Bolečine v nogah

Boleče noge niso problem, ki muči le starejšo populacijo, temveč se težave pogosto pojavljajo tudi pri mlajših ljudeh. Ženske imajo velikokrat težavo z bolečinami v nogah v času nosečnosti oz. zaradi nošenja neprimerne obutve (visoke pete) in premalo gibanja. Včasih so bolečine tudi posledica nepravilnega delovanja ven, kar naj bi pestilo vsako drugo žensko in vsakega četrtega moškega.

Pri starejših najpogosteje pride težav s stopali zaradi večurnega stanja na nogah v neprimerni obutvi. K bolečinam pa izdatno pripomore tudi povišan holesterol. Čeprav, ko govorimo o holesterolu najprej pomislimo na težave s srcem, so v tem primeru največji problem težave z ožiljem. Slaba prekrvavitev v spodnjem delu okončin, je vzrok bolečin in pekoč občutek. Zato je izredno pomembno, da skrbite za dobro prekrvavitev nog. Za sprostitev napetosti v nogah in izboljšanje prekrvavitve se priporoča akupresurna terapija, ki jo lahko izvajate sami.

Tradicionalna kitajska medicina o bolečinah v nogah

Skozi noge tečejo trije Jang in trije Jin energetski kanali. Kakršnakoli blokada v teh kanalih, bodisi zaradi zunanjih dejavnikov ali notranjega neravnovesja, lahko povzroči bolečine v nogah. Po kitajski medicini lahko bolečine v nogah povzroči vdor Vetra-Mraza ali Vlage v energetske kanale (meridiane), stagnacija Qi-ja ali Krvi in spodnji tok Vlage-Vročine, nabiranje Sluzi-Vlage in pomanjkanje esence v Ledvicah.

Vzroki za bolečine v nogah:

▪ Trening, poškodba in pretreniranost mišic

▪ Izpostavljenost hladnim temperaturam, še posebno hladnemu vremenu

▪ Nepravilna drža telesa, stanje na nogah ali dolgo sedenje, postavitev nog v nerodni položaj

▪ Slaba cirkulacija krvi, zožitev žil

▪ Neravnovesje elektrolitov ali pomanjkanje mineralov, npr. kalcija in magnezija

 Zdravila, kot so diuretiki

▪ Zdravstvene težave kot dializa, ciroza jeter, alkoholizem in hipotiroidizem

Akupresura

Akupresura izredno blagodejno vpliva na bolečine v nogah. Z redno akupresurno terapijo lahko preprečite bolečine v nogah in pospešite okrevanje. Akupresura ne deluje le preventivno ampak tudi zdravilno, saj pospeši pretok Qi-ja in Krvi skozi noge. Stagnacija (blokada) Qi-ja in Krvi, je največkrat vzrok za nastanek bolečin.

Akupresurne točke, ki odpravljajo bolečine v nogah

Sončna stran gore (GB 34 - Žolčnik)Sončna stran gore (GB 34 – Žolčnik)

Lokacija: Na zunanji strani golen, pod in pred glavo golenice.

Pozitivni učinki: Odpravlja bolečine v nogah in kolenih, mišično napetost in nategnjene mišice.

Podpirajoča Gora (B 57 – Mehur)Podpirajoča Gora (B 57 – Mehur)

Lokacija: V centru mečne mišice, na sredini med zadnjo stranjo kolena in peto. Na spodnji strani izbokline meč.

Pozitivni učinki: Lajša krče (zlasti v mečih), bolečine v kolenu, lumbago, in odpravlja zatekanje nog.

Vzlet (B 58 – Mehur)Vzlet (B 58 – Mehur)

Lokacija: Ta akupresurna točka je približno palec širine navzdol in vstran od točke B 57.

Pozitivni učinki: Odpravlja glavobol, omotico, bolečine in šibkost v ledvenem delu in nogah, išias in hemoroide.

Akupresurna terapija za bolečine v nogah
 1. Korak

Pritisnite na GB 34 (Sončna stran gore): Ta točka je pod kolenom, kjer se golenica in mečnica srečata. Pritisnite na področje mehkih tkiv, med kostmi s kazalcem ali s členkom kazalca. To je glavna akupresurna toča, ki neguje in hrani kite in sklepe. Prav tako spodbuja pretok Qi-ja in Krvi v nogah.

Gb 34 Gb 34 a

2. Korak

Izvajajte pritisk na B 57 (Podpirajoča Gora). Uporabite palca, da pritisnete v center meč. Ta točka je po navadi zelo občutljiva, zato povečujte pritisk postopno. Držite to akupresurno točko za sproščanje mišic eno minuto.  Ta akupresurna točka lajša bolečine v nogah in tudi odpravlja hemoroide.

Podpirajoča Gora (B 57 – Mehur) Lokacija: V centru mečne mišice, na sredini med zadnjo stranjo kolena in peto. Na spodnji strani izbokline meč. Podpirajoča Gora (B 57 – Mehur) Pozitivni učinki: Lajša krče (zlasti v mečih), bolečine v kolenu, lumbago, in odpravlja zatekanje nog.

3. Korak

Izvajate pritisk na B 58 (Vzlet): Prestavite palca za palec širine navzdol in v stran. Stimulirate na enak način kot točko B 57.

B 58 Podpirajoča Gora (B 57 – Mehur) Pozitivni učinki: Lajša krče (zlasti v mečih), bolečine v kolenu, lumbago, in odpravlja zatekanje nog.

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture