Bolečine v rami – napetost v rami

Bolečina ali napetost v predelu ramen pogosto odraža splošno emocionalno in fizično stanje osebe. Stresno življenje, emocionalni napori, fizične poškodbe in utrujenost lahko prispevajo k nastanku bolečin in napetosti v ramenih. Veliko poklicev zaradi prisiljene drže lahko poslabša napetost v ramenih. Pisanje za mizo, delo za strojem ali računalnikom lahko ustvarja kronično napetost. Ko je vaše telo posedeno, je dihanje plitko in napetost se počasi začne nalagati v telesu.

Bolečine in napetost v ramenih lahko prizadenejo skoraj kogarkoli. Ramena so skladišče napetosti in stresa. Ko se stres v telesu nabira dovolj dolgo, postane stanje kronično – otrdela ramena. Kronična napetost lahko vodi do kronične utrujenosti in težav z drugimi predeli telesa, npr. slaba prekrvavitev okončin, kar povzroča mrzle noge in roke. S sprostitvijo napetosti v ramenih lahko pošljete topel val v roke; nekateri ljudje poročajo tudi o večji cirkulaciji krvi v nogah. 

Pri pojavu bolečine in napetosti v rami igrajo zelo pomembno vlogo mišice, ovojnice in kite, ki skrbijo za normalno delovanje ramenskega sklepa. Na gibanje v ramenskem sklepu vpliva več kot dvajset mišic, ki se preko kit pripenjajo na različne dele skeleta. Le usklajeno delovanje vseh teh mišic omogoča dobro lego in delovanje sklepa. Kronična napetost mišic ter preobremenitev vedno enih in istih mišic (repetitivni gibi) povzroči spremembe v položaju ramenskega sklepa, zaradi česar pride do decentralizacije sklepa. Simptomi se po določenem času pokažejo v obliki utesnitve, poškodbe kit, kalcinacij in drugih degenerativnih spremembah.

Bolečine v rami lahko nastajajo in se stopnjujejo tudi skozi daljše obdobje. Večkrat ljudje čutijo, da so boleči nekateri gibi v končnem ali srednjem položaju giba. Tovrstne težave lahko trajajo več let, po navadi se stanje poslabšuje. Največkrat so za tovrstne bolečine odgovorne degenerativne spremembe. Ljudje v tej fazi dobijo različne diagnoze, kot so kalcinacije, tendinitis, delne natrganine kit, utesnitveni sindrom in podobno. Akupresura lahko lajša vse te simptome, kot tudi preprečuje njihov nastanek.

Tradicionalna kitajska medicina o bolečini in napetosti v ramenih

Kitajska medicina obravnava tri glavne vzroke za bolečine in napetost v ramenih (zatrdela rama)

– Napad zunanjih patogenih elementov (Veter in Mraz)

V tem primeru na ramena vplivata mraz in veter. Klimatske naprave, ventilator, prepih, odkrita ramena med spanjem lahko pripeljejo do tega, da v telo udre Veter, ki povzroči stagnacijo energetskih kanalov okoli ramen, kar povzroči bolečine. Po navadi ta bolečina pride in gre odvisno od zunanjih razmer. Po navadi se stanje poslabša v mrzlem in vetrovnem vremenu.

– Stagnacija Krvi zaradi poškodbe

Ta tip napetosti oz. bolečin lahko povzroči zmanjšana cirkulacija na področju ramen, kar pripelje do stagnacije Krvi. To je lahko posledica športne poškodbe, pritirane uporabe oz. splošne poškodbe ramen. Bolečina je navadno ostra, statična in prihaja globoko iz rame. Bolečina se lahko pojavi tudi med spanjem.

Pomanjkanje cirkulacije v vratu

Vrat, ramena in roke imajo nekaj skupnih kanalov, zato pomakanje cirkulacije krvi v vratu povzroča bolečine v rami in napetost. Ta tip težave pogosto spremljajo mravljinci in odrevenelost v prstih.

Nepravilno delovanje notranjih organov

Kitajska medicina meni, da so energetski kanali in notranji organi tesno povezani. Ko interni organi ošibijo ali nepravilno delujejo, to lahko vpliva na ramena. Ti organi so lahko Jetra, Žolčnik, Pljuča in Tanko črevo. 

Akupresura

Akupresura uspešno lajša bolečine in napetost v ramenih. Pogostokrat boste po akupresurni terapiji občutili precejšnje olajšanje. Vendar, ker so problemi z rameni po navadi akumulacija večmesečne napetosti, stresa in poškodb (včasih celo več letne), je normalno, da boste olajšanje občutili šele po nekaj terapijah. V tem članku so opisane lokalne akupresurne točke, kot tudi splošne. Nekaj minutna akupresurna stimulacija točke TW 15 – Nebesno pomlajevanje, bo olajšala napetost v ramenih in vratu. GB 21 – Ramenski vodnjak je še ena pomembna točka, kjer se nabira napetost. Nahaja se na vrhu mišice ramen. LI 14 – Kost zunanje roke (na zgornjem delu roke) in GB 20 – Vrata zavesti (na spodnjem delu lobanje) so odlične sprostilne točke, za odstranjevanje bolečine in kronične napetosti.  Vse te akupresurne točke lahko pokažete tudi otroku.

Akupresurne točke za preprečevanje bolečin v ramenih in napetost ramen

Ni potrebno, da uporabljate vse te akupresurne tečke. Uporabite le eno ali dve, ko imate čas in proste roke.

Tw 15Nebesno pomlajevanje (TW 15 – Trojni grelec)

Lokacija: Na ramenih, točno na sredini med spodnjim delom vratu in zunanjim delom ramena, polovico palca pod vrhom ramena.

Pozitivni učinki: Lajša mišično napetost, trd vrat in bolečine v ramenih.

Ramenski vodnjak (GB 21 – Žolčnik)Ramenski vodnjak (GB 21 – Žolčnik)

Pozor: Nosečnice smejo pritiskajo na to točko le zelo nežno.

Lokacija: Na najvišji točki ramenske mišice na sredini med zunanjo konico

ramena in hrbtenice.

Pozitivni učinki: Lajša napetost v rami, živčnost, razdražljivost in utrujenost.

Li 14Zunanja kost roke (LI 14)

Lokacija: Na nadlaktnici, eno tretjino poti navzdol med ramenom in komolcem. Na kitasti mišici.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v roki, napetost v rami in otrdel vrat.

Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik)Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik)

Lokacija: Pod zatiljem v udrtini med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen, odvisno od velikosti glave.

Pozitivni učinki: Lajša artritis v ramenih in vratu, glavobole in trd vrat.

Akupresurna terapija za bolečine in napetost v ramenih

1. Korak

Nežno tapkajte po ramenih: Naredite mehke pest z desno roko. S pestjo rahlo tapkajte levo ramo, ob strani vratu, preko prsi in hrbtno stran ramen. Nato zamenjajte roki in obdelajte še drugo ramo. Vzemite si več časa za ramo, ki vam povzroča največ težav.

2. Korak

Pritisnite na obe akupresurni točki TW 15 (Nebesno pomlajevanje): Ukrivite prste in s sredincem, kazalcem in prstancem pritisnite na akupresurni točki TW 15. Poiščite vozel napetosti (pritisnite na najbolj napet del na svojih ramenih). Pustite, da teža rok sprosti roki pred telo, medtem ko prsti ostanejo zataknjeni za rameni. Globoko dihajte in držite eno minuto.

Tw 15 Aksioznost Tw 15 Aksioznost 2

3. Korak

Držite GB 21 (Ramenski vodnjak) in LI 14 (Zunanja kost roke): Postavite desni kazalec, sredinec in prstanec na levo ramo (GB 21) in leve blazinice prstov na zunanjo stran nadlakta (LI 14) in pritisnite obe točki hkrati.  To je močna kombinacija za odpravo kronične napetosti. Počasi pritiskajte golobje v ramensko mišico, medtem ko se počasi zmehča in sprosti. Nato zamenjajte strani, še eno minuto globoko dihajte.

Ramenski vodnjak (GB 21 – Žolčnik) Lokacija: Na najvišji točki ramenske mišice na sredini med zunanjo konico ramena in hrbtenice. Li14

4. Korak

Trdno pritisnite GB 20 (Vrata zavesti): Pritisnite palca pod zatilje v udrtino med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen. Pritisk postopno povečajte medtem, ko glavo rahlo nagnete nazaj. Imejte zaprte oči in globoko dihajte. Držite te točki eno minuto.

Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik) Lokacija: Pod zatiljem v udrtini med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen, odvisno od velikosti glave. Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik) Pozitivni učinki: Lajša glavobole, zastoje v glavi, artritis, bolečine v vratu in razdražljivost.

Ramo primite in potegnite

Ukrivite prste desne roke preko leve rame tako, da jih zataknete za (trapezne) mišice. Vdihnite, medtem ko povečujete pritisk s prsti; držite nekaj sekund in vdihnite, počasi stisnite prste navzgor, tako, da dodobra raztegnete mišico. Nato pustite, da desna roka zdrsi nazaj v naročje. Naredite enako še na desni roki. Globoko dihajte.Masaža rame

 

Aku-Joga vaja za sproščanje ramen

V naslednji vaji je vaše telo postavljeno tako, da vaša teža pritisne na mišice in akupresurne točke na rami, kar sprosti napetost. Ta pozicija je najbolj učinkovita, če globoko dihate. Zelo dobra je za lajšanje frustracije in razdražljivosti.

1. Lezite na hrbet

2. Pokrčite kolena tako, da podplati počivajo na tleh.

3. Postavite roki nad glavo, na tla in jih sprostite.

4. Vdihnite, in potisnite medenico navzgor; držite nekaj sekund.

5. Izdihnite, ko počasi spustite medenico na tla; ko vdihujete, dvigujte medenico, ko izdihujete jo spuščajte. Izvajajte to vajo eno minuto.

6. Sprostite hrbet, roki pa naj počivata ob telesu, oči imejte zaprte, globoko dihajte še eno minuto.

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture