Bolečine v stopalu in gležnju

Ker smo odvisni od naših stopal in gležnjev, da nosijo našo težo, je izredno težko stati in se premikati, kadar nas bolijo. Zaradi bolečin v stopalih in gležnjih pade celotno telo iz ravnotežja. Šibki gležnji prenašajo nepotrebni stres na boke in kolena, kar lahko s časom privede do degenerativnega osteoartritisa. Lokalne akupresurne točke v gležnjih in stopalih so učinkovite za lajšanje bolečin v gležnju in stopalih, kot tudi za zmanjševanje oteklin in togosti. Vedno je potrebno izvajati pritisk na te točke postopoma. Lahko jih uporabljate tudi za krepitev gležnja in s tem preprečite nastanek ponavljajočih težav. Če ste utrpeli zvin gležnja, počivajte gleženj kolikor je to mogoče dva do tri tedne, da omogočite celjenje in pospešite rehabilitacijo z učinkovitimi akupresurnimi točkami, ki jih boste našli v tem članku.

Pred nekaj leti sem zvil gleženj in nisem pustil dovolj časa, da se poškodba povsem zaceli. Gleženj je bil otrdel, bolečina pa je bila pogosto hujša zjutraj. Ker je bil sklep šibak in ranljiv, sem gleženj rahlo zvil še dvakrat v tem letu. Ko je minilo nekaj mesecev, sem se končno discipliniral in sem izvajal akupresuro na točki GB 40 po 15 minut dvakrat na dan. Po samo enem tednu je bolečina in oteklina izginila. Ker še vedno redno pritiskam to točko, se je gleženj okrepil in poškodba se ne ponavlja.

Ljudje, ki imajo šibke, otekle in toge gležnje, se pogosto izogibajo športu in drugim napornim fizičnim aktivnostim, kot je pohodništvo ali celo hoji. Neaktivna oseba je bolj nagnjeni k kopičenju prekomerne telesne mase, kar ustvarja še dodaten stres na sklepe. To še dodatno otežuje, da neaktivna oseba postane bolj aktivna.

Te akupresurne tehnike lahko uporabljate sami za krepitev sklepa in zmanjševanje oteklin, kar vam bo dalo večjo mobilnost in svobodo.

Naslednje akupresurne točke lahko pomagajo razbremeniti otekanje gležnja, odpraviti bolečino in pritisk; spodbujajo celjenje gležnja po zvinu in pomagajo okrepiti šibke gležnje.

Močne točke za lajšanje težav z gležnji


Večji potok (K 3)Večji potok (K 3)

Pozor: To točko je prepovedano stimulirati po tretjem mesecu nosečnosti.

Lokacija:  V vdolbini med notranjo kostjo gležnja in ahilove tetive.

Prednosti: Lajša otekle noge ter bolečine v gležnju, pomaga okrepiti gležnje.

Visoka gora (B 60)Visoka gora (B 60)

Nasproti točke K 3 v vdolbini med zunanjo kostjo gležnja in ahilove tetive.

Prednosti: Lajša otekle noge, zmanjšuje  bolečine v gležnju, bolečine v stegnu, odpravlja revmatizem v sklepu stopala in bolečine v križu.

Žareče Morje (K 6 – Ledvice)Osvetljeno morje (K 6)

Lokacija: En palec širine pod notranjo kostjo gležnja.

Prednosti: Lajša otekle gležnje in zmanjšuje bolečine v peti in gležnju.

B 62Miren spanec (B 62) 

Lokacija:  V prvi vdolbini neposredno pod zunanjo kostjo gležnja. Ta vdolbina je oddaljena eno tretjino razdalje od zunanje kosti gležnja do spodnje strani pete.

Prednosti: Lajša bolečino v gležnju, odpravlja  nespečnost in  blaži lažje bolečine v stopalu.

Puščavski hrib (GB 40 - Žolčnik)Puščavski hrib (GB 40)

Lokacija: V veliki udrtini neposredno pred zunanjo kostjo gležnja.

Prednosti: Odpravlja bolečine v gležnju, krče v prstih na nogah in išias bolečine, ki potujejo ob strani noge. 

Zvin gležnja

Zvini gležnja so pogosti med športniki. Akupresurna točka Puščavski hrib GB 40 je še posebej učinkovita za rehabilitacijo gležnja po zvinu. Držite to točko pet do deset minut in menjavajte med močnim in rahlim pritiskom vsakih 60 sekund.  Zaključite to terapijo s 60. sekundami rahlega pritiska. Za največji zdravilni učinek pritiskajte na to točko, dokler ne občutite enakomernega pulza na tem območju.

Močne akupresurne točke za gležnje

Lezite ali pa se udobno usedite.

1. Korak

Trdno pritisnite na točko K 3 (Večji potok) in točko  B 60 (Visoka gora). Pokrčite svojo desno nogo in jo položite na tla preko leve. Uporabite svoj levi palec na desnem gležnju in postopoma pritiskajte na K 3 (notranjo stran gležnja). Z blazinicami prstov pritisnite na B 60 (na zunanji strani gležnja) v vdolbini med kostjo gležnja in ahilovo tetivo. Trdno držite eno do dve minuti, nato zamenjate in uporabite desno roko na levem gležnju.

K 3 in B 60 K 3 b

 

2. Korak

Simulirajte K 6 (Osvetljeno morje) in B 62 (Miren spanec). Nežno primite akupresurno točko K 6 (znotraj gležnja) in  točko B 62 (zunaj gleženja) neposredno pod kostjo gležnja. Trdno držite deset sekund in nato počasi spustite. Ponovite stimulacijo pet do desetkrat na vsakem gležnju.

K 6 in B 62 K 6 in B 62 a

 

3. Korak

Držite točko GB 40 (Puščavski hrib). Počasi vendar trdno pritisnite na akupresurno točko GB 40 (v udrtini neposredno pred zunanjo kostjo gležnja). Držite to pomembno akupresurno točko tri do pet minut oz. tako dolgo dokler ne začutite dobro definiran pulz. Držite to točko tudi na drugi nogi dokler ne občutite pulza.

GB 40 b Puščavski hrib (GB 40 - Žolčnik) Lokacija: V veliki udrtini neposredno pred zunanjo kostjo gležnja.

 

4. Korak

Po stimulaciji teh akupresurnih točk za gležnje, si vzemite nekaj minut, tako da zaprete oči in se sprostite. Ali pa si privoščite naslednjo masažo stopal:

Masaža stopal

Masaža stopal spodbuja serijo akupresurnih in refleksnih točk v gležnju in stopalu.  Deluje tako, da povrne naravno ravnovesje telesa. Začnite tako, da si sezujete čevlje. Položite levi gleženj na desno koleno, tako da  boste lahko udobno dosegli stopala. Položite oba palca na spodnjo stran podplata blizu nožnih prstov, medtem ko prsti na rokah primejo zgornjo stran stopal. Temeljito masirajte nožne palce, medtem pa sproščeno dihajte. Nato počasi s palci od prstov navzdol masirajte spodnjo stran podplata proti peti. Osredotočite se na globoko sproščeno dihanje, medtem ko temeljito masirate svoje podplate. Nato uporabite svoje palce za masažo stopalnega loka  od pete proti nožnemu palcu. Uporabite blazinice prstov, da nežno pritisnete med kostmi na vrhu stopala, medtem ko paca stimulirata točko K1 (Brbotajoči vrelec). Nato premaknite svoje roke proti gležnju in začnite temeljito masirati ahilovo tetivo vse do mečnih mišic. Nato zamenjate in zmasirajte še drugo stopalo.

K 3 in K 1 a

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture