Depresija

Depresija je čustvena motnja, bolezen, ki jo spremlja več značilnih simptomov, ki se kažejo v razpoloženju in mišljenju. Depresijo lahko prav tako spremljajo številni telesni simptomi. Depresivni ljudje so pogosto žalostni, otožni, obupani, pasivni in čustveno vklenjeni.

Depresija-Banner

Depresija je lahko znak, da nekaj v življenju manjka ali da nekaj ni v ravnovesju. Pogosto ljudje postanejo depresivni, ko v življenju manjka smisel ali ob pomanjkanju pozitivnih medosebnih odnosov. Depresija lahko postane začaran krog vzrokov in posledic in pripelje do samouničujočega vedenja, ki še poglablja depresijo. Ko trpi naša morala in samospoštovanje, se zapremo tako telesno kot tudi fizično. Pomembno je, da ločimo med kratkotrajno (sezonsko) in kronično (akutno) depresijo. Za slednjo je nujno potrebno poiskati strokovno pomoč. Akupresurna terapija je izrazito učinkovita, kot samo-pomoč za kratkotrajno oziroma sezonsko depresijo kot tudi za kakršnokoli čustveno neravnovesje.

Depresija lahko nastopi tudi zaradi zatrtih, potlačenih čustev in energij. Antidepresivne akupunkturne točke, predstavljene v tem članku, sproščajo zaprto energijo znotraj nas. S stimulacijo teh točk bodo zaprti deli telesa in potlačena čustva lahko prišli na površje. Tako boste lahko prišli do novih spoznanj in se spopadli z vzroki svoje depresije.

Življenjski stil

Naslednji štirje koncepti pomagajo pri razvoju osebne izpolnitve, ki je izredno pomembna pri premagovanju depresije.

Imejte se radi: Odločite se, da boste ustvarili pozitivne situacije, ki bodo izpolnile vaše osebne potrebe, spodbudile osebnostno rast in izboljšale samopodobo.

Medsebojni odnosi: Obdajte se z ljudmi, ki imajo pozitivni odnos do življenja, radi sprejemajo in dajejo in izkazujejo svojo ljubezen navzven.

Smiselno delo: Poiščite delo, ki vas navdaja z občutkom smisla in misije.

Cilji in vizija prihodnosti: Vizualizirate zaželene spremene v svojem življenju in si postavite cilje za katere se je vredno truditi.

Dieta

Depresija je lahko tudi posledica hipoglikemije (nizek krvni sladkor), stanje za katerega so značilni nihanja v čustvih od ekstremnega veselja do žalosti. Hipoglikemijo lahko povzroči dieta s preveč sladkorja. Za kratek čas zaužitje sladkorja dvigne nivo sladkorja v krvi, kar da nenaden dvig energije. Da bi telo uravnovesilo visok nivo sladkorja v krvi, začne trebušna slinavka prekomerno proizvajati inzulin, kar povzroči utrujenost, depresijo in anksioznost.

Ljudje, ki trpijo za hipoglikemijo, se morajo izogibati sladkorju, alkoholu, kavi kot tudi sadju z visoko vsebnostjo sladkorja. Sveža zelenjava, polnozrnata žita, miso juha, ohrovt in morske alge odlično uravnavajo zgornje substance.

Depresija prav tako lahko nastane zaradi pomanjkanja vitamina C in E. Solata, peteršilj in kumare, prelite z limoninim sokom, so lahko bogat vir teh vitaminov.

Dihanje

Čustveno neravnovesje lahko prav tako nastane zaradi plitkega dihanja, ki povzroči nizek nivo kisika v krvi. To pomakanje lahko odpravite na dva načina: Prvi način je, da pritisnete na močno akupresurno točko, ki je opisana v nadaljevanju, da povečate pretok krvi. Drugi način je s pomočjo tehnike globokega dihanja, ki poveča dotok kisika in poveča učinke akupresure. Opazujte svoje dihanje, ko nimate energije. Ugotovili boste, da je dihanje navadno plitko in omejeno. Preprosta tehnika v borbi proti depresiji je, da povečate globino vdiha. To se morda sliši preprosto, vendar zahteva veliko koncentracije. Zaprite oči in usmerite vso svojo pozornost na globoko dihanje. To bo sprostilo vaše telo in odprlo vaš um za pozitivne misli. Če povečate globino svojega vdiha, tako da boste naredili največ štiri vdihe v eni minuti, boste v petih minutah spremili svoje počutje. Preizkusite!

Hitri nasveti za lajšanje depresije

Če boste upoštevali vsaj dva izmed naslednjih štirih nasvetov, se lahko zgodi, da bo depresija izginila.

Aerobna vadba: Samo dvajset do trideset minut kolesarjenja, plavanja, teka, hitre hoje ali plesa ima sposobnost, da odpravi vse oblike blažje depresije. Prižgite si dobro glasbo in se gibajte!

QiGong ali TaiChi: Težko bi našli vadbo, ki lahko tako učinkovito in trajno spremeni počutje, kot je to vadba QiGong-a ali TaiChi-ja. Obe obliki vadbe vnašata v življenje tudi občutek smisla.

Osvežilni tuš: Začnite se prhati s toplo vodo in nato postopno znižujte temperaturo, dokler zdržite. Hladna voda stimulira živce na površini kože, zato deluje poživljajoče. Ne poskušajte te metode, če imate kakšno resno bolezen, ste noseči ali če imate menstruacijo.

Globoko dihanje: Samo v 10 minutah lahko povečate kisik v krvi in odpravite depresijo s pomočjo globokega dihanja.

Gibanje in Meditacija: V samo 5 minutah vam bo vaja »Sprostite depresijo«, ki je predstavljena v nadaljevanju pomagala izboljšati počutje.

Sprostite depresijo:

1. Udobno se ulezite ali usedite, tako da je vaša hrbtenica ravna vaša stopala pa plosko na tleh.

2. Roki iztegnite proti nebu; naredite globok vdih. Ko zadržite dih, naredite pesti in tesno stisnite vse mišice v rokah.

3. Počasi izdihnite in pripeljite roki nazaj na prsni koš.

4. Nekajkrat ponovite 2 in 3 korak.

5. Nato prekrižajte roke pred prsnim košem, tako da se s kazalci dotikate zgornje zunanje strani prsi (akupresurno točko Lu 1); vaši roki sta prekrižani pred prsmi.

6. Spustite glavo proti prsnemu košu.

7. Naredite štiri hitre vdihe (brez izdiha) skozi nos, tako da se vaša pljuča povsem napolnijo. Zadržite dih nekaj sekund.

8. Počasi izdihnite skozi usta.

9. Ponavljajte ta del vaje dve do tri minute in se koncertirajte na ritem dihanja.

Depresija

 Li 1 b

Akupresurne točke za lajšanje depresije

Ni potrebno, da uporabljate vse te akupresurne tečke. Uporabite le eno ali dve, ko imate čas in proste roke.

Vitalna Prepona (B 43 – Mehur)Vitalna prepona (B 43 – Mehur)

Lokacija: Med lopaticami in hrbtenico v višini srca.

Pozitivni učinki: Ta pomirjevalna točka pomaga uravnotežiti čustva. Odpravlja anksioznost, žalost in druga čustvena neravnovesja.

Nebesni steber (B 10 - Mehur)Nebesni steber (B 10 – Mehur)

Lokacija: Ena polovica palca pod zatiljem, polovica palca navzven iz obeh strani hrbtenice na mišici.

Pozitivni učinki: Lajša čustvene stiske, izgorelost, izčrpanost, depresijo in težko glavo.

Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik)Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik)

Lokacija: Pod zatiljem v udrtini med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen, odvisno od velikosti glave.

Pozitivni učinki: Lajša depresijo, glavobole, vrtoglavico, trd vrat in razdražljivost.

Zadnji vrh (GV 19 - Du Mai)  Točka stoterih srečanj (GV 20 Du Mai)  Sprednji vrh (GV 21 Du Mai)Zadnji vrh (GV 19 – Du Mai)

Točka stoterih srečanj (GV 20 Du Mai)

Sprednji vrh (GV 21 Du Mai)

 

Lokacija: Začnite s točko GV 20, tako da položite prste leve roke za uho in prste desne roke za desno uho. S prsti zdrsite proti vrhu glave in poiščite udrtino (GV 20) nekoliko nazaj od vrha glave. Točka GV 19 je prav tako v rahli vdrtini približno palec širine za točko GV 20. Točka GV 21 je en prst širine pred GV 20.

Pozitivni učinki: Lajša depresijo, glavobol in vrtoglavico in izboljšuje spomin.

Elegantni dvorec (K 27 - Ledvice)Elegantni dvorec (K 27 – Ledvice)

Lokacija: V vdrtini pod ključnico poleg prsnice.

Pozitivni učinki: Odpravlja anksioznost, depresijo, zastoj v prsih, težave z dihanjem, astmo,

kašelj, bolečine v grlu in predmenstrualno napetost.

Sproščanje (Lu 1 – Pljuča)Sproščanje (Lu 1 – Pljuča)

Lokacija: Na zunanjem delu prsnega koša, tri prste širine pod ključnico.

Pozitivni učinki: Lajša depresijo, žalost, zatrta čustva, plitvo dihanje, napetost in zastoj v prsih, kašelj, astmo in bolezni kože.

Ocean vitalnosti (B 23 in B 24 - Mehur), Prednosti: Blaži akne, ekcem in modrice na telesu.Ocean vitalnosti (B 23 in B 47 – Mehur)

Pozor: Če imate šibek hrbet, je to področje lahko zelo občutljivo. Nekaj minut statičnega in blagega pritiska, namesto močnega, bo delovalo zelo zdravilno. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate kakršnokoli vprašanje ali če potrebujete zdravniški nasvet.

Lokacija: V spodnjem delu hrbta (med drugim in tretjim ledvenim vretencem), dva do štiri debeline prsta stran od hrbtenice v višini pasu.

Pozitivni učinki: Lajša depresijo, utrujenost, izčrpanost, travme in strah.

Tretje oko (GV 24,5 Nadzorujoči kanal)

Lokacija: Neposredno med vašimi obrvmi v vdolbini, kjer most nosu sreča sredino čela.

Pozitivni učinki: Lajša depresijo kot tudi hormonska in čustvena neravnovesja.

 

Točka treh milj (St 36 - Želodec)Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Krepi telo, tonus mišic, uravnoveša čustva, odpravlja utrujenost in preprečuje depresijo.

Morje spokojnosti (CV 17 - Ren Mai)Morje spokojnosti (CV 17 – Ren Mai)

 Lokacija: Na sredini prsnice, tri palce širine nad spodnjim delom kosti. 

Pozitivni učinki: Lajša živčnost, zastoj v prsih, žalost, depresijo, histerijo in druga

čustvena neravnovesja.

Akupresurna terapija za lajšanje depresije

Izvajate prve štiri korake, tako da ležite na tleh. Koncertirajte se na globoko počasno dihanje pri stimulaciji vseh akupresurnih točk. Globoko dihanje poveča cirkulacijo in pripelje kisik do vsake celice v telesu. To sprosti napetost in depresijo ven iz telesa.

1. Korak

Uporabite teniški žogici na točki B 43 (Vitalna Prepona): Postavite dve majhni gumijasti kroglici ali teniški žogici na čisto preprogo ali blazino. Lezite, tako da postavite kroglice med lopatici v višini svojega srca. Če je pritisk kroglice premočan, zavite kroglice v debelo brisačo. Zaprite oči in globoko dihajte dve minuti.

Vitalna prepona (B 343 – Mehur) Lokacija: Med lopaticami in hrbtenico v višini srca. Vitalna prepona (B 343 – Mehur) Pozitivni učinki: Ta pomirjevalna točka pomaga uravnotežiti čustva. Odpravlja anksioznost, žalost in druga čustvena neravnovesja.

 2. Korak

Trdno pritisnite B 10 (Nebesni Steber) in GB 20 (Vrata Zavesti): S konicami prstov na obeh straneh trdno pritisnite B 10 na kitasti mišici na vratu za eno minuto. Nato uporabite palce, da pretisnete na točko GB 20, ko počasi nagnete glavo nazaj za eno minuto.

Nebesni steber (B 10 - Mehur)  Lokacija: Ena polovica palca pod zatiljem, polovica palca navzven iz obeh strani hrbtenice na mišici. Nebesni steber (B 10 - Mehur)  Pozitivni učinki: Lajša čustvene stiske, izgorelost, izčrpanost, depresijo in težko glavo.
Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik) Lokacija: Pod zatiljem v udrtini med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen, odvisno od velikosti glave. Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik) Pozitivni učinki: Lajša glavobole, zastoje v glavi, artritis, bolečine v vratu in razdražljivost.

 3. Korak

Spodbujajte točke GV 19 (Zadnji vrh), GV 20 (Točka stoterih srečanj) in GV 21 (Prednji vrh): Postavite svoje roke na sredino, na vrhu glave, nato živahno masirajte s prsti in spodbujajte te antidepresivne točke eno minuto.

Lokacija: Začnite s točko GV 20, tako da položite prste leve roke za uho in prste desne roke za desno uho. S prsti zdrsite proti vrhu glave in poiščite udrtino (GV 20) nekoliko nazaj od vrha glave. Točka GV 19 je prav tako v rahli vdrtini približno palec širine za točko GV 20. Točka GV 21 je en prst širine pred GV 20. Pozitivni učinki: Lajša depresijo, glavobol in vrtoglavico in izboljšuje spomin.

 4. Korak

Trdno pritisnite K 27 in Lu 1: S konicami prstov na obeh straneh prsi, trdno pritisnite K 27 (Elegantni dvorec) in nato Lu 1 (Sproščanje) za eno minuto.

Sproščanje (Lu 1 – Pljuča)  Lokacija: Na zunanjem delu prsnega koša, tri prste širine pod ključnico. Pozitivni učinki: Lajša depresijo, žalost, zatrta čustva, plitvo dihanje, napetost in zastoj v prsih, kašelj, astmo in bolezni kože. Elegantni dvorec (K 27 - Ledvice) Lokacija: V vdrtini pod ključnico poleg prsnice. Pozitivni učinki: Odpravlja anksioznost, depresijo, zastoj v prsih, težave z dihanjem, astmo, kašelj, bolečine v grlu in predmenstrualno napetost.

 5. Korak

Masirajte akupresurne točke B 23 in B 47 (Ocean vitalnosti): Uporabite hrbtno stran rok za masažo spodnjega predela hrbta. Masirajte eno minuto, dokler ne začutite toploto na ledvenem predelu.

Ocean vitalnosti (B 23 in B 47 - Mehur) Lokacija: V spodnjem delu hrbta (med drugim in tretjim ledvenim vretencem), dva do štiri debeline prsta stran od hrbtenice v višini pasu. Ocean vitalnosti (B 23 in B 47 - Mehur) Pozitivni učinki: Lajša depresijo, utrujenost, izčrpanost, travme in strah.

 6. Korak

Stimulirajte St 36 (Točka treh milj): S prsti stimulirajte točko St 36 pod kolenom. Postavite prst eno širino prsta izven vaše golenice. Če ste na pravem mestu, se bo mišica upognila, ko premaknete nogo gor in dol. Stimulirajte to akupresurno točko eno minuto. Nato stimulirate to točko še na drugi nogi.

Točka treh milj (St 36 - Želodec)  Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec)  Pozitivni učinki: Krepi telo, tonus mišic, uravnoveša čustva, odpravlja utrujenost in preprečuje depresijo.

 7. Korak

Vizualizacija Tretje Oko: Sedite z vzravnano hrbtenico, z zaprtimi očmi, brada naj bo rahlo nagnjena navzdol. Položite dlani skupaj in se z blazinicami srednjega prsta narahlo dotaknite Tretjega očesa. Naredite nekaj globokih vdihov in izdihov, medtem ko si predstavljate, da ste na kraju, kjer se počutite umirjene, spočite in varne – to je kraj, kjer si lahko zaupate in sledite korakom, ki vas bodo pripeljali do življenjske izpolniteve.

Tretje oko (GV 24.5 - Nadzorujoči kanal) Lokacija: Neposredno med vašimi obrvmi v vdolbini, kjer most nosu sreča sredino čela. Tretje oko (GV 24,5 Nadzorujoči kanal) Lokacija: Neposredno med vašimi obrvmi v vdolbini, kjer most nosu sreča sredino čela.  Pozitivni učinki: Lajša depresijo kot tudi hormonska in čustvena neravnovesja.

 8. Kora

Pritisnite CV 17 (Morje spokojnosti): Uporabite vse prste ene roke, da nežno pritisnete v središče svoje prsnice, vzemite si nekaj več časa in globoko dihajte.

Morje spokojnosti (CV 17 - Ren Mai)  Lokacija: Na sredini prsnice, tri palce širine nad spodnjim delom kosti. Morje spokojnosti (CV 17 - Ren Mai) Pozitivni učinki: Lajša živčnost, zastoj v prsih, žalost, depresijo, histerijo in druga čustvena neravnovesja.

 Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture