Bolečine v vratu – Napetost v vratu (Heksenšus)

Napetost in bolečina v vratu se pogosto pojavi zaradi preobremenitev vsakdanjega življenja. Pogosto radi rečemo, da nosimo na ramenih vsa bremena, obveznosti, skrbi in stres. Posledica tega je pogosto občutek napetosti ali bolečin v vratu, za katere imamo občutek, da se jih nikakor ne moremo znebiti.

Ker se vrat nahaja med glavo in telesom, ima to navado, da zazna vse konflikte med obema, kar se občuti kot bolečina v vratu ali napetost. Napetost v vratu se nabira, kadar so potrebe telesa ali uma zapostavljene in to ustvarja energetsko neravnovesje. Na primer, če je vaše telo utrujeno, vaša glava pa na drugi strani misli, da morate delati, bo konflikt med umom in telesom ustvaril napetost v vratu.

Kadarkoli je napetost prisotna v vratu, vrat težko podpira glavo, saj ta tehta skoraj 5 kilogramov. Čustveni stres še dodatno obremeni mišice vratu in ustvarja še več napetosti. Ker večina ljudi ne ve, kako se znebiti napetosti, se ta začne nabirati in s časom lahko postane kronična. Napetost v vratu, bolečine, togost in celo uščipnjen živec so zato vse preveč pogoste težave, ki pestijo mnoge ljudi. Vrat je tudi barometer sprememb. To je center, iz katerega izražamo svoja čustva, misli, upe in želje. Eden od načinov, da preprečimo napetost v vratu je, da stvari ne zadržujemo v sebi in tako, da ohranjamo harmonično ravnovesje sami s sabo. Žal je tempo današnjega življenja tako hiter in spremembe tako pogoste, da se moramo vsem stvarem nenehno prilagajati, zato bo del napetosti v vratu verjetno vedno prisoten.

Včasih se tudi zgodi, da bolečina v vratu nastopi nenadno. Vsakomur se lahko zgodi, da se zbudi z ostro bolečino v vratu in niti pomisliti ne sme, da bi obrnil glavo. Bolečina, ki ji pogovorno rečemo, kar »heksenšus«, navadno mine v nekaj dneh. Dokler pa traja, je lahko zelo huda ovira pri vsakodnevnih aktivnostih. Najpogosteje jo izzove nepravilen položaj glave med spanjem. Lahko je tudi posledica slabe drže, nenadnega giba ali daljšega nerodnega položaja glave. Medicina pri tem ne more kaj dosti pomagati, mišice potrebujejo čas, da se sprostijo in takrat tudi bolečine izginejo. Lahko pa vam pri tem odlično pomaga akupresura in zmanjša čas okrevanja za več kot 80%.

Kitajska medicina o bolečinah in napetosti v vatu 

Veliko energetskih kanalov (meridianov) teče skozi  roke, noge in trup in se združi v vratu, kar pomeni, da je ta predel, kot glavna železniška postaja Qi-ja (življenjske energije). Ker večina od nas zadržuje stres in napetost okoli vratu in ramen, je pretok Qi-ja pogosto oviran. Blokada Qi-ja in Krvi je tisto, kar občutimo, kot napetost ali bolečino. Neprekinjen stres, napetost in zategle mišice dan za dnem ustvarjajo kronično napetost. To lahko uščipne živec v vratu, kar lahko ustvari glavobole in če je stanje zelo resno tudi bolečine in odrevenelost rok. Čez čas to lahko negativno vpliva tudi na položaj hrbtenice in poravnanost vratnih vretenc.  Zato je čas, da poskrbite za napetost in bolečine v vratu. Akupresurne točke predstavljene v nadaljevanju vam bodo pomagale odpraviti napete in toge mišice. Tudi, če ne čutite bolečine v vratu, vam bo akupresura teh točk pomagala odpraviti stres, ki se je nabral tekom dneva. Lahko pa jih uporabite tudi v službi, še posebno, če veliko časa preživite pred računalnikom, za preventivno preprečevanje težav. 

Akupresurne točke za odpravljanje napetosti in bolečin v vratu

Ni potrebno, da uporabljate vse te akupresurne točke. Uporabite le eno ali dve, ko imate čas in proste roke.

Ramenski vodnjak (GB 21 – Žolčnik)Ramenski vodnjak (GB 21 – Žolčnik)

Pozor: Nosečnice smejo pritiskajo na to točko le zelo nežno.

Lokacija: Na najvišji točki ramenske mišice na sredini med zunanjo konico ramena in hrbtenico.

Pozitivni učinki: Lajša frustracijo, razdražljivost, utrujenost, napetost v rami in vratu.

Nebesni steber (B 10 - Mehur)Nebesni steber (B 10 – Mehur)

Lokacija: Ena polovica palca pod zatiljem, polovica palca navzven iz obeh strani hrbtenice na mišici.

Pozitivni učinki: Odpravlja stres, izgorelost, težko glavo, nejasno razmišljanje. Ta točka bo pomagala sprostiti vaš vrat, kar bo omogočilo večji dotok krvi v vaše možgane.        

Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik)Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik)

Lokacija: Pod zatiljem v udrtini med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen, odvisno od velikosti glave.

Pozitivni učinki: Lajša napetost v vratu, bolečine v vratu, artritis v vratu in glavobole.

TW 16Okno nebes (TW 16)

Lokacija: V udrtini na dnu lobanje, en do dva palca širine za ušesno mečico, odvisno od velikosti glave.

Prednosti: Lajša napetost v vratu, bolečine v vratu in ramenih in glavobole.

Vesterni Dvorec (GV 16 – Vodilni meridian)Veterni Dvorec (GV 16 – Vodilni meridian)

Lokacija: V sredini na zadnji strani glave, v veliki udrtini pod zatiljem.

Pozitivni učinki: Lajša zastoje v glavi, rdeče oči, duševni stres, glavobole in otrdel vrat.

B 2Vrtanje bambusa (B 2 – Mehur)

Lokacija: V vdrtini očesne votline, na vsaki strani, kjer most nosu sreča greben obrvi.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v vratu, glavobol, seneni nahod, utrujenost oči in bolečine na splošno.

Akupresurna terapija za odpravo napetosti in bolečin v vratu

To akupresurno terapijo lahko izvajate sede ali leže. Terapija pomaga ohranjati vrat, fleksibilen in močan, odpravlja bolečine v vratu in napetost.

 1. Korak

Pritisnite na GB 21 (Ramenski vodnjak): Ukrivite prste in jih blazinice sredincev položite na GB 21. Pritisnite direktno v napetost ramen, vendar naj bo pritisk postopen. Globoko dihajte in stimulirate akupresurni točki eno minuto. Držite te točki eno minuto. Nato spustite roki v svoje naročje in nekajkrat skomignite z rameni gor in dol in pustite, da se popolnoma sprostijo.

Ramenski vodnjak (GB 21 – Žolčnik) Lokacija: Na najvišji točki ramenske mišice na sredini med zunanjo konico ramena in hrbtenice. Ramenski vodnjak (GB 21 – Žolčnik) Lokacija: Na najvišji točki ramenske mišice na sredini med zunanjo konico ramena in hrbtenice.

2. Korak

Trdno pritisnite na točki B 10 (Nebesni steber): Ukrivite prste in zataknite konice prstov za mišici na vratu. Trdno pritisnite akupresurni točki, medtem pa glavo zibajte počasi naprej in nazaj. Ko glavo nagnete naprej, izdihnite in ko glavo nagnete nazaj, vdihnite. Ponavljate ta gib eno minuto.

Nebesni steber (B 10 - Mehur) Lokacija: Ena polovica palca pod zatiljem, polovica palca navzven iz obeh strani hrbtenice na mišici. Nebesni steber (B 10 - Mehur) Pozitivni učinki: Lajša čustvene stiske, izgorelost, izčrpanost, depresijo in težko glavo.

3. Korak

Pritisnite GB 20 (Vrata zavesti) in Tw 16 (Okno nebes): Pritisnite palca pod zatilje v udrtino med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen. . Oči imejte zaprte in globoko dihajte eno minuto. Nato premaknite prsti na ven do akupresurne točke Tw 16 v udrtino za ušesnimi mečicami. Ker je ta točka pogosto občutljiva, pritisnete nanjo postopno. Pritisk usmerite navzgor proti lobanji. Držite še eno minuto, medtem ko globoko dihate.

Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik) Lokacija: Pod zatiljem v udrtini med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen, odvisno od velikosti glave. TW 16

Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik) Pozitivni učinki: Lajša glavobole, zastoje v glavi, artritis, bolečine v vratu in razdražljivost.

4. Korak

Držite GV 16 (Okno nebes) in B 2 (Vrtanje bambusa): Postavite levi palec v veliko udrtino pod center zadnje strani lobanje. Uporabite palec in kazalec in stisnite zgornji del očesne votline, na vsaki strani, kjer most nosu sreča greben obrvi. Stisnite palec in kazalec skupaj in pritisnite navzgor. Dihajte počasi, ko držite to točko eno minuto.

Vesterni Dvorec (GV 16 – Vodilni meridian) Lokacija: V sredini na zadnji strani glave, v veliki udrtini pod zatiljem. Vrtanje bambusa (B 2 – Mehur) Lokacija: V vdrtini očesne votline, na vsaki strani, kjer most nosu sreča greben obrvi.

GV 16 in B 2

Vaja za vrat

Prepletite prste obeh rok skupaj na zadnji strani vratu. Roki naj visita pred telesom komolca pa naj bosta blizu skupaj. Vdihnite in dvignite glavo, medtem ko komolce pripeljete ob stran; postite, da se glava rahlo nagne nazaj. Izdihnite, ko sprostite roki naprej in vrnete komolce nazaj skupaj. Ponavljajte to vajo eno do dve minuti, nato postavite roki v svoje naročje. Zaprite oči in se sproščajte še eno minuto.

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture