko kar zmeljete in umešate v obrok (npr. zajtrk).

Vztrajajte z dojenjem

Nenehno poskušajte, pa čeprav se vam zdi, da je to popoln nesmisel. Četudi vaš otrok ne kaže znakov lakote in dojk ne pogreša, ga poskušajte dojiti. In ne odnehajte. Pristavljajte. Naj vas čas ne obremenjuje, saj hitro mine in nekoč boste na vse te težave pozabile. Zelo pogosto se zgodi, da mamice sicer šele pozneje ugotovijo, da mleka sploh niso imele premalo, temveč da je imel otrok le obdobje hitre rasti.

Akupresura

Po tradicionalni kitajski medicini dojenje in porod izčrpata materino vitalno energijo in oskrbo Krvi. Pomanjkanje Krvi in Qi-ja, ali energije, lahko pripelje do nizke proizvodnje mleka oziroma do vodenega mleka. Qi lahko tudi stagnira ali pa je blokiran v kanalu Jeter, ki teče skozi prsi. Stres lahko prav tako zavira pretok energije in je pogosto izvor težav z dojenjem. Čeprav se lahko med dojenjem pojavijo številne težave, se akupresura v tem članku osredotoča na pomanjkanje laktacije. Akupresura ima v primerjavi z drugimi metodami za povečanje proizvodnje mleka boljše učinke, zato se izredno priporoča. Naslednje akupresurne točke spodbujajo proizvodnjo mleka.

Akupresurne točke za dojenje – povečanje mleka

St 18Korenina prsi (St 18 – Želodec)

Lokacija: Spodaj in pod dojkami, med petim in šestim rebrom, nekaj palcev širine stran od centra prsnega koša.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine, zatekanje in zastoje v dojkah, mastitis in predmenstrualno zatekanje, otrdine v dojkah in spodbuja proizvodnjo mleka.

Morje spokojnosti (CV 17 - Ren Mai)Morje spokojnosti (CV 17  – Ren Mai)

 Lokacija: Na sredini prsnice, tri palec širine nad spodnjim delom kosti.

Pozitivni učinki: Lajša živčnost, anksioznost, napetost v prsih, tesnobo, depresijo, histerijo in čustveno neravnovesje med nosečnostjo.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)

Lokacija: Štiri prste širine nad notranjo stranjo kosti gležnja, blizu zadnje strani golenice.

Pozitivni učinki: Hrani Jin energijo v celem telesu. Še posebno se priporoča stimulacija te točke v času dojenja.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)

Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

Pozitivni učinki: Deluje na meridian jeter zato direktno vpliva na dojke, odpravlja krče, glavobole, utrujene oči, mačka kot tudi alergije in artritis.

Akupresurna terapija za boljšo laktacijo

1. Korak

Pritisnite St 18 (Korenina prsi):Poiščite vznožje prsnice. Akupresurna točka St 18 se nahaja približno štiri palce širine od prsnice navzven, pod prsmi. Ko pritisnete na to točko pazite, da pritisnite pod dojko in ne v mehko tkivo. Držite točki St 18  pod vsako dojko eno minuto. Medtem globoko dihajte.

 St 18

2. Korak

Pritisnite na akupresurno točko CV 17 (Morje spokojnosti). Položite roki skupaj in pritisnite zadnjo stran palcev na prsnico v višini srca (CV 17). Oči imejte zaprte in se osredotočite na svoje dihanje za eno minuto.

Morje spokojnosti (CV 17 - Ren Mai) Lokacija: Na sredini prsnice, tri palce širine nad spodnjim delom kosti. CV 17 a

3. Korak

Nežno pritisnite Sp 6 (Prehod treh Jinov): Postavite oba palca na notranjo stan gležnjev, štiri prste širine nad notranjo izboklino gležnja. Nežno masirajte s palcema na notranjem robu golenice, kjer boste občutili rahlo udrtino. Stimulirate eno minuto in ob tem globoko dihajte.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) Sp 6 b

4. Korak

Spodbujate Lv 3 (Večje Hitenje): Položite kazalec in sredinec na vrh stopala v vdrtino, med kostema palca in drugega nožnega prsta. Temeljito masirajte in usmrtite pritisk proti kosti drugega nožnega prsta. Ta točka ima direktni vpliv na dojke, saj meridian Jeter teče preko njih.

LV 3 Lv 3

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture