Angina pektoris

Angina pektoris oziroma bolečina v prsih je medicinski izraz za bolečino ali neprijeten občutek v prsih, ki je posledica bolezni koronarnih ali venčnih žil, ki oskrbujejo srce s kisikom (ateroskleroza). Ateroskleroza je začetna stopnja večine srčnih obolenj, zato nas bolečina v prsih (angina) opozarja na možnost različnih bolezni srca. Ker se pojavi v prsih oziroma zaradi mesta bolečine, ji pravimo kar angina pektoris (bolečina v prsih).

Bolečina se pojavi, kadar srčna mišica dobi premalo krvi oziroma kisika, kot ga potrebuje za normalno delovanje. To se lahko zgodi, če je ena ali več koronarnih ali venčnih arterij zožena. To privede do slabe prekrvavitve srca, čemur pravimo tudi ishemija.

Bolečina je pogost pojav tudi pri ljudeh z drugimi boleznimi srca, kot so bolezni zaklopk, zadebeljeni srčni mišici, ali pri visokem krvnem tlaku. Ko se pojavi bolečina, si je potrebno zastaviti več vprašanj. Kje se bolečina pojavlja, za kakšen tip bolečine gre, kam se širi, koliko časa traja, kaj jo sproži in kaj jo olajša. Treba je opredeliti tudi intenzivnost aktivnosti pri kateri se bolečina pojavlja.

Bolečina pri angini pektoris

Bolečino navadno sprožijo telesna aktivnost, čustveno vznemirjenje, nenadno povišanje krvnega tlaka, mraz ali preobilen obrok. Ljudje napad angine pektoris opisujejo kot ostro bolečino, pritisk in nelagodje, kot stiskajoč ali pekoč občutek v prsih, ki postopoma od prsnega koša začne sevati v druge dele telesa, v roke, vrat, čeljust in v trebušno votlino. Ženske bolj pogosto tožijo zaradi bolečine, ki seva v trebušni predel. Tipični napad angine pektoris traja od dve do 15 minut.

Dve vrsti angine pektoris

Kadar se bolečina pojavi predvideno, na primer po težjem telesnem naporu, ji pravijo stabilna angina pektoris. Kadar pa se pojavi nenadoma, brez nekega očitnega vzroka in traja več kot 15 minut, ali pa se pojavlja pogosteje, ji pravijo nestabilna angina. Pri nestabilni angini pektoris gre za zelo nevarno bolezen, ki zahteva nenehni zdravniški nadzor. Nestabilna angina je zelo pogosto znak, da se napoveduje srčni napad.

Stabilna angina pektoris

Pojavi se, kadar srce potrebuje več kisika. To pa se zgodi v primerih, ko srce doživi večji stres, na primer pri kajenju, po zaužitju težkega obroka, po težjem telesnem naporu, po močnih čustvih, jezi, strahu, lahko celo med sanjanjem, pa tudi pri nenadnih spremembah temperature in zračnega pritiska.

Napadi stabilne angine pektoris se navadno pojavijo med šesto uro zjutraj in poldnevom. Trajajo od dveh minut do 15 minut, olajšanje nastopi po zaužitju zdravila (nitroglicerin) in počitku. Bolečina pri napadu stabilne angine pektoris kaže na začasno zmanjšanje pretoka krvi skozi srce, ne pa tudi na poškodbe srca.

Nestabilna angina pektoris

Kadar se bolečina v prsih pojavi nenadoma, brez kakšnega posebnega vzroka, nepredvideno, tudi med mirovanjem in ne poneha po petnajstih minutah z zdravili ali brez njih, je to lahko znak nestabilne angine pektoris. Drugi znak nestabilne angine so močnejši in pogostejši napadi stabilne angine, ki se torej spremenijo v nestabilno. Nestabilna angina dostikrat nakazuje na poslabšanje oziroma napredovanje koronarne bolezni in je lahko smrtno nevarna. Del obloge na žili se lahko odlušči in s tem žilo še dodatno zamaši, tako v srce pride še manj krvi. Iz žilnih oblog lahko nastanejo krvni strdki, ki lahko povzročijo zamašitev žil in tako sprožijo napad nestabilne angine pektoris.

Akupresura

Akupresura lajša angino pektoris. S spodbujanjem akupresurnih točk na meridianu osrčnika, lahko izboljšamo pretok krvi in Qi-ja skozi srce in s tem lajšamo simptome angine pektoris. To akupresurno terapijo lahko izvajate tudi preventivno ali kadar začutite nastop bolečin v prsih. Zapomnite si, da če ste že doživeli prvo angino pektoris in še niste pod zdravniškim nadzorom, si nemudoma poiščite zdravniško pomoč. Angina je skrb vzbujajoče stanje, ki ga ni vredno ignorirati. Študije kažejo, da ljudje, ki dobijo takojšnjo medicinsko oskrbo veliko hitreje okrevajo, kot ljudje, ki čakajo le nekaj ur kasneje.

Za takojšnje olajšanje bolečine angine pektoris pritisnite konico mezinca na roki (nad prvim členkom). V akupresuri preko mezinca teče meridian srca. S palcem in kazalcem trdno držite to točko. S pritiskom na konec mezinca se sprosti energija in pozornost se prenese od srca na mezinec. To tehniko lahko uporabite tudi v primeru srčnega napada. Pritisnete lahko tudi mezinec na nogi.

Akupresurne točke za angino pektoris

P 6Notranja vrata (P 6 – Osrčnik)

Lokacija: Na sredni na notranji strani podlakti dva in pol prsta širine stran od gube zapestja.

Pozitivni učinki: Odpravlja slabost, anksioznost, palpitacije in bolečine v zapestju, regulira Qi in kri na področju prsnega koša.

 Razcepljena vrata (P 4 Osrčnik)

Razcepljena vrata (P 4 Osrčnik)

Lokacija: Na notranji strani podlakti. Poiščite centralno točko med zapestjem in komolcem. Točka P4 se nahaja en palec širine pod to točko.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v prsnem košu, kašljanje in bruhanje krvi, krvavitve iz nosu, razdraženost, anksioznost, nespečnost, depresijo, strah, angino pektoris, palpitacije in aritmijo srca.

Ocean Krvi ( Sp 10 –Vranica)Ocean Krvi ( Sp 10 –Vranica)

Lokacija: Dva palca širine nad vašim kolenom, na izboklini mišice.

Pozitivni učinki: Odpravlja stagnacijo krvi, neredne menstruacije in metroragijo (Neredna krvavitev iz maternice), anomerejo.

Akupresurna terapija za angino pektoris

1. Korak

Trdno pritisnite P6 (Notranja vrata): Položite desni palec na notranjo stran podlakti, dva in pol prsta širine nad gubo zapestja. Izvajate enakomerni postopni pritisk na to akupresurno točko eno minuto. Med akupresuro globoko dihajte. P6 je odlična točka za regulacija Qi-ja in Krvi v prsnem košu in glavna točka za lajšanje nelagodij v prsnem košu.

osrčnik 6 P 6 in TW 5

2. Korak

Pritisnite P 4 (Razcepljena vrata): To točko boste našli na notranji strani roke, en palec širine pod centrom podlakti. Pritisnite s kazalcem in držite eno minuto. Umirite se in umirjeno dihajte. To je odlična točka za lajšanje zelo močnih in akutnih bolečin v prsnem košu. V kitajski medicini se to točko uporablja tudi za odpravo palpitacij in aritmije.

p 4 a P 4 b

3. Korak

Pritisnite Sp 10 (Ocean Krvi): Pritisnite s palcem ali členkom kazalca v točko Sp 10. Držite trdno eno minuto. Ta točka odpravlja stagnacijo krvi.

 

Sp 10 (Ocean Krvi) Sp 10 b

Dodatna priporočila:

Nemastna dieta

Za zmanjšanje tveganja za nastanek angine pektoris kot tudi za nastanek drugih bolezni srca, zmanjšajte vnos maščobe.  Zmanjšanje vnosa maščob na 30 %  v dnevni prehrani ni dovolj. Raziskave so pokazale, da ljudje, ki znižajo vnos maščob na samo 10 % v svoji prehrani, beležijo izredno izboljšanje. Povečajte dnevni vnos sveže zelenjave, sadja in pojejte več celih zrn, kot so polnozrnat riž in oves.

Zmanjšajte stres

Nenaden stres, ki je lahko posledica nenadnega napora ali čustvene razburjenosti lahko povzroči napad angine pektoris. Prakticirajte vsak dan neko obliko meditacije vsaj 15 do 20 minut. Ste vedeli, da na urgenci beležijo največ srčnih napadov v času, ko zapade prvi sneg. Ker se ljudje, ki so bili celo leto fizično neaktivni preveč naprezajo pri kidanju snega.

Telovadite

Kot je bilo povedano že zgoraj, se angina pektoris pojavi med fizičnim naporom, zato se ljudje zaradi strahu pogosto izogibajo vadbi. To je velika napaka, kar kaže tudi naslednja zgodba. Skupino resno bolnih srčnih bolnikov, ki so čakali na presaditev srca, so dali na vadbeni program, da bi jih okrepili za transplantacijo. Po nekaj mesecih vadbe, se je polovici bolnikov stanje tako izboljšalo, da niso potrebovali operacije.  Primerna oblika vadbe je bistvenega pomena za zdravo srce. Če imate srčne težave oziroma ste stari nad štirideset let in niste vajeni redne vadbe, se pred začetkom kakršnekoli vadbe posvetujte z zdravnikom.

Prenehajte kaditi

To je morda najboljša stvar, ki jo lahko naredite za svoje srce. Raziskave so pokazale, da bolniki angine pektoris, ki prenehajo kaditi, zmanjšajo možnost za prezgodnjo smrt za več kot polovico.

Preizkusite zelišča

Cvetovi, listi in tudi plodovi gloga so v slovenskem ljudskem zdravilstvu dobro znana, priznana in uporabljana droga. Deluje kot antioksidant za srčna tkiva. To zelišče se uporablja tudi v kitajski medicini.

Preizkusite QiGong

QiGong je ena najboljših oblik vadbe za ljudi, ki imajo težave s srcem. Ker ni fizično naporna, jo lahko izvajajo tudi bolniki s srčnimi težavami kot tudi ljudje v pozni starosti. QiGong vsebuje tudi specifične vaje, ki lahko pomagajo okrepiti srce in izboljšajo kardiovaskularno kondicijo.

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture