Boleče menstruacije – Dismenoreja

Skoraj vse ženske občutijo nenavadne ali neobičajne menstruacije v različnih obdobjih življenja: neredne, kratke, nenavadno močne ali šibke, krvavitve med cikli in celo izostanek menstruacije. Vse to je običajno. Če pa se katerikoli od teh znakov ponavlja več kot tri mesece zapored, morate nujno obiskati ginekologa.

Menstruacija

Menstruacija je mesečna krvavitev približno vsake štiri tedne, s katero živijo ženske skozi plodno obdobje življenja, od prve menstruacije (menarhe) pa vse do menopavze. Da se za oplojeno jajčece ustvari primerno okolje za razvoj in rast, ženski spolni hormon estrogen povzroči, da se sluznica maternice (endometrij) vsak mesec zadebeli. Če jačeče ni oplojeno, se ta odebeljena sluznica odlušči in prične se menstrualna krvavitev.

Dismenoreja

Medicinsko bolečim menstruacijam rečemo dismenoreja. Bolečine se pojavijo v spodnjem delu trebuha, njihov  vzrok pa so krči maternice v času menstruacije. Pri primarni dismenoreji se bolečina navadno pojavi tik pred začetkom menstruacije in traja običajno prva dva dni menstruacije. Za nekatere ženske je to le rahlo neugodje, za druge pa je to lahko zelo huda bolečina, ki nekaj dni v mesecu ženski pokvari dan.

Dismenorejo delimo na primarno in sekundarno. Primarna dismenoreja je tista, pri kateri ni mogoče najti vzroka zanjo in sekundarna dismenoreja tista, katere vzrok je ena od ginekoloških bolezni. Primarno dismenorejo ima 50-90 % menstruirajočih žensk predvsem v pozni adolescenci in v zgodnjih dvajsetih letih. Navadno se pojavi dve do tri leta po prvi menstruaciji. Bolj resna oblika prizadene 5-15 % žensk. Primarna dismenoreja se pojavlja le v menstruacijskih ciklusih, v katerih se sprosti jajčece.

Pri sekundarni dismenoreji je vedno treba pozdraviti primarni vzrok, ki jo povzroča. Vzroki pa so lahko različni: maternični polipi, endometrioza, ciste na jajčnikih ali tumorji, vnetje organov v mali medenici, uporaba materničnih vložkov, zapora ali zožitev v materničnem vratu.

Simptomi primarne dismenoreje so: topa in konstantna ali utripajoča bolečina v obliki krčev v spodnjem delu trebuha, bolečina seva v spodnji del hrbta ali v noge. Manj pogosti simptomi so lahko še: slabost, bruhanje, driska, znojenje, omotica, glavobol, migrena, bolečine v križu, nervoza, pogosto siljenje na vodo in celo omedlevica. Simptomi predmenstrualnega sindroma (PMS) kot so živčnost, razdražljivost, depresija in napihnjenost trebuha lahko trajajo tudi celotni čas menstruacije.

Kitajska medicina o bolečih menstruacijah

Menstrualni cikel je dober pokazatelj splošnega zdravja. Ko je menstruacija normalna, redna in poteka brez nelagodja, je proizvodnja krvi in cirkulacija v telesu dobra. Stresno življenje, slabe prehranske navade in čustvena neravnovesja povzročajo pomanjkanje Krvi in stagnacijo Qi-ja, kar privede do težav med menstruacijo.

Po kitajski medicini je glavni vzrok za menstrualne bolečine stagnacija Krvi s stagnacijo Qi-ja kot sekundarnim faktorjem. Akupresurne točke predstavljene v tem članku odpirajo blokade in odpravljajo stagnacijo. Učinkujejo ne glede na to, kaj je vzrok bolečine. Te akupresurne točke so lahko med menstruacijo bolj občutljive, tako da bodite pripravljene, da regulirate pritisk, ki ga uporabljate za stimulacijo.

Akupresurne točke za boleče menstruacije

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)

Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

Pozitivni učinki: Odpravlja slabost, menstrualne krče in bolečine, glavobol, utrujenost in slabo koncentracijo.

Dedek in vnuk (SP 4 – Vranica)Dedek in vnuk (Sp 4 – Vranica)

Lokacija: Na notranji strani stopala, kjer palec sreča stopalo, dva palca širine proti peti.

Pozitivni učinki: Lajša menstrualne krče in menstrualne bolečine, želodčne bolečine, zaprtje, grižo, bruhanje in drisko.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)

Lokacija: Štiri prste širine nad notranjo stranjo kosti gležnja, blizu zadnje strani golenice.

Pozitivni učinki: Hrani Jin energijo v celem telesu. Je izredno pomembna točka za kakršenkoli ginekološke težave. Ustavi bolečino in pospeši pretok krvi v maternici.

Vrtenje Zemlje (Sp 8 – Vranica)Vrtenje Zemlje (Sp 8 – Vranica)

Lokacija: Najprej poiščite točko Sp 9, ki se nahaja na notranji strani noge tik pod izboklino, ki je navzdol iz notranjosti kolena in pod glavo golenice. Sp 8 točka se nahaja štiri prste širine pod točko Sp 9, na notranji strani tik za golenico.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v trebuhu, drisko, edem in odpravlja neredne menstruacije, dismenorejo, impotenco in ledvene bolečine.

Vračanja (St 29 – Želodec)Vračanja (St 29 – Želodec)

Ta točka je dobila ime zaradi svoje sposobnosti, da vrača menstrualni cikel v normalno stanje.

Lokacija: Poležite prste na vrh sramne kosti. St 29 se nahaja en palec širine nad sramno kostjo in dva palca širine navzven iz centra trebuha.

Pozitivni učinki: Odpravlja težave, kot so: zdrs maternice, neredne menstruacije, amenorejo, kilo in bolečine v trebuhu.

Ocean Krvi ( Sp 10 –Vranica)Ocean Krvi ( Sp 10 –Vranica)

Lokacija: Dva palca širine nad vašim kolenom, na izboklini mišice.

Pozitivni učinki: Odpravlja stagnacijo krvi, neredne menstruacije in metroragijo (Neredna krvavitev iz maternice).

Akupresurna terapija za Boleče menstruacije – Dismenoreja

V primeru, da vas dajejo poleg menstrualnih bolečin tudi menstrualni krči, si preberite članek Krči.

Izvajate prve tri korake vsak dan teden dni pred začetkom menstruacije. Ob menstruaciji izvajate vsak dan vseh šest korakov, dokler menstruacija ne preneha. Pričakujte izredno dobre rezultate po 3 do 4 ciklih menstruacije.

1. Korak

Stimulirate Lv 3 (Večje hitenje): S palcema pritisnite na akupresurno točko Lv 3 in masirajte med kostmi eno minuto. 

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom. Lv 3

2. Korak

Pritisnite točko Sp 4 (Dedek Vnuk): Dedek Vnuk točka je ena od najbolj pomembnih točk za lajšanje kakršnihkoli menstrualnih bolečin. Poiščite sklep, kjer palec sreča stopalo. Od sklepa premaknite prste za dva palca širine proti peti. Z zmernim pritiskom potisnite svoj prst tik pod kost. Držite eno minuto in globoko dihajte.

menstrualni krči menstrualni kči akupresura

3. Korak

Nežno pritisnite Sp 6 (Prehod treh Jinov): Postavite oba palca na notranjo stran gležnjev, štiri prste širine nad notranjo kostjo gležnja. Nežno masirate akupresurno točko s svojimi palci na notranji strani golenice v rahli udrtini.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) Sp 6 b

4. Korak

Pritisnite Sp 8 (Vrtenje Zemlje): Poiščite točko SP 8 in s palcem trdno pritisnite v to točko. Držite eno minuto in globoko dihajte. Ta točka je ena ključnih točk za lajšanje menstrualnih bolečin.

5. Korak

Pritisnite St 29 (Vračanja): Točka se nahaja en prst širine nad sramno kostjo dva prsta širine iz centra. Počasi pritisnite levo in desno točko s kazalci in držite eno minuto. Globoko dihajte v trebuh. To je odlična točka, ki blaži menstrualne bolečine.

6. Korak

Dodajte to točko k akupresurni terapiji, če so v menstrualni krvi strdki in je kri precej temna.

Pritisnite Sp 10 (Ocean Krvi): Pritisnite s palcem ali členkom kazalca v točko Sp 10. Držite trdno eno minuto. Ta točka odpravlja stagnacijo krvi.

sp 10 a Sp 10 b

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture