Bolečine v križu

Bolečine v križu so ena najpogostejših težav, ki tarejo sodobnega človeka. Štirje od petih ljudi bo občutilo hudo bolečino v hrbtenici vsaj enkrat v življenju. Bolečine v križu predstavljajo drug najpogostejši vzrok za izostanek od dela, takoj za prehladom in predstavlja najpogostejši vzrok, da ljudje obiščejo zdravnika. To je tudi najpogostejši vzrok zakaj ljudje poiščejo pomoč akupunkturista.

Večino težav povezanih z bolečinami v križu lahko pripišemo:

  • stresu
  • slabi drži
  • nesrečam
  • šibkim trebušnim mišicam

Nategi mišic in ligamentov so prav tako lahko vzrok za težave, zato je izredno pomembno, da ohranjate hrbtenico fleksibilno in hrbtne mišice močne. Akupresura je izredno učinkovita za sproščanje mišične napetosti, ki jo povezujemo z bolečinami v križu. Ko boli hrbet, človek zelo pogosto prestavlja obremenitev na druge dela telesa, kar s časoma lahko privede do težav tudi v drugih delih telesa. 

Učinkovitost akupresure lahko okrepite z zdravo prehrano in uporabo toplotnih obkladkov. Po tradicionalni kitajski medicini lahko pretirana uporaba soli, prekomerno pitje, konzumacija hladne hrane, pogosti prehladi, težka vadba, strah, paranoja vplivajo na bolečine v križu. Če imate bolečine v križu predlagam, da akupresurne veje v tem članku izvajate redno. Predlagam tudi redno izvajanje blagih vaj za križ. Uporaba grelne blazine, plastenke s toplo vodo ali vroče kopeli (v primeru, da ni prisotno vnetje) lahko začasno omili simptome, saj toplota sprosti in prekrvavi mišice. Vendar, ko uporabite toploto v kombinaciji z akupresuro, pozitivni učinki po navadi trajajo veliko dlje.

Opozorilo: Ne izvajajte akupresure na izbočenih diskih, zlomljeni oz. nalomljenih kosteh. V primeru hudih bolečin v križu se morate vedno posvetovati svojim zdravnikom, ortopedom, kiropraktikom ali fizioterapevtom.

Tradicionalna kitajska medicina o bolečinah v križu

Kljub velikemu številu patoloških stanj, ki lahko povzročijo bolečine v križu, je več kot 85% primerov s strani zahodnih zdravnikov diagnosticiranih kot ne-specifičnih. Ko na bolečine v križu pogledamo s strani tradicionalne kitajske medicine, se  to smatra kot motnja pretoka Qi-ja na določenem področju s specifično disharmonijo, ki se jo temu primerno zdravi. Osnova akupresure se najlepše izrazi v znanem Kitajskem pregovoru: “Bu tong ze tong, tong ze bu tong” kar pomeni »prost pretok: brez bolečin, oviran pretok: bolečina«.

Z drugimi besedami, kakršnakoli bolezen predstavlja oviro v prostem pretoku Qi-ja. Preprosto povedano akupresura premika Qi in obnavlja prost pretok.

Šibek Qi Ledvic: v kitajski medicini spodnjemu predelu hrbta pravimo tudi »stanovanje ledvic«. Večino bolečin v križu lahko pripišemo stanju povezanim s Pomanjkanjem Ledvic. Ko je v Ledvicah pomanjkanje se to kaže kot topa bolečina, ki pride in gre. Po navadi se bolečina poslabša, ko ste utrujeni in se izboljša po počitku.

Stagnacija Qi-ja in Krvi: ko je pretok Qi-ja v meridianih, ki tečejo preko ledvenega dela oviran, to imenujemo stagnacija Qi-ja in Krvi. To se kaže kot ostra zbadajoča bolečina, ki se poslabša s počitkom in izboljša z gibanjem. Področje je občutljivo na dotik, ki ga spremlja otrdelost in napetost.

Vdor Mraza in Vlage: bolečina, ki je posledica Mraza in Vlage je po navadi hujša zjutraj in ko je vreme hladno in vlažno. Ta vrsta bolečine se izboljša z gibanjem in uporabo toplih obkladkov. Otrdelost in napetost hrbtnih mišic, ki se poslabša s počitkom povezujemo z Mrazom, medtem ko otopelost in težek občutek nakazujejo na Vlago.

Učinkovite akupresurne točke za odpravo bolečin v križu

Akupresurne točke, ki so predstavljene v nadaljevanju stimulirajo predel križa, tako da ga okrepijo in zdravijo. Akupresurna točka Poveljujoče središče B 54, ki se nahaja za koleni je še posebno učinkovita za odpravljanje bolečin v križu. Točke Ocean vitalnosti  B 23 in B 47 na spodnjem predelu hrbta in Ocean Energije C 6 na spodnjem predelu trebuha, pomagajo lajšati bolečine v križu in pozitivno učinkujejo na ledvice. Maternica in Vitalnost B 48 na ritnicah, je učinkovita akupresurna točka za odpravo bolečin v križu. Katerokoli od teh akupresurnih točk lahko uporabite posebej ali kot del rutine za odpravljanje težav s križem.

Ocean vitalnosti (B 23 in B 24 - Mehur), Prednosti: Blaži akne, ekcem in modrice na telesu.Ocean vitalnosti (B 23 in B 24 – Mehur)

Pozor: Ne izvajate močne akupresure na izbočenih diskih, nalomljenih ali zlomljenih kosteh. Če imate šibek hrbet, bo nekaj minut statičnega in blagega pritiska, namesto močnega, delovalo zelo zdravilno. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate kakršnokoli vprašanje ali če potrebujete zdravniški nasvet.

Lokacija: V spodnjem delu hrbta (med drugim in tretjim ledvenim vretencem), dva do štiri debeline prsta stran od hrbtenice v višini pasu.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v križu, išias in utrujenost, ki je pogosto posledica bolečine.

Maternica in Vitalnost (B 54 – Mehur)Maternica in Vitalnost (B 54 – Mehur)

Lokacija: En do dva prsta stran od trtice, na sredini med vrhom medenice in spodnjim delom zadnjice.

Pozitivni učinki: lajša bolečine v križu, išias, napetost v medenici, napetost in bolečine v kolku.

Ocean energije ( CV 6 – Konceptualni kanal)Ocean energije (CV 6 – Ren mai)

Lokacija: Dva do tri prsta širine tik pod popkom.

Pozitivni učinki: lajša šibkost spodnjega predela hrbta, krepi šibke trebušne mišice in preprečuje številne težave s križem. 

Poveljujoče središče (B 40 – Mehur)Poveljujoče središče (B 40 – Mehur)

Lokacija: v centru na zadnji strani gube kolena.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v križu, išias, bolečine v kolenu, togost hrbta in artritis v hrbtu, kolenu in kolkih.

Akupresurna terapija:

Začnite terapijo sede in se nato ulezite, kot je to predstavljeno v nadaljevanju.

1. Korak

Masirajte in držite B 23 in B 47 (Ocean vitalnosti): Najprej položite členke obeh rok na spodnji predel hrbta, tako da dlani gledajo na ven. Masirajte spodnji predel hrbta s svojimi členki, dokler ne občutite toplote. Masirajte in ob enem globoko dihajte. Nato položite svoje roke na pas, tako da palci počivajo na špagi podobni mišici blizu hrbtenice. S svojimi palci izvajajte enakomeren pretisk proti hrbtenici na zunanjem delu teh mišic, tako da sta palca približno štiri palce širine narazen. Ta pritisk prti hrbtenici stimulira akupresurni točki B 47. Stimulirate lahko tudi notranji točki B 23, tako da pritisnete na vrhu velike vertikalne mišice, približno dva palca širine stran od hrbtenice. Uporabite svoje prste ali palce, da stimulirate eno stran ali obe strani hkrati. Stimulirajte vsaj eno minuto. Uporabite toliko pritiska, da ne občutite nelagodja.

B 23 in B 47 Hrbet bolećine v krizu

 2. Korak

Kolena proti prsnemu košu: Ulezite se na hrbet in vdihnite. Z rokami potegnite kolena ob prsni koš in jih držite, medtem ko izdihnete. Ato vdihnite in pustite, da se kolena odmaknejo od prsnega koša. Ponavljate ta gib 2 minuti. Ko uporabite mišice rok, da potegnete kolena k prsnemu košu, izdihnite in občutite, kako se vaš spodnji predel hrbta poravna s tlemi. Po tej vaji se sprostite, tako da stolpa počivata plosko na tleh. Izvajajte to vajo dvakrat na dan.

akupresura za bolečine v križu

 3. Korak

Trdno prislinite na točko CV 6 (Ocean energije): Položite svoje prte na spodnji predel trebuha na sredino med popkom in sramno kostjo. Počasi pritisnite dva do tri palce širine globoko proti črevesju in globoko trebušno dihajte eno minut.

akupresurna točka za bolećine v križu cv 6 bolećine v križu

 4. Korak

Valjajte se preko območja B 54 (Maternica in Vitalnost): Položite roke pod svojo zadnjico (dlani navzdol) ob vznožje hrbtenice. Zaprite oči in naredite nekaj globokih vdihov in izdihov, medtem ko zibate kolena levo in desno dve minuti. Prestavljajte roke zaradi udobja in zato da omogočite stimulacijo različnih delov zadnjice. Poskušajte tudi zibati noge, tako da so kolena potisnjena proti trebuhu in stopala dvignjena od tal.

B 54 (Maternica in Vitalnost) B 54 (Maternica in Vitalnost)

 5. Korak

Pritisnite B 40 (Poveljujoče središče): Položite blazinice prstov na zadnjo stran kolen. Ukrivite prste in uporabite mišice rok, da zibate noge naprej in nazaj eno minut, medtem ko globoko dihate. Nato pustite, da stopala počivate plosko na tleh in se sprostite.

B 40 (Poveljujoče središče) B 40 (Poveljujoče središče)

 6. Korak

Znova pritisnete na B 23 in B 47 (Ocean vitalnosti): Naredite pesti in jih pazljivo položite pod spodnji predel hrbta. Položite pesti, tako da dlani gledajo navzdol, tako da členki počivajo med hrbtenico in spodnjimi hrbtnimi mišicami. Zaprite oči in globoko dihajte eno minuto. Nato se pazljivo prekucnite na stran v fetus položaj z rokama pod vašo glavo. Zaprite oči in se sprostite za vsaj pet minut.

B 23 in B 47 Hrbet akupresura b 23 in B 47 a

Masaža s teniškimi žogami

Teniške žogice so lahko odličen pripomoček za apliciranje akupresure na spodnji predel hrbta. Zvite dve teniški žogici tesno skupaj v debelo brisačo ali štumf in jih položite na tapecirana tla (ali blazino). Usedite se na tla s  teinskimi žogicami za vami, pokrčenimi koleni in stopali plosko na tleh. Nagnite se nazaj na komolce in se počasi spustite na teniški žogici. Naredite nekaj globokih vdihov in izdihov. Po nekaj minutah premaknite teniški žogici na drugo napeto mesto. Pustite jih na tem mestu še eno minut, medtem ko globoko dihate z zaprtimi očmi. Nato jih premaknite na novo napeto mesto. Ko ste sprostili večino napetosti iz hrbta, dajte teniški žogici ob stran in se plosko uležite na hrbet. Z zaprtimi očmi ponovite vajo iz 2. koraka za eno minuto. Nato se poponoma sprostite za pet minut in še naprej globoko dihajte.

b 23 in B 47 b masaža

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture