Dermatitis

Dermatitis ali ekcem je vnetje zgornjih plasti kože,  za katerega je značilno suho in srbeče stanje kože, koža pa pogosto postane tudi rdeča in vneta. Ekcem ustvarja suhe luske, ki se pogosto odprejo in sproščajo vodeno tekočino. Nekatere vrste dermatitisa vplivajo le na določene dele telesa, vendar se to bolezensko stanje lahko pojavi kjerkoli in na najbolj nenavadnih mestih (znotraj ušesnega kanala, zgoraj vek). Nekatere vrste dermatitisa imajo znan vzrok, medtem ko so drugi vzroki idiopatski, kar pomeni, da nimajo neposrednega vzroka – atopijski dermatitis. Dermatitis je odziv kože na suhost, praskanje, razdražljivo snov ali alergen. Kronični dermatitis lahko predstavlja kontaktno, glivično ali drugo  obliko dermatitisa, ki je bila ustrezno diagnosticirana ali pa je lahko le ena izmed številnih kroničnih kožnih bolezni neznanega izvora. Ker kronični dermatitis proizvaja razpoke in mehurje na koži, lahko katera koli vrsta kroničnega dermatitisa pripelje do bakterijske okužbe, če se ne zdravi.

Kronični bolniki imajo po navadi tudi veliko drugih alergijskih bolezni kot so astma, seneni nahod in alergije na hrano. Odnos med dermatitisom in temi motnjami ni jasen, ker atopični dermatitis ni alergija na določeno snov.

Tradicionalna kitajska medicina o dermatitisu

Na Kitajskem obstaja starodavno prepričanje, da koža odraža stanje notranjih organov. Ko so notranji organi utrujeni, se to hitro pokaže na koži.

Kitajska medicina verjame, da disharmonija notranjih organov skupaj z eksternimi patogenimi elementi lahko povzroči kožne bolezni kot so ekcem/dermatitis. Disharmonija organa nastane, ko se v telesu akumulira Vlaga ali ko pride do pomanjkanja Krvi in Qi-ja. Glavna organa povezana z ekcemom sta Vranica in Pljuča. Eksterni patogeni elementi, kot so zunanji Veter in Vročina, lahko prav tako prodrejo v kožo, kar lahko sproži simptome, ki jih povezujemo z ekcemom.

Koncept »Vetra« v kitajski medicini pomeni sezonske klimatske spremene, ki lahko vplivajo na telo. Za spomladanski čas je značilno, da je prisotno več patogenega Vetra, zato imajo bolniki, ki trpijo za kroničnim dermatitisom v tem času pogostejše težave. Veter spomladi nosi več alergenih snovi (cvetni prah).

 Koncept »vročine« v kitajski medicini predstavlja patogen element, ki lahko povzroči rdečico kože, ki je lahko posledica infekcije in/ali rekcije na rastlino, mineral ali druge kemične substance.

Hrana lahko sproži nastanek kožnih bolezni:

Školjke: kitajska medicina označuje školjke in rake kot Jang hrano, ki lahko v telesu ustvarja Veter. Če je  v telesu že prisotna disharmonija energij, lahko konzumiranje te hrane povzroči srbečico. 

Pekoča hrana: začinjena hrana lahko povzroči suhost v telesu zaradi svoje sposobnosti, da absorbira tekočino. Tekočina v telesu predstavlja vir Jin energije, ki vlaži in hrani kožo.

Akupresura

Mnogo kožnih težav lahko odpravite z uporabo treh različnih tipov akupresurnih točk: lokalnih, globokih in vitalnih. Najprej uporabite lokalne točke, da povečate lokalno prekrvavitev na mestu problema. Nato uporabite globoke točke, za stimulacijo organov in žlez, ki skrbijo za delovanje kože. Po kitajski medicini so ti organi predvsem pljuča, debelo črevo, jetra in želodec.

Vitalne točke se uporablja za splošno vitalnost in pomlajevanje. Vitalne točke, ki se nahajajo v spodnjem predelu hrbta, krepijo imunski sistem, ledvice in nadledvične žleze, kar posledično okrepi celoten imunski sistem. Vitalne točke pomagajo ljudem premagovati stres in zboljšajo emocionalno stabilnost in odpravljajo težave s kožo.

Komplementarna terapija:

Poleg tega, da uporabite akupresurno terapijo predlagano v nadaljevanju (vsaj 3x na dan), lahko lajšate težave, tako da okrepite telo z dihalnimi tehnikami. Na primer postavite se tako, da so vaši roki ob telesu. Vdihnite, ko roki prideta nad vašo glavo. Izdihnite, ko ponovno spustite roki. Ponovite to vajo 10 do 20x.Anksioznost

Dieta: Odstranite vse školjke, zlasti kozice, rakovice in jastoga iz vaše prehrane. Jejte veliko regrata in pijte čaj iz regratovih koreninic, ki je primeren za lajšanje ekcema.

Sledijo opisi, kako uporabiti lokalne, vitalne in globoke točke za lajšanje kožnih bolezni.

Učinkovite akupresurne točke za lajšanje dermatitisa

Ocean vitalnosti (B 23 in B 24 – Mehur)

 Ocean vitalnosti (B 23 in B 24 - Mehur)Pozor: Ne izvajate močne akupresure na izbočenih diskih, nalomljenih ali zlomljenih kosteh. Če imate šibek hrbet, bo nekaj minut statičnega in blagega pritiska, namesto močnega, delovalo zelo zdravilno. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate kakršnokoli vprašanje ali če potrebujete zdravniški nasvet.

Lokacija: V spodnjem delu hrbta (med drugim in tretjim ledvenim vretencem), dva do štiri debeline prsta stran od hrbtenice v višini pasu.

Prednosti: Blaži akne, ekcem in modrice na telesu.

Točka treh milj (St 36 - Želodec)Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Prednosti: Krepi in utrjuje mišice in izboljša stanje kože po vsem telesu.

Nebesni steber (B 10 - Mehur)Nebesni steber (B 10 – Mehur)

Lokacija: Ena polovica palca pod zatiljem, polovica palca navzven iz obeh strani hrbtenice na mišici.

Prednosti: Odpravlja stres,  ki ga povezujemo z bolezenskim stanjem, kot so akne.

Štiri Beline (St 2 - Želodec)Štiri beline (St 2 – Želodec)

Lokacija: Ena širina prsta pod spodnjim grebenom očesnega zrkla, v liniji s središčem šarenice v vdolbini lica.

Prednosti: Odstranjuje akne na obrazu in kožne madeže.

Obrazna lepota (St 3 - Želodec)Obrazna lepota (St 3 – Želodec)

Lokacija: Na dnu ličnic, neposredno pod zenico.

Prednosti: Blaži akne, obrazne madeže, slabo polt in povešena lica. Izboljšuje  cirkulacijo obraza.

Vetrobran (TW 17 – Trojni grelec)Vetrna zaščita (TW 17 – Trojni grelec)

 Lokacija: V vdolbini neposredno za ušesno mečico.

Prednosti: Uravnava ščitnico, poveča lesk kože in blaži izpuščaje.

Dvorišče uma (Gv 24 – DuMai)Tretje oko (GV 24,5 Nadzorujoči kanal)

Lokacija: Neposredno med vašimi obrvmi v vdolbini, kjer most nosu sreča sredino čela. Prednosti: Spodbuja hipofizo, ki nadzira endokrine žleze, izboljšuje stanje kože po vsem telesu.

Pozitivni učinki: Ta točka uravnava delovanje hipofize, lajša seneni nahod, glavobol, prebavne motnje, bolečine v želodcu in napete oči. Lajša bolečine v očeh, glavobol, seneni nahod, utrujenost oči in boleče sinuse.

Akupresurna terapija za dermatitis

1. Korak

Masirajte akupresurne točke B 23 in B 47 (Ocean vitalnosti): Uporabite hrbtno stran rok za masažo spodnjega predela hrbta. Masirajte eno minuto in ob tem izvajajte globo trebušno dihajte. Ta masaža bo stimulirala tako notranje kot zunanje točke Oceana Vitalnosti.

B 23 in B 24 Hrbet Ocean vitalnosti (B 23 in B 24 - Mehur) Pozitivni učinki: Lajša depresijo, utrujenost, izčrpanost, travme in strah.

2. Korak

Masirajte akupresurne točke St 36 (Točka treh milj): Uporabite peto nasprotne noge, za masažo točke St 36 pod kolenom. Postavite vašo peto eno širino prsta izven vaše golenice. Če ste na pravem mestu, se bo mišica upognila, ko premaknete nogo gor in dol. Masirajte to akupresurno točko eno minuto. Nato zamenjate nogi in masirajte točko St 36 še na drugi nogi. Ta pomembna vitalna akupresurna točka krepi stanje kože in jo tradicionalno uporabljajo za blaženje simptomov ekcema.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, tonus mišic, izboljšuje prebavo in lajša želodčne težave.

3. Korak

Trdno pritisnite akupresurno točko B 10 (Nebesni steber): Primite zadnjo stran vratu z eno roko. Z uporabo vseh prstov na eni strani in spodnjim predelom dlani na drugi strani, trdno stisnite vratne mišice. Ta močna akupresurna točka koristi koži in krepi živčni sistem.

Nebesni steber (B 10 - Mehur) Lokacija: Ena polovica palca pod zatiljem, polovica palca navzven iz obeh strani hrbtenice na mišici. B 10 Akne

4. Korak

Čvrsto, vendar nežno pritisnite St 2 in St 3 (Štiri beline) na licih. Te točke odstranjujejo obrazne madeže. Držite te točke eno minuto. Pritisnete dovolj trdno, da občutite rahel pritisk v vaših očeh.

St 2 in St 3 Utrujene oči Štiri Beline (St 2 Želodec) Pozitivni učinki: Blaži pekoče ali boleče oči, bolečine sinusov, glavobole in suhe oči.

5. Korak

Narahlo pritisnite TW 17 in SI 17 (Vetrna zaščita) z vašim kazalcem in sredincem. Pritisnite tik pod ušesnimi mečicami. Te točke so po navadi zelo občutljive.

Vetrna zaščita (TW 17 – Trojni grelec) Lokacija: V vdolbini neposredno za ušesno mečico. Vetrna zaščita (TW 17 – Trojni grelec) Lokacija: V vdolbini neposredno za ušesno mečico.

6. Korak

Dotaknite se akupresurne točke GV 24.5 (Tretje oko): Položite dlani skupaj in se z sredincem in kazalcem narahlo dotaknite točke Tretje Oko. Svojo pozornost usmerite na to točko in globoko dihajte dve minuti.

GV 24,5 Akne Tretje oko (GV 24,5 Nadzorujoči kanal) Lokacija: Neposredno med vašimi obrvmi v vdolbini, kjer most nosu sreča sredino čela. Pozitivni učinki: Lajša depresijo kot tudi hormonska in čustvena neravnovesja.

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture