Driska

Driska izhaja iz grške besede  »diarrhoia« kar pomeni »teči skozi«. Driska pomeni pogosto iztrebljanje mehkega ali tekočega blata. Iztrebljanje je navadno pogostejše, vsaj trikrat na dan. V blatu se lahko pojavljajo tudi kri, sluz ali gnoj. Drisko lahko povzročijo številne bolezni prebavil (organski vzrok), slaba hrana, virusi ali pa gre za posledico motenj črevesne peristaltike (funkcionalni vzrok).

akupresurne točke prosti driski

Akupresura

Akupresura lahko okrepi abdominalni predel in uravnava prebavni sistem, kar odpravlja drisko. Akupresurne točke na predelu želodca lahko direktno vplivajo na delovanje debelega črevesa. Pritiski prstov služijo kot črpalka, ki trenira abdominalne mišice in prebavne organe. Akupresurne točke na nogah prav tako signalizirajo prebavnemu sistemu naj ustavi drisko. Če imate hudo drisko, pokličite svojega zdravnika. Na otrocih, ki imajo driske, je treba izvajati zelo blago obliko akupresure in šele po tem, ko je otroka pregledal pediater (in se strinja s terapijo). Abdominalni točki Sp 16 in CV 6 krepita abdominalni predel; točke St 36, Sp 4 in Lv 2 na nogah povrnejo ravnovesje v prebavni trak tako, da sporočijo sistemu, da v črevesju absorbira vodo. S stimulacijo teh točk tri do štirikrat na dan, lahko uravnotežite notranje organe, da delujejo harmonično in se tako znebite driske.

Dieta

Dieta proti driski mora vsebovati veliko beljakovin in ogljikovih hidratov. Izogibajte se hladni in sladki hrani (sladoled, gazirane pijače in sladkor) in omejite vnos sadja in sokov. Enodnevni post lahko prav tako odpravi drisko, vendar redno pite zmerno količino vode ali čaj, da preprečite dehidracijo. Posvetujte se z zdravnikom, preden se postite. Poskusite zavreti žličko ingverjeve korenine (najbolje svežega ingverja) v skodelici vode. Pitje ingverjevega čaja trikrat na dan odpravlja drisko.

Tradicionalna kitajska medicina o driski (TKM):

Driska pomeni pogosto odvajanje blata z ne kompaktnim oziroma tekočim blatom. TKM verjame, da simptome največkrat sproži vdor zunanjih patogenih elementov (oblike zla), neprimerne diete, pomanjkanje Janga v vranici in Jetrih, kar spusti vodo in povzroči disfunkcijo v črevesju. TKM razdeli v šest različnih tipov:

Mraz in Vlaga: Ljudje s tem tipom driske imajo mehko oziroma tekoče blato. Blato je blede rumene barve in ima slab vonj. Ostali simptomi so topel okus v ustih, občutek polnosti v črevesju, črevesne bolečine in slab apetit. Lahko je prisotna začasna mrzlica ali vročina, glavoboli in zaprtje nosu.

Vlaga in Vročina: Posamezniki imajo po navadi najprej bolečine v črevesju, ki jim nato sledi driska. Blato nima oblike in slabega vonja in se ponavlja. Drugi simptomi vključujejo kruljenje v želodcu, nemirnost, žejo in pekoč občutek v anusu.

Zastajanje hrane: Posamezniki imajo zelo smrdeče blato s smrdečim bruhanjem, občutkom polnosti v črevesju, pogosto prihaja tudi kruljenje iz črevesja, ki se umiri po izločanju blata. Stanje lahko spremlja vročina in slab apetit.

Vranica pomanjkanje Jang: Posamezniki imajo lahko drisko ali samo mehko blato. V blatu je neprebavljena hrana. Drugi simptomi vključujejo slab apetit, povečano izločanje po zaužitju mastne hrane, topo bolečino nad popkom, bledo polt, utrujenost in splošno oslabelost.

Hiperaktivni Qi Jeter, ki napade Vranico: Posamezniki s tem tipom imajo črevesne težave, ki jim sledijo čustvene motnje. Črevesno neugodje se rahlo zmanjša po izločanju blata. Drugi simptomi vključujejo občutek polnosti v prsih, rebrih, izgubo apetita, grenek okus v ustih, riganje, bledo polt in utrujenost.

Ledvice pomanjkanje Jang: Ta tip je prisoten, ko Jang Ledvic ne more ogreti Vranice. Posamezniki imajo črevesne bolečine in mehko blato. Bolečine popustijo po izločanju blata. Prisoten je hlad v ledvenem delu in kolenih. Pogosta je tudi napihnjenost trebuha in slaba odpornost na mraz.

Akupresurne točke za odpravljene driske

Trebušna Žalost (SP 16 - Vranica)Trebušna Žalost (SP 16 – Vranica)

Lokacija: Pod robom prsnega koša, polovice palca stran od linije z bradavico.

Koristi: Razbremeni kronično drisko, bolečine v želodcu, prebavne motnje, uravnava apatit in odpravlja krče v trebuhu.

Ocean energije (CV 6 – Ren Mai)Ocean energije (CV 6 – Ren mai)

Lokacija: Dva do tri prste širine tik pod popkom.

Pozitivni učinki: Odpravlja kronično drisko, zaprtje in vetrove, krepi trebušne mišice.

Točka treh milj (St 36 - Želodec)

Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Krepi celo telo, tonus mišic, izboljšuje prebavo in lajša želodčne težave.

Dedek in vnuk (SP 4 – Vranica)Dedek in vnuk (SP 4 – Vranica)

Lokacija: Na notranji strani stopala, kjer palec sreča stopalo, dva palca širine proti peti.

Pozitivni učinki: Lajša prebavne motnje, drisko, bolečine v želodcu in slabost.

LV 2Vmesna pot (Lv 2 – Jetra)

Lokacija: Na kožici med palcem in drugim prstom na nogi.

Pozitivni učinki: Lajša drisko, bolečine v trebuhu, glavobole in slabost.

Akupresurna terapija za drisko

Ulezite se ali pa se udobno usedite.

Krči v trebuhu

1. Korak

Pritisnite točko SP 16 (Trebušna žalost): Ukrivite prste in položite blazinice prstov tik pod rebri v liniji z bradavicami. Držite točko eno minuto, da ponovno uravnotežite črevesje.

Trebušna Žalost (SP 16 - Vranica) Lokacija: Pod robom prsnega koša, polovice palca stran od linije z bradavico. Trebušna Žalost (SP 16 - Vranica) Koristi: Razbremeni kronično drisko, bolečine v želodcu, prebavne motnje, uravnava apatit in odpravlja krče v trebuhu.

2. Korak

Trdno prislinite na točko CV 6 (Ocean energije)Položite svoje prte na spodnji predel trebuha na sredino med popkom in sramno kostjo. Počasi stopnjujte globino pritiska, dokler ne pridete dva do tri palce širine globoko proti črevesju, da ga uravnotežite in okrepite. Dihajte globoko eno minuto.

Ocean energije (CV 6 – Ren Mai) Lokacija: Dva do tri prste širine tik pod popkom. Ocean energije (CV 6 – Ren mai) Pozitivni učinki: Odpravlja kronično drisko, zaprtje in vetrove, krepi trebušne mišice.

3. Korak

Masirajte St 36 (Točka treh milj): To je ena najbolj učinkovitih akupresurnih točk za boj proti bolečini in utrujenosti. To akupresurno točko boste našli štiri debeline prste pod pogačico. Položite peto desne noge nekaj palcev širin pod pogačico in en palec širine stran od golenice. Če ste na pravem mestu, se bo mišica upognila, ko premaknete nogo gor in dol. Intenzivno masirate eno minuto, nato zamenjajte nogo.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, tonus mišic, izboljšuje prebavo in lajša želodčne težave.

4. Korak

Pritisnite točko Sp 4 (Dedek Vnuk): Ukrivite desno nogo in jo položite na koleno leve. Uporabite svoj desni palec, da stimulirate Sp 4 stopalnem loku. Držite trdno eno minuto, nato zamenjajte stran.

Dedek in vnuk (SP 4 – Vranica) Lokacija: Na notranji strani stopala, kjer palec sreča stopalo, dva palca širine proti peti. Dedek in vnuk (SP 4 – Vranica) Pozitivni učinki: Lajša prebavne motnje, drisko, bolečine v želodcu in slabost.

5. Korak

Prislinite Lv 2 (Vmesna pot) na obeh straneh: Pritisnite v vdolbino kožice med palcem in drugim prstem na nogi. Usmerite pritisk proti bazi palca. Držite trdno, ko naredite tri globoke vdihe in izdihe.

Vmesna pot (Lv 2 - Jetra) Lokacija: Na kožici med palcem in drugim prstom na nogi. Vmesna pot (Lv 2 - Jetra) Pozitivni učinki: Lajša drisko, bolečine v trebuhu, glavobole in slabost.

6. Korak

Ponovno masirajte St 36 (Točka treh milj)Ponovno stimulirate točko St 36 iz tretjega koraka. Hitro masirate eno stran in nato še drugo stran, dokler ne občutite toplote.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, lajša prebavo, odpravlja težave z želodcem in trebuhom.

7. Korak

Ponovno držite SP 16 (Trebušna žalost): Uporabite blazinice prstov, da podprete bazo prsnega koša na obeh straneh. Zaprite oči in naredite nekaj globokih vdihov in izdihov v svoje črevesje. Izvajajte to dve minuti.

Trebušna Žalost (SP 16 - Vranica) Lokacija: Pod robom prsnega koša, polovice palca stran od linije z bradavico. Trebušna Žalost (SP 16 - Vranica) Koristi: Razbremeni kronično drisko, bolečine v želodcu, prebavne motnje, uravnava apatit in odpravlja krče v trebuhu.

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture