Astma in težave z dihanjem

Težave z dihanjem lahko povzročijo, da telo postane toksično, počasno in onemogoča zdravljenje. Vse celice, organi in sistemi v telesu potrebujejo kisik, da opravljajo svoje funkcije.

astma

Akupresurna točka na zgornjem delu vašega prsnega koša neposredno pod izboklino vaše ključnice, je še posebej učinkovita pri obnavljanju normalnega dihanja, če jo stimulirate le nekaj minut na dan. Za druge akupresurne točke predstavljene v tem članku, je bilo ugotovljeno, da povečajo kapaciteto pljuč, sproščajo velike mišice, ki so povezane z dihalnim sistemom in pomlajujejo pljuča.

Astma

Oseba z astmo pogosto občutijo; težko dihanje, kašelj, tiščanje v prsih, piskajoče dihanje itd. Napad astme se zgodi, ko stene bronhialne cevi zagrabi krč in se dihalne poti zožijo. Oseba lahko postane bolj dovzetna za astmo zaradi emocionalnega stresa, hormonskega neravnovesja, manjših okužb in alergijskih reakcij.

Vendar pogosto lahko odprete dihalne kanale, tako da sprostite bronhialne mišice s pomočjo akupresurnih točk. Raziskave, ki jih je izvedel inštitut za Akupresuro v Berkeleyju, Kalifornija, so pokazale, da so štirje izmed petih astmatičnih bolnikov povečali kapaciteto svojih pljuč za 20 odstotkov nemudoma po 20 minutni akupresurni terapiji. Akupresurne točke, ki so predstavljene v tem članku, so glavne točke, ki so bile tudi uporabljene v zgoraj omenjeni raziskavi.

Tradicionalna kitajska medicina o Astmi

TMC pravi, da obstaja veliko dejavnikov, ki lahko sprožijo napad astme. Te primeri vključujejo vdor zunanjih patogenih elementov, prehrano, emocionalne motnje, prirojene slabosti in kronične bolezni.

Zunanji patogeni dejavniki, kot so Mraz ali Vročina pogosto povzročijo napade astme. Pljuča nadzorujejo Qi, kar se kaže na koži. Ko okolje vpliva na kožo, se to odraža na Pljučih. Ko so Pljuča napadena s strani zunanjih dejavnikov, se njihova sposobnost, da regulirajo vodne kanale, zmanjša, zato voda začne stagnirati in nastajati začne sluz. Astmatični napadi zaradi vdora zunanjih patogenih dejavnikov so najpogostejši, ko je vreme hladno ali ob hitri spremembi vremena. Zunanji patogeni dejavniki so lahko tudi cvetni prah, cigaretni dim in drugi alergeni.

Slaba oz. napačna prehrana lahko prav tako sproži astmatični napad. Surova in hladna hrana lahko poškoduje Vranico, kar posledično prispeva k stagnaciji cirkulacije tekočin, kar privede do nastanka sluzi. Težka, sladka in mastna hrana po navadi tvori sluz in vročino v telesu. Opaženo je bilo, da ribe, raki, školjke in drugi morski sadeži lahko prav tako pripomorejo k napadu astme.

Prirojene slabosti in kronične bolezni so prav tako pogosti vzroki za astmo. Otroci z astmo imajo na splošno prirojeno pomanjkanje Qi-ja Ledvic. Nasprotno imajo bolniki s kroničnimi boleznimi, kot so kronični kašelj  ali kronični prehladi in gripe pogosto pomanjkanje Qi-ja Pljuč.

Akupresurne točke za lajšanje astme in težav z dihanjem

Ni potrebno, da uporabljate vse te akupresurne tečke. Uporabite le eno ali dve, ko imate čas in proste roke.

S pljuči povezana točka (B 13 – Mehur)S pljuči povezana točka (B 13 – Mehur)

Lokacija: En prst širina pod zgornjo konico lopatice, med hrbtenico in lopatico.

Pozitivni učinki: Lajša astmo, kašljanje, kihanje in hude mišične krče v ramenih in vratu.

Elegantni dvorec (K 27 - Ledvice)Elegantni dvorec (K 27 – Ledvice)

Lokacija: v vdrtini pod ključnico poleg prsnice.

Pozitivni učinki: Lajša zastoje v prsih, težave z dihanjem, astmo, kašelj, in anksioznost.

Sproščanje (Lu 1 – Pljuča)Sproščanje (Lu 1 – Pljuča)

Lokacija: Na zunanjem delu prsnega koša, tri prste širine pod ključnico.

Pozitivni učinki: Lajša astmo, težave z dihanjem, napetost v prsih in pljučni zastoj.

Veliko brezno (Lu 9 – Pljuča)Veliko brezno (Lu 9 – Pljuča)

Lokacija: v utoru na zapestju pod vznožjem palca.

Pozitivni učinki: Lajša težave pljuč, kašelj in astmo.

 

Lu 10Ribja meja (Lu 10 – Pljuča)

Lokacija: Na spodnji strani dlani, na sredni spodnje kosti palca.

Pozitivni učinki: Lajša plitko dihanje, kašelj in zatečeno grlo.

 

Akupresurna terapija proti astmi:

Lezite ali pa se udobno usedite.

1. Korak

Trdno pritisnite B 13 (S pljuči povezana točka): položite svojo desno roko, preko levega ramena in  poiščete točko B 13. Ukrivite svoje prste in z blazinicami pritisnite v napetost na tem področju. Naredite pet globokih vdihov in izdihom, medtem ko držite to akupresurno točko. Nato zamenjate roki in pritisnite še na  akupresurno točko B 13 na drugi strani in naredite pet globokih vdihov in izdihov.

B 13 Astma B 13 Astma 2

 2. Korak

Pritisnite obe K 27 (Elegantni dvorec) točki: uporabite svoje palce, neposredno pod ključnico.

Aplicirajte postopni pritisk na obe akupresurni točki, medtem ko naredite pet globokih vdihov in izdihov.

K 27 Alergije K 27 Astma 2

 3. Korak

Trdno pritisnite na točko Lu 1 (Sproščanje): Naredite pesti pred svojim prsnim košem, tako da palca gledata navzgor. Položite palca na zunanjo stran prsi in pritisnite na mišici, ki tečeta horizontalno pod ključnico. Poiščite vozel ali poiščite občutljivo mesto na prsnih mišicah. Pod tem vozlom se nahaja akupresurna točka Lu 1, ki učinkovito odpravljanja težav z dihanjem. Pustite, da vaša glava visi poti vašemu prsnemu košu. Sprostite svoj vrat, medtem ko izvajate pritisk na LU 1 na vsaki strani. Ohranjajte pritisk, medtem ko globoko dihate dve minuti. 

Lu 1 Astma Lu 1 Astma 2

 4. Korak

Držite točki Lu 9 (Veliko brezno) in Lu 10 (Ribja meja): Najprej poiščite akupresurno točko Lu 9 v utoru na zapestju pod vznožjem palca. Po nekaj globokih vdihih in izdihih, se premaknite na akupresurno točko Lu 10 na spodnji strani dlani, na sredini spodnje kosti palca. Držite to točko nekaj globokih vdihov in izdihov. Potem pa naredite pest s svojo drugo roko in obe akupresurni točki temeljito zmasirajte s pestjo. Po kakšni minuti, ponovite vajo še na drugi roki.

Lu 9 in Lu 10 Astma Lu 9 in Lu 10 Astma 2

 5. Korak

Vaja globokega dihanja

1. Lezite na tleh plosko na hrbtu in z obema rokama sezite proti nebu. Naredite globok vdih in med tem, ko držite vdih, naredite tesne pesti in stisnite vse mišice v rokah.

2. Počasi izdihnite in še naprej stiskajte pesti, ko jih pripeljete nazaj proti prsnemu košu s komolcema ob straneh.

3. Sprostite pesti in še enkrat vdihnite medtem, ko z obema rokama sežete proti nebu. Naredite tesne pesti in še enkrat stisnite vse mišice v rokah. Izdihnite in pripeljite pesti nazaj proti prsnemu košu, kot bi vase vlekli zdravilno energijo iz neba v pljuča.

Astma

 Ko to vajo večkrat ponovite, zaprite oči in pustite, da vaše roke počivajo ob telesu, tako da dlani gledajo proti nebu. Ko globoko dihate, si predstavljajte, kako zdravilna energija kroži po vašem telesu.

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture